Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2006. szeptember 9. Gyászszületésnappal egybekötött lakodalmi temetés
"És eljövend az Úr 2006. esztendejének kilencedik hava, annak pediglen az kilencedik napja, az Magyar Stephen King H.Q. pediglen feltámada."

Üdv mindenkinek, újra itt, miazmás...

Ugyan idén először nem sikerült pont a szülinapra időzíteni a frissítést, de 8 év alatt egyszer asszem elnézhető, pláne hogy nem készültem nyereményjátékkal meg semmivel idén. Hacsak nem ezzel a monstre frissítéssel, de úgy nem kunszt, hogy hónapokra eltűnik az oldal...

És hogy hol jártam eddig? Nos, ültem itthon a seggemen és vártam, hogy valami jótét lélek megdobjon tárhellyel, ugyanis az Externet volt szíves figyelmeztetés és magyarázat nélkül törölni az egész mindenséget. Mostanra sikerült összehozni az új helyet (örök hála az FPS-HQ csapatának!), úgyhogy tessék is bevésni az új címet mindenhova:

http://sk.fps-hq.hu

Sajnos úgy tűnik, a látogatok nagy része nem látogatja a Fórumot (szóismétlés rulz!), és még csak a hírlevélre sincs feliratkozva. Ezt abból gondolom, hogy csomóan írtak a fórumbéli magyarázkodás és "vészhírlevél" kiküldése után, hogy mi a fasz van. Végülis kvázi-fix hó eleji frissítésnél tényleg nem sok értelme van a hírlevélnek, de ilyen esetekben milyen jól jön már! Nem mintha terveznék újabb hasonló kalandot akármikor, de ezt sem én idéztem elő, a postafiók meg csak elbír havi egy hírlevelet a többi spam mellett, nem? Persze rábeszélni senkit nem akarok...

Új címhez új banner is dukál, amit ráadásul új dizájner követett el: örök hála, CruciFX, a gyors és remek munkáért! Íme a banner, kéretik lecserélni az előzőt, és nyilván a fenti címre mutasson:

(Ja, érdekesség: a legutóbbi frissítés subjectje "Közeleg a vég..." volt más apropóból, erre pár nappal később behalt a site. Asszem, megyek jósnak...)

Egyébként azok, akik látogatják a Fórumot, nem maradtak teljesen King nélkül, ugyanis előtört a semmiből a Stephen King Állandó Olvasói című oldal. Ugye, hogy érdemes a Fórumra járni?!

1-2 dolog időközben aktualitását veszítette (pl. megjelent azóta 1-2 Fangoria, egyik mellé A Kukorica Gyermekei III járt, azóta meg már DVD nélkül jelenik meg a lap, DVD-k külön jönnek, meg ilyesmi), és van, ami azóta sem aktuális (Kingdom Hospital DVD nálunk). Ezekről nem nagyon ejtek szót, mostmár úgyis mindegy.

A kezdőlapon meg itt, fentebb láthattad, hogy van FAQ/GYIK, benne pár olyan kérdéssel, amik időről időre előkerülnek. Így talán nem fognak... olyan gyakran... Ha van kérdésed, persze továbbra is várom!

Új szavazás is van ám! Az előzőre - kapaszkodjatok! - 1249 szavazat érkezett! Igaz, egyszerre többre is lehetett voksolni, de akkor se semmi! Át is küldtem az eredményt az Európának, hátha kezdenek vele valamit. Meg is köszönték szépen, meg mondták, hogy nagyon hasznos, de hiszem, ha jövőre Tóparti Kísértetek meg Rémálmok és Lidércek utánnyomást látok! :) És íme a vége:

Mely könyvek utánnyomásának örülnél a legjobban? (többet is megjelölhetsz!)

Tóparti Kísértetek (139)
Rémálmok és Lidércek (123)
Állattemető (123)
Sorvadj el! (94)
Atlantisz Gyermekei (93)
A Halálsoron (90)
Carrie (88)
A Remény Rabjai (82)
Nem Jön Szememre Álom (71)
Rémület a Sivatagban (55)
A Rendcsinálók (42)
A Talizmán (42)
Christine (33)
Cujo (31)
A Holtsáv (30)
A Két Rose (28)
Tűzgyújtó (27)
Minden Haláli (22)
Rémautó (18)
A Menekülő Ember (18)

Szomorú hír: 2006. június 16-án elhunyt Osztovics Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója. 66 éves volt, nyugodjék békében!

Vidám hír: Szántó Judit, többek között számos King-mű fordítója idén Wessely-díjat kapott! Gratulálok és ezúton köszönöm meg a kellemes perceket, amiket a fordításai okoztak! (Az Állattemetőt is ő fordította, és az volt az első King, amit olvastam.)

Offtopic hír: Bookstation turnédátumok: szeptember 11-12: Pázmány
szeptember 13-14: Szeged
szeptember 18: Veszprém
szeptember 19-20: Károli Egyetem, Budapest
szeptember 21-22: Nyíregyházi Főiskola
szeptember 25: Eger
szeptember 26-27: Külker Főiskola, Budapest

Huh, kicsit hosszú és még a szokásosnál is kaotikusabb lett ez a bevezető, de nézzétek el, sok mindent kellett bepótolni, és azt se tudtam, ki kivel van. És most lássuk a frissítést!


[Könyvek] A Setét Torony 7. átcsúszott jövőre, az első félévre, de októberben, annak is a közepén továbbra is jön A Mobiltelefon (Cell), novemberben pedig a már régen beígért 3 utánnyomás. Érdekesség, hogy puha- és keményfedelű kiadásuk is lesz, valamint dizájnváltást is rebesgettek a kiadó fórumán. Az árakat nagyjából tudjuk (Dolores: 1900/2500, Borzalmak Városa és Ragyogás: 2200/3000 Ft (puha/kemény)), az új arculatra viszont kíváncsi leszek, meg arra is, hogy vajon beleillik-e majd az eddigiekbe, illetve hogy ez a puha-kemény balhé és az új dizájn csak az utánnyomásokra vonatkozik-e, vagy az új megjelenésekre is. Hamarosan kiderül...

És ha már arculatváltás: a frissen megjelent A Sárkány Szeme (1980 pénz) borítón is látszik, mekkora szükség van rá :)

(Érdekesség: Az egyik Európás Talizmánon van egy zöld fickó. Gondoltátok volna, hogy egy angol vagy amerikai (nem emlékszem) Sárkány Szeme borítóról származik? Jól megkavarták nálunk :))

És akkor 1-2 szépség (de legalábbis a fentinél szebb):

És ismét 1-2 rondaság. Ezek voltak már, csak a jobb oldali (USA) immár színes (és annyira nem is rossz, még ha kicsit egyszerű is), a bal (UK) meg nem így nézett ki (az is csúf volt, ez is, végülis mindegy)

Felkerült A Setét Torony 5-6. tartalomjegyzéke is, jobb későn, mint soha alapon. Továbbá egy plakát, ami a jövőre érkező képregényeket reklámozza:

A Könyvek rész alját kicsit átrendeztem, és felkerült 2 kvázi-King könyv is (Drakuláék). Ínyencfalat mindkettő: az előszó (ez a King vonatkozás) ugyanaz, de a fordítás más! Ezen kívül 2 Hepiend magazin is, benne King novellák. Utóbbiért köszi Henth Gabinak és Syles-nak! Ha van valakinek eladó példánya a két újságból, jöhet!

És most egy kis kitérő a korlátozott példányszámú könyvek világába! Először a 12(!) féle Colorado Kidről álljon itt egy link. Ennyire persze nem vészes a dolog, annyi van, hogy némelyiket csak King írja alá, párat csak az egyik rajzoló, meg van, amit mindenki. Roppant elmés...

De van nekünk illusztrált Halálsoron is itt. Pár képecske:

És most az újdonságok: Hippolyta küldött egy kisebb hegynyi idézetet a Bilincsben, A Sárkány Szeme és Sorvadj el! című remekekből (jó, az első nem annyira remek szerintem), Darkdawn a Tortúrát, DarkVenom pedig A Rémkoppantókat méltatta. Köszi nektek!


[Filmek] Kezdjük azzal, hogy a kurva anyját a magyar DVD forgalmazóknak! A Kingdom Hospital (A Félelem Kórháza) azóta sem jelent meg, és lehet, hogy nem is fog, pedig 6000 Ft lett volna az egész, és az extrákat sem spórolták le! :( Álljon itt addig is a borító, ami már csak azért is érdekes, mert elírták a címet...

Aztán jön novemberben a nálunk joglejárat miatt (ekkora faszságot!) ezer éve nem kapható Halálsoron 2 lemezes kiadása tele finomságokkal, és persze mi ebből sem kapunk! Tudom, ebay, Amazon, etc., de amíg a magyar postára egy üres borítékot sem lehet rábízni, én ugyan nem rendelek külföldről semmit! Pláne hogy tavasszal 3 CD-m is sértetlenül és késedelem nélkül ért ide a messzi Finn- és Svédországból, amivel gondolom egy életre el is játszottam a magyar postával kapcsolatos szerencsémet... (És azóta már el is kavartak egy ajánlott(!) küldeményt pár hete.)

Ezek után a pár hete lement - és igen remekül sikerült - Nightmares & Dreamscapes, valamint a nem annyira jó, de azért elmegy kategóriás Desperation magyar DVD-s megjelenése meg sem fordul a fejemben. Előbbi külhonban október 24-én jön, utóbbi pár napja már kapható. Előbbihez íme egy jópofa plakát (borítók a Filmek oldalon, a helyükön):

Ami viszont kapható nálunk is 990 Ft-os egységáron: immár újság nélkül A Kukorica Gyermekei 1-2, és gondolom hamarosan a 3. is.

Készültek/felszínre kerültek további rövidfilmek, ezekről szintén a Filmek oldal nyújt bővebb tájékoztatást!

Készülget továbbá egy Kukorica Gyermekei, egy Az (továbbra is) és egy Kedvencek Temetője remake is. De jó nekünk...

Az idei, 5. Holtsáv-évadnak is vége (képek, infók a filmes oldalon, forgatókönyvek a Letöltéseknél), előtte megjelent a 4. évad DVD-n, jövőre jön a 6., közben meg nálunk átcsapott a Viasat a 2. évadba, és állítólag jön majd a 3. is. Ez is valami, ha már DVD-t úgyse kapunk ebből se (pedig a környéken és Ausztráliában megjelent kiadáson van magyar felirat, szóval még azzal se kéne külön szarakodni, csak hozni egy ládányit belőle...).

Forgatják az 1408 című filmet az azonos című, szerintem igen pocsék novellából. Sebaj, Mary McCormack a fedélzeten, szóval must-see!

Vissza egy picit a DVD-khez, melyek basznak nálunk megjelenni.

Szép kis doboz, két film marad, ahogy volt, másik kettő kap egy rakat új extrát. Bővebb infó a filmeknél a DVD feliratra klikkelve, új borítók meg itt:

Két színdarab is készülget: Carrie (ilyen már volt) és Dolores (ilyen még nem).

Felkerült pár új forgatókönyv a Letöltésekhez, lehet mazsolázni!

Több, mint 50 új filmelőzetest is felpakoltam. Lassan minden filmbe bele lehet kukkantani jobb-rosszabb minőségben. A sok fileformátum közötti eligazodáshoz ajánlom a friss FAQ/GYIK-ot (link a lap tetején)!

Találtam sok-sok hibát is a filmekben (na jó, az IMDb-n), ezek is felkerültek. Tényleg sok, így lista nincs.

Ismertetők máshol: Kukorica 2 DVD, Kukorica 3 DVD, Kukorica 3, Kukorica 7.

De hogy ne érje szó a ház elejét, én is írtam néhány ismertetőt. A teljes Kukorica Gyermekei sorozaton kívül van itt még: Tortúra, Desperation, Nightmares & Dreamscapes, Carrie (TV), Night Flier, Mangler Reborn, Eminens, A Golyó, Kedvencek Temetője 2, Titkos Ablak és A Félelem Kórháza is. És ezzel - pár beszerezhetetlen rövidfilm kivételével - láttam minden King-filmet (persze nem mindről írtam, csak amit az utóbbi pár évben láttam). Tudom, úgy kell nekem :)


[Cikkek] Cinema 2000. május, Fangoria 2006. április és június, valamint Könyvjelző 2006. július. Lesz mit olvasni!
[Rajongók] Tblaz polca, valamint aktualizáltam a sajátomat, ami immár A Nagy Nyári Könyvpakolás utáni helyzetet tükrözi. Van egy végleges állapot, szépen katonásan minden könyv, mert így több fér, de előtte összehordtam egy kupacba mindenemet, ami King, szépen(?) elrendezgettem, és az eredményt szintén feltettem a képek közé.
[Utalások] Kicsit átdizájnoltam. Talán áttekinthetőbb lett, talán nem. Friss utalnivalók, amikbe az utóbbi időben futottam bele: 2 Supernatural (Odaát), 12(!) Gilmore Girls (Szívek Szállodája), 2 Ghost Hunters és 2 House a sorozatoknál, 1 Simpsons a rajzfilmeknél, 1 McBain, 1 Coben és 1 Rankin a könyveknél, valamint DarkVenom küldött egy újabb könyveset Ellistől.
[Linkek] Ezt is átalakítottam, mert miért ne? Vastag betűvel a használhatóbb oldalak. Meg persze ott a remek-fantasztikus új banner is!
[Partnerek] Sorozatgyilkosok. Igen érdekes oldal, ajánlom szeretettel!

Könyvajánló

Amíg a sok lúzer izzadt a vízparton, én a négy fal között izzadtam, és elolvastam egy csomó könyvet - végre! Alant mindről ejtek is pár szót. A sorrend olvasási, tehát nem sok rendszer van benne, borítók pedig nincsenek, mert a fene se fog ennyit keresgélni meg scannelni. Most, hogy kezdődik a suli, kevesebb időm lesz bármire, de továbbra is tervezek beszámolni olvasmányélményeimről, amik két frissítés között estek meg velem.

Ed McBain: The Pusher

A harmadik 87-es körzetes könyv. Sajna a későbbiekben csomószor utaltak az itteni eseményekre, így a főbb motívumok nem szolgáltak különösebb meglepetéssel. Ettől függetlenül a szokásos magas színvonalat hozta a könyv.


Ed McBain: The Empty Hours

3 rövidebb történet. Egyikük (Storm) magyarul is megjelent a Rakéta Regényújságban anno, és mellesleg a leggyengább a 3 írás közül.


Ed McBain: King's Ransom

Pár hete kiárusítást tartottak az egyik helyi konyvtárban. Minden könyv 100 Ft-ba került, gondoltam benézek. Egyetlen számomra érdekes könyvet találtam, de ezért már megérte felkelni aznap, hiszen Ed McBain King's Ransom című könyvének keményfedelű első kiadása vigyorgott rám 1959-ből! 100 Ft-ért! Igaz, hogy könyvtári pecsét van benne, de akkor is. 100 Ft. Ráadásul ezzel már hiánytalanul megvan a 87-es körzetben játszódó regények első 10 darabja (meg persze további sok-sok össze-vissza).

Lássuk a sztorit: Doug King a cipoiparban nyomul. Egy szép napon felkeresik kedves munkatársai, hogy mi lenne, ha a főnököt leszavaznák, és flancos cipők helyett gyengébb minőségű, de mindenképpen több hasznot hozó cipőket gyártanának. Doug elzavarja őket, mert mint kiderül, más tervei vannak: ő akarja megkaparintani magának a vezető pozíciót, flancos cipőstől, mindendestül.

Nem sokkal a torténtek után Doug fia és a sofőr gyermeke (merthogy a King família igen gazdag, sofőrre is fussa) kint játszanak, majd egyszer csak eltűnik az egyik gyerek. Megcsörren a telefon, félmillió dollárt követel a telefonáló. Mindenki szépen bepánikol, ám ekkor feltűnik az ajtóban Bobby, Doug fia. Mint kiderült, az emberrablók rossz gyereket - a sofőrét - nyúlták le...

A könyv igen remek darab. Nem húzzák napokig a cselekményt, pörög az egész, szokás szerint remek párbeszédekkel, meg ami kell. Ennek a kiadásnak a védőborítója viszont szar, mivel gyakorlatilag az egész cselekményt elmesélik benne. Még jó, hogy általában 1-2 mondatot olvasok el belőlük a regeny elolvasása előtt :)


Ed McBain: Vespers

Újabb - legalábbis részben - vallásos témájú mű. Újabb, hiszen az Empty Hours 'J' című írása is ezt a témát boncolgatja. Ezúttal sátánizmus és hasonlók is bejátszanak, amin kicsit meglepodtem, McBaintől valahogy szokatlan volt a téma. Összességében nem igazán tetszett. Jó volt, ahogy minden 87-es történet jó, de korántsem kiemelkedő.


John Saul: Comes the Blind Fury

Sault leginkább Koontz-hoz tudnám hasonlítani. Mindketten hasonló műfajban alkotnak (bár Saul sokkal "horrorosabb"), és mindketten eléggé egy kaptafára épülő dolgokat írnak. Saul esetében az alapötlet szinte kivétel nélkül az, hogy 100 évvel ezelőtt történt valami, aztán napjainkban a szóban forgó gonoszság visszatér/feltámad/akármi. Mindkét írónak akad 1-2 igazán kiemelkedő műve - illetve Saul esetében eddig csak egy, a Nightshade, de tőle egyelőre csupán 7-8 könyvhöz volt szerencsém -, de többnyire erősen közepes regényeket írnak, melyek mégis szinte kivétel nélkül szórakoztatóak (kivételek persze itt is akadnak). Könnyed olvasmányok, nem az agyalós fajtából, egyszerűen olvastatják magukat (a magyar kiadású Koontz-oknál ehhez hozzájön még a kis lapméret/nagy betűméret kombináció is).

A történet sok-sok évvel ezelőtt kezdődik, amikor is Amandát, a vak kislányt kedves barátai addig szekálják, amíg véletlenül bele nem esik a tengerbe. Ugrás az időben, és máris megismerkedünk a Pendleton családdal: apu orvos, anyu festő és mellesleg terjes, Michelle, örökbefogadott lányuk pedig iskolába jár. Azért költöztek Bostonból Paradise Pointba, mert apu műtőasztalán meghalt egy kissrác, és félt, hogy idővel megismétlődne a dolog. Beköltöznek, berendezkednek, élik világukat, de hamarosan furcsa dolgok történnek: Michelle szellemeket lát, anyu idő előtt életet ad lányuknak, Jennifernek, továbbá kiderül, hogy nem csak Michelle lát szellemeket, etc.

A továbbiakat nem lőném le, bár kétlem, hogy bárki elolvasná rajtam kívül a könyvet :) Különösebb elvárások nélkül vettem kezembe a Fury-t, és tulajdonképpen nem csalódtam: a szokásos egyszer olvasós, de egész szórakoztató cuccot kaptam.


Jim Thompson: Szökésben

Volt anno ilyen film, de az az igazság, hogy a krimik (filmen) meg az akciófilmek nem igazán tartoznak a kedvenceim köze, néhány kivételtől eltekintve. Azert egynek elment, bár őszintén szólva Kim Basingeren kívül nem sok maradt meg a műből - Kimből viszont annál több :)

Anyway, szokásom folyamatosan új írókat felkutatni az általam kedvelt horror, krimi és scifi műfajon belül (és néha azon kívül), mert ugye nem elég nekem pár tucat szerző összes művet begyűjteni és elolvasni, jöjjön csak még néhány tucat!

Thompson az amerikai krimiirodalom egyik nagy alakja, és mivel megjelent tőle kemény egy könyv magyarul (angolul éppen nem volt semmi a Bookstationnél), az is a film kapcsán, és mivel nemrég igen jutányos áron, 220 Ft-ért hozzájutottam, gondoltam itt az idő elolvasni.

Végülis nem volt rossz. Bankrablós-menekülős történet, egyedül a vége nem tetszett. Azért asszem, ha látok még Thompson-regényt valahol olcsóér', nem leszek rest beruházni rá.


Ross Thomas: Hoci-Nesze

Az antikváriumban ajánlották, mondván be fog jönni, ahogy elnézik az ízlésemet.

A történet annyi, hogy egy fickót megbíznak egy másik fickó eltűnésének a felderítésével. Ok, ennél kicsit bonyolultabb a dolog :)

Mindenesetre a könyv nem igazán tetszett. A párbeszédek, a nyelvezet kifejezetten jófajta, de Thomastól több könyvet nem fogok elolvasni.


Eleanor Druse: The Journals of Eleanor Druse

Tavasszal érkezett pár példány a könyvből a Bookstationhöz, így rögtön lecsaptam rá, de csak a sorozat megtekintése után olvastam el.

Erőteljesen bereklámozták a könyvet anno, valósként beállítva (mint a Rimbauer Naplóját, amit állítólag egy professzor talált kutatásai során), a neten pedig egy 26 részes áldokumentumfilm is keringett a témáról. Durván 1 perces bejátszásokból áll, aminek a fele mindig az ABC logo meg ilyesmi, tehát a "tiszta játékidő" úgy 15-20 perc lehet.

A történet szerint Druse néni összegyűjtött némi infót a Kingdom kórházban zajló furcsaságokról, majd elküldte Kingnek, aki felkereste a Hyperion kiadót, és immár boldog-boldogtalan olvashatja, mizújs valójában ebben a kitalált kórházban. King továbbá a könyv alapján megcsinálta a tévésorozatot is az ABC tévétársasággal karöltve.

A könyvet valójában Richard Dooling, a sorozat egyik írója követte el, és az előzményeket meséli el, illetve kicsit belefolyik a sorozat eleji történésekbe is, kicsit megkavarva őket, amire biztos azért volt szükség, hogy élvezetesebb legyen a könyv. Mindenesetre a dolog nem jött be, mivel az egész semmit nem ér, kb. a Rimbauer Naplójával van egy szinten. A polcon elfér, de elolvasni nem sok értelme van, érdemes inkább újra megnézni a sorozatot.

Azért a két mentős rövidítései jópofák voltak, meg Sally utalásai Bobby játékszenvedélyére :)


Michael Connelly: Véres Munka

Connelly-t a John Sandford fórumon ajánlották. Harry Bosch-sorozata igen nagy népszerűségnek örvend (random könyvek nálunk is megjelentek belőle), mivel azonban az első néhányat sem angolul, sem magyarul nem sikerült levadásznom, választottam egy sorozaton kívüli regényt (ezekből is megjelent mind nálunk, egy kivétellel).

A könyv becsukása után nézelődtem a neten, és kiderült, hogy nem is annyira sorozaton kívüli, mivel csak úgy, mint King, Connelly is szereti összekötni a regényeit, szóval a Véres Munka hőse nem csak ebben a regényben teszi tiszteletét. Most már természetesen mindegy, meg végülis nem halok bele, ha nem időrendben olvasom (megszoktam már), de azért kár, hogy belefutottam egy egész szép kis spoilerbe egy korábbi regénnyel kapcsolatban. No de lássuk a Véres Munkát!

Terry McCaleb (ejtsd: kéjlöb, nem kelöb) nemrég szívátültetésen esett át. A volt FBI-ügynökről ennek apropóján meg is jelenik egy cikk az újságban, valamivel később pedig felkeresi egy dekoratív hölgyemény, hogy a segítségét kérje. Terry ugyan visszavonult, és el is utasítja a nőt, de mikor megtudja, hogy a szíve eredetileg a nő testvérében dobogott, revideálja álláspontját és megígéri, hogy utánanéz ennek-annak...

A könyvet röviden a kurvajó jelzővel tudnám illetni. A szereplők, a cselekmény, minden a helyén volt, csavar csavar hátán, a végén még egy kis kavarás, meg ami kell. El is olvastam egy nap alatt, szinte egy seggel a 400 oldalt, és érdeklődve várom, mit hoz a szerző többi műve. Bosch-ba viszont addig nem akarok belekezdeni, amíg az első kötet horogra nem akad. Ha valakinek vannak eladó Connelly-regényei, szóljon!


Graham Hurley: Rejtély a Kősziklánál

Hurley dokumentumfilmesként kezdte pályafutását, aztán elkezdett könyveket írni. Eleinte engem teljesen hidegen hagyó háborús-politikai regényeket, majd átnyergelt 2000-ben átnyergelt a krimire. Könyveinek főszereplője Joe Faraday, angol nyomozó, és társai. Az első könyvben egy eltűnt apa és férj után nyomoznak, de természetesen a drog sem maradhat ki a képből.

A könyvet egy akció keretében kemény 700 Ft-ért vettem az Alexandrától, így különösebben nem rázott meg, amikor a könyv első harmadáig elérve még mindig nem ragadott magával a történet. Aztán elkezdett tetszeni, és a végére egészen jó sztori kerekedett belőle. Azért van még hely a fejlődésre, de kezdetnek megteszi.

A magyar kiadás egyetlen pozitívuma keményfedelű volta, bár én tökéletesen elégedett lennék egy puhafedelű kiadvánnyal, olcsóbban (tekintsünk most el az akciótól). A betűtípus, amit használtak, szerintem nem túl szerencsés, bár a végére már egészen hozzászokott a szemem. Amit viszont nem használtak, az a margó és korrektor, vagy valami szerkesztő, aki átnézte volna a kéziratot. Az elgépelések még hagyján, de amikor egy oldalon belül ugyanazt a szereplőt két, illetve egy esetben asszem három névvel is illetik (nem becenevekről van szó), az azért nem semmi...


Mark Billingham: Sleepyhead

A komikusból lett író első regényéhez van szerencsénk, melyben megismerhetjük Tom Thorne nyomozót és társait, valamint egy gyilkost, aki nem is igazán gyilkos, mivel nem megölni akarja az áldozatait, hanem némi drog adagolása után bezártság szindrómába (vagy valami ilyesmibe) taszítani őket, ami egyfajta vegetatív állapot - tehát az illető ugyan tudatánál van, mégsem tud csinálni semmit.

Roppant mód elnyerte tetszésemet a mű, úgyhogy be is rendeltem gyorsan a második kötetet, hátha marad - vagy akár javul - a színvonal. Kicsit zavartak a brit kifejezések (sod, bollocks, etc.), mivel én jobban csípem az amerikai angolt, dehát ez van, brit szerző, brit szókincs :)


Harlan Coben: Deal Breaker

Coben egész sok könyvet összeírogatott az elmúlt években, egy rakás különálló regényt, valamint jónéhány kötetet Myron Bolitarral a főszerepben. Én utóbbi sorozat első kötetét választottam a szerzővel történő ismerkedésre.

Myron volt már minden: dolgozott az FBI-nál, ügyvédként is tevékenykedett, újabban pedig sportolókat menedzsel. Már ha hagyják. Szerencsére van neki egy barátja, Win, aki segít "azokon a napokon" elintézni a gubancokat.

Egy szép napon Myron összefut volt barátnőjével, aki nem hiszi, hogy apja halála mezei rablógyilkosság volt, egyik kliense telefonhívásokat kap halottnak hitt menyasszonyától, valamint felüti a fejét egy pornóújság is, amiben szintén a halottnak hitt leányzó pózol, igen lenge öltözékben. Több se kell hősünknek és kis csapatának (Win, ugyebár, valamint Myron belevaló titkárnője, és Jess, a volt barátnő), hogy megpróbáljanak a végére járni a dolgoknak.

A könyv nagyon tetszett, meglepően vicces volt, és alapvetően kellemes csalódás, mivel az íróról elég vegyes véleményeket hallottam, valamint a sportügynök főszereplő sem kecsegtetett túl sok jóval számomra, aki a sportot csak Sport szelet formájában viseli el. Szóval jó kis olvasmány, ajánlom a krimikedvelőknek sok-sok szeretettel.


John Connolly: Sötét Árnyak

John Connollyra azért vetettem szemet, mert azt hittem, horrorszerző. Ez a könyve szerintem nem igazán horror, de mindegy is, milyen skatulyába tesszük, a lényeg, hogy jó legyen. És ez a könyv jó.

A Charlie "Bird" Parker sorozat második kötete, és azért ezzel kezdtem, mert ez és a harmadik (ld. lejjebb) volt akciós, az első pedig nem. Meglehetősen sok utalás történik az első kötetben történtekre, dehát így jártam - a részletek egyébként is rejtve maradtak.

Szóval, egy éve Bird családját meggyilkolták, ő otthagyta a rendőrséget és felcsapott magánnyomozónak. A könyv elején épp szívességet tesz valakinek, ami kicsit balul sül el, később pedig az, akinek szívességet tett, meghal. Pontosabban meggyilkolják. Parker a gyilkos vagy gyilkosok nyomába szegődik, mellette két társa, Louis és Angel (igen jópofák), valamint Parker látomásai. A nyomozás során előkerülnek múltban történt események, és egy sorozatgyilkos, akit még Parker nagyapja próbált - sikertelenül - nyakon csípni. Talán majd most Parkernek sikerül...

Nos tehát, mint említettem, a könyv igen remekre sikeredett, jó vaskos is (500 oldal), úgyhogy egy darabig eltart, amíg elolvassa az ember.


John Connolly: Gyilkos Fajzat

A Charlie Parker-sorozat következő darabja, és ez is remek darab. Parker és barátai ezúttal egy vallási szektaszerűség és egy elvileg öngyilkos lány halála ügyében kutakodnak.

Rohadt sok pók van a könyvben, ami a fear factort egy kicsit(?) feljebb csúsztatta részemről - utálom ugyanis ezeket a lényeket. További infók derülnek ki továbbá az első könyv eseményeivel kapcsolatban is, amit mostmár mindenképpen illene beszereznem... Szóval ha tetszett az előző, vagy ha érdekel egy klassz természetfeletti thrillerszerűség, bátran szerezd be a könyvet (az Alexandránál még mindig akciós, asszem) és hajrá!

Ja a szerző regényeinek Maine állam a helyszíne, ahol ugyebár King is él és alkot. Furcsállottam is, hogy a két könyvben egy utalást sem találtam rá, kivéve a Betts könyvesboltot, ami Kingre (is) szakosodott.

A 4. kötet (The White Road - A Fehér Út) nemrég jelent meg az Alexandránál, valami kibaszott drágán: 2700 Ft puhakötésben. Az új Hurley is ennyi, de az keményfedeles, a kiadó meg ugyanaz...


Richard Morgan: Altered Carbon

A jövőben járunk, ahol igen nehéz Igazi Halált halni, plána ha az ember gazdag. Márpedig Takeshi Kovacs megbízója meglehetősen vastagnak mondható. Arra kéri emberünket, nyomozza ki, mi történt vele nemrég, mielőtt újjáélesztették volna. A rendőrség szerint öngyilkosság, de Bancroft nem így gondolja.

Kovacsot a megbízás elfogadása után kb. öt perccel megpróbálják kivonni a forgalomból, és innentől kezdve 500 oldalon keresztül nincs nyugta. Szerencsére akad néhány segítője: egy rendőrnő, kinek rendőr barátja hidegen csücsül, közben pedig Kovacs használja a testét, egy mesterséges intelligenciával megáldott hotel, stb. Ellenségből pedig minden oldalra kettő jut, természetesen.

Ez így talán nem tűnik valami érdekesnek, de a könyv egészen jó (és persze több minden történik benne, mint amit lúzer szinopszisom előrevetíteni látszik). Én ugyan többet vártam ettől a scifi bőrbe bújt krimitől, de úgy kell nekem. Ha bejönnek Banks regényei, ez is tetszeni fog, de ha nem, jó eséllyel akkor is.

A könyv egyébként hamarosan magyarul is megjelenik az Agave kiadó gondozásában (dupla annyiért, mint amennyit én fizettem érte, de az mindegy).


Tom Piccirilli: Sorrow's Crown

Ez a szerző azért került fel a listámra, mert állítólag jó kis horrorokat ír. Erre mi akad először horogra tőle? Egy krimi. (Még jó, hogy ezzel a műfajjal is jóban vagyok.) Ráadásul egy "sorozat" második, és egyben utolsó kötete. A főszerepben egy fickó meg a nagymamája. Na ne... A könyv viszont jó! Kemény 200 oldal, egy este alatt kivégezhető (persze lelövi az összes poént azoknak, akik hozzám hasonlóan nem olvasták az első kötetet), és maximálisan megérte a 450 Ft-ot, amibe került :) Akit érdekel, van még belőle a Bookstationnél.


Iain Banks: Wasp Factory

Anno már olvastam egy nem-scifit Bankstől, a Walking on Glasst. Egyike volt az első angolul olvasott könyveimnek. Tetszett. A Wasp Factorytől is elég sokat vártam, sok jót hallottam róla, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy fiatal srác, Frank mindennapjaiba nyerünk betekintést, aki egy város közelében lévő szigeten él az apjával. Mindennapi tevékenységei közé tartozik a mosakodás, a kajázás, az állatkínzás, de olykor embereket is öl. Na jó, mostanában már nem... Testvére, Eric sajna még régebben megzakkant, majd kutyákat gyújtogatott és férgekkel próbálta betömni a gyerekek száját, ezért adtak rá egy klassz kis hátulgombolós dzsekit. Most azonban sikerült megszöknie, és minden erejével azon van, hogy találkozzon rég nem látott testvérével.

Mint említettem, sokat vártam és gyakorlatilag semmit nem kaptam a Wasp Factorytől, így másoknak sem igazán ajánlom. Magyarul még idén megjelenik az Agavétől Darázsgyár címmel és gondolom 2000 Ft fölött lesz az ára, így ha mindenképpen érdekel, szerintem vagy várd meg, amíg beadja valaki antikváriumba, vagy nyaggasd a Bookstationt, ahol háromszámjegyű összegért szokták vesztegetni a könyvet (most is van bent egy példány).


Ian Rankin: Strip Jack

Rankinre már régóta fájt a fogam, és mikor a Bookstationhöz érkezett egy omnibus, benne Rebus felügyelő sorozatának 3 kötetével, azonnal lecsaptam rá. Sajna a kötetben a 4-5-6. rész kapott helyet, így nem tudtam az elején kezdeni a sorozatot, de nem érzem, hogy kimaradtam volna bármiből, ugyanis minimális utalás van az előzményekre.

Rebus és munkatársai ezúttal egy nyilvános házon ütnek rajta, ahol - mit ad isten - egy helyi politikus is élvezkedik. Ez persze nem vet rá túl jó fényt, a fickó teljesen magába zuhan, ám igazán akkor kerül maga alá, amikor eltűnik a felesége, később pedig holtan találják az asszonyt...

Rankin bevallása szerint ez egy könnyedebb történet, nem annyira sötét, mint a többi könyve. Nekem mindenesetre igencsak elnyerte a tetszésemet a regény, klassz a nyelvezete is (érdekes módon itt kevésbé zavart a brit angol, mint Billinghamnél), megmosolyogtató párbeszédek ezerrel, és rohadt sok szóvicc! Nem tudom, utóbbi-e az oka annak, hogy mindössze egyetlen Rankin-regény jelent meg magyarul (a tizenvalahanyadik a sorozatban, asszem), mindenesetre kár...


Ian Rankin: The Black Book

Az ötödik Rebus-regény. Ez már kevésbé volt vicces, könnyed, de nem kevésbé jó, mint az előző. Ezúttal egy kollégát ért támadás indítja be az eseményeket, aztán előkerül egy fekete könyvecske, egy öt évvel ezelőtti hoteltűz, és ki tudja, mi még. Úgy tűnik, Rankin továbbra sem nagyon utalgat korábbi könyveire, ugyanis a Strip Jackre összesen két mondat vonatkozott. Ez persze valahol jó, hiszen így jobban élvezhetőek a könyvek akkor is, ha az emberfia nem sorban olvassa őket.


Ian Rankin: Mortal Causes

A hatodik Rebus-regény, ezúttal erőteljes történelmi-katonai-etc. töltettel, tele hárombetűs csoportosulásokkal (IRA, etc.), amik miatt nálam sokat vesztett az értékéből, lévén ezek abszolút nem hatnak meg. Azért így sem volt rossz.


Clive Barker: Imajica

Úgy tűnik, minden nyárra sikerül valami gigászi könyvet találnom. Két éve King Végítélete (1500 oldal körül), tavaly Robert McCammon Swan Songja (kb. 1000 oldal) szórakoztatott napokon át, idén nyárra pedig a több, mint 1100 oldalas Imajicát terveztem be, amióta tavaly decemberben sikerült rátenni a praclimat. És ha belegondolok, nyáron olvastam el John Sandford Davenport-sorozatának nagyrészét, illetve Frank Herbert Dűne-ciklusát is, de ez nem ide tartozik.

Mint a könyvből kiderül, az Imajica öt domíniumból áll: ebből négy harmóniában él egymással, az ötödik pedig maga a Föld, lakói tudatlanok, varázslat nuku, etc., de azért akadnak néhányan, akik tudják, mizújs. 200 évvel ezelőtt (meg korábban is párszor) tettek is egy próbát, hogy az Ötödik Domínium is az Imajica teljes értékű részévé váljon, szabad legyen az átjárás ide is, meg minden, de persze elszarták. Mivel azonban újra eljött a soha vissza nem térő alkalom, újra megpróbálják a lehetetlent...

Nem akarok semmi egyebet mondani a történetről (még a végén felkelteném valakinek az érdeklődését, az meg milyen dolog!), a lényeg, hogy eszméletlenül összetett, szövevényes dologgal állunk szemben: soha nem látott világok, soha nem látott lények, évszázadokon átívelő cselekmény, a Barkertől elvárható mesés szörnyűségek, és persze erotika minden mennyiségben. Egyetlen szépséghibája a könyvnek, hogy túl hosszú. Nálam jobban senki nem szereti a hosszú történeteket (a Végítéletet és a Swan Songot is elolvasgattam volna még néhány száz oldal erejéig), de esetünkben a kevesebb talán több lett volna - de legalábbis kevesebb :)


Donald James: Jövendőmondó

Vadim felügyelő második története. Tartottam tőle, mivel az első kötet (Monstrum) első felén nagyon nehezen rágtam át magam és a pokolba kívántam, aztán a második felét szinte egy levegővel letudtam. A Jövendőmondó kiegyensúlyozottabb ebből a szempontból, ugyanis nincsenek benne különösen szar részek, így végig élvezetes olvasmánynak bizonyult. Viszont a folyamatos testvérezéstől a falra másztam...


Donald James: Vadim

A Vadim-trilógia befejező darabja, mely ezúttal részben Amerikában játszódik, ugyan szerintem kicsit gyengébbre, semmilyenebbre sikeredett, mint az előző kötet, de így is egészen jó volt. A vége felé meg is lepődtem párszor.


Lawrence Block: A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni

Először a Bernie-sorozat második kötetét olvastam, mivel egy darabig csak az volt beszerezhető magyarul, ráadásul sikerült egy újszerű állapotban lévő példányt kemény 100 Ft-ért megvennem. Aztán ráakadtam a 4. kötetre angolul, ami eddig a kedvencem. Aztán megjelent magyarul az első kötet, nemrég pedig végre a harmadik, így kicsit ugyan össze-vissza, de letudtam a sorozat elejét. Sajna Bookstationéknél nem sok Block fordul meg, így kénytelen vagyok a nem túl sűrűn és elég drágán (180 oldalért 2300 Ft?!) megjelenő magyar Block-regényekre beruházni.

Szerencsére túl sok utalgatás a korábbi történésekre nincs, eltekintve attól, hogy Bernie a 3. részben nyit antikváriumot, ezért kicsit meglepődtem, amikor a 4. kötetet olvastam :)

Lényeg a lényeg: ezúttal egy igen ritka, elvileg egyetlen példányban létező Kipling mű és egy gyilkosság körül bonyolódik a cselekmény. A könyvben természetesen nem kellett csalódnom, fantasztikusan jó, egy estés regény.


Sue Grafton: 'A' is for Alibi

Nemrég úgy döntöttem, ideje néhány női krimiszerzővel is megismerkednem, elvégre egyenjogúság van, vagy mifene :) Beszereztem ezt-azt, felírtam még néhány nevet a beszerzendők listájára, majd úgy gondoltam, haladjunk betűrendben, így kezembe vettem az A is for Alibit Sue Graftontól, aki ezen kívül az ABC jónéhány betűjét megénekelte azóta. Most az S betűnél jár, magyarul pedig az első négy könyv (A, B, C és D, megfelelő alcímekkel) jelent meg.

Az Alibiben Kinsey Millhone, a sorozat főhőse (mellesleg teljesen meglepő módon magándetektív) egy régi ügyet kénytelen újra elővenni. 8 év után kiszabadul a dutyiból Nikki Fife, akit férje meggyilkolása miatt csuktak le. Amint kiteszi a lábát a börtönből, Nikkie egyből felkeresi Kinsey-t, mondván ő ártatlan, találjon ki valamit. Kinsey fel is kerekedik, és igen érdekes dolgokra bukkan nyomozása során. Rögtön az elején például egy másik halálesetre, mely ugyanúgy ment végbe, mint ahogy Laurence Fife-ot eltették láb alól...

A könyv alapvetően nem rossz, bár kiemelkedőnek sem nevezném. Könnyed, 1-2 este alatt kivégezhető olvasmány. Részemről azért még néhány betűt biztosan "megtanulok" az ABC-ből alkalmasint.


John D. MacDonald: Bíbor Szabadesés

A húdehíres amerikai krimiszerzőnek ez az egy könyve jelent meg magyarul. Jókora adag könyvet megírt a fickó, köztük a 21 kötetes Travis McGee-sorozatot is, melynek a Bíbor Szabadesés a 19. része. Nem hiszem, hogy túl szerencsés ennyire a vége felé belekóstolni egy sorozatba, de így alakult.

A könyv nem igazán nyerte el a tetszésemet, pláne hogy a cselekmény nagyrészét elmesélik a hátsó borítón... Azért adok még a szerzőnek 1-2 esélyt, hátha.


Ross MacDonald: A Barbár Part

Ross MacDonald szintén a krimi egyik atyaúristene. Nevéhez fűződik a Lew Archer sorozat, melynek a 6. kötetéhez volt szerencsém. Naná, hogy ezt sem sikerült az elején kezdenem... Sajnos kicsit felspannoltam magam (szokás szerint) a szerzővel kapcsolatban, így picit csalódott voltam, de objektíven szemlélve mégis egy igen jó könyvről van szó.


Dashiel Hammett: Véres Aratás

Mivel ódákat zengtek és zengnek a mai napig a könyvről, kicsit tartottam tőle (az emberben - bennem meg pláne - akarva-akaratlanul kialakul egyfajta elvárás mindenfélével kapcsolatban, főleg ha előtte hallott a dologról némi jót vagy rosszat), de ezúttal nem kellett csalódnom: kurva jó könyv, kötelező mindenkinek!


Raymond Chandler: Hosszú Álom

Épp ideje volt már ezzel a nagyágyúval is megismerkednem. Beszereztem tőle, amit hirtelen tudtam, és el is olvastam egy szusszra a legkorábbi Philip Marlowe-regényt. Ez is igen remeknek bizonyult szerencsére, a főszereplő roppant szimpatikus, jó dumája van, meg ami kell.


Raymond Chandler: Asszony a Tóban

Gondoltam, ha már itt figyel a polcon még néhány Chandler, legalább egyet kipipálok. A Marlowe-sorozatból az Asszony a Tóban volt a következő, ami köztük volt, úgyhogy erre esett a választásom. Csalódnom most sem kellett, talán még a Hosszú Álomnál is jobb regényt kaptam.


Patricia Highsmith: Huhog a Bagoly

Robert egy igazi lúzer, kinek kedvenc hobbija a kukkolás. Már ikszedik alkalommal jár Jenny háza környékén, amikor a lány kiszúrja, behívja, megvendégeli, etc. A leányzónak van ugyan egy vőlegénye, de ez nem akadálya annak, hogy belezúgjon Robertbe, aki mellesleg éppen válik kibírhatatlan nejétől. Természetesen Jenny vőlegénye, Greg nem nézi jó szemmel kedvese titkos randevúit, ezért egy szép napon verekedésbe keveredik Roberttel, aki jól helyben hagyja. Aztán Gregnek nyoma vész, és mindenki azt hiszi, Robert tette el láb alól...

Highsmith a második női krimiszerző (vagy krimiszerzőnő?), akit megkóstoltam, és nem bántam meg, ugyanis igen jófajta könyv ez a Bagoly. Ezt is nyugodt szívvel ajánlom a krimikedvelő közönségnek!


Patricia Cornwell: Post Mortem

Újabb női áldozat. Cornwell néni tudósember, írt könyvet Hasfelmetsző Jackről is, meg minden, és az ő nevéhez fűződik a patológiai krimi megalkotása. Könyveinek (illetve könyvei többségének) főszereplője, Dr. Kay Scarpetta orvosszakértő, aki mindenféle apróságokból egészen messzemenő következtetéseket tud levonni. Első története mindössze 300 oldal, én mégis közel 5 napig olvastam. Nem mintha annyira rossz lett volna ez a sorozatgyilkososdi (bár különösebben jó sem volt), csak közbejött ez-az. Szóval nem volt egy nagy eresztés, de azért a doki néni további kalandjait is figyelemmel követem majd - még néhány kötet erejéig biztos, aztán meglássuk. Jó hír, hogy az Európa Kiadónak hála az októberben 15 kötetesre duzzadó Scarpetta-sorozat első 11 kötetét magyarul is élvezhetjük (vagy nem, nem tudom, milyen a fordítás). A 12. kötetet dettó, de immár az Alexandra gondozásában, kemény fedéllel - és valamivel borsosabb áron. Gondolom, a következő rész sem várat sokáig magára, aztán van még neki egy trilógiája, meg idén megjelent egy különálló regénye. A Bookstationben is jócskán akad Cornwell-könyv egyébkébt, ha valaki angolul szeretné olvasni őket.


Kurt Vonnegut: A Hazátlan Ember

Pár óra alatt végigolvasható, igen jó könyvecske. Viszont kurva drága. 130 oldal és 2500 Ft. Kíváncsi vagyok, ha ezt is a Maecenas adta volna ki, mennyibe került volna (arról nem beszélve, hogy nem lógna ki a többi könyv közül). Persze legalább ez is hardcover, ami a 180 oldalas és 2300 Ft-os Blockról nem mondható el... A lényeg, hogy Vonnegut még mindig a régi :)


William Gibson: A Holnap Tegnapja

Ez igen gyenge volt... Igaz, a trilógia előző kötetét évekkel ezelőtt olvastam, az első részt pedig még régebben, és valahogy eszembe sem jutott újraolvasni őket a befejező rész előtt, de akkor is. Persze az is lehet, hogy az egész cyberpunk dolog egyszerűen nem nekem való, mivel Gibson korábbi dolgai sem igazán nyűgöztek le. A novellái tetszettek, a Trendvadász szintén, az Idoru (a Híd-trilógia közepe) sem volt rossz, de a Neurománcról és két folytatásáról, valamint a Virtuálfényről abszolút semmi emlékem nincs. De nem adom fel, Neal Stephensontól és Bruce Sterlingtől is olvasok majd valamit, aztán kiderül.

A magyar kiadásról azért ejtenék még pár szót. A borító olyan szinten ocsmány, hogy megfordult a fejemben: letépem, elégetem, a hamvait a tengerbe szóróm és borító nélkül teszem vissza a könyvet a polcra. Az még hagyján, hogy lila az egész, de a borítókép egy rakás szar. Belül pedig tele a kiadvány elgépelésekkel, némelyik sor nagyobb betűvel szedve, mint a könyv többi része, és ami külön érdekes: az utószó egyetlen bekezdése sincs beljebb kezdve. Gratulálok! Egy kiadó első könyvénél még elnézném, de ezek a srácok jó ideje a könyviparban tevékenykednek, a Galaktikát is összerakják minden hónapban, és ez már a 3. kötete a Galaktika Fantasztikus Könyveknek. Az első kettő is itt figyel a polcon, azokat még nem olvastam, de remélem, több időt fordítottak rájuk korrektúra/tördelés/szerkesztés szempontjából, mint erre. A borítók mindenesetre igényesebbek.

Ja, bónusz zavaró tényező a "kiberpunk" kifejezés alkalmazása, de emiatt gondolom csak én kaparom a falat, mivel utálom, amikor idegen kifejezéseket magyarítanak...


Robert Sheckley: Journey Beyond Tomorrow

A Sheckleytől megszokott és elvárt vicces történetet kaptam. Egész jó volt, bár voltak számomra kevésbé érdekes részek.


Philip K. Dick: Időugrás a Marson

No, ez igen remek volt! Kicsit nehezen - illetve sokára - indult be, de összességében igen előkelő helyet foglal el nálam a Dick-regények toplistáján.


Philip K. Dick: Csordulj könnyem, mondta a rendőr

Ez is egész jó volt, és ellentétben az Időugrással, itt már az első fejezetben beindult a dolog.


Arthur C. Clarke: The Hammer of God

Évek óta vadásztam a könyvre magyarul, sikertelenül. Aztán egy szép napon ráakadtam egy angol példányra a Bookstationnél (hol máshol?). Épp akciós volt, ezért le is csaptam rá gyorsan. Keményfedelű, és mint kiderült, első kiadás. És egész jó. Egy Föld felé tartó kavicsot próbálnak lebeszélni az emberkék a becsapódásról. A végén pedig egy kis behind the scenes jellegű esszé is helyet kapott, ami szintén igen érdekes.