Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2007. augusztus 8. Dögmeleg part tres
Továbbra is tombol a nyár, hogy a fene megeszi, bár legalább akadt pár hűvös nap, ez is valami. Ennyit a bájcsevegésről, a bevezető további részét pedig jókora adag reklám (de jófajta, becsszó!) teszi ki.


Áprilisban már említettem, hogy a Dark Tower képregények (és sok egyéb finomság) beszerzésének legegyszerűbb módja (pláne ha pesti vagy) a Trillian képregénybolt. Azt is említettem volt, hogy költözés előtt állnak. Most meg már utána. Az új cím:

1074 Budapest, Rákóczi út 54. - Rákóczi Center, 12. számú üzlet
Térkép: http://trillian.kepregeny.net/trillianterkep.gif
Tel: (061) 2108377
E-mail: trillian@kepregeny.net
Web: http://www.trillian-cma.hu
(előbb-utóbb biztos lesz is itt valami :))
Fórum: http://forum.kepregeny.net/index.php?showforum=28
Árukészlet: http://trillian.kepregeny.net/docs/truall.txt
(330-cal szorzandók!)
Nyitva: Hétfő-Péntek 12-19 / Szombat 12-15


Aztán. Szeptember 5-ig 500 könyv 50% kedvezménnyel az Alexandra Könyváruházakban! Plakátok vannak a helyszínen, meg matricák a könyveken. Utóbbi nem tudom, miért jó (illetve tudom, hogy nem jó), hacsak nincsenek bebugyolálva a könyvek.

Sajnos közben a 25%-os online kedvezményből 20 lett szépen csendben, így, mivel a Bookline meg közben szintén kavart egyet, gyakorlatilag tök mindegy, honnan rendel az ember könyvet. Annyi, hogy az Alexandránál hajlamosak nem tartani friss megjelenéseket (a sajátjukat sem furcsa módon), és olyan lehetőség sincs, hogy kosárba vele, aztán csak akkor küldik a pakkot, amikor minden összeállt - nem, ők másnap küldik, ami van, aztán szevasz. Náluk viszont jár kedvezmény az angol könyvekre is, ami a Bookline-ra nem igaz. Így legyen okos az ember.

És ha már Bookline... A minap szétnéztem az idegen nyelvű részlegben. Elég sok finomságra bukkantam, bár a 6-12 napos szállítás arra enged következtetni, hogy csak szállításra hoznak belőlük, ráadásul valami kibaszott drága némelyik, és mint említettem, ezekre még kedvezményt se adnak. Viszont itt lehet amerikai kiadásokat is rendelni (az Alexandra Angliából tankol a jelek szerint), amik átlag 8 dolcsiba (durván másfél rongy) kerülnek, ellenben a brit 7 fontos (durván 2.8k) kiadásokkal. De mint említettem, vannak nagyon elszállt árak. 8500 Ft körül van például a hardcover, bővített, illusztrált Salem's Lot (Borzalmak Városa). Nálam nagyobb könyvbuzi nem sok akad (bizonyítékot ld. az ehavi Utalásoknál, valamivel lejjebb), de ennyi pénzt egyetlen könyvért kiadni... Arról nem is beszélve, hogy eredetileg 35 dollárba kerül (kb. 6500 Ft se), bár én még azt is sokallom (az Amazonon persze olcsóbb, de az egy dolog). Persze még így is akad náluk olcsó angol olvasnivaló bőven, szóval ha egyszer sok pénzem lesz, biztos jól bevásárolok (aztán meg koppanok, amikor kiderül, hogy a felét nem tudják beszerezni a kiadótól vagy ahonnan rendelik).


Ennyit a mindenféle könyves dolgokról. Vagy majdnem, előbb azért tudjuk le a könyvhíreket. Jó mulatást! Mikor legközelebb találkozunk, az oldal megint egy évvel vénebb lesz (ami persze marhaság, mert csak egy hónappal).
[Könyvek] Július közepe táján megjelent újra a Carrie. Elég hogyismondjamul fest szegény...

Ezzel kb. egyidőben az Európa fóruma is újraindult. El sem mondhatom, mennyire hiányzott, hogy valaki kétnaponta megkérdezze, mizújs a Shannarával :) Viszont kiderült, hogy idén nem jön semmi olyan, amiről ne tudnánk: augusztusban Tóparti Kísértetek, novemberben Setét Torony 7. Előbbi előrendelhető az Alexandránál, onnan nyúltam a borítókat is. Szerintem nagyon pofásak lettek. (Hehe, most nézem, a puhafedelű verzióról lemaradt a kiadó logója? :))

És még egy borító, egyelőre fekete-fehérben, de friss, mint a harmat, most csórtam Liljától. Erről meg az jut eszembe, hogy anno milyen szépek voltak a brit kiadások, az amerikaiak meg viccnek is rosszak voltak, aztán szépen lassan fordult a kocka (a hányinger friss brit újrakiadásokat mutogattam pár hónapja, most inkább nem venném elő újra őket, hátha valaki most evett és gyenge a gyomra).

Jövő februárban jelenik meg a Dark Tower képregény második évfolyamának (vagy hogy hívják ezeket) első száma. Addig még mindenki beszerezheti külön-külön ezer különböző borítóval a számokat, vagy ősztől a komplett sorozatot.

És végül kisebbfajta csodának lehetünk szemtanúi, ugyanis újabb ismertetők érkeztek! Az eddig szűz Mobilról mindjárt kettő is (köszi, Cenobite és DarkVenom!), a 3 és 4 Perccel Éjfél Utánról pedig egy (köszi, Cenobite!).


[Filmek] Aki élőben követi a Dead Zone-t, az a 6. évad minden epizódjához talál a készítők által előadott kommentárt a hivatalos oldalon. A mocskok még tavaly lecserélték a netes videolejátszójukat és a cache-t is letiltották, így nem tudom kiimádkozni a videókat archíválás céljábol, de online nyilván meg lehet nézni őket gond nélkül (ellentétben a legtöbb csatornával, akik csak amerikai lakosoknak szolgáltatják az online tartalom nagyrészét is).

Ide tartozik még, hogy egy ideje új írócsapatot izzítottak be a készítők, így az eddigi átívelő szálat szépen hazavágták állítólag. Én egyelúre egy epizódot sem láttam, pár héttel ezelőttig azt se tudtam (nem gondoltam volna), hogy van egyáltalán átívelő szál, de gondoltam valakit esetleg érdekelhet. Bár ha már ott tart, valószínűleg észrevette :)


Darabont közölte, hogy a Mist és a Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) után elkészíti majd a Long Walk, az egyik korai Bachman-regény adaptációját is. Addig talán magyarul is megjelenhetne, mert utána már biztos csak moziplakátos borítóval fog... És ha már plakát, íme egy ultragagyi Mist falravaló. Ezt vajon miért kellett?!


Durva mennyiségű DVD infó látott napvilágot. Szemezgessünk!
 • Szeptemberben nem jön A Remény Rabjai. Talán októberben.
 • A 1408 október 2-án jelenik meg Amerikában. Nálunk meg ugyebár bő egy hónappal később jön moziba. Remek...
 • A nálunk kapható fapados, és a külföldről beszerezhető Special Edition után jön majd egy Collector's Edition a Tortúrából, mégpedig október 2-án. Az alapkiadáson a filmen kívül semmi nem volt, az SE kapott két kommentárt meg pár rövidfilmet, a CE pedig megfejeli az egészet további öt rövidfilmmel. Részletek a film adatlapján.

  Én egyébként alapvetően igénytelen - és csóró - vagyok, elég, ha minél olcsóbban hozzámvágják a filmeket, de amikor egy kedvelt alkotásból (vagy egy King-adaptációból - a két réteg nagyon ritkán fedi egymást) meglátok egy tuningolt változatot, elgondolkozom, hogy be kéne szerezni. Persze nem fogom, mert a film a lényeg, és nem fogok újra megvenni valamit csak mert hozzácsaptak ezt-azt (albumokat sem veszek két bónusz dal miatt), de a szívem azért megsajdul. Sőt, a múltkor majdnem bezsákoltam a Christine (az egyik legrosszabb King-adaptáció és úgy általában film) Special Editionjét (még nincs meg a film), merthogy van rajta csomó törölt jelenet, és épp akciós volt. Ez volt a Tortúra SE-vel is. Aztán rájöttem, hogy a Christine-ért még a mezei kiadás akciós ára is sok (5 font lett volna postával), a Tortúra meg már megvan, így ennyiben maradt a dolog.

 • Kubrickéknál gyorsan fogyhat a pénz, ugyanis újabb gyűjtemény jelenik majd meg a filmjeiből, köztük A Ragyogás 2 lemezes kiadása is. Érdekes módon itt még csak meg sem fordult a fejemben, hogy kéne ez a verzió a polcra, pedig ezen remekmű is kb. a Christine-nel egy szinten van nálam. A remasterelt kép és hang és az előző kiadáson is meglévő werkfilm mellett audiokommentár és néhány rövidfilm kap majd helyet a két korongon. Vigye, akinek kell... Ja, mindez október 23-án, amikor elvileg Blu-Ray formátumban is napvilágot lát a film.


  Levezetésként némi díj és jelölés: Nightmares & Dreamscapes, valamint A Halálsoron a filmek adatlapján.


  [Utalások] Disturbia a filmeknél (köszi, Teddy!), Freaks and Geeks és Coupling (US) a sorozatoknál általam. Utóbbihoz kapcsolódik a bevezetőben említett dolog, ugyanis már jó ideje ha egy filmben vagy sorozatban meglátok egy könyvespolcot, egyből elkezdem sasolni, hátha feltűnik valami jó (nem csak King). Jó móka, de már-már a betegesség határát súrolja az ilyen fokú könyvmánia. Olvasni bezzeg már hónapok óta alig sikerül...

  Könyvajánló

  Újabb nem túl mozgalmas hónapot tudok magam mögött olvasásilag, ráadásul egyik könyv sem volt igazán földbedöngölő. Talán legközelebb, bár a most olvasás alatt álló könyvecske (legközelebb kiderül, mi az, hehe) még rosszabb.


  Jonathan Kellerman: Silent Partner

  Mint múltkor említettem, nem volt szerencsés választás Kellermant olvasni akkor, amikor, de csakazértis elkezdtem a következőt.

  A cselekmény leginkább Alex volt barátnője körül bonyolódik, aki öngyilkos lett, utána pedig sorra derülnek ki és történnek dolgok, meg kapunk egy rakás flashbacket is.

  Sajna ezzel is elég nyögvenyelősen haladtam, nagyon lassan értem a végére, és ez sem igazán tudott lekötni. Valószínűleg csak az időzítés volt rossz - legalábbis remélem, hogy nem változott akkorát az ízlésem, hogy a Delaware-könyvek már ne férjenek bele. Mindenesetre a sorozatot egyelőre pihentetem.


  Faye & Jonathan Kellerman: Double Homicide

  Nem úgy a szerzőt, akitől ezt még mindenképpen el akartam olvasni, pláne hogy a felesége egyik könyve egészen bejött nemrég. A Double Homicide-ot ugyanis az asszonnyal együtt írta, és tuképpen két rövidebb történetről van szó, két különböző helyszínen.

  A Santa Fében játszódó sztori címe Still Life (Csendélet), és rendőr barátaink, Katz és Two Moons (igen, utóbbiban csörgedezik némi indián vér) meglepő módon egy művészetekkel foglalkozó ember meggyilkolása ügyében nyomoznak. A fickót kb. mindenki utálta, így a gyanusítottak listája végtelen...

  A másik, Bostonban végbemenő történet In the Land of Giants (Az Óriások Földjén) címre hallgat, és valóban óriások - esetünkben kosarasok - között játszódik. Ismét adva van két nyomozó, ezúttal férfi-nő párosításban, utóbbinak van két gyereke, az egyik kosaras, a másik meg fegyvert hord a tatyójában, pedig igen fiatal a lelkem. A kosármeccs után a csapat mulatozni indul, aztán néhány lövedék elhagyja a fegyvereket és kész a baj: az egyik játékosnak annyi. Nyomozóinknak nincs más dolga, mint kideríteni, mi történt...

  Összességében ez sem volt egy nagy eresztés, leginkább semmi nem történt és unalmas is volt, de legalább rövid, szellősen tördelt, stb., így mégis egész jól olvastatta magát. A második történet azért egy fokkal érdekesebb volt.


  Ruth Rendell: Sins of the Fathers (avagy A New Lease of Death)

  Rendelltől korábban már olvastam két különálló regényt (és akad még néhány olvasatlan a polcon 5 kötetnyi novellával egyetemben), most azonban elérkezett az idő, hogy belekóstoljak világhírű sorozatába, melynek főszereplője Wexford felügyelő, és amelynek 21. kötete mostanában jelent/jelenik meg. Az első kötet ezidáig nem akadt horogra, így a másodikkal kezdtem.

  Egy 16 évvel korábban lezárt ügy kerül újra felszínre: egy nénit lenyomtak egy baltával, az elkövető meg azóta is kötélen lógva rohad valahol és mindenki happy. Kivéve Archery atyát, aki szerint bunda volt az egész.

  A könyv egész jól indult, de később kiderült, hogy csupán valami nyomdahiba folytán kerülhetett "An Inspector Wexford Mystery" a borítóra "A Rev. Archery & Son Mystery" helyett - magyarul a pap meg a fia többet szerepelnek a könyvben külön-külön, mint Wexford. Ez nem túl jó. Illetve alapvetően mindegy lenne, ha nagyon-nagyon jó könyv lenne, de nem az. Rossznak sem mondanám, csak épp nem valami emlékezetes meg érdekes, bár ez talán betudható korai mivoltának is (meg annak, hogy nem igazán tudtam figyelni rá). Igaz, ezelőtt írt már néhány könyvet. Mindegy, bízom benne, hogy a későbbi Wexfordok valamivel jobbak, mert egyszer-kétszer ugyan elmegy, de még húsz ilyet nem kéne végigolvasni.


  Ruth Rendell: Áldozati Farkas (Wolf to the Slaughter)

  Ha anno véletlenül nem veszem meg magyarul a Keresztrejtvényt (nem tudtam, hogy már megvan angolul, mert akkor még nem olvastam és nem véstem az agyamba a címét), nem köt ki a fater barátnőjénél, nem tetszik meg neki, nem nézi át újra a Rakéta gyűjteményét, és nem találja meg Wexford harmadik kalandját (meg egy novellát, de az benne van az egyik polcon heverő kötetben is, így azt majd később veszem szemügyre).

  Itt van tehát újra Wexford, és ezúttal ő és társai nyomoznak, nem holmi pap meg a fia. A bűntény viszont nem tűnik bűnténynek: buli van, amire a híres helyi, ám rendőri körökben ismeretlen festő testvérkéje is hivatalos. Jó bőr, a férfiak kedvence, és úgy tűnik, valaki meg is tartotta magának, mert napok óta semmi hír felőle. Vagy mégsem kedvelte mindenki, olyannyira, hogy tettlegességre is hajlandó volt. Ki tudja? Leginkább senki, de mire valók a rendőrök?

  Sajna ettől sem estem semelyik irányba sem. Jobb volt, mint az előző, de valami még mindig hiányzik, pedig Wexford egész jó karakter. Az 5. kötet is itt figyel a polcon, és egyelőre úgy tűnik, nyugodtan lehet össze-vissza olvasni a történeteket, de Rendell most pihizik, jöhet valaki más újabb két kötettel (esélyegyenlőség, vagy mifene).


  Ross MacDonald: The Wycherly Woman (A Wycherly-Nő)

  Mégpedig Ross "Kenneth Millar" MacDonald. Tőle anno A Barbár Partot (The Barbarous Coast), a 6. Lew Archer-történetet olvastam. Nem különösebben nyűgözött le, de nem is írtam le teljesen, továbbá bolond lettem volna a múltkor 2-200 Ft-ért otthagyni a fősuli könyvraktárában két keményfedelű, amerikai kiadású könyvét. Nem mintha első kiadás ide vagy oda sokkal többet érnének, lévén tele vannak pecsétekkel meg ilyenekkel, de nekem pont jók. Ez és a másik is (ld. lejjebb) megjelent nálunk, de addig a pillanatig nem akadtam rájuk az antikváriumban. Mondanom sem kell, hogy azóta a két kötet állandó vendég a polcokon, más MacDonald viszont még véletlenül sem kerül elő (a Búcsúpillantást azért sikerült így is megkaparintani).

  A 9. Archer-kötetben hősünk meglepő módon egy eltűnt nő, Pheobe Wycherly után nyomoz. A leányzót akkor látták utoljára, amikor elbúcsúzott aputól, mielőtt az hosszas hajóútra indult. Phobe szülei elváltak, a mama a híresztelések szerint nem valami kedves asszonyság, apu meg nem akar nagy hírverést csapni (elég volt a zajos válás valamivel korábban), ezért lép a képbe Archer.

  Hosszas nyomozás után persze fény derül mindenre, engem viszont ez a könyv sem nyűgözött le. Nem rossz, de nem is jó.


  Ross MacDonald: Sleeping Beauty (Csipkerózsika)

  Ugyan az előbb említett Búcsúpillantás korábbi, mint ez, de nem sokkal (a Goodbye Look a 15., ez pedig a 17. (utolsó előtti) a sorban), ráadásul kisebb könyveket szívesebben cipel magával az ember, így ezt letudtam, amíg itthon voltam.

  Mit ad isten, ennek a könyvnek a cselekménye is egy eltűnt nő körül bonyolódik. Laurel rokonai kőgazdagok, férje nem igazán, és amúgy is épp fasírtban vannak. Archer tehát pont kapóra jön, pláne hogy a fürdőszobájában van némi altató, amit Laurel jól le is nyúl, majd meglép. Archer kötelességének érzi utána menni, minek következtében nyilván megismeri a férjet, a nem túl kedves, ám annál népesebb rokonságot, Laurel legjobb barátnőjét, és így tovább.

  A három általam olvasott MacDonald-regény közül ez volt a legjobb, bár még ez sem az igazi. Már az elejétől fogva egész érdekes volt a történet (kivéve az első pár oldalt), nem kis gondot jelentett azonban a sok-sok Lennox észben tartása (ki kinek a kije), illetve felfedezni véltem néhány hasonlóságot a Wycherlyvel. Persze nem lehet minden történet teljesen eredeti, meg el is telt a kettő között vagy 10+ év, de így egymás után olvasva előjött ez-az. Annyira nem vészes persze.