Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2007. november 14. Meglepi!
Bónusz frissítés, mert megérdemlitek. Hírek, ilyesmi majd legközelebb, de az alábbiak nem tűrtek halasztást.

Na jó, még annyit, hogy elvileg februárban (de előtte semmiképp) kijön nálunk is a 1408 DVD-n, és úgy tűnik, kétféle változatban (köszi az infót a Budapest Filmnek!). Remélhetőleg a táposabb változat (3000-ért, de ez még nem biztos) megegyezik majd az amerikai kétlemezessel, a fapados (2000-ért, de ez sem biztos) pedig nyilván a filmen kívül nem nagyon fog mást tartalmazni.

Ja, közben pedig érdemes a mozik környékén lófrálni, mivel ilyeneket lehet ingyér elhozni a Pesti Est állványokról, ha még találtok valahol (egy fajta van, csak más van a két oldalán). Köszi, lujza!


És akkor a lényeg. Múltkor (valamivel lejjebb) említettem az ország egyetlen Kinggel foglalkozó áruházát. Mint kiderült, webáruházról van szó, ami januárban jelenik majd meg online, de addig is az alábbi elérhetőségeken lehet a rendeléseket bonyolítani (ugyanaz, mint lentebb, csak közben kaptam egy telefonszámot is):

CREH KFT.
Castle Rock Entertainment Hungary Kft.
3600 Ózd, Révay József utca 4.
E-Mail: creh@citromail.hu
Telefon: 06-20/348-5299 
Cégvezetők: ifj.Czókoly Sándor, Lőrincz Zsombor

A szállítás a GLS futárszolgálaton keresztül történik, de a kalandvágyók és/vagy türelmesek a postát is választhatják. Most pedig egy kis ízelítő a kínálatból, a teljesség igénye nélkül:

 • November 20-27. között Ragyogás-hét! Aki megveszi a Ragyogás minisorozatot DVD-n, az a Kubrick-félét féláron viheti. A sorozat ára 2990 Ft, és esetlegesen a Kubrick mellé 990 Ft. Vagy: Kubrick-féle Ragyogás 1990-ért, mellé valamelyik kísértetes King-könyv puhafedelű kiadása olcsóbban. Esetleg: a Ragyogás mini + még valami Ragyogással kapcsolatos cucc (másik film, könyv, stb.) vásárlása esetén ajándék King poszter.
 • A Rózsa Vére DVD: 1490 Ft.
 • Ellen Rimbauer Naplója DVD: 990 Ft.
 • Akadnak könyvek, filmek, poszterek (1000-5000 Ft között), magazinok - és hamarosan a Castle Rock című hivatalos - és már ezer éve megszűnt - King hírlevél néhány példánya is fellelhető lesz.
 • December 2-től Creepshow 1. VHS (magyar nyelvű).
 • Februártól a 1408 DVD magyar kiadása is kapható lesz.
 • A Setét Torony-sorozat együttes megvásárlása esetén a legújabb rész ajándék!
 • A Talizmán és A fekete ház együttes megvásárlása esetén mindkettő árának negyede lejön.
 • A Legendák Klubja DVD-k együttes megvásárlása esetén a negyedárak lejönnek.
 • A kukorica gyermekei sorozat első négy részére szintén kedvezmény jár.
 • Hamarosan kapható lesz a 2002-es kiadású Carrie (a tévéfilm) DVD-n, 3999 Ft-ért (külföldi kiadás, magyar vonatkozás nincs rajta!).
 • További import cuccok.
 • Emellett átvesznek mindenféle King cuccokat, ha esetleg nem fértek a lakásban.
  Ennyit a társadalmi célú hirdetésről, december elején jövök a szokásos frissítéssel.
 • 2007. november 2. Trick or Treat
  A Halloween gondolom mindenkinek megvolt, jó szokás szerint a temetőben szomorkodva csokizabálás helyett, én pedig az imént ettem magam hányásig, úgyhogy ugorjunk fejest a novemberi hírtengerbe (pedig teli hassal nem ajánlatos úszkálni).


  Hoppá-hoppá! Sándor szólt, hogy történés van. Nekem is megfordult már ilyesmi a fejemben (még szép!), de se pénzem, se semmim, most meg már minek :)

  2007. augusztus 30-án nyitottam meg Magyarország talán egyetlen kimondottan Stephen Kinggel foglalkozó áruházát, ahol akármelyik Stephen King-könyv, vagy akármelyik Stephen King-film (dvd, vhs) megvásárolható.

  CREH KFT.
  Castle Rock Entertainment Hungary Kft.
  3600 Ózd, Révay József utca 4.
  E-Mail: creh@citromail.hu
  Cégvezetők: ifj.Czókoly Sándor, Lőrincz Zsombor

  Sok sikert, srácok! Hátha idővel egész bolthálózattá alakul a dolog :) (Kértem tőlük valamiféle árjegyzéket, meg képeket a boltról, meg ami van, de ezidáig nem kaptam választ. Talán legközelebb lesznek ilyenek is.)


  A múltkor megnéztem a Fever Pitch című filmet, amiben Kingnek is van egy másfél másodperces cameója: övé a kezdődobás. Érdekesség: szeptember 4-én (SKHQ szülinap ugyebár) esett meg az a jelenet, ráadásul azt a meccset a Red Sox szépen elvesztette (szokásuk egyébként, bár most épp világbajnokok), miután az előző 10-et megnyerték, és naná, hogy Kinget okolták. Szegény pedig akkora rajongó, mint ide Lacháza.


  Újabb kvíz a hűvös őszi estékre (thx, Éva!).


  A FAQ-ban újabb kérdés, melyből kiderül, hogy kell helyesen kiejteni King nevét (csak a biztonság kedvéért).


  Jönnek az ünnepek, miegymás, úgyhogy ismét ajánlanék egy jó kis cuccot a ködös Albionból (ld. még A Remény Rabjai 3k-ért év elején). Múlt hónapban akartam, csak a kurva posta bekavart. A termék nemes egyszerűséggel a Stephen King Collection névre hallgat, és 6, azaz hat darab King DVD kapott benne helyet, és mivel a HMV épp leakciózta és a forint is igen erős, potom 7000 Ft-ért magamévá tettem postával, mindennel. Íme:

  Igaz ugyan, hogy a 6 cím közül 4 nálunk is megjelent annó, de nem ennyiért (kivéve a Rimbauert egy idő után), ráadásul tudtommal egyik se nagyon kapható már (kivéve talán a Rimbauert). Egyébként ugyanazok a kiadások, amik nálunk is megjelentek, nyilván 1-2 hangsáv/felirat eltéréssel, de a lényeg úgyis az angol hang.

  Persze tökéletes dolog nem létezik, úgyhogy itt is akadt 1-2 apróság: a legkevesebb, hogy némelyik film nem szélesvásznú, ami a régebbi cuccoknál valahol érthető, de egy Rose Red vagy Storm vajon miért maradt 4:3-ban? Mindegy, ez a legkevesebb, azt viszont nagyon sajnálom, hogy az It és a Shining egyik lemeze kétoldalas, ami nálam az igénytelenség csúcsa. Ja, és szintén a Shining, valamint a Storm egyik lemeze olyan remek bizbasszal van a DVD tokba erősítve, hogy egyszerűen nem tudtam kiimádkozni őket (inkább legyen egyben a tokban, mint a kezemben darabokban). Előbbinél ráadásul pont a kétoldalas lemez az, amivel különösen óvatosan kell bánni. Nem akarom újranézni egyiket sem, de azért mégis...

  Egyébként érdemes szétnézni a boltban, tele van finomságokkal és olcsóságokkal (nem csak King témában), de persze a világ összes pénze is kevés lenne, pedig én aztán nem veszem tucatjával a filmeket meg sorozatokat, csak néhányra lenne szükségem. A teljesség igénye nélkül egy kis kedvcsináló: Holtsáv 1-2-3. évad magyar felirattal 15-15 font, A Kukorica Gyermekei 4-5-6-7 egyben 12 font, Carrie 2 4 font, Salem's Lot remake 5 font, Christine SE 5 font (a mezei kiadás is ennyi), Kedvencek Temetője 1-2 egyben 7 font, és így tovább. Minden cuccra 2-2 font pkg jön, de a legtöbb ajánlat még így is nagyon korrekt.


  Végül pedig egy felhívás.

  A www.darkcorners.hu novellapályázatot hirdet Behunyták a szemüket már az égiek is címmel, minden olyan Magyarországon élő írónak, akinek még nem jelent meg önálló kötete.

  A www.darkcorners.hu nem véletlenül választotta pályázatának címéül a fenti mondatot. Úgy éreztük, jelenkorunkban már annyi szörnyűség történik nap mint nap, melyekről - ha szeretnénk, ha nem - akkor is tudomást kell vennünk. Emiatt a pályázaton részt vevő írók feladatául azt tűztük ki, hogy egyéni értékrendjüknek és látásmódjuknak megfelelően megtalálják, és magyarázatot adjanak novellájukban a pályázat címére minél ötletesebb és egyénibb formában. A beérkező írásoknak tartalmazniuk kell a fantasztikus irodalomra (fantasy, sci-fi és horror) jellemző elemeket is, vagyis lehetőség van műfaji diffúzióra (például: romantikus horror), így minden szerző kiteljesedhet írásában. A fantasztikus irodalom megkötéssel szeretnénk elősegíteni és bizonyítani, hogy az e kategóriába tartozó alkotások is lehetnek értékesek, amellett hogy büszkélkedhetnek szépirodalmi értékekkel.

  A pályázat támogatói közé sikerült megnyernünk a témával foglalkozó hazai újságírás és könyvkiadás ismert alakjait is. A beérkezett írásokat Bolváry Gábor (a Dark Corners főszerkesztője), Böjtös Gábor (a Fangoria Horrormagazin főszerkesztője), Michael Mansfield (író), Szitás Attila (a Dark Corners és a Fangoria Horrormagazin újságírója), Varga Bálint (az Agave Könyvek ügyvezető igazgatója és fordítója) és Nemere István (író) értékelik 5-10 mondatban a weboldalon. December 15-étől pedig az oldal regisztrált felhasználói is értékelhetik a beküldött alkotásokat.

  Minden jelentkező csak egy írással pályázhat!

  A novellák szóközökkel együtt minimum 10000, maximum 50000 karakter terjedelműek lehetnek.

  A pályázat győztesei értékes könyv- és filmcsomagokat nyerhetnek a pályázat támogatóinak felajánlásainak köszönhetően.

  A pályázat támogatói: Agave Könyvek, Fangoria Horrormagazin, John Cure Online, Outline Group Kft., Tinta-Klub, Ultrafilm Kft.

  Az írásokat a palyazat@darkcorners.hu email-címre várjuk.

  Beküldési határidő: 2007. december 31.

  Minden további információ letölthető a palyazat.darkcorners.hu címről, vagy kérdéseitekre választ kaphattok a www.darkcorners.hu Fórumán.


  És ezzel elértünk a bevezető végéhez. Ha minden igaz, 4-5 hét múlva ugyanitt...
  [Könyvek] Természetesen az előző frissítés után azonnal kiderültek a jövő féléves Európás tervek. Jön a Lisey's Story, valamint újra kiadják az Azt és a Cujót új borítóval, két formátumban. Ez szerintem elég kevés, de talán a második félév erősebb lesz. A Colorado Kid mondjuk szépen körbe lett lőve (Buick, Mobil), így vagy az lesz a következő (bár a Duma Key sem kizárt), vagy elfelejthetjük egy darabig. Igazából Amerikában is más a kiadója, mint a többi Kingnek, de gondolom amikor egy másik ország kiadója megveszi King kiadási jogait, abba ez is beletartozik. Vagy nem.


  Hála a Bookstationnek, a türelmetlenek beszerezhetik a Lisey-t angolul 2190 Ft-ért, mellé meg 1408 borítós Minden Halálit is pakolhatnak 1990-ért.


  November végén pedig végre megjelenik A Setét Torony 7. kötete. A borítót egyelőre homály fedi, szinopszis viszont már van, melynek olvasása esetleg akkor ajánlott, ha az első 6 kötettel tisztában vagyunk, de én inkább akkor is kihagynám.


  Továbbra is a DT-nél maradva, Procsek küldött egy ismertetőt az első kötetről. Köszi!


  Nemsokára új King novelláskötet lát napvilágot, melynek munkacíme Pocket Rockets. A jelek szerint újabb írások lesznek benne, az utóbbi x évben itt-ott megjelent novellák, de hátha pár régebbi dolgot is beleválogatnak.


  King egyébként épp egy A Very Tight Place (Egy Nagyon Szűk Hely) (talán egy Volkswagen hátsó ülése? ja, nem, az egy nagyon kényelmetlen hely - Kevin Smith rulz!) című akármin dolgozik, ami nem regény, de azért meglehetősen hosszú.


  Előkészül a Secretary of Dreams második kötete, újabb adag illusztrált novellával: The Monkey (A Majom), Strawberry Spring (Indián Tél), In the Deathroom (A Halálszoba), Gray Matter (A Szürke Anyag), One for the Road (Egy Pohárkával Útravalónak), Nona. Bővebb infók és némi képanyag itt található.


  Szintén hamarosan megjelenik egy Stephen King Collector's Guide címre hallgató könyvecske. Ez is egy bazi nagy PDF lesz egy CD-n, oszt nyomtassad, ami 40 dollár + pkg-ért nem kicsit kiszúrás. Értem én, hogy több száz vagy ezer oldal, de akkor adnák ki több kötetben - azzal úgyis nagyobbat lehet kaszálni... Na mindegy, vigye, akinek kell, leginkább innen.
  [Filmek] A héten végre megjelent A Remény Rabjai normális kiadása is. Az Xpress-en rendelhető, itt pedig akciófotók is vannak a csodaszép kiadványról (a hátsó borítón mondjuk nem igazán mutat jól a kisregény mennyiségű szöveg, de úgyse az a rész látszik a polcon).


  Nem elfelejteni: jövő héttől 1408 a magyar mozikban is!


  A premier közeledtével kijött a második Mist előzetes és elkészült a hivatalos oldal Darabont interjúval és egyéb finomságokkal. A film mellesleg R besorolást kapott (17 év alatt szülői felügyelet), ami remek hír, mert így nem gyerekfilmet fogunk kapni (amikkel egyébként semmi baj nincs).


  Két apróság a végére: immár biztosan Tobe Hooper rendezi a Buick filmet, Roth pedig kijelentette, hogy a Cell forgatókönyve még kész sincs. Egyelőre a Heroes: Origins egyik epizódját fogja rendezni (bár ezt időközben parkolópályára tette az NBC, így a fene se tudja, mi lesz belőle), aztán egy másik film következik, és csak azután valamikor tér vissza a Cellhez.
  [Utalások] A királyságos Las Vegas-ban sikerült elcsípnem egy utalást, valamint az alábbi filmekben: Péntek 13 IX, Grindhouse, Vaskabátok (Hot Fuzz), License to Wed és Vadidegen (Perfect Stranger).
  [Cikkek] Éva talált egyet egy '99-es Filmvilágban. Köszi!
  [Partnerek] Paul Lewis Oldala, valamint Gmiki Magyarítás Gyűjteménye, ahol a novemberi Fangoriából is lehet nyerni néhány példányt (ld. szeptember végi hírek).

  Könyvajánló

  Ez már a vég. Az előző frissítés óta semmit nem olvastam. Az utóbbi sok-sok hónapban viszont jó, ha három filmet láttam, így ideje volt azokból is kicsit felzárkózni, tehát nem telt teljesen haszontalanul az elmúlt hónap sem. Persze hiába néztem meg hetente több tucatot, így is maradt több száz a listán, de ez ugyanúgy igaz a könyvekre is (valamivel kisebb számokkal a zenékre és játékokra dettó). Csepp a tengerben, de valahol el kell kezdeni.

  De hogy ne maradjunk könyvajánló nélkül (pláne így a Mikulás, Jézuska, etc. közeledtével), az utóbbi néhány hónap és a közeljövő magyar és nem magyar megjelenései közül szemezgetek, többnyire olvasatlanul, mint a régi szép időkben, de többnyire olyan holmikat, amiket már megvettem, vagy nemsokára - esetleg sokára - be fogok szerezni, így előbb-utóbb visszatérek majd rájuk. Most szerzők szerint A-K-ig, jövő hónapban pedig, mivel olvasni jó eséllyel akkorra se fogok semmit, L-Z-ig.


  A gyűjtemény 8. kötete, benne az a három regény, ami eredetileg novella volt, de Asimov Robert Silverberggel kibővítette őket: Az Idő Gyermeke, A Pozitron-Ember és a Leszáll az Éj. Ezek nekem külön már megvannak, régebben olvastam is őket, úgyhogy Asimovról egy darabig megint ennyit.


  A regény egy 1438-ban született naplónak álcázza magát, és mindenféle démoni és gonosz és hasonló dolgokkal van tele. Nem tűnik túl érdekesnek, de azért jöhet.


  Billinghamtől továbbra is csak az első két Tom Thorne-regény van meg, így ez, a hetedik kötet mind beszerzés, mind olvasás szempontjából odébb van, de hátha valaki előrébb jár, vagy szarik a sorrendre.


  Lawrence Block idén még egy Bernie-regénnyel jelentkezik magyarul november 15. körül (borító itt, mivel még nincs normális méretben), aztán jövő nyáron jöhet a Keller-trilógia 4. kötete, ami nem mellesleg nálunk világpremierál. Közte pedig remélhetőleg újabb Bernie (esetleg Scudder) is napvilágot lát.


  Említettem már, de mondom újra: Bradbury novelláskötet magyarul, jövőre pedig jön a következő, egyelőre nem tudni, melyik.


  A trilógia(?) második kötete nemrég jelent meg nálunk, a harmadik pedig nemsokára jön angolul (magyarul meg gondolom jövőre).


  A Narrows, Harry Bosch 10. kalandja is eljutott hozzánk 2700 Ft-ért. Részemről még mindig az első kettőt kajtatom angolul vagy magyarul, reménytelenül és sikertelenül...


  John Connolly következő Charlie Parker-regénye sajna idén nem jelent meg magyarul. Lehet, hogy az Alexandra feladta? Kár lenne érte...


  Dickkel idén elég mostohán bánt az Agave: a szokásos évi 3 könyvből a novelláskötet még tavalyról csúszott át, aztán jött egy regény (Dr. Vérdíj), majd asszem ebben a hónapban egy Dick életrajz (borító itt). Ez így elég sovány, de talán jövőre jobb lesz a felhozatal. Tavasszal jön is a Now Wait for Last Year, aztán gondolom újabb novelláskötet és még egy regény (vagy fordítva).


  Ugyan pár éve csodával határos módon sikerült levadásznom a Szukits-féle Sherlock Holmes összest, így személy szerint nem érint a dolog, de azért szólok, hogy idén újra megjelenik a cucc.


  A film a mozikban, a könyv a boltokban - bazi nagy ragaccsal az elején... De legalább nem a moziplakát került a borítóra.


  Nyár körül jelent meg ugyan Gibson legújabb regénye, de időközben kiderült, hogy a Galaktika csapata már ráfeküdt a dologra, így talán már jövőre megjelenik nálunk is. Állítólag olyasmi, mint a Pattern Recognition (Trendvadász), ami nekem jó hír, cyperpunkoknak kevésbé.


  Nemsokára kijön a Dűne 7. részének másik fele (ezúttal nem a Szukits sara a kettévágás, a szerzőpáros írta túl), meg az Atreides- és a Harkonnen-ház utánnyomása új borítókkal.


  Gyakorlatilag a semmiből került elő ez a minden bizonnyal remek novelláskötet 1990 Ft-ért.


  Graham Hurley-t is csak a teljesség kedvéért említem meg, ugyanis január óta nem jelent meg tőle semmi magyarul, de remélhetőleg ezt sem hagyta abba az Alexandra.


  Kava második különálló regénye, már említettem a múltkor, most mutatok borítót is. A sztori főszereplője egyébként Sabrina Galloway, aki alternatív üzemanyagot próbál kikísérletezni, közben pedig rájön, hogy valaki sugárzó anyagot borított Florida vizeibe és a Mexikói-öbölbe, a nyomok pedig az EcoEnergy nevű céghez vezetnek, ahol ő is dolgozik.


  Márciusban jön a 22. Delaware történet. A sztoriról semmi infó egyelőre.


  Titkon vártam, hogy idén kijöjjön még valami tőle magyarul, de nem. Angolul mindenesetre nemsokára megjelenik a képen látható műremek, amitől a borító alapján sok jót nem várok (Koontz néha kicsit túlzásba viszi a kutya-fetisizmust).

  A történet Amy Redwingről szól, aki golden retriever menhelyet tart fent és mindent megtesz 1-1 kutya megmentése érdekében. Nickie is ilyen kutyus, Amy meg is menti, aztán meg nem győzi túlélni a mindenféle borzalmakat...

  Ja, és az Odd Thomas-trilógia is kap negyedik kötetet tavasszal (Odd Hours), meg lesz egy graphic novel is (olyasmi, mint egy képregény, csak más).


  Legközelebb innen folytatom, addig is jó olvasást mindenkinek!