Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

2008. augusztus 1. "It's a trick of the light..."
Idézhetném egyik kedvenc Mike Oldfield-nótámat egyik kedvenc albumomról (Discovery), hiszen a valóságban még július van, de úgy alakult, hogy előrébb hoztam az augusztusi frissítést 1-2 nappal (hát még ha tudnátok, hogy majdnem kedden vagy szerdán frissítettem!). Nem magyarázkodom, hanem belevágok a belevágnivalóba.

A minap megújult a hivatalos King oldal. Illetve teljesen megújult, mivel a preview pár hónapja teljesen ugyanez volt, csak nem volt egészen kész.


FAQ: "Mi a tökömet jelent az oldal neve?" Továbbá bekerült oda a Bookstation infó. Na nem azért, mert ők is elrejtették az SKHQ bannert a könyveiknél, hanem mert a FAQ-ba való fontos infó, tehát bekerült a FAQ-ba a többi fontos infó közé. Nem mintha bárki is élne a kedvezménnyel...

És ha már Bookstation: költözik a csónak! (érted, boat!) Augusztus 11-től ide tessák fáradni: XIII. kerület, Katona József utca 13.


'nyátokat bazdmeg! rovat. (Thx, szisz!)
Ciccnyog küldte az alábbi táblázatot a Könyvtárosok Kézikönyvének (KKK? hmm...) 4. kötetéből, onnan is az 1. fejezetből (Szerk.: Horváth Tibor - Papp István, Budapest, 2002. Osiris Kiadó). Nem annyira random hülyeség, bár ha azt vesszük, hogy Danielle Steel az első, akkor mégis.


Ez pedig azért vicces, mert igaz (meg mert vicces): cseh olvasós kampány, mely a Read It Before Hollywood does, azaz (szabad fordításban) "olvasd el, mielőtt Hollywood elbassza ezeket is" címre hallgat. Sorban: Bűn és Bűnhődés, Jane Eyre (duh!), valamint Az Öreg Halász és a Tenger. (Thx, strato!)
Ha a nagy nevettetők ijesztgetők leülnek egy asztalhoz:


King vs. Dosztojevszkij. Fight! (illetve, ha már angol, akkor Dostoevsky, de whatever...) Köszi, Timi! (Nini, most nézem, a H.Q.-n - még a régi címen - is járt a szerző, két látogató kritikáját használta fel. Rosszindulatú és gonosz vagyok, így feltételezem, nem kért engedélyt tőlük. Ha mégis, akkor bocs :))
Annie Wilkes minden idők 16. leggonoszabb filmszereplője! 'Isten óvja azt a könyvklubot, amihez ez a nőszemély csatlakozik.' Csak tudnám, kire emlékeztet... (thx, Yreg!)
Beszarok, A Mumusból (The Boogeyman) is készült színdarab. Nem nálunk, de a Dolores honosítása után bármi megtörténhet.
Carrie "video olvasónapló" vagy mifene. Nálunk bezzeg az 'írd le 25 oldalban a cselekményt' című kedves felkiáltás a népszerű. Igaz, errefelé videokamera sincs minden háztartásban, vagy akár suliban, és így belegondolva, ha utóbbi nem is lenne gond, dehogy adnék én - a tanárok helyében - a sok hülyegyerek kezébe ilyen drága szerkezeteket, amikor egy székre vagy padra se tudnak vigyázni.
Na jó, utolsó. Carrie tesója, Britney White.


Most pedig lehúzom a rolót, találkozunk pontosan 5 hét múlva (vagy ahogy sikerül).
[Könyvek] Elő van készülve az augusztusban megjelenő A Coloradói Kölyök. 160 oldal, 1900 Ft, Müller Bernadett fordította (ld. novelláskötetek), borító még nincs, de szinopszis van:

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább?

A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.

Néhány napig 2600 Ft-os ár volt a kiadó honlapján, de szerencsére elírásnak bizonyult. Végülis annyira nem lett volna vészes, elég csak szétnézni a könyvpiacon (az Agave is ennyiért adja az alig hosszabb könyveit), másfelől viszont a sokszáz oldalas Lisey is 2600-ba kerül, így furcsán hatott volna. (Persze több összetevője van a könyv árának: jogdíj, példányszám, ésatöbbi, de ez a vásárlót/olvasót marhára nem érdekli, ő csak minél olcsóbban szeretne minél többet és szebbet és jobbat olvasni, ezért pedig nem lehet hibáztatni.)


A kolorádóbogár megjelenéséig viszont kihúzhatjuk az alábbi remek Rémautó borítók nézegetésével. Némi vizsgálódás után azért találtam egy apró kivetnivalót, mégpedig a rózsaszín betűszínt a hardcover kiadáson. No de ennyi bajunk legyen.

(Hihi, így egymás mellett szemlélve őket, látszik, hogy a keményfedelű kiadáson több látszik a festményből. Figyu a - szemből - jobb reflektort!)

Aki pedig álcázni szeretné, hogy Kinget olvas (elvégre Kinget szégyen olvasni, nemde?) íme a Libri ajánlata, alternatív borítóval. (Thx, tejger!)


Van itten továbbá szinopszis a kis King Junior... bocsánat, Joe Hill novemberben megjelenő regényéhez is (A Szív Alakú Doboz, 350 oldal, 2500 Ft). Sehol egy utalás Kingre, ez pozitív, főleg ha a mellső borítón se tolják az arcunkba, mondjuk így:

STEPHEN KING

fiának

új bestsellere!

No de vissza a fülszöveghez, a könyvet - és a borítót - meg várjuk szeretettel, hátha jó lesz:

Judas Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél... egy boszorkány beismerő vallomása... egy mexikói halálpornó-video... Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:

Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét...

Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít?

Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság.

Egyik pillanatról a másikra a legváltozatosabb helyeken kezd felbukkanni az öltöny korábbi tulajdonosa: a folyosón... a hálószobaajtó mögött... Jude imádott Mustangjának hátsó ülésén... az ablakon túl... a tévékészülék képernyőjén... Mintha várna valamire (vagy valakire) – és egyik csontos keze egy láncon függő, fényes borotvát himbál...

A novelláiért több irodalmi díjjal is kitüntetett szerző első regénye a horror és a dark fantasy legújabb csillagának igen ígéretes karrierjét vetíti előre.


Folytatva az oda-vissza ugrálást az időben: a tavasszal megjelent Lisey Története a 4. helyet bitorolja az Európa júniusi sikerlistáján. Májusban még első volt, ha emlékeztek az előző havi toplista-összesítőmre (de ha nem, akkor is).
És most röppenjünk át a világ másik végébe. Odaát megjelenik ugyanis egy 10. évfordulós kiadás a Tóparti Kísértetekből. A borító az egyik korábbi kiadásé, a kiadvány pedig trade paperback lesz, tehát a szerintem legértelmetlenebb, nagyalakú puhafedelű formátum. Nagy is, drága is, puha is, akkor meg mi a franc értelme van, amikor mondjuk ötödannyiért megkapod kicsiben, szintén puhában, vagy valamivel többért keményfedelűben. Na mindegy, ez csak trade paperback alakban jön, és lesz benne egy kicsivel több szöveg, meg egy interjú. Hurrá...


Lesz gyűjtői kiadás is a Sunsetből: a könyv keményfedelű változata mellé jár majd egy DVD, amin a lentebb taglalt, (és amíg nem olvastad a lenti néhány sort, titokzatos) 'N' összes epizódja.


Gyerünk a moziba be (eredeti cím: Stephen King Goes to the Movies) borító. Kellemes gyűrött feeling, tetszik.

És az öt történet/film, melyekről King maga ír: A Remény Rabjai, 1408, A Kukorica Gyermekei, A Mángorló(?!), Atlantisz Gyermekei.


Cenobite gyűjtött pár idézetet az Álomcsapdából. Az eddigi durván tucatnyi nyolc továbbival bővült. koszi!
Én pedig hirtelen felindulásból megszüntettem az elektronikus részt a könyveknél, mert semmi értelme nem volt. A Plant ment a regényekhez, a Riding the Bullet meg beleolvadt a Minden Haláliba, slussz.
[Filmek] HELL YEAH! Mist Collector's Edition nálunk is! Díszdobozos kiszerelés, 2 DVD, színes és fekete-fehér verzió, extra hegyek! Szeretünk, BuFi! Hogy mikor? Szeptember 30. És hogy mennyiért? 3990 HUF. Kicsit húzós, de egyszer ki lehet bírni (ha meg oda fog baszni a film - nem láttam még mindig -, akkor pláne). Aki sokallja, az meg várhat a minden bizonnyal ezúttal is érkező fapados kiadásra.
Ja, az 1 lemezes Halálsoron is jon kettő darab ezresért, kettő nappal az SKHQ szülinap előtt, szeptember 2-án.
Augusztus 4. és szeptember 26. között mindössze 990 Ft az Álomcsapda az Xpress-en.
Külföldön - illetve ez inkább világszerte - is van ám big news: talán említettem már vagy hatszázszor, hogy novemberben jön a Just Past Sunset (amit persze már Just After Sunsetnek hívnak, ahogy azt egy szemfüles látogató jelezte (és persze én is tudom (ezek szerint csak "tudat alatt"), de nekem így akkor is jobban tetszik)), benne egy eddig kiadatlan novella, az N. Hogy, hogy nem, 25 részes, internetes animációs sorozat készült az írásból. Hétfőn kezdődött, és egészen augusztus 29-ig tart, minden hétköznap új epizóddal. Betettem a filmekhez, a sorozatok szekcióba.

Jövőre ez is megjelenik képregény formában (naja, ha már megrajzolták), és már jó ideje érik egy ilyen részleg is a könyveknél (hülye Marvel!), úgyhogy az majd megy oda. Előzetes van nálam is, Kingéknél pedig interjú meg artworkök.

Nézni kenyérpirítón kívül mindenen lehet, de legegyszerűbb talán az NisHere.com, vagy ha véletlenül nem menne (mint nálam, de úgy tűnik, egyedi eset vagyok szokás szerint), akkor irány a YouTube!

Részemről szépen begyűjtögetem, aztán a novella elolvasása után majd megnézem. Hozzánk feltehetőleg nem fog eljutni a kint valamikor jövőre megjelenő képregény, de ha mégis, biztos 'NN.' lesz a címe, az Európás Menekülő Ember analógiájára. (Aki nem emlékezne, Bachman nevét két n-nel írták a könyvre.)


Új dollar babyk, baby! Cain Rose Up (Káin ébredése) kettőször, utóbbihoz kunyerálós kedvcsináló is van.
Ez pedig nem is dollar baby, inkább amolyan figyelemfelkeltő rövidfilm: The Talisman - The Hotel Room. Az úgy volt, hogy a kanadai Mathieu Ratthe megunta a sok töketlenkedést, ami a filmmel kapcsolatban megy (de komolyan, szedd már össze magad, Spielberg!), és úgy döntött, megmutatja a világnak, mi történne, ha ő ülhetne a rendezői székbe.
Akkora adag új előzetest találtam, hogy el se hiszem! Van, amihez eddig nem volt, de most lett, és van, amihez már volt 1 vagy több, és most lett még 1 vagy több.

Hogyaszongya: All That You Love (4. verzió), Az Eminens, Carrie, Carrie (TV), Chinga (X-Akták), Christine (ehhez még nem volt egy sem, most lett kettő), Kukorica 2, Rémmesék, Cujo (ehhez sem volt semmi), Álomcsapda, Tűzgyújtó 1-2, Aranykor (ehhez sem), Atlantisz Gyermekei, Maximális Túlhajtás, Hasznos Holmik, Kedvencek Temetője, Popsy, Quicksilver Highway, Salem Végzete, Salem's Lot (mini), Titkos Ablak, Ragyogás (mini), Alvajárók, Az Évszázad Vihara, Halálsoron, Az Istenek Szövegszerkesztője (ez utóbbi a sorozat videós megjelenésének promója, de szerintem jól sikerült, úgyhogy elfér).


Nyújtsa fel a kezét, aki örömmel olvasta múlt hónapban, hogy az eredeti Kukorica Gyermekei producere valószínűleg nem túl remek remake-re készül (saccra kb. annyira lesz jó, mint ez a szójáték). Senki? Na mindegy, azért szólok, hogy ezzel nincs lefutva a dolog, mivel a Dimension Films, aki a kismillió, szarabbnál szarabb folytatást szállította (nem csak a Kukoricához, a Hellraiserhez is például), még mindig birtokolja a jogokat, és nekik is eszükbe jutott, hogy leporolják őket, ráadásul moziba szánják az alkotást. Mit is mondhatnék? Broáf...
[Letöltések] Carrie és Carrie 2 forgatókönyvek.
[Utalások] Szar az, amikor nemhogy nem olvasok, de sorozatot se nézek. Nem baj, mások azért szorgoskodnak szerencsére.

Zene: Massive Attack (thx, Laci!)

Sorozatok: Kaszkadőrök világa, Roncsból Luxusautó (thx Laci!), A Széf (thx, Sanyi!).

Játékok: Fallout 2 (thx, rrroka!) és Mortal Kombat (thx, bassoon!).


[Rajongók] Scorpicore szélesvásznú polca (bazz, nem semmi méretekkel bír az új Az!), valamint Princesse Snape (princess e-vel, merthogy francia, mint kiderült :)) pillanatnyilag-hiányos-de-majd-legközelebb-jobb-lesz gyűjteménye. Köszi ezeket is!

Könyvajánló

Nem volt pofám ismét üresen hagyni a rovatot, de szerencsére ezúttal találtam egyéb ajánlanivalót, és még műfajilag is stimmel. jó, mi?

Annyi szó esett már Peter Abrahams Lenn, a Nyuszi Barlangjában című, King és számos SKHQ-látogató által is ajánlott műről, hogy még egy említés meg sem kottyan (és lesz még egy, ha esetleg beruházok rá és elolvasom valamikor). A mostani "szóba kerülés" apropóját Ciccnyog szolgáltatta, aki elküldte King teljes ajánlóját a könyvről:

"Peter Abrahams valamennyi regényét olvastam és azt hiszem, A Lenn, a Nyuszi barlangjában az abszolút kedvencem. Peter az olvasót tökéletes tehetséggel mindvégig egy lépéssel Ingrid előtt tartja, akiért így végigizguljuk az egész könyvet.

Engem leginkább az döbbentett meg, hogy ebben regényben sokkal több van a puszta feszültségnél. Szemtanúi lehetünk az Ingrid és a bátyja közötti bonyolult kapcsolatnak, látjuk, amint szüleit egyre inkább hús-vér embereknek kezdi tekinteni, megismerjük nagyszerű nagyapját... és a kutyáját. Micsoda fantasztikus kutya, és micsoda fantasztikus város! Echo Falls már önmagában is ennek a könyvnek az egyik mellékszereplője

A Harry Potter könyvekhez hasonlóan, amikor a megírt történetek ennyire kidolgozottak és élvezhetőek, a "felnőtt" és "ifjúsági" jelzők elveszítik jelentőségüket, hiszen ez a regénynem más, mint az események lehengerlően izgalmas és érdekfeszítő láncolata."


És most valami egészen más. Az Ulpius elkezdett horrort kiadni. A scifibe is beletört a foguk, nem tudom, ettől mit várnak, de ők tudják. Bloody Good Books-nak hívják a sorozatot, melyben eddig 4 - számomra ismeretlen - szerző 4 könyvét jelentettek meg 3000 Ft-os egységáron (értsd: kibaszott drágák). Az első kettő vámpíros volt, ebből levontam a következtetést, hogy akkor ez egy vámpíros sorozat (és megvan az is, mit vár a kiadó a sorozattól: az Agave Hamilton-sorozatának babérjaira törnek minden bizonnyal, elvégre bevált receptet lopni nem szégyen), de úgy látom, a következő kettő más jellegű (csak hogy ne legyen olyan egyértelmű a múzsa mibenléte). Ennyiért próbálja be őket a halál, majd lesznek ezek is 50+%-kal olcsóbbak az Alexandránál, mint a scifis próbálkozásaik, de addig is pár szó a szerzőkről. Persze ha valaki olvasta egyiket-másikat, és szeretne beszámolni róla ezen szent helyen, semmi akadálya, azért van a könyvajánló rovat.

Charlie Hustontól az idén 4 kötetesre bővülő Joe Pitt-sorozatot kezdték el kiadni (nemsokára jön a második), ami egy vámpírnyomozóról szól, de Huston ír(t?) képregényt is (Moon Knight). Ezek nálam felejtősek, bár a Hank Thompson-trilógia akár még jó is lehet. Hollywood szerint is, mivel az első Thompson-kötetre hamarabb lecsaptak, mint a könyvkiadók. Bár ez nem feltétlenül jó jel. Ja, és van egy különálló regénye is, melyben pár srác betör egy házba és meglovasítanak valamit, amit nagyon nem kellett volna, és teszik mindezt a '80-as években. Olcsón lehet, hogy ennek se mondanék nemet. Könyveit egyébként Harlan Coben és Peter Straub is ajánlja szeretettel, és az a Totth Bence fordítja őket, aki a Liseyt is elkövette.

Jennifer Rardin szintén vámpírban nyomul, és másban nem is. Laurell Hamiltont bepróbáltam anno (az első néhány kötethez nem annyira illik a vámpírpornó besorolás, mint a visszajelzések alapján a többire), de ahogy a mondás tartja: fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me. Úgyhogy ugorjunk.

Lilith Saintcrow nekem hasonlónak tűnik, de nem csak egy sorozata van, mint Rardinnek (vagy kettő, mint Hamiltonnak), hanem vagy... sok. Az Ulpius a Dante Valentine-ba kezdett bele, ami eddig 5 kötetet számlál. Paranormal romance? Kösz, nem...

Joseph D'Lacey első és eddig egyetlen könyve a Bloody Good Books legfrissebb darabja (és az egyetlen, ami engem is érdekel). Novellákat azért írt szorgalmasan, de ha láttatok már ocsmány weboldalt... Legalább a keretet levennék a linkelt képekről. A regény angol nyelvű oldala szerencsére már jobb. Érdekesség: a könyv Angliában (brit szerzőről van szó) a Bloody Books sorozat első darabja volt. Hmm...

Ja, és van nekije Kinges vonatkozása: a borítón van tőle egy rövidke figyelemfelkeltő felirat (magyarul "blörb" - blee...), meg ilyet is szólt D'Laceyről: "One of the most remarkable prose stylists to emerge from the noir tradition in this century."). A borító alatt pedig pillanatkép a reklámkampányból, King idézettel ismét.