... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Rohad a marharépa 2008. december 11.

Múlt pénteken akartam frissíteni, de így sikerült. Sorry a késlekedésért.

Kezdjük rögtön a nyereményjátékkal! A feszültség fokozása érdekében ejtenék néhány szót a kérdésekről. A Letöltések oldalon begyűjthető a kérdőív és a válaszok. Nem elég, hogy 50 helyett 25 volt, és mind feleletválasztós, de minden 5. kérdés a korábbi nyereményjatékokból lett átemelve, esetleg apróbb átalakításokkal (mondjuk az ellenkezőjét kérdezve), vagy nem (ld. 10. kérdés, amit benéztem...). Ennek ellenére eléggé sikerült megkavarni a népet :)

Távirati stílusban: King Az Írásról utószavában említi, mikor kezdte el írni (4. kérdés); Kathy Bates szerepelt a Végítéletben (5.); a könyvismertetők számát (8.) direkt említettem a szeptemberi frissítésben; a BKL természetesen 12 taggal alakult, nem 13-mal (10. kérdés), de úgy tűnik, a többség hozzám hasonlóan szintén nem tud számolni :) (Illetve én tudok - 13-ig legalábbis -, csak ez is egy korábbi, átalakított kérdés volt, és figyelmetlen voltam.)

A 11. kérdésben nem filmeket, hanem kiadványokat kérdeztem. Tehát az egy- és a háromlemezes Halálsoron pl. kettőnek számít. Én viszont nem számítottam a King-Darabont dobozra, aminek a játék kezdetekor híre-hamva nem volt, de persze a 6-ot is elfogadtam. A H-O-L-D bármit jelenthet, így az A, B és C is helyes volt a 12. kérdésben (roppant rafinált vagyok). A sörös kérdést gondolom a legtöbben tippelték, a Coors volt a megfejtés (Tuborgot Vic iszik, Black Labelt pedig Joe Camber).

A 18. kérdés is trükkösnek bizonyult: Sz. Bodnár Éva a borítót/kötetet tervezte, és ha erre lettem volna kíváncsi, akkor nyilván 1. arra kérdezek rá, és 2. nem adok meg két külföldi nevet egy magyar mellé, amikor nyilvánvaló, hogy magyar illetőt keresünk. Ráadásul szeptember óta a H.Q.-n, a könyv adatlapján is fent van az illusztrátor neve (Mark Geyer volt egyébként).

A Takos kérdésnél (19.) is helyes volt mindhárom válasz, de ha csak egyet ikszeltél be, természetesen elfogadtam.

A többi nagyjából egyértelmű, vagy ha mégsem, ld. a megoldást a letöltések között.

A kérdések, amiket senki nem szúrt el: 2, 7, 12, 17, 19, 25.
A legtöbbször elszúrt kérdések: 11 (17x), 18 (13x), 8 (13x), 13 (12x), 22 (9x).


Szerencsére a legtöbben írtatok negatívumokat és pozitívumokat is. Ezekről néhány szót, bár többeknek válaszoltam emailben is.

Először is, hatalmas ötlet volt részemről a naponta változó fejléc, mindenki a csodájára jár azóta is. Na jó, Scorpicore-nak is köszi, hogy összedobta őket :) Az Utalások és Rajongók rész képecskéit is többen dícsérték, az viszont tényleg az én saram :) És természetesen a többi pozitív véleményt is köszi!

Ami megfontolás tárgyát képezi, folyamatban van, vagy hasonló:

 • - további forgatókönyvek (meglátjuk, találok-e még)
 • - több ajánló az újabb könyvekről (ezzel igazából nincs mit tenni, de én is örülnék, ha az utóbbi időben megjelent dolgokról is annyiféle véleményt lehetne olvasni, mint csomó más kötetről)
 • - gyakoribb frissítés (ennek én is örülnék, de egyelőre valószínűtlen: havi frissítésnél nem gáz, ha pár napot csúszok ide-oda, de pl. ha egy- vagy kéthetinél tolódik az előző, a következőnek már nincs is értelme; az ideális az "amint van valami, frissítek" című dolog lenne, de azt biztos, hogy nem sokáig bírnám (idő, kedv, hírlevél kiküldése), hacsak nem csinálok blogot a hírek részből, akár kommentelési lehetőséggel, akár anélkül - márpedig azzal is lenne egy csomó meló, hogy olyan legyen és úgy működjön, ahogy szeretném)

És ami nem:

 • - több hasonló játék, teszt, akár nyeremények nélkül (akkora érdeklődés azért nem volt, hogy rendszert csináljak belőle, meg új kérdéseket is egyre nehezebb kitalálni)
 • - a Tudtad? és a King mondta boxok tartalma külön is elérhető legyen, egy oldalon minden (nem tervezem, de érthető a dolog - ugyanakkor mivel minden egyes klikkre változik, nem csak a főoldal újratöltésekor, különösebb szükség szerintem nincs rá)
 • - tévéműsor és megjelenések a lap tetején (és akkor mi maradna oldalt? :))
 • - webshop (jó ötlet, de nem olyan egyszerű, így inkább passzolom)
 • - az oldal színösszeállítása (ilyen és kész, suck it up! :))
 • - részletek a művekből (újfent nem hülyeség, de erre ott van a netes könyvesboltok beleolvasási lehetősége)
 • - és persze a teljes letölthető könyvek (tessék megvenni vagy kikölcsönözni őket)


Most pedig a lényeg: 24 versenyző lépett pályára (minden eddiginél több, köszi a meglepően nagy érdeklődést!), ebből 2 késve, de semmi gond, én is csúsztam a kiértékeléssel.

80%-ot kellett elérni (20 helyes válasz a 25-ből), és annak ellenére, hogy kevesebb kérdés volt, és elvileg könnyebbek, etc., nem sikerültek olyan jól.

A 24 versenyzőből 8 sajnos nem ütötte meg a szintet (48% volt a legalacsonyabb, és akadt pár 60-70 közötti), volt viszont 3 delikvens, aki 100%-ra teljesítette (és egy csomó, aki 90 fölött), nekik külön gratulálok: Ádám, Árnyék és Christine. A "csoportátlag" 83% lett, ha jól számoltam.

A 80% fölöttiek kalapba kerültek (ami ezúttal is egy fazék volt), aztán Fortuna kisasszonyra bíztam a dolgot. A nyertes pedig:

TRAVIS!

Gratulálok! A nyeremény - tudom, nem nagy kaland, de ez van - így fest (postára adás előtt, megérkezéskor meg ki tudja):

A pakk tartalma: a szokásos gratuláló levél, egy 1408 ajtóbizbasz, ami korlátozott ideig volt lenyúlható a mozik elől (köszi, lujza!), egy King üvegfestmény, melyből mindössze két darab létezik: egy nálam, és egy nemsokára a nyertesnél (köszi, Kata!). Továbbá: a Sötét Szerelem című, viszonylag ritka antológia, benne mindenféle finom horrornovellával (köztük Kingtől a Gotham Café), valamint egy Ellen Rimbauer DVD. Ja, és egy marék SKHQ-t népszerűsítő lapocska. Ezek remélhetőleg jó kezekbe kerülnek, és megduplázzák a látogatók számát (5-ről 10-re).

Ez volt tehát a 10. születésnapi, és egyben utolsó SKHQ-s nyereményjáték. Bár mivel egészen meglepő mennyiségű válasz érkezett, lehet, hogy a 20. szülinapra is kitalálok valamit.

And now for something completely different...


Az új dizájnnal kapcsolatos szavazás húdejól sikerült. A több száz szavazó alig több, mint 10%-a elégedetlen a dologgal, ami igen meglepő, és még annál is örvendetesebb. Eképpen alakult a végeredmény:

2008. szeptember - Értékeld az új dizájnt!

 • 4 - Jófajta (171)
 • 5 - Fantasztikus (126)
 • 3 - Nem rossz (66)
 • 1 - Vissza a régit! (27)
 • 2 - De, elég rossz (23)

Jobb oldalon pedig megtalálható az aktuális kérdés, lehet klikkelni tavaszig.


Szolgálati közlemény rovat: Győrben, a Baross úton, az Európa még egyetlen megmaradt boltjában minden King-könyvre (ami kapható náluk, a legújabbak például nem) 70% kedvezmény van (köszi, attila79!).


Egy kis olvasnivaló (thx, Ciccnyog!).


Aktuális dühöngés. Mi volt ezzel az évvel? A Szukits alig adott ki valamit, azok is leginkább játékok regényváltozatai/folytatásai, meg Star Wars (pedig idén terveztek paperback scifi sorozatot indítani, ami igencsak jó lett volna, a következő adag Asimovval együtt). A Krimiklub kiadott két könyvet, kb. a felét se annak, amit tavaly nem egészen fél év alatt. Az Ultrafilm meglepett minket egy rakás Bud Spencer/Terence Hill cuccal, amikből egyébként is Dunát lehet rekeszteni (tudom, fogjam be a pofám, ezek még nem jelentek meg nálunk, blabla - who cares?). Az Alexandrától nem jött új John Connolly (és gondolom már nem is fog). A Fangoria is becsődölt. A kibaszott postát már nem is említem (bárcsak ők is csődbe mennének). Tömören: Fuck 2008!

De hogy legyen valami pozitívum is: az Európa kitett magáért a 3 új King-regénnyel, plusz bővítette a krimis repertoárt, és Joe Hillt is elhoztA nekünk. Az Animus is kiadott 3 új Koontzot, amiből 2 még nem volt meg. Jött egy új Joe Lansdale is (Kalandor Kiadó), amire nem számítottam, és egy Jack Ketchum is (Láva Kiadó), amire végképp nem. Az Alexandra is folytatta végre Graham Hurley regényeinek kiadását (igaz, kettőt kihagytak a sorozatból, és az árat is jócskán megemelték, miközben a formátum "butább" lett - ld. az előző havi dühöngést). A Gabo belehúzni látszik a McBainekkel, ez is dícséretes, bár egyelőre semmi olyan nincs közöttük, ami még nincs a polcomon. A Budapest Film is kitett magáért King-ügyben (Monk-ügyben viszont nagyon nem, ha nem a mennyiséget - ami dícséretes -, hanem a minőséget nézzük, még ha nem is feltétlenül rajtuk múlt a dolog), és az Agave is igen sok cuccot kiadott (igaz, ezek többsége vagy nem érdekel, vagy már korábban megvettem angolul).

Szóval nem volt teljesen fölösleges és eseménytelen az év, de azért lehetett volna sokkal jobb. Persze miért lett volna?


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

Uno: a könyvesblog megint (ld. az egyik szeptemberi random hülyeséget) képben van (thx, eloy + skywriter!). Heti frissítésű N., mi? Idióták... (És továbbra sem értem, minek egy ilyen blogra King, amikor tisztán látszik, hogy a kutyát nem érdekli arrafelé - kivéve wostryferi kritikáit, de azok direkte bicskanyitogató stílusban íródtak -, a bloggereknek pedig fogalmuk sincs a dolgokról, és a jelek szerint szöveget értelmezni és/vagy fordítani sem tudnak.)

Dos: Filmismertetők max. 4 szóban. Íme a King-szekció (akad pár meg nem filmesített sztori is). Nem olvastam végig mindet, de ez pl. kurva jó: "Carrie - Horrifying. Period."

Tres: Jack Torrance action figure! (thx, bassoon!)

És ezzel nagyjából elfogytak a random hülyeségek, úgyhogy ha találtok ilyesmit, jöhet! Vicces, mókás, jópofa, valamennyire Kinggel kapcsolatos cuccokat nekünk!


Karácsonyi frissítés idén nem lesz, mert minek (illetve ez az), így viszont lehet, hogy olyat teszek, amit utoljára 2001-ben: összedobok egy januári frissítést (merthogy karácsony után egy ilyennek nem sok értelme van, így viszont...)

Addig is sokat és boldogot mindenkinek. Olvassatok sokat, és egyetek rengeteg szaloncukrot, beiglit, meg disznót. (Van egy olyan gyanúm, hogy 2009-re az SSDY lesz igaz, vagyis same shit, different year, de az még odébb van, egyelőre élvezzük az idei adag fekáliát.)

Könyvek A Beszélő Kulcs 2008. december 11.

Megjelent a Duma Key! A borító jópofa (gratula, Robi!), bár egyelőre ezt sem tudom hova tenni, de olvasás közben-után biztosan a helyére kerül, ha egyszer eljutok odáig (egyelőre a Jézuskára várok, hogy elhozza nekem).


Van viszont Joe Hillem és Colorado Kidem. Utóbbit ki is végeztem, és értekeztem róla, ahogy Travis is (spoilermentesen). Hairball A Ragyogást vette szemügyre (spoileresen), Teddy pedig a Plantet (röviden). Köszi! Utóbbi rajongói fordításának elkészülte egyébként már csak idő kérdése, addig is türelem.


Külsős olvasnivaló: Jonathan Cross gondolatai a Rémautóról.

Az Európa októberi sikerlistáján 3. a Colorado Kid.


Akinek sok fölös pénze van, vehet Just After Sunsetet potom 7k-ért.

Angoléknál is kijött egyébként egy limited edition belőle, benne minden - fölösleges - földi jóval.


Nézze és hallgassa Kinget! Interjú három felvonásban.


Megnyílt King irodája a hivatalos weboldalon. Lehet benne mászkálni, nézelődni, meg van pár kérdés, amire lehet válaszolni. Nem egy nagy kaland, főleg hogy még mindig nincs kész az sem, ami már bejárható.


Az Under the Dome 2009 őszén jelenik meg kint. Közben pedig elkészült egy kisregény is Mortality címmel, de a megjelenésről egyelőre nincs infó.


Februárban újabb Setét Torony képregényes különszám jelenik meg The Guide to Gilead címmel. Hurrá...


Érdekesség: Michael Connelly összeválogatott néhány Poe novellát a mester 200. születésnapjára, pár jó fej arc pedig mindenféle esszéket írogatott hozzá (és/vagy már korábban megírta, ki tudja). Ilyenek, hogy Stephen King, Sue Grafton, Lawrence Block, Sara Paretsky, etc.


Érdekesség #2: ha szerepelni akarsz King valamelyik történetében, mint statiszta, itt a lehetőség! Rendeld meg a Stephen King Goes to the Movies-t a Subterranian Presstől (75 dollár mindössze), majd a rendelés leadása előtt a megjegyzés rovatba írd be a film - vagy akár megfilmesítetlen történet - címét, a többit ők elintézik.


A legjobb könyvek 2008-ban, King szerint. A Koontz itt figyel a polcon egy ideje, de még nem volt rá időm, Ketchumtól pedig még mindig csak A Szomszéd Lány van meg, és még azt sem olvastam. A többiek passz.

Filmek Apróságok 2008. december 11.

Idézet magamtól a novemberi frissítésből, a King-Darabont gyűjteménnyel kapcsolatban (itt lehet bezsákolni): "Aztán vagy pofás lesz a doboza, vagy olyan, mint az eddigiek (ami egyfelől egyszerűen nagyszerű, másfelől meg kevésbé)."

Vagy c: szar, ahogy a mellékelt ábra mutatja... Bár élőben lehet, hogy szebb.


Dee Wallace (Donna a Cujóból) interjú.

Egyebek Utalások, polcképek 2008. december 11.

Új kérdés a FAQ-ban, a Cujo kiejtésére vonatkozóan.


A Letöltések közé nem csak az idei nyereményjáték került fel, hanem Sanyi esszéje is, mely a társadalmi beilleszkedés zavarait kutatja A Ragyogás mindenféle formájában (könyv, film).


Az Utalások oldalon ezúttal igen finom sorozatok kerültek terítékre (meg egy pár kevésbé ízletes darab, köret gyanánt néhány nem-sorozattal).

Könyvek: Viktor Pelevin (thx, palakon!).

Sorozatok: My Name Is Earl, It's Always Sunny in Philadelphia, Greek, Leverage, 30 Rock.

Rajzfilmek: South Park, Simpsons.


Polcképek: Scorpicore és Bubsy frissítette a polcát.

Könyvajánló Jézuska előtt... 2008. december 11.

Újdonságok magyarul - a fa alá, vagy csak úgy. Ha már írtam róla, linkeltem, ha még nem, akkor előbb-utóbb fogok. A rovatból meg lehet, hogy (havi) rendszert csinálok, ha el nem felejtem.


És most a már kipipált olvasnivalók. Előző hónapban nem akadt Hónap Könyve, de ezúttal épphogy sikerült találni egyet a sok csalódás és papírforma között (azóta meg bánom, hogy pár hónapja nem osztottam ki több plecsnit, amikor többen is kiérdemelték - na majd legközelebb).


Elmore Leonard: Glanc (Glitz)

Ld. Könyvek. Merthogy King előszó meg minden. (Spoiler alert: egyedül az előszó ér valamit az egész könyvből, de igazából az se sokat...)


Ed McBain: Where There's Smoke

Nagyon gyorsan el akartam felejteni az előző "élményt", így ismét kedvenc krimiszerzőmhöz fordultam, ezúttal is egy nem-87-es körzetes regényt választva a polcról.

Ez - a Glanccal ellentétben - már az első mondatokkal megvett magának. Benjamin Smoke egykor rendőr volt, most leginkább nyugdíjas, nagyritkán pedig nyomozgatásra adja a fejét, de mivel nincs engedélye - és nem is áll szándékában kiváltani -, nem viszi túlzásba. Valamit azonban mindenképp tennie kell, hiszen legnagyobb bánata, hogy több, mint két évtizedes pályafutása alatt egyetlen tökéletes (tehát megoldatlan) bűnügybe sem futott bele. Örömmel elfogadja tehát legújabb megbízását, mely során egy elcsatangolt hullának kellene a nyomára bukkannia...

E/1-ben, és a McBaintől elvárt és megszokott remek stílusban megírt regény ez, az egyik legjobb különálló regény, amit eleddig olvastam tőle. Külön tetszett a kikacsintás Hitchcockra. (Egy madár nekimegy Ben szélvédőjének, ő meg közli, hogy utálja a madarakat, és ezt Hitchcocknak is megírta - a Madarak című filmje kapcsán -, de a rendező nem válaszolt neki. Az igazi poén persze az, hogy McBain és Hitch országos cimborák voltak, a Madarak forgatókönyvét pedig navajonki írta?)


Sue Grafton: D is for Deadbeat (D, mint Delírium)

Vajon Lawrence Blocknak azért Grafton a kedvenc krimiszerzője (aminek emléket is állított a Ted Williams-es Bernie-ben), mert a Kinsey Millhone-könyvek pontosan annyira emlékezetesek, mint Scudder kalandjai? Egyik nap elolvasod, másnapra meg nem marad belőlük semmi. Ettől függetlenul néha kipipálok egyet, mert nem pocsék, csak épp semmi különös.

Kinsey ezúttal egy csavargóforma emberkétől kap megbízást - konkrétan egy 25 ezer dolláros csekket kellene eljuttatnia egy 15 éves srácnak. Mivel azonban a csekk, amivel a megbízó Kinsey fáradalmait kompenzálta, nem bizonyul beválthatónak, hősnőnk először is az úr nyomába ered. Meg is találja, természetesen holtan...

A Deadbeat se nem jobb, se nem rosszabb, mint az A, B és C jelű kötetek, könnyed kikapcsolódásnak megtette. Mellesleg ez volt az utolsó a sorozatban, ami megjelent magyarul. Angolul a T betűnél tartanak, és kis fejszámolással kiokoskodható, hogy még vagy fél tucat van a végéig.


Sue Grafton: E is for Evidence

E, mint Ezúttal Kinsey Magát Bízza Meg. Merthogy valaki vagy valakik csapdába csalták (pénz a számlájára, hamis/eltűnő iratok, megvesztegetés látszata, etc.), amit hősnőnk nem igazán tart viccesnek. Előkerül továbbá egyik E, mint Ex-férje, valamint E, mint Egy Korábbi Baleset, Ami Talán Mégsem Baleset Volt.

Természetesen ez is hozta a szokásos színvonalat, de többet nem igazán.


Sue Grafton: F is for Fugitive

- Na még egyet - gondoltam, nem sejtvén, hogy ez már gyengébb lesz, mint a korábbiak. Vagy csak sok volt egymás után a három ugyanolyan. Érdekes egyébként - a könyvről nem nagyon van mit írni, azon túl, hogy Kinsey ezúttal egy 17 évvel ezelőtti halálesetet kénytelen feleleveníteni, úgyhogy elmélkedek; bár ez már lehet, hogy volt -, régebben addig olvastam 1-1 szerző könyveit, amíg el nem fogytak, aztán váltottam, az utóbbi időben viszont 1-2, max. 3 könyv után jöhet valaki más. Bár mivel scifi sajna ritkán kerül a kezembe (van a polcon bőven, csak kedv nincs), a horror meg eleve ritkább madár még angolul is (bár azzal is tele a polc), ezért jószerivel krimiről krimire hoppanok - és érdekes módon egyelőre elvagyok, nem unom. Ebből következne, hogy az egy kaptafa nyomozós sorozatokat is falnom kéne, de azokat nagyon nem kedvelem. Pl. a CSI-okból is kínszenvedés volt ilyen-olyan okból megnézni 1-1 epizódot, aztán soha többet.


Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants

Az idei World Book Dayre írta Gaiman, és kemény 1 fontért árulták (a Bookstation meg 690-ért, de még úgy is jó bolt volt). Igen rövid, 100 oldalas sincs, jó nagy betűk, illusztrációk, tehát igen gyorsan a végére lehet érni. Ami nem lenne feltétlenül baj, de ezúttal nem sikerült valami nagyot alkotnia a mesternek.

Gaimantől legutóbb a Graveyard Book jelent meg (itt a polcon az is, de majd később kerítek rá sort), magyarul pedig a Fragile Things című novelláskötet lesz a következő, elvileg még idén, bár lassan kezdek kételkedni benne.


Jeff Lindsay: Dexter in the Dark (Dermedt, Dacos Dexter)

Dexterrel jó könyvkukachoz méltón (az imént néztem utána, és kiderült, hogy az vagyok, nem pedig bibliofil) a könyveken keresztül ismerkedtem meg. Ugyan az előzetes elvárásaimnak nem feleltek meg, mégis egész jól szórakoztam rajtuk.

A tévésorozat egészen más lapra tartozik, konkrétan az igen erőteljesen túlértékelt dolgok címűre (és akkor még finoman fogalmaztam). Az első évad - mely többé-kevésbé az első könyv cselekményét követi - még hagyján, de a második végignézése már-már fizikai fájdalmat okozott (igen, a jelek szerint mazochista is vagyok), köszönhetően nem kis részben Jaime Murray karakterének. Julie Benz (hey, Jimmy!) miatt azonban kitartottam, és a 3. évad elejébe is belenéztem, de tovább végképp nem bírtam. Azóta minden nap elmormolok egy imát, hogy minél hamarabb elkaszálják a sorozatot, és Julie átköltözzön valami nekem tetsző sorozatba, de mivel a 4-5. évad is le van zsírozva, erre egyelőre nem sok esély van.

No de vissza a könyvekhez.

Mivel angolul kezdtem el olvasni őket (akkoriban még csak pedzegettük Gainesszel a fórumon, hogy illene az agave repertoárjába a szerző), és eléggé megtetszett a sajátos nyelvezet, eszembe sem jutott magyarul beszerezni a későbbi köteteket, inkább türelmesen megvártam a paperback kiadásokat. (Arról nem beszélve, hogy mennyire nem tetszenek a magyar borítók, ami ugyan sokadlagos szempont, de határa nagyjából mindennek - így a borítóra hányt dolgoknak is - van.)

Szóval kezembe vettem a harmadik kötetet, különösebb elvárások nélkül, könnyed kikapcsolódásra számítva - Dexter style (ezúttal hardcoverben sikerült bezsákolni, mivel egy akció keretében olcsóbb volt, mint a paperback vagy a magyar kiadás). Aztán koppantam, mivel kb. semmit nem kaptam a pénzemért. Lehet, hogy csak nem a megfelelő hangulatban talált, mindenesetre a sztori (milyen sztori?) nem nyűgözött le, és a párbeszédek és a jópofa szójátékok és hasonlók is mintha igazolatlanul maradtak volna távol. Na jó, az első Wilkinsszel folytatott párbeszéd tetszett, de az is csak a többihez képest volt kiemelkedő(bb).

Ez tehát nem jött be, de a sorozattal ellentétben a könyvek olvasását nem fogom feladni. A 4. kötet jövőre jelenik meg Dexter by Design címmel, és remélhetőleg az már ütősebb lesz.


Stephen King - A Coloradói Kölyök (The Colorado Kid)

Ld. Könyvek.