Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

2008. július 7. Ehavi elnökjelöltem: Al Murray aka The Pub Landlord!
Taadaaaa! Huh, úgy belefeledkeztem a... Na de ez egyelőre titok. Szóval majdnem elfelejtettem frissíteni. Még jó, hogy a véremben van az SKHQ. Ahogy a Pub Landlord (vagy Guv) mondaná: It's instinct, iiiinstinct!
Először is egy kis hallgatnivaló, akár a frissítés olvasgatása közben is: Sky FM! Van egy rakás műfaj, de én a Classic Rock adót ajánlom minden jóízlésű zenebarátnak. Kurva jó zenék mennek, nem csak 1-1 előadónként (*cough*slágerrádió*cough*), és nem is csak a legismertebb, unásig ismert darabok (*cough*slágerrádió*cough*). Olykor még koncertfelvételek is akadnak. Prémiumra befizetve CD minőség és semmi reklám lenne a jutalom, de ingyen is simán jó az egész, reklám se sok van. Nálam napok óta szinte csak ez szól (most éppen a Detroit Rock City a KISS-től). Blindin'! (Thx, BDE!)
King-találkozó ügyben pause van, az előző frissítés óta szóba sem került a fórumon. Na de majd most. Ugye?
És most valami más. Kevés dolog van, amit jobban utálok a politikánál (Back off, Brussels!), így kicsit furcsán néztem, mikor gyanútlanul megnyitottam a legutóbbi hivatalos King hírlevelet, és egy fizetett politikai hirdetést kaptam. Nem esett jól, vagy mondhatnám úgy is: Fuckin' shockin'!

Értem én, hogy változtatni kell(ene), ha szar valami, de így? Arról van szó ugyanis, hogy ha az első 500 között vagy, akik legalább $150-t (kb. 22 rongy!) adakoznak a King által favorizált szenátorjelöltnek, kapsz egy dedikált bookplate-et (magyarul ex libris, szóval ilyen könyv elején lévő díszes bizbasz). Nyilván ha egyébként is ezt a jelöltet vagy pártot vagy akármit favorizálod, és mellesleg nem fáj kiadni ennyi pénzt ilyen dologra, nem annyira gáz, de úgy gondolom, nem jó dolog belevinni a politikát... nos, akármibe, főleg a könyvek varázslatos világába nem. It's not normal! Just my 2 cents.


Vidámabb vizek. A Forbes szerint King a 34. legbefolyásosabb híresség napjainkban. Írók közül csak Rowling előzi meg (naja), rajtuk kívül pedig James Patterson (gondolom, az összes helyette író jómunkásemberrel együtt) és Tom Clancy van még a listán.
FAQ/GYIK: Mi az a spoiler? Idegen kifejezés, és nem légterelőt (vagy mit) jelent. De akkor mit?
Más. Előző havi, hírekbe burkolt kérdésemre, miszerint változtatnátok/hiányoltok-e valamit az oldalon/ról, összesen 2-3 válasz érkezett a fórumra (mailben egy sem, de ezt már megszoktam), azok is viszonylag pozitívak voltak, melyből levontam azt a következtetést, hogy az oldal úgy tökéletes, ahogy van. (I'm fillin' up!)

Következő kérdés: van-e igény sűrűbb, de ebből adódóan nyilván kisebb frissítsekre, vagy elég havonta egy nagyobb adag? Valszeg marad ez a rendszer, mivel nincs akkora (sőt, semekkora) közönsége az oldalnak, ami igényelne - vagy "eltartana" - egy, akár hetente, de havonta mindenképp többször frissülő oldalt, de azért megkérdezem a Kedves Látogatókat - aztán a válaszoktól függetlenül egyedül döntök :)

Ja, és várom vállalkozó kedvű, művészi érzékkel megáldott fiatalok jelentkezését kihasználás céljából. (Nem fog fájni, megígérem!) Jelige: "Az oviban megnyertem az aszfaltrajzversenyt."


Random fact: a minap lapozgattam az SKHQ archívumát (Te is megteheted, ott a legördülő menü a lap tetején!), és kiderült, hogy Waces kolléga, aki az évek során sok-sok mindennel segítette az oldalt, és aki a mai napig 'aktív' (bár a DVD ismertetői abbamaradtak - hint hint, nudge nudge :D), már a kezdetektől jelen volt. Konkrétan az 1998. októberi news-ban, egy hónappal az indulás után került először említesre a neve. Mik vannak!
OFF, de mi ebben az újdonság? Tigrs emailvégre kapta a Gabó Kiadót Ed McBain-ügyben. Így szóltak:

"Terveink között szerepel a szerző újabb, magyarul még meg nem jelent könyevinek kiadása, az első ilyen az Üdv a főnöknek (Hail to the Chief - Dohi) lesz, és még további 3 kötet várja a sorát, de ezeknek még nincs magyar címük (See Them Die, 'Til Death és King's Ransom)."

Nem gyenge! Nekem ezek már megvannak sajnos-szerencsére, de hátha nem ezek lesznek az utolsó magyar McBainek.


És ha már krimi és tervek, legyen egy kis háztáji is:

Tisztelt krimirajongó fórumozó Olvasóink!

Ajánljuk figyelmükbe két klasszikus szerzo~vel kibo~vített Európa Krimi sorozatunkat! Az év második felében megjelenik:

Raymond CHANDLER: Asszony a tóban
Raymond CHANDLER: Örök álom
(Új cim, a fordítás a régi - Dohi)
Agatha CHRISTIE: Éjféltájt
Agatha CHRISTIE: És eljő a halál...
Agatha CHRISTIE: Gyilkolni könnyű
Agatha CHRISTIE: Lord Edgware meghal
Agatha CHRISTIE: Poirot első esetei
Agatha CHRISTIE: Poirot nyomoz
Agatha CHRISTIE: Pókháló
Agatha CHRISTIE: Tragédia három felvonásban
Ross MACDONALD: Áldozat kerestetik
Ross MACDONALD: Búcsúpillantás

Üdvözlettel:
Európa Könyvkiadó


Ehavi random hülyeség a bevezető végere-rovat: Lost Book Club, benne a Carrie, és még sokan mások. Kb. semmi értelme nincs, pár sor infó van csak King regényéről. Oh dear, what a pity, never mind. (Thx, Junkie!)


És ezzel búcsúzom is erre a hónapra. További kellemes rohadást mindenkinek ebben a kánikulában! (Nem, egy 10 perces égszakadás nagyritkán nem ér semmit, maximum addig, amíg tart)
[Könyvek] A Rémautó valószínűleg napokon (heteken?) belül megjelenik. Borító csak legközelebb, hacsak nem kerülnek ki holnap a kiadó honlapjára, ahogy az lenni szokott.
HOLY SHIT! JACK KETCHUM MAGYARUL! Ezer kibaszott éve próbálok ráakadni valamelyik könyvére ismerkedési céllal, de ahogy az a horror cuccokkal lenni szokott, nem nagyon jártam sikerrel. Na de majd nemsokára. És ami a holy shitből holy fuckot csinál: ehhez is King írta a bevezetőt! Szóval be is került a Könyvek részbe, közvetlenül az előző havi Glanc mellé, egyelőre hiányos infókkal, mert még nincs a kezemben a cucc. Például innen rendelhető. A regényből egyébként film is készült, nem túl régi, a magyar borító pedig - ha jól látom - a kint DVD fedéltervét kapta meg. Whatever works.
Az aukciós oldalakon barangolva néha igen finom dolgokat talál az ember. Én pl. direkt nem látogatom az eBayt, mert csak a nemlétező szívem szakadna meg.

Néhány napja az egyik fórumozó a Carrie egy számomra ismeretlen magyar kiadására bukkant a Teszveszen. Íme egy kép a könyvről, amiről annyit tudni, hogy a jelek szerint létezik, a Némo Kiadó követte el, és 320 oldalas. Ha valaki lecsap egy ilyenre, legyen szíves átküldeni a fordító nevét és a borító scanjét, mert ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni. Köszi!


Mustráljuk tovább a borítókat! Brit Sunset, ami legalább olyan szép, mint a múltkori amerikai, illetve a Stand képregény sketchbookja (amolyan bevezető infóhalmaz a képregényhez). Utóbbi tök ingyen van, és itt bele is lehet kukkantani. Egész jó kis rajzok.


Szemfüles látogatók talán kiszúrták a Tudtad? dobozban az alabbi infót:

"A '90-es évek elején az IPC majdnem kiadta a Halálos Árnyékot Bihari György fordításában."

Lehet, hogy a hírekben is emlitettem, de az régen volt. Yreg kolléga viszont - tudtán kívül :) - rábukkant ezen kiadvány címére, ami szintén meglehetősen hatásvadász: Gonosz szellem. Hogy ezt beezer, vagy a kiadó adta neki, nem tudni, de én a kiadóra tippelek.


Másfél perces King mélyinterjú a Duma Key kapcsán.
Nézelődtem az Európánál, és találtam mindenféle finomságokat (igen, ennyire ráérek). De vajon miért nincs legalább az utolsó néhány hír a főoldalon, meg egy tovább link a többihez, amiket mellesleg be is lehetne dátumozni? It's not normal!

Ilyeneket, hogy 2007-es összesítő, amiből kiderül, hogy a Mobil és a DT7 is "A különböző toplistákon legtöbbet szereplő kiadványok" közé tartozik.

Említettem (erre emlékszem), hogy 2006-ban Szántó Judit Wessely-díjat kapott. Íme némi további infó.

Aztán: 2005-ös olvasói toplista, King sehol.

Filmhír(!), mégpedig a Titkos Ablakról.

Van nekik továbbá Sikerlistájuk. Gondolom, az eladások alapján. King így muzsikált az utóbbi néhány évben (eddig megy vissza az archívum):

2005. december: DT6 (#9)

2006. január: Bilincsben (#10), február: Csontkollekció (#9), augusztus: A Sárkány Szeme (#9), november: Mobil (#1), december: Mobil (#1)

2007. január: Mobil (#2), február: Mobil (#1), március: Mobil (#5), augusztus: Tóparti Kísértetek (#7), szeptember: Tóparti Kísértetek (#5), december: DT7 (#2)

2008. január: DT7 (#1), február: DT7 (#6), április: Lisey (#2), május: Lisey (#1)

Itt tartunk most, és ha nem felejtem el (úgyis), folyt. köv. legközelebb.


Némi Under the Dome ködoszlatás: kavarás van ugyanis a szállingózó infókkal kapcsolatban (ti. úgy tűnt, hogy a Dome egy korábban félbehagyott regény, a The Cannibals felélesztése, a Blaze bevezetőjében olvasottak alapján azonban úgy tűnt, két különböző könyvről van szó). Erre King: Ezen történetek két, egymástól igencsak eltérő módon próbálták kiaknázni ugyanazt a témát: hogy viselkednek az emberek, ha elszakítják őket a társadalomtól, ahova mindig is tartoztak? A Cannibals pedig, úgy rémlik, egyfajta társadalmi komédia volt, mint a Hasznos Holmik. Az új Under the Dome viszont halálosan komoly.

A könyv kézirata egyébként jelenleg 1100 oldal körül van, ami 1800-ra is felcsúszhat, mire King befejezi. Összehasonlításképp: az utolsó 3 Setét Torony kézirata összesen volt 2500 oldal. Újabb kétkötetes magyar kiadást sejtek.


Tina talált egy kapcsolatot az Álomcsapda és a NJSZÁ között, Waces pedig hamarabb bukkant rá a könyvesblog Dolores kritikájára, mint én. Köszi!
[Filmek] A múlt hónappal ellentétben tetemes mennyiségű filmhír jött össze. Mégpedig ezek: News flash! Egyik-másik hiper-szupermarketben 950 Ft a 1408 DVD, és még mindig jár hozzá bugyi. (Thx, Dante!)
Ez pedig az árukapcsolás csúcsa: Bassoon ugyanis hétvégén küldött egy 1408 ajánlót. Köszi! (Lassan nekem is meg kéne néznem...)
Nekem pedig újabb DVD-vel bővült a gyűjteményem: Carrie Special Edition, kemény 3 fontért (van vagy 900 Ft is!), plusz posta (thx, HMV!). Kis füzetkével, és kb. a film hosszával megegyező mennyiségű extrával van felszerelve a cucc, és bár én nem élek vele, de magyar felirat is van rajta, tehát tök ugyanaz, mint a nálunk - kurva drágán - kapható kiadás.
Angoléknál október 27-én jön a Mist DVD. A nagy víz innenső oldalára ebből is csak 1 lemezes kiadás jut, mint a 1408-ból, de ha még idén nálunk is megjelenteti a Bufi hasonló kiadásban (a bugyi opcionális, csak az extrákat ne spórolják le), királyság lesz. Kint ugyanis kicsit drágák a friss DVD-k.
Készülget egy Kukorica Gyermekei remake. Hogy már megint, vagy ez egy másik, vagy még nem is volt ilyen, őszinten szólva nem tudom, annyi a kamu filmhír néha. A SciFi Channelen fog bemutatkozni, a '70-es években játszódik majd, és a '84-es eredeti producere, Donald P. Borchers rendezi majd a saját forgatókönyve alapján.
A nemrég említett Throttle című King & Fia produkcióra (Richard Matheson ihlette novella) máris lecsaptak a filmesek, pedig még meg sem jelent. Hill (King fia) regénye, a Heart Shaped Box (nálunk novemberben jön) is vászonra vetítődik lassan, ahogy a képregényével is hasonló terve van Hollywoodnak.
És ha már filmes pletykák: lehet, hogy lesz Dead Zone remake is. Nagyon kell...
Továbbá: egyesek olvasták a The Death of Jack Hamilton (Jack Hamilton Halála) forgatókönyvét. Állítólag akár A Remény Rabjai és az Állj Ki Mellettem! mellé is emelkedhet, ha megfelelő emberek kezébe kerül. Hiszem, ha látom.
Nem tudni, Dolan Cadillacje mikor gurul a mozikba, de talán már jövő tavasszal feltűnik néhány filmfesztiválon.
És ha már autók: a Buicknak lassan elkészül a végleges forgatókönyve, aztán kezdődhetnek az előkészületek. Ezek szerint idén ebből sem lesz semmi.
Akiva Goldsman (Egy Csodálatos Elme, I Am Legend) fogja rendezni a Fekete Ház filmváltozatát. Vicces lenne, ha a folytatás adaptációja hamarabb elkészülne, mint a Talizmán film/mini/akármi. Ezt is a Buickot elkövető Richard Chizmar-Johnathon Schaech páros veti papírra.
WTF? Samuel L. Jackson King filmben? Ja, hogy a 1408-ban is volt? Mindegy, most egy másikban is benne lesz a keze. Egyelőre semmi egyebet nem tudni a projectről. Illetve de, csak nem árulják el a bennfentesek. Szemetek!
Végül egy kis olvasnivaló: Végítélet a Junkie-n.
[Utalások] Könyvek: Chris Moore (thx, Scorpicore!), Lawrence Block (thx, Szisz! (bezzeg a sok Agave fanboy meg fangirl baszott szólni...)), Vavyan Fable (thx, Dóra!).

Sorozatok: Eli Stone (thx, Laci!), Time Gentlemen Please (Al Murray remek sorozata, amiből fentebb is idézgettem), The New Adventures of Old Christine, CSI, X-Akták.

Filmek: Pofonok Földje (thx, Laci!), A Játszma Ördöge (thx, Skywriter!), Redrum.

Játékok: Rise of the Triad.

Zene: Cujo.


Könyvajánló

Na az most nincs. Damn.