Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2008. június 10. Notch Johnson for President!
Oh, hi teens! Az ehavi frissítés elég nehezen akart összejönni, de végül sikerült. Szokás szerint akad minden földi jó, úgyhogy fogjatok egy pohár hideg italt, esetleg egy kis ropogtatnivalót, és lehet kezdeni az olvasást!
Ismét eltelt 3 hónap, úgyhogy lecseréltem a szavazást egy roppant bonyolult eldöntendő kérdésre: Szoktál idegen nyelven olvasni?

Az előző szavazás eredményét el fogom küldeni az Európának, de egész nap - és most is - döglődött a weboldaluk. Talán holnap. Tény, hogy a Rémautó, amit a következő félévben újra kiadnak, a lista vége felé (de nem a legalján) szerepel, de eleve nem lett volna a listán, ha nem érett volna meg egy utánnyomásra. A kétféle (paperback és hardcover) kiadás már más kérdés, de ők tudják. És persze úgy is szemlélhetjük a dolgot, hogy a 2. félévben direkt csak egy könyvet nyom újra a kiadó, az is valami olyan, amire valszeg - és a jelek szerint - nincs igazán nagy érdeklődés, hogy aztán értesülve a nép akaratáról, a 2009-es utánnyomásokat aszerint intézze. Ez persze bullshit, de jól hangzik.

A Top 5 egyébként papírforma - én legalábbis ezekre tippeltem volna, persze sorrend nélkül -, kivéve az Állattemetőt, melynek előkelő helyezése őszintén szólva meglepett.


Halálhír erre a hónapra szerencsére nem jutott, viszont egy tetszhalott feltámadni látszik: a fórumban felvetődött ugyanis egy újabb Kinges találkozó ötlete (na ne, már megint?). Részletek egyelőre nem ismertek, de jó eséllyel nyáron, esetleg ősz elején lesz, valamelyik hétvégén, valszeg Pesten. Vagy nem. Mindenesetre figyeljétek a fórumot, de ha lesz konkrét mizújs, én is összedobok egy soron kívüli toborzó frissítést.
Bónusz körkérdés csak úgy: mit változtatnál az oldalon? Mit hiányolsz, miből lehetne több, kevesebb, mittudomén. Jöhetnek ötletek, javaslatok a fórumba is, vagy emailben. Nekem is van sok-sok ötletem, amikből vagy lesz valami előbb-utóbb, vagy nem (némelyikhez hiányzik a szakmai vagy akármilyen tudásom, a többi meg lustaság kérdése).
Legközelebb pár hét múlva találkozunk, addig is ride the big one!
[Könyvek] A Rémautó, ahogy már fentebb írtam, lesz hardcover és paperback kiadásban (2100 és 3000 Ft-ért), és új borítót is kap. Várjuk szeretettel.
Olvasd az apját, vedd meg a fiát! Szóval Joe Hill, a.k.a. Joseph Hillstrom King könyvét lehet a kosárba pakolni a Bookstationnél, és íme a breaking news (már annak, aki nem látogatja a fórumot): novemberben megjelenik magyarul is! A kiadó az Európa, és meglátjuk, a novelláskötet is eljut-e hozzánk később. Csak mert King fia, még nem kap automatice esélyt (ahogy pl. Jonathan és Faye Kellerman gyerkőce sincs a wanted listámon egyelőre), de ha érdekesnek tűnik, jöhet.


Nem csak nekem volt gyanús, hogy csupán egy utánnyomás jön köv. félévben. Travis utánajárt a dolgoknak, és a kiadótól megtudta, idén kijön újra egy másik - nálunk - 2003-as könyv, valami Fekete Ház vagy mi. Borítók is vannak.

Azt hittétek, elmarad a random hülyeség rovat, mi? Köszi, Travis!


A Dolores színdarabot júliusban Esztergomban tekintheti meg a tisztelt nagyérdemű. Remélem, ide nem jönnek, mert akkor színházba kell mennem... Helyszín: Esztergomi Várszínház, Imaház u. 2. Július 4-5-én, este 9-től lesznek az előadások, esőnap július 6.

Én pedig összedobtam egy infó oldalt a darabról a Könyvek részben, meg találtam egy rakás képet is.


Wow! A Marvel a Dark Tower után a Végítéletből is képregényt fabrikál! Szeptemberben indul az első adag, összesen 6 lesz a tervek szerint, egyenként 5 résszel, így a teljes képregény-adaptáció potom 150 dollárból (kb. 24 rongy) fel is kerülhet a polcra keménykötésben. Ha én gazdag lennék... A vágatlan verziót veszik alapul, és nem terveznek se kivágni, se hozzátenni semmit.

Az egyik fejes lát fantáziát a Nem Jön Szememre Álomban is, pláne hogy Tornyos vonatkozása is akad, de ha rajta múlna, King összes művét képregényizálná.

Ízelítőnek íme két kép (az IGN-ről nyúltam; tőlük származnak a fenti infók is), meg egy video interjú (vinterjú?) az egyik rajzolóval.


Elég csúf amerikai Sunset borító:


Jövő januárban újabb Kinges-filmes kötet jelenik meg, Stephen King Goes to the Movies lesz a címe, és a 400 oldalnyi infóhalmazból párat King "kommentárja" foglal majd el 5 kedvenc adaptált novellájáról.
Még mindig "majd egyszer" jelenik meg az Under the Dome (ld. előző frissítés), de azt már tudni lehet, hogy kb. akkora monstrum lesz, mint az Az vagy a Végítélet. Bring it on! Ezen kívül van még egy rakás folyamatban lévő dolog Kingék háza táján, de ezek egyelőre szupertitkosak.
Lisey ismertető az ekulturán, illetve helyben is (thx, Travis!). És végre idézetek! Lokijuh küldött párat ugyanebből a könyvből. Köszi!
[Filmek] Elkezdett gurulni Dolan Cadillacje. A készítők meglepő módon roppant lelkesek és optimisták, olyannyira, hogy a korábbi rendezőt (Erik Canuel) le is cserélték Jeff Beesleyre. Kétlem, hogy valami épkézláb dolog lenne születőben, de ne legyen igazam.
Megjelent A Holtsáv utolsó, 6. évada DVD-n, úgyhogy összeszedtem az extrák listáját és betettem a helyére.
[Utalások] Könyvek: Irwine Welsh (thx, Lorden!). Akinek megvan a könyv, legyen szíves a konkrét idézetet elküldeni!
Zene: Leukémia (thx, Gage!)
Sorozatok: Múltkor monstre könyvismertető volt, cserébe egyetlen sorozatos utalást sem találtam, most viszont fordult a kocka: Supernatural, Las Vegas (Polly rulz!), Off Centre, The Loop, jPod, Son of the Beach (mint már említettem, Notch Johnson 4 prez!), Not Going Out, Everybody Hates Chris.
[Rajongók] Supernatural élményei és Travis polca. Köszi!

Könyvajánló

Ezúttal nem nagyon sikerült olvasni, így a fotoapparátot sem kaptam elő szaros 3 könyv miatt.


Andrew Vachss: Az Embertenyésztő (Hard Candy)

Múltkor már nem fért bele a 3. Vachss, úgyhogy kezdjük ezzel.

A borító koncepciója megegyezik az előző könyvével (dohányzó férfiú), a fordítót viszont újfent lecserélték. Ez egyfelől jó, mivel Burke immár nem "rábagózik", hanem rágyújt, ami hatalmas előrelépés, viszont a nevek toldalékozása továbbra sem stimmel (bár néha ráhibázik, hogy aztán három sorral lejjebb ugyanaz a név már máshogy végződjön), meg úgy általában is gyengébb ez a fordítás, mint az előző kettő, ami akár a szerkesztő vagy korrektor sara is lehet, már ha egyáltalán használtak ilyesmit. Ilyenek vannak benne, hogy "Belöktem egy kazettát a lemezjátszóba". Ráadásul a Profiból Prof lett (az eredetiben is így van, de magyarul a Profi valahogy jobb volt), Flowerből meg Virág. Csoda, hogy Floodból nem csinált Árvizet...

A történet ezúttal egy szekta körül bonyolódik. Történt ugyanis, hogy egy Candy nevű prosti (igen, ez a cím is női nevet takar, ahogy az előzőek és a következő is, de a többi már nem) kicsi lányát beszervezte magának egy "embertenyésztéssel" foglalkozó mozgalom. Ez ugyebár nem szép dolog, így kerül a képbe Burke és csipet csapata, hogy újra győzedelmeskedjenek a gonosz bácsik ellen.

Érdekes egyébként, hogy a szektás események csak amolyan mellékszálként funkcionálnak, sokkal inkább az előző - sőt, előző két - kötet történéseinek folytatásáról van szó. Tetszik ez a folyamatosság, csak azt sajnálom, hogy nem tudtam az első könyvvel kezdeni, illetve hogy ki tudja, mikor jutok hozzá a további kötetekhez, amiket ráadásul továbbra is sorban kéne olvasni (és nem feledni a korábbi részek történéseit sem).


Patrick Quentin: Gyanús Véletlenek (Suspicious Circumstances)

Jópár hónapja az antikváriumban ráakadtam a Klasszikus Detektívregények több kötetére. Macdonald és Spillane regényeire lecsaptam (utóbbiakat előző hónapban ki is végeztem, itt is írtam róluk), és belelapozva a többibe még Quentin tűnt érdekesnek. Hazaérve utánanéztem a számomra teljesen ismeretlen szerzőnek, és kiderült, hogy az Albatrosz könyvek között megjelent két további regénye, de azokkal egyelőre nem foglalkoztam, ismerkedésre elég volt a két, ebben a sorozatban megjelent regénye. És most jutottam el odáig, hogy kézbe vegyem a köteteket.

A történetet egy 19 éves írópalánta meséli el, kinek kedves mamája híres színésznő volt, de már nem igazán. A srác épp Párizsban gyűjt ihletet az íráshoz egy múzsa segítségével, amikor anyu táviratozik, hogy tűzzön haza azonnal. Kiderül, hogy egyik barátjuk - szintén lecsúszott színésznő - meghalta magát, miután tök részegen leszánkázott a lépcsőn. Elvileg baleset volt, de bizonyos körülmények (hamis alibik, filmszerződések, névtelen levelek, etc.) arra engednek következtetni, hogy nem ilyen egyszerű a dolog.

Sajnos nem voltam odáig meg vissza a könyvtől, mondhatni szörnyen nem tetszett. Valami miatt többet vártam, pedig tényleg a büdös életben nem hallottam a szerzőről eddig. Furcsa.

Quentin egyébként álnév, egyike azon neveknek, melyet Hugh Wheeler és barátai használták krimik írásakor, és több visszatérő szereplőjük is volt. Wheeler ezt, az alant tárgyalandó Zöldszemű Szörnyet és néhány további regényt is egyedül követett el.


Patrick Quentin: A Zöldszemű Szörny (The Green-Eyed Monster)

Andrew és felesége, Maureen látszólag boldog házasságban élnek, aztán egy nap a férj névtelen levelet kap, amiben gyakorlatilag a New York legnagyobb kurvájának titulálják a feleségét. Kicsit zavarja ugyan a dolog, de nem tulajdonít különösebb jelentőséget neki. Eközben ingyenélő tesója, Ned, szintén kifog magának egy jövendőbelit, aki mellesleg jól ki van tömve pénzzel, de mit számít az, amikor dúl köztük a szerelem. Hát nem csodálatos?

Ahogy telik-múlik az idő, Andrew egyre gyanakvóbb lesz a feleségével kapcsolatban, de mikor hazaérve holtan találja az asszonyt, kisebb gondja is nagyobb annál, hogy kivel kefélt félre. A gyanú természetesen ráterelődik, különösen azután, hogy kiderül, a betörést csupán megrendezték, a gyilkos fegyver pedig Andrewé...

Ez már nagyságrendekkel jobb volt, mint az előző, de még mindig nem igazán kiemelkedő. Valószínűleg a mazochizmus vezérel, de asszem a két Albatroszos kiadványra is lecsapok alkalmasint, valahogy kíváncsi vagyok rájuk.