Hírek

Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

Reklámozd az SKHQ-t! Töltsd le, nyomtasd ki és adj egyet mindenkinek!

BOOKSTATION: az SKHQ látogatóinak 5%
kedvezmény minden King-könyvre! (klikk)

2008. március 6. You can do what you like
You can fly, you can die and ask why
Roppant izgatott vagyok, mivel megint összejött néhány érdekes-fontos-exkluzív infó, de mindezek előtt kénytelen vagyok egy offtopic ömlengéssel nyitni az ehavi összejövetelt. Villámgyorsan ideért ugyanis Lappföldről az új MaSu album!

Szerdán (február 13-án) jelent meg hivatalosan, pénteken pedig már szarrá is hallgathattam. Baromi jó a CD tok (sajna megrepedt szállítás közben - kurva posta!), a borító is fasza, de a füzet dizájnja és tartalma hagy kívánnivalót maga után. Az album maga viszont nagyon jó, és végülis ez a legfontosabb.

Olyan hajletevős nóta nincs rajta, mint pl. a Through the Looking Glass, vagy az Oki Kumas Adventure a Redeemeren, de a hallójáratokat így is átjárják a remek dallamok 52 percen keresztül. Illetve valamivel kevesebb, mert a Gimme More feldolgozással az istennek se tudok megbarátkozni, tízből kilencszer átugrom, és a Radio Future sem az igazi (bár a közepe táján van egy jó rész, és a vége sem rossz). A Skin viszont eszméletlen jó, a szöveg, a zene, a tempóváltás, minden. A Violator a másik nagy kedvenc (a kezdés, a SID alap végig, a szöveg), aztán a Dark City, különösen a refrénje. Meg a Sid Icarus, a Need for Steve... Nem sorolom tovább.

Amit viszont nagyon sajnálok: Erica Öberget csak a Standben hallhatjuk. Két teljes sor erejéig. Gyengébbek kedvéért: ő vendégeskedett pl. az első albumon a Flagcarrierben, illetve a már említett Oki Kumában, és ott volt is jelentősége, ellentétben ezzel az albummal.

Összességében azonban egy pillanatig sem bántam meg, hogy leperkáltam a súlyos ezresket a cuccért, ott a helye a polcon a másik két album mellett. Illetve egy darabig a lejátszóban, ugyanis nem telt el azóta nap Overworld nélkül, és ez egy darabig így is marad.


Más. Mindenkinél normálisan működik a menüben az e-mail küldése? Klikkre új ablak nyílik, mert csak, meg természetesen a levélküldő lehetőség is felbukkan, amennyiben nem valami webes felületről intézi az ember a dolgait. Bár gondolom az Outlook akkor is feljöhet, ha nem tiltották le... Mindegy, engem a Firefoxot és Thunderbirdöt használók érdekelnének elsősorban. Magam is ebbe az állatfajba tartozom, és nincs problémám, de jelezték, hogy valami gebasz mégis van. Mehetnek az észrevételek a fórumba, vagy a dohi kukac t kötőjel online pont hu címre (ha tényleg szarakodik valami, a menüből úgyse tudtok levelet küldeni). Köszi!
Gondolom, már mindenki tűkön ül (vagy a Page Down billentyűn), úgyhogy lassan ejtsünk pár szót a Kinggel kapcsolatos dolgokról.
HOLY FUCK! És még egyszer: HOLY FUCK! Dolores színdarab(!) a Budapesti Kamaraszínházban! Bemutató április 27-én, vasárnap, 19.30-kor. Részletek erre, aki pedig esetleg megnézi, vagy ismer valakit, aki ismer valakit (mármint a stábból), legyen oly drága és ossza meg velünk élményeit, infóit, képeit, meg ami van, akár a fórumon, akár emailben (és utána persze itt). Esküszöm, erre még én is befizetnék, ha helyben lenne...
És ha már színház: King és John Mellencamp jó ideje munkálkodik egy musicalen, ami a Ghost Brothers of Darkland County címre hallgat. Szerintem anno már említettem, de alig volt róla infó azóta, úgyhogy hanyagoltam a témát. Most is azt teszem, de azt megsúgom, hogy a bemutató 2009. április 15-én lesz.
Ismét frissítettem a Gyakran Ismételt Kérdéseket, ezúttal a dollar babykkel kapcsolatos infókkal.
Eltelt 3 hónap, véget ért az aktuális szavazás. Rose előkelő helyezése igencsak meglepett, talán mert általában nem sok szó esik a könyvről, aztán tessék, a főszereplő majdnem dobogós lett. Viszont ahogy az angol mondaná, no love for Donna. Pedig a Cujóban az akkor még szépséges, immár 60. évét taposó (láttátok a My Name is Earl-ben? Jujj!) Dee Wallace játszotta. Vajon mi az oka? (Mármint hogy nem kedvelik.) Lehet, hogy magát a Cujót nem szeretik sokan, vagy inkább más könyvre szavaztak, ami - női főszereplő ide vagy oda - kedvesebb számukra? Ennyire nehéz lenne elvonatkoztatni, vagy a konkrét kérdésre koncentrálni? És vajon az a 60 'valaki más' kiket takar? Merthogy egy darab fórumos hozzászólás vagy email nem érkezett a temában. Olyan rejtélyek ezek, melyekre valószínűleg soha nem kapunk választ... Akit érdekel, íme az eredmény:

Ki a kedvenc női szereplőd?
Annie Wilkes (Tortúra) (103)
Valaki más (60)
Susan Delgado (Setét Torony) (52)
Dolores Claiborne (Dolores) (41)
Rose Daniels (A Két Rose) (38)
Odetta/Detta (Setét Torony) (34)
Carrie White (Carrie) (32)
Bobbi Anderson (Rémkoppantók) (26)
Jessie Burlingame (Bilincsben) (14)
Donna Trenton (Cujo) (8)

Nincs azonban még lefutva a téma. Hohó, de mennyire nincs! Történt ugyanis napra pontosan két éve, hogy hirtelen ötlettől vezérelve megkérdeztem a népet, hogy melyik King-könyveket szeretnék utánnyomva látni, aztán a szavazás végeztével elküldtem az eredményt az Európának. Hogy emiatt, vagy csak úgy, azt nem tudni, de az első helyezett Tóparti Kísértetek azóta megjelent újra. A többiek a lista elejéről sajna nem, úgyhogy valószínűleg véletlen volt.

Travis kolléga tehát nem találta fel a spanyol viaszt, amikor egy ilyen jellegű szavazást javasolt a kiadó fórumán, viszont arra mindenképp jó volt a dolog - és köszönet érte -, hogy eszembe juttassa a két évvel ezelőtti felmérést, és mivel egyébként is kezdek kifogyni a kérdésekből, úgy döntöttem, egye szar.

Meglepő módon a kiadó is áldását adta a dologra. (Naja, passzoljuk át a melót a kisebbnek, mi meg mossuk kezeinket :)) Ezt írták:

Tisztelt Travis!

Érdekes a javaslata, ám attól tartunk, a többi - nem Stephen King - fan a precedensen felbuzdulva saját kedvencük "szavazógépét" kérné rajtunk számon, s joggal... :) Inkább egyfajta együttműködési javaslattal viszonoznánk az Önét, persze Dohi bőrére: indítson Dohi, immár hagyományosan, új szavazást! Az eredményeket pedig - amelyek számunkra is fontos infók! - figyelembe vesszük, oly mértékben, amennyire csak lehetséges számunkra.

Üdvözlettel:
Európa Könyvkiadó

Hát így. Ezennel megnyitom tehát a II. Nagy "Ezt add ki újra, Európa!" Szavazást. Szokás szerint 3 hónapotok van a klikkelésre, több művet is be lehet ikszelni egyszerre, és ahogy a múltkor, úgy idén is továbbítom az eredményt a kiadónak. Természetesen a nemrég - 2005 óta - megjelent dolgok kimaradtak. Mint a múltkor. Nem lett volna hülyeség kierőszakolni a kiadóból a második féléves terveket, amik így kb. félidőben - áprilisban - fognak napvilágra kerülni, de legalább lehet, hogy lesznek olyanok, akiknek még a szavazás vége előtt teljesül a kívánsága. Arra viszont ne nagyon számítsatok, hogy június elején átküldve az eredményt, az Európa azon nyomban felborítja a II. féléves terveit és még idén kihozza a lista első x darabját. Talán jövőre. Esetleg.


Megint rábukkantam valamire, avagy random hülyeség a bevezető végére-rovat: Toogle. Nyilván lehet más szavakkal is próbálkozni.

Bónusz (március 7.): Egyik nagy kedvencem a You Don't Know Jack, annak mindenféle online és offline inkarnációja, így a Daily DisOrDat is, melynek mai "adása" úgy passzol a H.Q.-hoz - és a fent említett musicalhez -, mint a huzat!

És ezzel el is köszönök erre a hónapra, április elején, valamivel a nyuszi után találkozunk.


[Könyvek] A hülye fejemmel elfelejtettem időben megkérdezni az Európától a márciusi és áprilisi megjelenések dátumait, úgyhogy majd legközelebb. Addigra elvileg az Az meg is jelenik (a Cujo átcsúszott áprilisra a Lisey mellé), a fórumon jól kitárgyaljuk majd a borítót, meg ami kell. Ha esetleg a napokban válaszol a kiadó, kiegészítem a híreket, tehát érdemes a héten visszanézni, hátha.
A múltkor említett Just Past Midnight (King új novelláskötete) időközben kapott megjelenési dátumot: november 11. Amerikában és Angliában is. Kiderült, hogy 12 (esetleg 13) sztori lesz benne, ami első blikkre kevésnek tűnik, de egyrészt a Minden Haláliban is csak 14 írás található, és akkora, mint egy fél tégla, másrészt pedig kiderült, hogy 400 oldal körül lesz az új kötet is, szóval aggodalomra semmi ok. A tartalom jelenleg így fest (a Harvey's Dream mellesleg letölthető magyarul a Letöltések részben):

The Gingerbread Girl
Harvey's Dream
Rest Stop
Stationary Bike
The Things They Left Behind
Willaf
Graduation Afternoon
N
The New York Times at Special Bargain Rates
Mute
Ayana
A Very Tight Place


Az ekultura.hu ajánlja A Setét Torony 7. kötetét szeretettel. Vagy nem - nem olvastam, mivel egyelőre lemaradtam a 4. kötetnél.

J.J. Abrams és Damon Lindelof (Lost) pedig elkezdtek melózni a Torony adaptálásán. Érdeklődve várjuk. (Ok, ez nem igaz, nem sok dolog van, ami kevésbé érdekel, de hátha valami jó sül ki belőle.)


Érdekesség: A Duma Key King 30. könyve, ami a New York Times eladási listáján az első helyig kúszott. Az első A Holtsáv volt még '79-ben, és nem meglepő módon ezt a bravúrt Kingen kívül egyelőre más nem vitte véghez. (Csak tudnám, a Mobil hogy került a lista közelébe. Persze hülye vagyok, én is megvettem, meg egyébként is eladási lista, aminek olykor nem sok köze van a minőséghez, ahogy a Mobilnak sem.)
[Filmek] Tudtam! Úúúúúúúgy tudtam! Mivel nem volt konkrét megjelenési infó a magyar Halálsoron DVD-ről, kapva kaptam az alkalmon, amikor a minap a HMV végre jóóóól leárazta a 2 lemezes kiadást. Hétfőn - kicsit megkésve - meg is érkezett (a másik cucc azóta sem, hogy baszódna meg a kibaszott posta!), kb. abban a pillanatban, amikor a Budapest Film közhírré tette áprilisi terveit, mely hónap 22. napján eljövend hozzánk a film nem kevesebb, mint 3 DVD-n. Szerencsére nekem aztán tök mindegy, melyik kiadás van meg, a magyar vonatkozások és a csomagolás hidegen hagynak, így nem siránkozok, hanem örülök, hogy spóroltam egy kis pénzt.

A kinti kiadás 2 DVD-n terpeszkedik, az elsőn a film nagyobbik része + kommentár + pár rövidebb extra, a másodikon a film maradéka + kommentár + hosszabb extrák (2+ órányi mindössze). Mivel annyira még én sem vagyok hülye matekból, hogy ne tudjam a különbséget a 2 és a 3 között, felkerestem a BuFit, és ők szokásukhoz híven gyorsan és korrekten válaszoltak (minden kiadó/cég példát vehetne róluk mellesleg!). A lényeg (köszi, Gyuri!): nálunk 1 lemezen lesz a film + a kommentár, az extrákat pedig a másik 2-re pakolják. Illetve mivel nem sok van belőlük (nem a francot, csak épp 2 lemezen eléggé lötyögne), az is lehet, hogy egy korongra kerül minden extra - így viszont továbbra is marad a "De akkor mi lesz a harmadik lemezen?" kérdés. Őszintén szólva nem akartam teljesen az agyukra menni, hogy legközelebb is válaszoljanak, ha úgy adódik, így egyelőre várunk türelemmel.

Amit még tudni lehet: 3990 Ft lesz a cucc, nem lesz kétféle 3 lemezes kiadás, mint A Remény Rabjaiból, csak egy digipak és slipcase párosítású (tehát egy papírdobozba lehet majd betuszkolni egy másikat, vagy valami ilyesmi). Ősz körül azonban lesz ebből is 1 lemezes kiadás, ami eltér majd a 3 lemezes 1. lemezétől! Nem lesz rajta ugyanis kommentár és DTS hangsáv sem. Bár utóbbi sehol a világon nincs a Halálsoron DVD-ken, így valszeg nálunk se lesz egyik változaton sem. Ja, a film például itt már elő is rendelhető.


Jaham, íme az 1 lemezes Remény Rabjai. Lejjebb meg a borító. Aki ennyit sem képes adni a világ egyik legjobb filmjéért, az ássa el magát!


1408-am még mindig nincs, de egyúttal azt is megtudtam a kiadótól (szintén BuFi), hogy a filmet borító kartonborítás (ami eleve újdonság volt számomra pár nappal ezelőttig - újabb pirospont nekik, 2k-ért extrák + ez is, nem semmi!) csak az első kiadáshoz jár, a készlet erejéig. Ez nem tudom, pontosan mit takar (perpill az Xpress-nél sincs raktáron a cucc, ez azt jelentené, hogy ha kapnak árut legközelebb, az már mezítelen lesz?), úgyhogy aki ilyet akar - én is, én is! -, az sietve rohanjon a legközelebbi DVD boltba.

És ezzel ennyit a BuFi-related DVD hírekről. Igazán nincs mit az ingyenreklámért, és szívesen fogadok cserébe ajándék DVD-ket, posztereket, ésatöbbit. Komolyan, szorítok nekik helyet, nem probléma! :)


Húsvét kedden (vagy ilyen nincs? meg különben is, milyen dolog március végén nyuszit locsolni? lehetne ez is fix időpontban: április 2. hétfője, tessék) érkezik Amerikába a The Mist DVD. Nálunk a filmnek hírét sem hallani sajnos (nem seggnyalás, de a BuFi lecsaphatna rá, úgyis belejöttek a King+Darabont életmű kiadásába), van viszont borító és extrák.

Mindkét kiadáson (merthogy lesz 1 és 2 lemezes is) rajta lesz a kommentár, 8 törölt jelenet választható kommentárral és egy rövidfilm, a kétlemezesen pedig még ilyenek kaptak helyet, hogy rövidfilm, másik rövidfilm, harmadik rövidfilm, negyedik rövidfilm, ötödik rövidfilm. A címeket lusta vagyok összeszedni, de mindegy is, mind a film készítéről szól. Meglepő, mi? Az mindenesetre bíztató, hogy az első lemezre is kerültek finomságok. Hátha nem butítják tovább, mire - illetve 'ha' - megjelenik nálunk. Ja, hogy borítót is szeretnétek? Hát jó.


Az Alexandra lassan már nem is árul könyveket (minden héten felkerül pár tucat könyv, meg vagy 300 CD és DVD a kínálatukba - inkább angol nyelvű olvasnivalót pakolnának ilyen szorgalmasan), van viszont Titkos Ablak DVD-jük nem egészen 1500 ft-ért. Meg Kedvencek Temetője is, de az annyi, mint máshol.
[Utalások] Zene: Grendel (köszi, Laci!). Rajzfilmek: Tripping the Rift. Sorozatok: Supernatural, CSI (köszi, Dóra!), CSI:NY, Lost (köszi, waces!) és Mad About You. (Sose volt bajom Helen Hunttal, de ebben a sorozatban annyira imádnivaló és aranyos, hogy csak na!) Játékok: YDKJ-DisOrDat.
[Rajongók] Dóra szép kék polca, igen klasszul (értsd: az én rendszeremhez hasonlóan) elrendezve. Köszi!

Könyvajánló


Ross MacDonald: The Doomsters

Nemrég sikerült a négy, még hiányzó, magyarul megjelent MacDonaldot levadászni (köszi, Melanie!), így 7-re nőtt az olvasatlan könyveim száma tőle, szóval ideje volt kipipálni egyet. Erre esett a választás. Még tavaly decemberben. Aztán jött a viszgaidőszak, utána pedig egyéb bokros teendők, meg őszintén szólva már az elejétől kezdve nem igazán nyerte el a tetszésemet. Lehet, hogy félre kellett volna tenni?

Egy szép napon zaklatott fickó kopogtat Lew Archer ajtaján. Kiderül, hogy a kórházból szökött. A családjában akad 1-2 nem igazán kedves fickó, akik nem akarják, hogy meggyógyuljon, mert akkor őt illetné a vagyon. Vagy valami ilyesmi. Archer persze nyomozni kezd, annak ellenére, hogy emberünk leüti és elcsaklizza a kocsiját.

Ennyit a könyvről, és részemről egy darabig MacDonaldról is. Elhiszem én, hogy jók az Archer-történetek, csak valahogy engem nem vágtak hanyatt. Megkockáztatom, hogy még Block Scudder-regényei is jobban tetszenek ezeknél. Persze nem erőszak, de ha már szinte nulla forintért hozzájutottam 10 könyvéhez, csak nem hajítom ki az egészet. Különben is, az előző kettő annyira nem volt vészes, és van további hat lehetőség a bizonyításra. De csak majd. Nagyon majd.


Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian (The Burglar Who Painted Like Mondrian)

Végre Bernie! Ezer éve nem hallottam felőle, mivel a 4. kötetet másodikként olvastam még évekkel ezelőtt, a 3. meg jó régen jelent meg magyarul. Igazából ez sem olyan friss, de csak most került rá sor.

A felállás a szokásos: Bernie barátunk belegabalyodik egy balhéba, amihez baromira semmi köze, de persze mindenki azt hiszi, hogy mégis. A cím - szintén szokás szerint - szinopszisként is szolgál (ez egy ilyen alliterálós ajánló a jelek szerint), többet nem is érdemes előre tudni a történésekről.

Az első négy könyv alapján újfent kellemes kikapcsolódásra készültem, de valami hiányzott. Egyrészt a megfelelő mennyiségű szabadidő, hogy egy seggel elolvashassam, másrészt a nagy adag móka és kacagás. Mert valljuk be, a Rhodenbarr-sorozatot leginkább a könnyed hangvétel és a poénok miatt érdemes olvasni, ahogy a Baywatchot sem a filozófiai mondanivaló miatt nézi az ember (már ha nézi).

Rossz persze ez sem volt, csak épp gyengébb, mint a korábbi történetek, a negyedik kötetnek pedig a nyomába sem ér. Hátha a következő - ami remélhetőleg idén megjelenik magyarul, akár az azt követő regénnyel együtt - jobb lesz.


James M. Cain: Dupla vagy Semmi (Double Indemnity)

Az alapfelállás a szokásos: néni némi segítséggel megszabadul a férjétől, aztán kezdődik a kavarás. Többet nem is árulnék el a történetről, 150 oldal az egész könyv, akit érdekelnek az ilyen történetek, hamar kivégezheti. (A fülszöveg nem tudom, mennyire spoileres, nem olvastam el.)

A Postás Mindig Kétszer Csenget jobban tetszett, de ez sem rossz. Mondhatni dupla, mert nem semmi, és ez maradt.

Ja, az Európa pár hete jelentette meg a szerző Mildred Pierce című művét, ami állítólag csak filmen krimi (a fülszöveg alapján nekem sem tűnik annak), úgyhogy asszem kihagyom.


James Hadley Chase: Akar Életben Maradni? (Want to Stay Alive?)

Összegyűlt pár Chase könyv az utóbbi időben, így tőle is leemeltem egyet a polcról. A regény folytatásokban már megjelent a Rakéta Regényújságban, de mivel azokhoz elég macerás hozzájutni, jól jött ez a kiadás.

Két fiatal, elégedetlen lévén addigi életével, úgy határoz, hogy lelép otthonról. Világot látni jó dolog, alkalmi munkákból próbálják eltartani magukat, de kevéske tőkéjük így is hamar elfogy, és koszosan, éhesen kénytelenek tengetni napjaikat. Egyik este elhagyott házban keresnek menedéket, ahol összefutnak egy indiánnal. Chuck kemény srác, már gyilkolt is rövid élete során, de Poke még keményebb, és be is szervezi a két srácot egy nagy buliba, nagy kockázattal, nagy lóvéval...

A könyv az Olcsó Könyvtár sorozatban jelent meg, méretét tekintve igen pici, de legalább tényleg baráti az ára. Viszont az olcsó húsnak ezúttal valóban híg a leve: nem csak a papíron, de a korrektoron is spóroltak ugyanis. Nem mintha meglepő lenne, ez sajna mindennapos... Az ékezetek nem mindig stimmelnek (rövid helyett hosszú és fordítva, különös tekintettel az ő és ű betűkre), karakterek hiányoznak (betűk, gondolatjelek, ilyesmi), és entert se mindig sikerült nyomni, így némelyik párbeszéd furcsán fest.

A könyv maga egyébként nem rossz. A Miss Blandish és az Aranyhal jobban tetszettek, de ez is érdekes.

Nem bánnám, ha további Chase-regények is napvilágot látnának magyarul (akár ettől a kiadótól is, ha nincs más vállalkozó), de ez nem túl valószínű, mivel a kiadványról és a sorozatról még csak említés sincs a kiadó oldalán. Ami egyébként egy szar, főleg mivel utálom a teljesen flash-ben pompázó dolgokat, azt meg még jobban, ha zajong egy oldal és még csak be se lehet fogni a pofáját...


Michael Connelly: Üres Hold (Void Moon)

Valószínűleg ez is vágott, mint a korabeli - és remélhetőleg csak a korabeli - JLX-kiadványok (ld. előző havi könyvajánló), de ahogy a Véres Munkánál, úgy itt sem annyira szembeötlő, mint a Bosszú esetében (amit időközben el is rejtettem a szekrény mélyére), így megelégedtem a magyar kiadással. Aminek egyébként egész jópofa borítója van: a szerző és a cím kivételével "pöttyös" és dombornyomott az egész.

A történet főszereplője Cassie Black, ex-tolvaj, ex-fegyenc (ti. az utolsó balhé rosszul sült el, mellesleg a csaj szabadságán túl odaveszett szívszerelme is), aki manapság egy Porsche szalonban tengeti életét, újgazdag hollywoodi arcokra próbál minél menőbb járgányokat sózni, és mellesleg távol tartja magát a bűnözéstől.

Ez egy darabig remekül megy, de aztán történik valami, ami miatt úgy határoz, még egyszer, utoljára (becsszó!) magára ölti a fekete cicanadrágot és besurran Las Vegas egyik kaszinójába, hogy megtömje saját és megbízói zsebeit és új életet kezdjen.

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem megy minden terv szerint. Belép a képbe egy magánnyomozó, akit a kaszinó-hotel azzal bíz meg, hogy kerítse elő az eltűnt szajrét, és persze az elkövetőt is.

Jó kis regény - bár a Véres Munkát és pláne a Poetet nem übereli -, egy nap alatt végig is olvastam, és közben nem egyszer jutott eszembe a remek Las Vegas című sorozat (mókás, hogy van a könyvben egy Cannon nevű fickó, akinek ugyan nem Mike a keresztneve, de hasonló munkakörben tevékenykedik, mint a sorozatbeli Mike), illetve az, hogy mennyit spórolhattak a vesszők nem használatán... Az állás tehát 3:1 Connelly jó könyvei javára.


John Sandford: Átkos Folt (Invisible Prey)

Ez bizony a legfrissebb Davenport-történet, nem túl jó magyar címmel (úgy sem, hogy sok-sok oldal után lesz értelme is) és remek borítóval. Kicsit ugyan sok a szöveg rajta, de akkor is pofás. És hogy, hogy nem, a könyv is klassz. Az utóbbi x Davenport-regény közül a legjobb.

Minneapolis burzsuj negyedében egymás után hullanak a vén szatyrok, akiknél mellesleg tele a padlás mindenféle antik holmival. Mindenféle alatt értendő értékes és értéktelen is, a rendőrség pedig tanácstalan, mivel csomó értékes dolgot nem visznek magukkal az elkövetők, ugyanakkor a lakókat lenyomják, pedig nem úgy tűnik, hogy különösebb ellenállást tanusítanának. Miközben a nagyi-gyilkosok után nyomoz, Lucasnak meggyűlik a baja egy szexuális jellegű üggyel is (én meg tanultam egy új szót).

Mint említettem, igencsak elnyerte a tetszésemet a könyv, sokszor jókat mosolyogtam rajta, és még Kidd is feltűnik egy rövid cameo (vagy ez olyan, mint a bacon szalonna?) erejéig, nem is akármilyen szerepben. Ezek után még kíváncsibb vagyok, mikor kapunk végre egy 5. Kidd-regényt, és hogy milyen jellegű lesz.

És ha már a a jövő felé kalandoztam: június körül érkezik a következő Davenport-regény Phantom Prey címmel, ősszel pedig már megint egy különálló valami, a Heat Lightning. Magyarul azt gondolhatnánk, év vége felé megkapjuk a Phantom Prey-t és mindenki örül, de még az Amerikában előtte megjelent, előző különálló regénnyel (kéne erre egy jobb szó), a Dark of the Moonnal is adós a JLX (főszereplője az a kibaszott Virgil Flowers az Átkos Foltból), szóval lesznek szívesek idén két Sandfordot kiadni, nehogy nagyon lemaradjunk (jövőre detto, mert jövő május-június körül minden bizonnyal menetrendszerűen érkezik egy új regény).