... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

10. SZÜLETÉSNAPI NYEREMÉNYJÁTÉK!
Töltsd le, töltsd ki, és küldd vissza 2008. december 4., csütörtök éjfélig!

A 15. kérdés szept. 5-én javítva! Ha előtte kezdted el kitölteni, töltsd le újra a file-t, vagy gondold oda a megfelelő személyt :)

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Don't you wish you were dead like me? 2008. november 8.

In medias res és vers mindegy, kinek rovat:

Mary Elizabeth Frye - Do Not Stand at My Grave and Weep
(ahogy azt Mrs. McCluskey előadta a Desperate Housewives 4. évadjában)

Do not stand at my grave and weep
I am not there, I do not sleep
I am a thousand winds that blow
I am the diamond glints of snow
I am the sunlight on ripened grain
I am the gentle autumn's rain
Do not stand at my grave and cry
I am not there, I did not die


SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: NEM ÉN VAGYOK, aki mindenféle King filmeket pakolászik fel a netre (konkrétan azt se tudom, hova). A nick ugyanaz ezek szerint, de szabad ország, szabad névválasztás, ez nem jelent semmit. Örülök, hogy az illető sokaknak örömet okoz ezzel, de ismétlem: NEM ÉN VAGYOK AZ!


A másik: december 4. a nyereményjáték beküldési határideje, tehát még van nem egészen 1 hónap. Hajrá-hajrá!


Világjáró rovat #3: Budapest. A fórumon Paul Sheldon említette az alábbi helyet, amit eloy kolléga a minap telefonvégre is kapott alkonyatkor, aztán valakitől (de kitől?!) kaptam jobb minőségű képet, amit ezennel elétek tárok. A tulaj valszeg nem hallgat a Leland Gaunt névre, de ez csupán az álca része, nyilván tanult a korábbiakból. (Olyannyira, hogy állítólag már a bolt sincs a helyén.)


Aktuális dühöngés. Alexandra redux. Végre kiadtak egy újabb Graham Hurley-regényt (ő az, akit rajtam kívül valszeg senki nem olvas az országban, pedig magyarul is hozzáférhető), és nem is a katonás cuccai közül, hanem egy Faraday-regényt. Tavaly év elején jelent meg az előző, és már teljesen feladtam a reményt.

Ahogy a Connelly- és a James Herbert-regények esetében, úgy itt is átálltak puhafedelű kivitelre, csak épp az árat sikerült még feljebb tornászniuk, amihez csak gratulálni tudok. Ahhoz nemkülönben, hogy az 5-6. kötetre nagy ívben szartak, és a tavalyi negyedik után idén a hetediket adták ki. Fasz kivan. Külön dühítő, hogy pár hete volt 40%-os Alexandra akció, de se pénzem nem volt, se a futárral nem tudtam volna összefutni.


Halálrovat. Szerencsére rég volt aktualitása, de a minap sajnos elhunyt Michael Crichton, akinek ugyan különösebben nem ismerem/kedvelem a műveit, de mások annál inkább. RIP.


Random hülyeség a bevezető végére-rovat. A Remény Rabjai szleng kifejezéseinek magyarázata, Robotos Ragyogás (thx, skywriter és Sándor!), valamint egy másik Ragyogás-related múvi (thx, Palakon!).


Ennyit mára, Mikulás körül találkozunk a nyereményjáték eredményhirdetésével, meg ami még összejön. Duma Key borító például, bár az lehet, hogy akkor még nem lesz (ld. lejjebb).

Könyvek Szív Alakú borító, Duma Key csúszás, 2009-es tervek 2008. november 8.

Elvileg 6-án jelent volna meg A Szív Alakú Doboz (Robi pofás borítója alant), de az Alexandrán már 13-at írnak, a Bookline meg nem is tud a könyvről egyelőre. A Duma Key pedig december első felére csúszott. Ideális karácsonyi ajándék lesz tehát. A Doboz, mivel King fiának műve, nyilván nem kerül fel az oldalra, de ha valaki elolvassa és értekezni szeretne róla, csak rajta! Anno a Nyuszi barlangját is ajánlottátok páran, legyen ez most is így :) Én is meg fogom venni, de időm/kedvem nem tudom, mikor lesz rá/hozzá.


Januárban Tűzgyújtó utánnyomás várható, a szeptemberben ezen szent helyen nyilvánosságra hozott magyar Danse Macabre pedig júniusban érkezik, ha minden igaz. Előbbi borítójára marha kíváncsi leszek. A Maecenas-féle az egyik kedvencem a magyar Kingek közül, úgyhogy Robi felkötheti a felkötnivalót :) A Danse meg hiánypótlás meg minden, úgyhogy várjuk szeretettel.


Az Európa szeptemberi sikerlistáján első a Colorado Kid.


A múltkor említett Sunset trailer-pályázat győztese és a vele készült rövid interjú itten van.


Itt pedig King maga ajánl 3 kortárs klasszikust. Az első kettő rendben, de Straub Ghost Storyja egyik legszarabb könyvélményem (csakazértis végigszenvedtem).


Hírek Talizmániából: legközelebb - jövő nyáron vagy ősszel - ez a regény fog képregénnyé változni. Legalább 24 szám készül majd, ám ezúttal nem a Marvelnél, hanem Random House kiadó tulajdonában lévő Ballantine-nál.

Straub pedig azt nyilatkozta nemrég, amit évek óta tudni lehet: előbb-utóbb lesz harmadik, és egyben utolsó kötet. Ha talizmános lesz, hajrá, ha viszont nem, akkor felejtsék el - már a másodikat is hiba volt megírni (több okból is...).


eloy szólt egy Vaterás aukcióról a minap, ahol a Nemo kiadós Carrie is szerepelt. Rákérdeztem a hiányzó infókra (fordító, ISBN, etc.), és kiderült, hogy azok bizony nem vannak a könyvben (thx, Grobar!). Valszeg ez is valami kalózkiadás lehet. De jó nekünk...


Olvasnivalók a nagyvilágból rovat.

Először is kirándulás Sznobériába, avagy néhány keresetlen szó Kingről és a Dolores színdarabról. Ide klikk! (thx, Paul Sheldon!)

Ez is Kingről, igen "egyedi" fogalmazási stílusban előadva.

Bubsynak van egy blogja, ahol időről időre King műveiről is ejt pár szót. Ilyenek, hogy A Remény Rabjai, Christine, etc. Ezek legegyszerűbben a Stephen King tag-re klikkelve varázsolhatók elő.

Végül egy angol interjú a Végítélet 30. évfordulója kapcsán.

Filmek D és V és D 2008. november 8.

December 2-án érkezik egy King-Darabont DVD gyűjtemény a Budapest Filmtől. Semmi jó, csak a három film egylemezes kiadása egyben. Aztán vagy pofás lesz a doboza, vagy olyan, mint az eddigiek (ami egyfelől egyszerűen nagyszerű, másfelől meg kevésbé). Külön egylemezes Köd nincs a decemberi megjelenések között, így az gondolom valamikor jövőre jön.

És ha már... Itt figyel a polcomon a 2 lemezes Köd DVD. Megnézni persze még nem sikerült, de nem szalad el. Pofás darab (egyfelől...), bár az összes szöveget világosabb betűkkel kellett volna nyomni a külső borítón, mert kurvára nem látszik semmi belőlük. (Nemtom, a másik két ilyen kiadvánnyal mizújs, azok más kiadásban vannak meg szerencsére, a boltban meg nem néztem őket közelebbről.)


Tortúra és Fargo egyben, 3200-ért. Végülis nem rossz vétel, bár a Fargót pár évvel ezelőtt újranéztem, és annyira nem jó, mint amire emlékeztem. Viszont ha épp nem akciós, akkor a Tortúra még mindig kurva drága szólóban, úgyhogy...


És hogy ide is jusson Talizmán: megint ott tartanak, hogy film lesz belőle. Nem mostanában, de nincs elfelejtve.

Egyebek Utalások, polcképek 2008. november 8.

Utalás hegyek, ahogy szinte mindig.

Könyvek: Cutting Edge Starter angol nyelvkönyv (ez biza vicces!), Channel Your English (ez a kettő Tankönyvek címszó alatt keresendő), Alex Kava: Dermesztő Őrület, Joe Haldeman, Koontz: A Visszatérő (utóbbi a fórumról).

Sorozatok: Ned's Declassified School Survival Guide (csúcs!), Sugar Rush (ez is), Beautiful People (ez viszont nem), Mesék a Kriptából (ez meg hullámzó színvonalú, de kajázáshoz megteszi), Lost (thx, Blasio!).

Zene: Children of Bodom (thx, Laci!)


Polcképek: Bubsy és Tender polca, valamint waces aktualizálta a gyűjteményét. Köszi!

Könyvajánló Semmi igazán kiemelkedő 2008. november 8.

A hónap közepe táján besűrűsödtek a dolgok, ráadásul amit épp most olvasok (ld. legközelebb - remélhetőleg), az is egy rakás szar, és alig haladok vele, így ezúttal rövid lesz az ajánló, és még csak igazán jó cucc sincs benne.


Dan Simmons: Káli Dala (Song of Kali)

Simmonstól eddig csak a Hyperiont és a Hyperion bukását olvastam, ám ez elég volt ahhoz, hogy felkerüljön a többi könyve a wanted listámra (a Hyperion pedig kedvenc SF regényeim közé), annak ellenére, hogy kissé szkeptikus vagyok a "polihisztorokkal" kapcsolatban. Kedvelem az SF-et, a horrort és a krimit is, de nem egy szerzőtől várom el, hogy mindhárom műfajban remekeljen. Persze whatever, ha jó, tök mindegy, ki írta és milyen műfajba tartozik.

A történet Kalkuttában játszódik, ahol Bobby Luczak (költő, szerkesztő, családapa) egy halottnak hitt költőt próbál felkutatni, eldumálni vele, begyűjteni a verseit, etc. Magával viszi feleségét és gyermeküket is, gondolván milyen jó móka lesz. Persze nem lesz. Főnöke indulás előtt próbálja lebeszélni a dologról, az indulás és az érkezés sem sikerül zökkenőmentesre, de a java még csak ezután következik...

Vegyes érzelmekkel láttam neki a könyvnek. Egyrészt a Hyperion magasra tette a mércét, másrészt ez teljesen más műfaj, és ki tudja, itt hogy muzsikál a szerző. Ráadásul a sztori sem tűnt érdekesnek (azon kevés infó alapján, amit tudtam a könyvről).

Mondanám, hogy a hónap csalódásához van szerencsénk, de egyrészt ezen sorok írásakor fogalmam sincs, miket fogok még olvasni a továbbiakban, másrészt csalódásról szó sincs, ugyanis valami hasonlóra számítottam: egy unalmas rakás szarra, amit meg is kaptam. Ha érdekelne az indiai kultúra meg a vallás, talán lekötött volna, de így majd' meghaltam, mire a végére értem.

Még néhány szó a magyar kiadásról. Sajnos nem jó érzés kézbe venni a könyvet. Túl széles, nem esik kézre (ld. még Agave), kicsik a betűk, és szar a papír is. A borító ízlés dolga, nekem nem tetszik, de alapvetően nem rossz, hogy az egész Képzelet Mesterei sorozat ilyen stílusban nyomul (fekete-fehér rajzok). Pozitívum a jókora belső margó, így nem kell még többet szenvedni a könyvvel olvasás közben, és ennyi negatívum mellett szintén jó, hogy ezen a köteten kívül semmi egyéb nem érdekel a sorozatból. Ugorjunk.


Alex Kava: Dermesztő Őrület (At the Stroke of Madness)

Maggie O'Dell, a kitűnő FBI ügynök épp szabira készül, de természetesen semmi nem lesz a dologból, ugyanis kedves agyturkász barátnője, Gwen egyik páciense eltűnik. Maggie összepakol, és már indul is Connecticut államba, ahonnan az illető utoljára jelentkezett. Maggie eleinte nem jár sikerrel, útja azonban már az elején "kifizetődik", mivel a helyi szervek egy rakás elásott hordót találnak, melyekbe ilyen-olyan emberi maradványokat rejtettek. Nyomozás indul...

Túl sokat újat nem tudok mondani a 4. O'Dell-regényről, de ez is jó volt egynek, még ha ez is volt a leggyengébb a 4 közül. Reméltem, hogy idén megjelenik magyarul a Whitewash, Kava második különálló regénye, de sajna nem. Hátha jövőre.


Joe Haldeman: The Hemingway Hoax

Mivel kezdtek besűrűsödni a dolgok, gyorsan kinéztem valami vékony kötetet a polcon, hogy be tudjam fejezni időben, vagyis a következő frissítésig. Haldeman Örök Háború című könyve igen nagy sikert aratott nálam anno, ennek örömére a trilógia másik két kötetét is beszereztem angolul, de azok a másik magyarul megjelent könyvével együtt még odébb vannak. Addig is itt van viszont ez a valóban rövid könyvecske.

Sylvester Castlemaine névkártyája szerint tanácsadó, valójában azonban mezei szélhámos. Aktuális áldozata John Baird, akire egy korcsmában bukkan rá, és aki nagy Hemingway-tudós. Mint az közismert (bár nem tudom, mi igaz belőle, ennyire nem mentünk bele a szerző életébe a fősulin), Hemingway első felesége sikeresen elhagyott (vagy ellopták, vagy akármi, attól függően, kit kérdezünk) egy rakás kiadatlan novellát, befejezetlen regényt meg ilyeneket. Ezen felbuzdulva Castle, John, valamint John felesége úgy döntenek, hamisítanak egy Hemingway-írást, és jól megszedik magukat. Eddig semmi különös, azonban ez a kis móka olyannyira megzavarja az idő folyását, hogy a jövőből valamiféle bérgyilkost küldenek John után, hogy elsimítsa az elsimítanivalót...

Szóval van itt időutazás, párhuzamos univerzumok - amiket én meglehetősen kedvelek -, házasságtörés, zsarolás, nyakon öntve egy kis Hemingwayvel (esetleg Hemingwayjel, ha úgy jobban tetszik), a végeredmény pedig egy igen remek történet, nagyon olvasmányosan és szórakoztatóan előadva, a végén jól megcsavarva. Kellemes csalódás volt, de nem Hónap Könyve material.


Ed McBain: Death of a Nurse

Jó régen járt már a kezemben McBain-regény, úgyhogy leemeltem egyet a polcról. Ezt eredetileg Richard Marsten néven követte el 50+ évvel ezelőtt, és akkor még Murder in the Navy volt a címe. Ezzel a két címmel nagyjából le is tudtuk a cselekmény ismertetését: egy fickó lenyomja nővér barátnőjét a USS Sykes fedélzetén, mert a csajnak volt bátorsága szakítani vele. Ekkor lép a színre Chuck Masters, és egy másik nővér, Jean Dvorak, hogy miután az FBI lezárta az ügyet, fényt derítsenek a valódi gyilkos kilétére.

Egynek elment, de semmi különös.