... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

10. SZÜLETÉSNAPI NYEREMÉNYJÁTÉK!
Töltsd le, töltsd ki, és küldd vissza 2008. december 4., csütörtök éjfélig!

A 15. kérdés szept. 5-én javítva! Ha előtte kezdted el kitölteni, töltsd le újra a file-t, vagy gondold oda a megfelelő személyt :)

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Heth-eth-eth-eth peth-eth-eth-eth-eth 2008. szeptember 4.

Bono estente! Főbb híreink következnek.

Happy Birthday, Sweet Sixteen!

Ja, nem, az még odébb van. Bugger!


Node akkor feladvány: Mi a közös a következőkben? Neon. Parancsolat. Szuperhúr elmélet. Bak. Decimális számrendszer. Gordon Brown. Kanada. Kicsi néger. Dolgok, amiket utálok benned. Pearl Jam. SKHQ.

A válasz: 10, azaz tíz. De hogy - szinte - mindenki megértse kerek e világon: X. A. 1010. Ten. Zehn. Diez. Tio. Dez. Tien. Ju. Dieci. Dix.


Szóval 10 éve ezen a szent napon indult a sikertörténet. Ekkor lépett be ugyanis a légkörbe a Magyar Stephen King H.Q. Brilliant!

Cujóék is örülnek neki:

Ki gondolta volna 10 évvel ezelőtt, hogy 10 évvel később 10 éves lesz az oldal? Nem kezdek hosszas és unalmas visszaemlékezésbe, épp elég lesz a hosszas és unalmas bevezetőt, és az újdonságok taglalását végigolvasnotok átugranotok. De előtte:


NYEREMÉNYJÁTÉK!

Niiiice. Szokás szerint 3 hónap áll rendelkezésre (beküldési határidő: 2008. december 4., csütörtök éjfél), de 50 helyett csak 25 kérdésre kell válaszolni, és mindegyik feleletválasztós, ráadásul 4 helyett 3 lehetséges válasszal. Asszem így már egy óvodás is jó eséllyel szállna ringbe a nyereményekért. Merthogy lesznek nyeremények. Grrreat! Mibenlétük természetesen titok. A kérdőívet a lap tetején lehet letölteni (na jó, ide klikkelve is), abban is le vannak írva a részletek meg minden. Jó mulatást!


Valamint:

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Merthogy kettő is van, ezzel egyenesen megtriplázva az oldalon lévő interjúk számát, melyek így már külön oldalt kaptak.

Először Odegnál Robi, a frissebb King-kötetek borítómestere válaszolt szedett-vedett kérdéseimre. Baromi sok érdekesség megtudható belőlük a múltról (én pl. szentül hittem, hogy Kinggel kezdte Európás pályafutását, de már a Shannarákhoz is ő csinálta a borítókat) és a jövőről (pl. hogy ő készíti A Szív Alakú Doboz borítóját is, ami így belegondolva logikus, de nekem meg sem fordult a fejemben), és Robi volt kedves mellékelni néhány soha nem látott borítótervet is! (Hatásvadászat ftw! Nyilván volt, aki látta, de a nagyközönség nem valószínű). A Carrie béta verzióját egy szóval tudom jellemezni: kárhogynemezkerültakönyvre.

Másik alanyom Totth Bence, a Lisey fordítója volt, aki ugyan nem akkora rajongója Kingnek, mint akár Robi, akár... nos, akárki, aki erre téved, de természetesen így is csomó érdekes dolgot mesélt a fordításról, a kiadókról, és egyebekről. Valamint kiderült, hogy készülget a Danse Macabre magyar fordítása (megjelenés minden bizonnyal jövőre, hátha már az első félévben), a Duma Keyt viszont nem ő, hanem valszeg Bihari György fordítja. Ja, és hasonló a munkamódszerünk: ha van net, nincs meló :)

Jó szórakozást mindkét interjúhoz, és még egyszer köszi Robinak és Bencének, hogy rendelkezésemre álltak!


És akkor az új dizájn. Gondolom, feltűnt :) Megpróbálom rövidre és érthetőre fogni, ami persze nem fog sikerülni.

Először is a köszönetnyilvánítás: rrroka, perme (fotók, teszt), Scorpicore (artwork), Ciccnyog (könyves dolgok, teszt), grifter és csapata. További teszterek: szisz, Inquisitor, wilson, SecMan, KD, Jodakapista. És így ismeretlenül is kösz Stu Nichollsnak, Torstein Honsinak, valamint Dave Owennek a remek és ingyenes segédeszközökért! Futottak még: Before, technoid, Zirias, retrogarden, ZooM, Bagi Zoltán. És persze örök és egyetlen barátom, a Google nélkül is meg lettem volna lőve, de szerencsére talált nekem sok-sok témába vágó oldalt és fórumot.

Az oldal kiválóan működik Firefox 1-2-3 és Opera 8-9.x böngszőkkel, valamint kisebb szépséghibáktól eltekintve Internet Explorer 5.5, 6 és 7-es "böngészőkkel" is. (IE 5.5-tel van egy nagyobb mellékhatás is, bővebben ld. lejjebb!) 800x600-as felbontás nem ajánlott (gondolom, nem is jellemző), 1024x768-ban és afölött azonban minden smakkol.

Most pedig lássuk, hogy épül fel az oldal: a fent magától értetődik (vagy mégsem? úúú...), a lent dettó. Bal oldalon főmenü, alatta TV műsor, minden(!) klikk után változó random idézet és érdekes-hasznos-haszontalan információ (tehát nem kell többé vadul frissíteni a kezdőlapot), majd egy kis ingyenreklám. Egyik sem mozog, nem beszél, nem zenél, de néhány oldalt helyénvalónak tartottam kiemelni.

Jobb oldalon kereső, alatta magyar és külföldi megjelenések, ilyesmik, ahogy eddig, csak most függőlegesen. A kereső Google alapú, tehát a hülye is tudja használni, és nyilván csak az oldalon belül keresgél. Nem megyek bele a technikai részletekbe, de a lényeg, hogy az előző oldal felépítése miatt a Google egyelőre csak a főbb oldalakat ismeri (kb. ami a menüből is elérhető, plusz könyvek, filmek), úgyhogy veletek együtt fogja előbb-utóbb feltérképezni az egészet. Addig sincs vele különösebb gond, de később - elvileg és remélhetőleg - a teljes hírarchívum, minden ismertető meg anyám kínja kereshető lesz. Egyelőre néha talál néhány olyan oldalt, ami már nincs (szinte minden maradt a régiben, de ami nem, az nem), ezeket az új oldalak megtanulása közben el fogja felejteni, így idővel nem lesz velük gond.

És most jön a fekete színű leves: azokon az oldalakon ugyanis, ahol volt értelme, a jobb felső sarokba, a kereső fölé (és nem a helyére!) betettem egy "friss boxot", amiből látható, hogy az adott oldalon mi változott az utóbbi 3 frissítés folyamán. Ez értelemszerűen csak az adott oldalon látszik, pl. az utalások aloldalai, a cikkek, a letöltések, valamint a könyves és filmes főoldal, ahol az x legfrissebb ismertető van megemlítve. Ezek és minden más - új idézetek, kapcsolatok, etc. - persze a hírekben is említésre kerülnek továbbra is, de nem láttam értelmét jelezni ott is, hogy felkerült 2 új idézet, meg 1 új kapcsolat, vagy ilyesmi.

Ez eddig talán nem olyan vészes, de biztosan sokan felhördülnek majd, mikor megtudják, hogy a könyves és filmes almenük is a jobb sarokba vándoroltak. Mon Dieu! Ezek is a kereső fölé, a friss ismertetős rész helyére(!). Ez így leírva bonyolultan hangzik, kipróbálva meg elsőre biztos kaotikusnak hat, de a lényeg, hogy a könyves vagy filmes oldalra belépve jobb felül azonnal látod a legfrissebb ismertetőket, majd akár ott, akár a szokásos borítós választékból kiválasztva egy művet, a jobb sarokból eltűnik a friss cuccok listája, és megjelenik az adott könyvhöz vagy filmhez tartozó étlap (szereplők, kapcsolatok, etc.). Bízom benne, hogy mindenkinek sikerül majd megbarátkoznia a dologgal, és egy idő után automatice oda fog vándorolni a kurzor és a tekintet a művek böngészése közben. Addig is jó anyázást :)

Búcsút vettem továbbá a pop-upoktól (a régi formában), és többnyire az apró betűs, illetve középre zárt szövegektől is, valamint a frame-ektől, tehát mostantól bármelyik oldalra lehet hivatkozni külsőleg. Eddig is lehetett, csak akkor nem volt menü. Na mostantól lesz.

Nna, ennyit nagy vonalakban a fontosabb dolgokról, lentebb pedig kicsit írogatok még az egyes aloldalakon történt változásokról. Észrevételek, javaslatok, ésatöbbi jöhet emailben, vagy akár a fórumra is. Pozitív, negatív egyaránt, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Ja, és bár volt néhány mindenre kiterjedő tesztelés, kizárt, hogy nem maradtak hibák, elírások, akármik, ezeket is lehet jelezni nyugodtan. Sőt, kell! :)


És akkor haladjunk tovább a szokásos dolgokkal.

Szavazás! Az eredmény őszintén szólva kellemesen meglepett. Majdnem fifty-fiftyre jött ugyanis ki a dolog: 153-an nem olvasnak idegen nyelven, de 114-en igen.

Az új szavazás pedig - nem meglepő módon - a sokkhatással kapcsolatban érdeklődik, avagy Értékeld az új dizájnt! Kéretik nem hirtelen felindulásból szavazni, mert annak nem lesz jó vége - kivéve ha hirtelen felindulásból 5-re értékeled az oldalt :)


Az Európánál is ünnepeltek nemrég (a kiemelés az enyém, nyilván mindenki tudja, kire-mire vonatkozik - az "akiknek sikerül" különösen tetszett :)).

Kedves Fórumozó Olvasóink!

Fórumunk hétéves. :) Ebből az alkalomból szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik véleményükkel, hozzászólásukkal megtisztelnek bennünket, segítik munkánkat; akik ma is hűséges olvasóink. Köszönjük mindazoknak, akiknek sikerül, a netikett betartását. Ezen idő alatt különösebb moderációra nem volt szükség. Minden véleményt tiszteletben tartunk - ám azért, hogy véleményét hogyan közli, ki-ki felelősséggel tartozik. Ezért elvárjuk mindenkitől, hogy egészséges öncenzúrát gyakoroljon, mielőtt hozzászólását elküldené. A kereskedelmi oldalaknak továbbra sem kívánunk reklámfelületet nyújtani, így az oda mutató linkeket nem látjuk szívesen.

További tartalmas fórumozást kívánunk! Figyeljünk egymásra, ahogyan eddig is!

Üdvözlettel:
Európa Könyvkiadó


Ünnepelnek továbbá Voga Processzor úrék háza táján is. Ennek örömére elszavalnék egy Voga-Turnovszki klasszikust (aki nem ismeri ezen remekműveket, sajnálhatja, és pótolja minél hamarabb!):

Voga-Turnovszki: Húú, de kínos

Becsapom az ajtót, - de belül van a kilincs,
- Mennék vissza. - Kulcs? - Az nincs.
Kisnadrágban indultam el. - Szemétvödörrel? - Hát, ahogy kell.
Pár lépés csak a ledobó, de visszamenni most volna jó.
Megáll a lift, kilép egy nő, és azt mondja, hogy ááááááááááá!

Ref.:
Húú, de kínos, húú, de kínos,
Húú, de kínos, húú, de kínos.

Bemegyek a boltba, egy egész nemzedék áll mögöttem,
- Ne totojázzon, maga csigabajnok! - Emberek, csön' legyen!
- Na daráljon le egy kiló bélszínt, a macskámnak viszem.
Megáll a kés, a hentes néz.

Lemegyek a parkba, leülök egy padra, - Jó is az! - Hát, aki szereti.
Kinek a pap, kinek a papné, - Nekem speciel a Schultz Gizi.
- Dehát a Gizi az egy... - Ki ne mondd! - Szóval mindenki őt szereti.
Géza bácsi, ha ügyes a Gizi, cukrot ad neki.

Gólya, gólya, - A gilice. - Ja. Mitől véres a hátad?
A Jóska mondta, hogy ott jön egy IFA. - És (csatt!)
- Na mi van, nem láttad?
De remek ez a kórház, üveg a kacsa, itt mindenki beteg,
Te figyelj: ki ez az ember? - Doktor Sabin, na várjon egy cseppet!


Komolyabb vizekre evezve jókora akcióba gabalyodhatunk: szeptember 30-ig 50% kedvezmény jár 500 könyvre az Alexandránál. Sajna csak offline.

Ami érdekes lehet: A Rendicsinálók (750 Ft), A Ragyogás HC (1500 Ft), Dolores HC (1250 Ft), Borzalmak Városa HC (1500 Ft), Bilicsben (990 Ft), A Mobil (1200 Ft), Tom Gordon (900 Ft), A Sárkány Szeme (990 Ft). Továbbá: Michael Connelly: Fény az Alagút Végén (1000 Ft), Halálos Verseny... (1250 Ft), Graham Hurley: Tengerészbecsület (1350 Ft), Koontz: Frankenstein 1-2 (945 és 1195 Ft).

A teljes listát itt lehet böngészni.


És most ünnepi adag random hülyeség a bevezető végére-rovat.

Egy. (Köszi, skywriter!)

Kettő. Horrorfilmes klisék. Semmi King, de jópofa.

Három: 'Rpee küldött egy interjút az Első Lépés című újságból (köszi!). Bizonyos Rimóczi Lászlóval készült, akárki legyen is, és az elején Kingről is esik néhány szó. Nem igazán illik a cikkek közé, de ide pont jó lesz.

Négy. Nyár elején indult a Fear Itself című horrorsorozat, a Masters of Horror "szellemi örököse". És micsoda örökös! Kb. ugyanakkora szar, mint a MoH, dehát horror, nézni kell. Más kérdés, hogy 8 epizód után levették műsorról. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a weboldalukon (ld. link) van horror trivia, és a 10 kérdésből kettő Kinggel kapcsolatos.

Öt. A bolt a Mist filmből a valóságban.

Hat. Az első bekezdésben az egyik többé-kevésbé King-filmet emlegetik, mivel a tárgyalt könyv alcíme megegyezik a filmével.

Hét. Az utolsó, és egyben ehavi kedvencem, valamint a tájékozatlanság csúcsa (thx, eloy!). Ugyan azóta sem javították (én ugyan nem regisztrálok emiatt, de egy komment egyébként is született), de íme a teljes könyvesblogos cikk:

Bréking - Stephen King filmmel adja el új könyvét
2008.08.05. 22:49 .:wendy:.

Stephen King videón reklámozza új, az ősz folyamán megjelenő N című novelláskötetét. A kötet promóciójához huszonöt részes animációs film készült. Természetesen a részek nem a novellákat, hanem a történet hátterét dolgozzák fel. A filmek elvileg mind a Kingtől megszokott félelmetes borzongást hivatottak előidézni, ám párat végignézve csak azt tudjuk mondani, jól néznek ki és annyi. A kötet sikere viszont előre borítékolható.

Lássuk sorban, mi nem stimmel...

1, Bréking
Két héttel a bejelentés, másfél héttel a sorozat indulása után brékingebb nem is lehetne...

2, N című novelláskötetét
No comment.

3, az ősz folyamán megjelenő
Igen, ősz (nahát, valamit eltaláltak!), de van konkrét dátum is, csókolom. Persze ugyanott, ahol a kötet címét is említik, odáig meg a jelek szerint nem sikerült eljutni.

4, Természetesen a részek nem a novellákat, hanem a történet hátterét dolgozzák fel.
Ezt így hogy? És ha lenne is értelme a mondatnak, miért természetes?

5, A filmek elvileg mind a Kingtől megszokott félelmetes borzongást hivatottak előidézni, ám párat végignézve csak azt tudjuk mondani...
...hogy kurvára nem figyeltek oda. Egyetlen történet ment 25 részen keresztül ugyanis. Ráadásul EKKORA betűkkel ki is írják mindegyik elé, hogy Episode x. Persze aki úgy tudja (vajon honnan szedte?), hogy N a novelláskötet címe...

Ha hardcore rajongónak kellene lenni a dolog értelmezéséhez, azt mondanám, rendben van, de mindössze a sajtóanyagot, vagy akár csak a weboldalt kellett volna átfutni - és értelmezni. Ha pedig ez nem sikerül, akkor miért kell írni róla? Pláne a könyvesblogon, ahol King - meg a magamfajtának való szórakoztató irodalom - amúgy is ritka vendég, kivéve az Agavés ajánlókat, meg Wostry Feri írásait. Ráadásul a jelek (1 komment) szerint a kutyát nem érdekli a dolog a blog olvasói közül. Szóval ezúton is gratulálok, csak így tovább!


Gondolom, már tele a hócipője mindenkinek a sok szájtépéssel, úgyhogy térjünk rá a hírekre - mert itt nincs olyan, hogy nincs hír. Találkozunk legközelebb, az akkor már 10 év, 1 hónapos SKHQ-n. Addig is Boutros Boutros-Ghali!

Könyvek Változások, A Coloradói Kölyök, etc. 2008. szeptember 4.

Változások: a könyves főoldalon látszólag nem sok (és tényleg), a mindenféle aloldalak (ismertetők, idézetek, etc.) is csak apróbb ráncfelvarrás áldozatai lettek, hogy illeszkedjenek az új dizájnba... az egyes könyvek kezdőlapjai viszont más tészta.

Ezúton szeretnék ismét örök hálát adni Ciccnyognak az adatok és borítók összegyűjtésében nyújtott segítségéért! Illetve hogy összeszedte az adatokat és a borítókat helyettem :) Bár nekem is jutott meló bőven, főleg az antológiákat, folyóiratokat bővítgettem mindenféle infókkal (eredeti címek, fordítók, illusztrátorok, etc.), és ha már így belemelegedtem, sorbaraktam ezt, kicsit bizgeráltam azt... Szóval se Ciccnyog, se én nem unatkoztunk, na. Az eredmény viszont magáért beszél, nézd meg magad! (IE 5.5-használóknak kávészünet, azzal ugyanis nem sok minden látszik belőle, de valszeg már csak nálam van ilyen őskövület, és nálam is csak azért, mert rühellem az IE-t, ezért nem is használom, akkor meg minek frissítgessem?)

Természetesen időrend uralkodik a kiadások között, de nem mindig az első kiadás jelenik meg alapból (A Boszorkánylány, vagy a meg sem jelent, így borítóval sem rendelkező Gonosz Szellem (Halálos Árnyék), etc.).

Ja, és benyomtam az ismertetőkhöz - amikből mellesleg több, mint 150 van! - a felkerülés dátumát is. Viszonylag hasznos infó, és hamarabb is eszembe juthatott volna, akkor nem kell 10 évnyi archívumot átnyálazni emiatt. Az egyes könyvek almenüiben mellesleg szintén időrendben vannak felsorolva az ismertetők, tehát a legfrissebb van alul.


Ha pedig valaki sok - vagy csak néhány - különféle magyar kiadás birtokosa, és scannelős kedvében van, nagyra értékelném a szar minőségű és/vagy billogozott (antikvarium.hu, etc.) borítók normális verzióját! Ami nekem megvan, azokat újrascannelem valamikor, de mindenből csak egy kiadásom van. Valamikor összedobok majd egy listát a hiányzó/szar minőségű kiadásokról, de szabad szemmel is látható, melyik szorul sürgős cserére. Szóval várom a jelentkezőket "beborítalak borítókkal" jeligére a szerkesztőségbe.

Érdekes/érdemes lenne továbbá összevetni a Dolores, a Hasznos Holmik, illetve A Ragyogás utánnyomásait. Mondjuk úgy, hogy valakinek megvan az összes, akkor nincs az, hogy más a scanner, a fényviszonyok, vagy bármi,

A Dolorest nézegetve az antikvarium.hu-n arra juthat az ember, hogy mindhárom kiadás (1994, 1996, 1998) más egy kicsit, de nekem a '94-es van meg, az tök úgy fest, mint náluk a '96-os, és egyéb eltérést nem fedeztem fel a többin sem, így egyelőre egy kalap alá vettem őket. (A '98-ason más színű a gerincfelirat, ahogy a megjegyzésben írva vagyon, de az ugye a mellső borítón nem látszik, a 2006-os kiadások meg külön történet, volt már szó róla 2006 decemberében.)

A Hasznos Holmikkal hasonló a helyzet. Az én 1993-as kiadásomon szürkével van írva King neve, a '94-es szerintem tök ugyanolyan, a 2005-ös kék, eddig ok, de a '98-as mintha egy harmadik fajta lenne. Ez tehát kapott külön bejegyzést, aztán egyszer hátha kiderül, mi az igazság.

A Ragyogásnál meg az van, hogy ami az antikvarium.hu-n 1996-osnak van feltüntetve, az nem lehet az, mivel nekem is a '96-os kiadás van meg, és azon nem olyan vastag a srác körüli... nos, ragyogás. Tehát az jó eséllyel a '93-as kiadás borítója, a 2001-es meg megegyezik a '96-ossal (kivéve a papírvastagságot), még ha náluk már-már fehérnek tűnik is, ami egyébként sárga.

Tehát ha valaki rendelkezik ezen három könyv több kiadásával is, küldhetne összehasonlító scaneket vagy fotókat, megköszönném!


Ezen kívül már csak a szinopszisokat kell átnézni, mivel anno párat megvágtam, hogy elférjenek, illetve a különféle kiadások is bírhatnak alternatív szöveggel, azokat is össze kéne szedni, erre viszont már nem volt pofám megkérni Ciccnyogot, szegénynek így is az agyára mentem :)


Ja, ha pontvonallal (ami IE-ben szaggatott...) aláhuzott szöveget látsz, az nem link (azok ugye szép sárgák), hanem amolyan tooltip: oda cibálva a kurzort kapsz egy kis üzenetet, segítséget. A spoilereket pedig elrejtettem roppant rafinált módon, úgyhogy csak a szöveg kijelölésével jelennek meg. Az erősen spoileres ajánlókat viszont nem akartam telerakni lyukakkal, így ezeknél továbbra is marad a lap teteji VIGYÁZAT, SPOILEREK! felirat, aztán mindenki döntsön belátása szerint.


És akkor térjünk rá a külvilág dolgaira.

A Coloradói Kölyök borító. Erre is csak egy szavam van: odabasz! Augusztus 18-án jelent meg, és többek között innen rendelhető. Nekem még nincs meg, dehát hol van még karácsony...


Hoppá-hoppá! Nézegettem az Európa régebbi katalógusait (mindbe jutott 1-2 oldal King is), valami normális logót keresve a bal oldali menübe, és ezt találtam a 2004 karácsonyi katalógusukban:

Hogy mit kell nézni? Bachmant. Egy n-nel. A végleges kiadáson meg kettővel ugyebár. Ezek szerint volt olyan pillanat, amikor képben voltak a nevet illetően :) Sőt, időközben a weboldalra is kikerült a javított borító, más kérdés, hogy nem érünk vele semmit, mivel ha lesz is utánnyomás valamikor, azt már Robi fogja dizájnolni. Nem mintha baj lenne, meg legalább ez is egyedivé teszi a könyvet. A bélyeggyűjtőknek van fordított Madonnájuk (2 n-nel!), nekünk meg Bachmann (2 n-nel...).


Ha volt bátorságod átugrani a bevezetőt, és valami miatt nem érdekelnek az interjúk, akkor még egyszer: a Duma Keyt valszeg Bihari mester fordítja, a Danse Macabre pedig Totth Bence lelkén fog száradni valamikor jövőre, és Joe Hill regényéhez is Robi készíti a borítót.


És ha már Duma Key: találtam egy reklámot, ment a helyére.


Ugyan a színház oldaláról az istennek se sikerült a múltkor kinyerni a Dolores színdarab képeit, de a port.hu-n találtam párat, azokat felpakoltam a helyére.


Comix Corner: szeptember 10-én indul Amerikában a Stand (Végítélet) képregény, és a Dark Tower 3. évfolyama(?). Aki igazi rajongó (vagy egyszerűen nem normális), sorban állhat az éjfélkor debütáló különleges kiadásért, ami biztos remekül mutat majd a szokásos huszonhat különböző borító mellett. És mivel a Stand is folytatja a sok borítós hagyományt, asszem utoljára pakolom ki a borítókat. Íme az első szám mezei, vázlat, alternatív fedele, találkozunk a gyűjteményes kiadás megjelenésekor!

Búcsúajándékként a Stand előzetese (sikerült jó szar narrátort találniuk), egyelőre csak külső helyről, mivel a képregény szekció a H.Q.-n még odébb van.


Nincs igazán hírértéke, de jó tudni, hogy a Sunsetben lesz bevezető, és jegyzetek is, a'la Rémálmok és Lidércek. Az augusztus 30-án megjelent Fantasy & Science Fiction magazinban King The New York Times at Special Bargain Rates című novellája is megtalálható. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a Sunsetben is benne lesz az írás.


Olvasnivalók máshol: Az @ ekultura.hu (thx, eloy!), valamint Lisey @ geekblog.


Olvasnivalók helyben: 'Rpee The Long Walk ismertetője, valamint néhány idézet a Csontkollekcióból Cenobite jóvoltából. Köszi!

Filmek Változások, A Köd, etc. 2008. szeptember 4.

Először lássuk itt is a változásokat. Röviden: nem sok. Pici átalakítás, ami a könyveknél is megesett (itt közel 100 ismertető van egyébként), meg 1-2 további infó itt is: költségvetés, bevétel, munkacím, IMDb adatlap, ilyesmi.

A külföldi címektől eltekintettem, pedig van néhány jópofa. Játsszunk! Leírom a címet, Ti pedig megpróbáljátok kitalálni, melyik film az, és milyen nyelven. A válaszok kinyeréséhez navigáljátok a kurzort a címek fölé. Mesecniki, Günah tohumu, Fenomeni paranormali incontrollabili, Piina. Meg ilyenek.

Aztán: az előzetesek immár egyetlen klikk után csekkolhatók, nem kell külön letölteni őket meg minden. Thx again, Dave!

És ami most nem jött össze (mivel ehhez nem volt rabszolgám), de tervbe van véve: a DVD szekció átalakítása a könyvborítók hasonlatosságára. Infó és borító hegyek. Egyszer is...


1 hónappal(!) a szeptemberi eleji megjelenési dátum előtt már kapható volt itt-ott az egylemezes Halálsoron DVD. Hmm... Október 7-től pedig hivatalosan is 950 Ft-ért lesz kapható a 1408.


És akkor a nagyágyú: A Köd DVD, mint az köztudott, szeptember 30-án érkezik, itt pedig már elő is lehet rendelni (thx, DarkVenom!), a borító pedig így fest:

Remekül megy a Halálsoron és A Remény Rabjai mellé, bár én jobban örültem volna valami odabaszós borítónak. Két dolog viszont sajna így lemaradt a kinti kiadáshoz képest, és nem olyan jellegűek, mint A Remény Rabjai angol leíró hangsávja, hanem konkrétan Darabont audiokommentárja, illetve egy beszélgetés Kinggel és Darabonttal. A kiadónál nem tudták megmondani, mi az oka ezek távollétének. Előbbinél mondjuk lehet az, hogy lusták voltak egy 2 órás filmhez külön feliratozni a kommentárt is (nem mintha kötelező lenne, így viszont minden magyar vásárló szív, nem csak azok, akik nem tudnak angolul - még jó, hogy én nem élek a kommentárral, így is eltelik majd pár év, mire kétszer - színesben és fekete-fehérben - megnézem a filmet), a beszélgetés lehagyására viszont ötletem sincs. Gondolom, pár perc, tehát a lustaság nem lehet tényező, meg az milyen, hogy holmi művészről szóló doksi marad, a szerző és a rendező meg le van szarva? De még így is, ennyiért is must-have a cucc, csak hát...


Feltettem pár hiányzó dollar babyt. Nem sorolom, lett vagy 10 új, és néhány készülőfélben lévőt még így is kihagytam egyelőre (némelyikhez képek is dukálnak, meg aktualizáltam néhány adatot). Annyi van belőlük, mint a szemét - és többnyire olyanok is. Bár a készülőben lévő Jaunt egész jónak ígérkezik.


Október 7-én érkezik a Carrie Blu-Ray adathordozón.


Kukorica-túladagolás: Ezen a linken olvasható, milyen szereplőket keres a SciFi Channel a remake-hez. Insider infók rulz, de akkor sem fogom lefordítani :)

A filmet elvileg tegnap kezdték forgatni Iowában, ahol az eredeti is készült. A rendező aszonta ugyanis, hogy nincsenek nagy igényei a helyszínt illetően, kukorica kell neki, az meg bőven van abban ott.

Két szereplőről már tudunk: David Anders (Adam Monroe a Heroes-ból) és Kandyse McClure (BSG, Reaper, Carrie remake). Utóbbi kellemetlen, mert nem kedvelem a leányzót. Persze a Kukorica sorozatot sem, úgyhogy végülis mindegy. És ha már szereplők, íme egy rövid videó a szereplőválogatásról.

Jövőre vetíti majd a csatorna a filmet, és Európában a mozikba is el fog jutni. WTF?! Viszont a készítők azt nyilatkozták, hogy jobban fognak ragaszkodni az eredeti novellához, és valszeg a happy endet is el lehet felejteni. Ez is valami.


Az a hír a Dark Tower filmmel kapcsolatban, hogy nincs hír, mivel a Lost eléggé lefoglalja az illetékeseket. Ezek szerint a sorozat végéig (ami elvileg kőbe van vésve, és pár év múlva esedékes) ennyit erről?

Egyebek Cikkek, utalások, apróságok 2008. szeptember 4.

Kicsit kipofoztam, kiegészítgettem az életutat (a família rádióadói pl. eddig valahogy kimaradtak az írásból), meg lecseréltem frissebbre King orcáját.


Az archívum immár külön oldalon és a menüben, így nem lehet nem észrevenni. Innen érhető el a régebbi szavazások listája is (meg szokás szerint a szavazógép alól is).


A FAQ is kapott egy külön menüpontot, hogy jobban szem előtt legyen. Tessék olvasgatni. Továbbá: "Használt King más álnevet is?" (mármint ami nem Bachman), és ha már álnevek, "hogy kell kiejteni a Bachmant?"


A Letöltések részbe bekerültek Fisi remek Setét Tornyos rajzai a hírekből, mert az archívumban nem látja őket senki. Támadt továbbá egy remek(?) ötletem, miszerint a könyvek/filmek/játékok oldalain ezentúl megemlítem, milyen letöltések érhetők el az adott műhöz, de természetesen van egy rakás cucc, ami csak a Letöltések oldalon van feltüntetve, mert máshova 'nem illik'. És itt is van "friss box" a jobb felső sarokban, az utolsó x friss letöltés dátumával.


Hirdetések kipucolva. Jobb híján felkerestem minden hirdetőt, hogy aktuális-e még a dolog. Mivel nem az én érdekem, hanem az övék, nem sűrűn fogom ezt megismételni (a 10 év alatt ez lehetett a 3. ilyen akció), meg hát az igazi az lenne, ha mindenki szólna magától, nem csak néhányan, de ez van. Ja, és az se lenne hülyeség, ha a hirdetés feladása előtt elolvasnátok a fent lévő dolgokat. Most is keresnek páran pl. Világnagy Strandot, és van is valaki, aki el akarja adni.


A Rajongók szekció is áttekinthetőbb, kezelhetőbb, tisztább, szárazabb, biztonságosabb. És mint kiderült, tavaly egy darab rajongói vélemény sem érkezett, "csak" fényképek. Továbbá a Klub beolvasztva ide, úgyse történik vele semmi 5 éve...


A Cikkek oldal is újjászületett. Nagyon ráfért. Időrend (nyilván fordított, hogy fent legyenek a frissen megjelent írások), azon belül betűrend, jobb sarokban az utoljára felkerült x cikk (merthogy régebbi dolgok is előkerülhetnek bármikor), és ez látszik minden cikknél, mivel itt nincsenek almenük, amik "leváltanák". A csúf pop-up a múlté, akadt viszont pár cikk (főleg, de nem kizárólag egész, illetve több oldalas kiszerelésűek), amik csak klikkre válnak olvashatóvá, mert egyébként túl nagyok.

'Rpee küldött két cikket a Fangoria 20. számából, valamint egyet a #14-ből. Ezzel közel 150 cikk található az oldalon.

És itt is lenne egy segélykérés. Összeszedtem, mik hiányoznak a Fangoriás King-cikkek közül. Ha valakinek az alábbi számok a birtokában vannak, és scanner is van a közelében, legyen szíves jelentkezni! #4-5-6-7-8-9 + 15-16-17-18-19. A többi elvileg ki van vesézve.


Az Utalások oldal is apró kozmetikai változásokon esett át, továbbá némelyiket kicsit átírtam, kiegészítettem. Ami - szerintem - jól működik, azt minek variálni? Itt meghagytam az "apró betűs" tartalomjegyzéket, mert kurva hosszú, nagyobb betűvel meg még több lenne. Az egyes kategóriák/aloldalak jobb felső sarkában az utolsó három adagnyi frissítés található könnyítésképpen. Van, ahol ez három cím, és átnyúlik tavalyra, mivel idén csak két új cucc kerekedett, és van, ahol hosszabb a lista. Ha nincs epizódszám, dalcím, akármi, akkor új versenyzőről van szó, egyébként meg egyértelmű.

Ami az újdonságokat illeti...

Sorozatok: Made (thx, Laci!), Fear Itself (thx, DarkVenom!), Garth Marenghi's Darkplace (igen remek brit sorozat), Caroline New Yorkban (ez pedig igen remek amerikai).

Könyvek: Koontz: Mr. Murder (thx, DarkVenom!).

Zene: Mantra (thx, Gage Creed!), Nightwish (én találtam, de thx Hippolytának is, aki csak egy nappal maradt le :))

Filmek: Survive Style 5+ (valami japán csoda, thx, sickboy!)