... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető A nyúlon túl 2009. április 11.

Persze még a nyúlon innen vagyunk, de az nem Monty Python. A frissítéshez meg eeeeeeennnyire nem volt kedvem (nem mellesleg csütörtökre terveztem), de mivel a jövő hét extra ótvar lesz, benyomtam a CD-játszóba az In Rockot a Deep Purple-től, és megembereltem (megállatoltam?) magam. Az előkészületekhez (hírek begyűjtése, rendszerezése, etc.) épp elég is volt az album, utána pedig jött a Purpendicular, minden idők egyik legjobb Purple-nótájával, a Sometimes I Feel Like Screaminggel.

Egyébként ilyenkor, frissítések táján mindig eszembe jut, mennyivel jobb lenne blogosítani a híreket. Nem kéne hírlevél (amit a kutya se olvas), két klikkel lehetne havonta többször kisebbet frissíteni, meg minden. Gondoljatok csak bele...


Ami az új szavazást illeti, az már most látszik, hogy pár év múlva meg kell ismételnünk a kérdést, mivel sokan még mindig nem vágtak bele a történetbe. Nincs ezzel semmi gond, addig talán én is elolvasom az utolsó három kötetet.


Halálrovat. Ezúttal senki. Phew...


Aktuális dühöngés. Detto.

UPDATE: Mégis. A bookline már csak 15% kedvezményt ad a könyvekre. Szemetek...


A kutyát nem érdekli, de... rovat. Egy viszonylag terjedelmes kvázi-interjú énszépségemmel mindenféle olvasással kapcsolatos kérdésekről az agave blogján.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

Könyvesblog, avagy mindig van lejjebb. Idióták. Már megint.

Holtsávot fordítani jó! (thx, leiterjakab!)

A 20 leggonoszabb gonosz (csak hogy megmaradjon az alliteráció), feat. Jack "Torrance" Nicholson, Kathy "Annie Wilkes" Bates, Mr. Burns és Darth Vader. Thx, ReZ!


A bevezetőről ennyit, sok nyuszit mindenkinek, májusban találkozunk.

Könyvek Azt a kupoláját! 2009. április 11.

Megvan a Danse Macabre magyar címe: A Horror Anatómiája. Végülis... Totth Bencének Müller Detti is besegít a durván 700 oldalas, 2500 Ft-ba kerülő (tehát egyáltalán nem drága) könyv fordításában, melyet a Librinél már elő is lehet rendelni. Nem kell megijedni, előrendeléskor nem szaros 5 százalék "kedvezményt" adnak, hanem 20-at. Persze megjelenés után mindenhol ennyivel olcsóbb lesz - kivéve a Librinél. Már csak egy borító kellene. Hátha Robi erre jár valamikor :)


Már az Alexandránál is kapható a Stephen King Goes to the Movies. Igaz, nem az amerikai kiadás, ami a Bookline-on, viszont olcsóbb. Az viszont a hét egyik legnagyobb WTF momentuma volt (a Simpsons S1 DVD magyar megjelenésének bejelentése mellett), amikor észrevettem, hogy immár a Bookline is ad kemény 5% kedvezményt a nem-magyar cuccaira. Nem sok, sőt, kevés, de legalább nem semmi. Illetve az (ld. még Libri), de hátha később lesz több. Továbbá sok szart érek az Alexandra 20%-os kedvezményével, ha nem nagyon kell tőlük más perpill.


Under the Dome szinopszisunk is lett:

Egy teljesen átlagos, gyönyörű őszi napon Chester's Mills-t egy láthatatlan erőtér szakajtja el a világtól. Repülők mennek neki és zuhannak le, a "kupola" ereszkedés közben levágja egy kertész kezét, családok szakadnak el egymástól, autók robbannak fel. Senki nem tudja, mi ez, honnan jött, és mikor fog eltűnni, ha egyáltalán.

Dale Barbara, ex-iraki veterán, jelenleg szakács pár polgártársával együtt - a helyi lap tulaja, egy orvos asszisztense, pár kölyök, etc. - próbál úrrá lenni a helyzeten, miközben Nagy Jim Rennie, nem tudván levetkőzni politikus mivoltát, igencsak magához akarja ragadni a hatalmat, a gyilkosságtól sem riadva vissza, fia pedig egy sötét titkot rejteget. Össze kell azonban fogniuk a közös ellenség, a kupola ellen, mivel az idejük egyre csak fogy...

Valami ilyesmi. Akár még jó is lehet. Bírom az ilyen elszigetelt, most-mi-lesz sztorikat, ha pedig tényleg odabasz, akkor az ezeriksz oldal is kevés lehet, ld. Végítélet. King egyébként turnézni fog a könyvet promózandó, de Amerikát nem nagyon fogja elhagyni.


Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King. Ez a végleges címe annak a könyvnek, amiről februárban már írtam. Új infók: 448 oldal, 500+ illusztráció, 30+ kihajtható alkotás, megjelenés idén novemberben. Az előszót Frank Darabont írja. Azt is írtam, hogy must-have, de ha csak ilyen kiadásai lesznek (250-1300(!) dollárért), akkor ebből bizony kimaradok, de nagyon. Kőgazdagok itt tudják előrendelni, és nyugodtan meghívhatnak engem is egy példányra. Jó lesz a legcsóróbb kiadás, majd jól eldugom a polcon, hogy ne lássa senki.


Talizmán 3 1-2 éven belül? Akár. Részemről hátha nem, mivel gondolom, inkább Fekete Ház 2 lesz, mint igazi Talizmán - amiből ez lenne a második ugyebár, ha összejönne az, amit az FH-val nem sikerült összehozniuk.


Olvasnivaló rovat. Csokisfunk frissen sült Duma Key ismertetője a H.Q.-n, egy másik pedig a prae.hu-n (thx, Fleur!).

Filmek Akció(s)filmek 2009. április 11.

A Félelem Kórháza (Kingdom Hospital) 2+2k-ért (3+3 helyett), valamint egyéb random horrorfilmek olcsóér ezen Xpress-akció keretén belül. Igaz, ezek még ennyit sem érnek (kivéve persze a KH-t, esetleg a Frankensteint).


A Rémmesék (Creepshow 2) eleve baráti áron került forgalomba annó, aztán jött a papírbugyis változat még olcsóbban (amiről nincs normális borítóm, a kiadó honlapján meg csak ilyen vackot találtam, így ha valaki rendelkezik ezzel a változattal, please, dobjon egy scant!), most pedig egybecsomagolva egy másik filmmel (Bloody Mary) kemény 250 Ft-ért bezsákolható.


Újabb It/Az remake infók (thx, ReZ!): 50-50 arányban játszódik majd a 80-as évek közepén és a jelenben a cucc, és kapunk bőven háttérsztorit is a szereplőkről. Ja, és nem PG-13 (kvázi gyerekfilm) lesz, hanem R besorolású (17 év alatti gyerek mellé felnőtt kell a moziban). A film azonban csak egy film lesz, tehát bármennyire is hűek akarnak maradni a készítők a könyvhöz, ez 2 órában nem fog sikerülni. Persze 3 órában sem sikerült, a mini mégis simán nézhető volt, úgyhogy részemről lassan elkezdek ebben is bizakodni.


Vass Zita szeméjében magyar szereplője is lesz A Kukorica Gyermekei remake-nek. A leányzó eddig csak modellkedett, illetve a részemről igen hamar elkaszált Californicationben szerepelt rövid ideig (és természetesen tök meztelenül), ami nem túl jó ajánlólevél. Egy Kukorica-film meg még kevésbé. Persze innen szép fényes karriert befutni. Ld. Charlize Theron, akinek még csak a nevét sem írták ki a második filmben, most meg... (Thx, lokijuh! Én jól elfelejtettem volna kihírezni.)

Egyebek Utalások, polcok, vélemény 2009. április 11.

Mint mindig, utalások:

Sorozatok: The Middleman, Live at the Apollo.

Rajzfilmek: Family Guy (thx, bassoon!).

Zene: Riddler (thx, ReZ!).


Végre! És megint: végre! Újabb rajongói vélemény. Thx, mate221!

Valamint a szokásos polcképek: Gergő és Hummer_H1 igen tekintélyes gyűjteménye, mint újdonság, Bubsy pedig megint frissített. Köszi!

Könyvajánló Itt a Húsvét, olvassunk hát! 2009. április 11.

Ulpius. Fura jószág. Anno a scifik miatt figyeltem fel rájuk, de az befuccsolt. Utána jöttek a horrorok, de az még hamarabb befuccsolt. Most meg ráálltak a krimikre/thrillerekre. Karin Slaughter (bevizsgálás hamarosan, magyarul nemsokára jön a 2. és 3.), Jeff Abbott (őt is be kéne, csak még nem találtam olcsó példányt, de ő is futószalagon jön magyarul), Ian Rankin (átvéve a Gabótól, az elejétől kezdve, rögtön három is előkészül egyszerre), és *drumroll* John Connolly! (Az Alexandrától átvéve (akik meg a Generall Presstől vették át egy könyv után), és ott folytatva, ahol ők abbahagyták.) Remélhetőleg ezzel nem csődölnek be, bár részemről 3000 Ft-os egységáron (-20%) csakis Connolly megvevős, és őt is meggondolom még párszor - tehát végülis marhára mindegy, belebuknak-e ebbe is...


Újdonságok magyarul, vásárlási és helyi review linkekkel rovat. Jó kör, ezekből ugyanis csak a Morgan van meg (angolul), viszont Macdonaldtól lehet, hogy meg fogok szabadulni alkalmasint (előbb elolvasok még 1-2 dolgot tőle), Connelly meg inkább angolul kellene.


Ez az, ami ezúttal sem volt:

Merthogy ezek közül egyik sem érdemelte meg, noha némelyik nem volt rossz:


Arthur C. Clarke - A Mars Titka (The Sands of Mars)

Míg az aktuális Bookstation pakkra, és benne a következő Myron Bolitarra vártam, elolvastam ezt (tipikus: amint elkezdtem, megjött a pakk, de akkor már fejezzük be).

A főszereplő Martin Gibson, aki sok-sok scifi iromány elkövetése után úgy dönt, személyesen is bekukkant a Marsra, ahol meglepő módon titokra bukkan, melynek mibenlétét nem leplezném le. Mindenesetre meglepődtem, másra számítottam ugyanis.

Tekintve, hogy a könyv lassan 60 éves lesz (a magyar kiadás is 50+, és a 20.000 példány ellenére nem túl gyakori az antikváriumokban), tudományos szempontból nyilván hagy kívánnivalót maga után, de ez engem nem szokott hátráltatni. Most sem tette, de nem is volt kiemelkedő alkotás. Viszont rövid, így hamar megvolt, és nem viselt meg különösebben.


J.K. Rowling - Bogar Bárd Meséi (The Tales of Beedle the Bard)

Öt rövid, varázslós történet a Harry Potter-univerzumból (az utolsó elhangzik a 7. HP-kötetben is), kiegészítve Dumbledore kommentárjával és Rowling rajzaival. Egy óra alatt kivégezhető, nem különösebben emlékezetes darab.


Shirley Jackson - Sóbálvány (novellaválogatás)

Idejét sem tudom, mikor olvastam utoljára novellákat. Ok, ezen sorok írásakor épp egy órája a Rowling-kötetben, de előtte évekkel ezelőtt, mikor áldozatot kerestem a szakdogámhoz, és akkor is csak Lawrence Blockot, azelőtt pedig... passz, kurva régen. Időközben csomó antológia és novelláskötet felhalmozódott a polcomon, krimi, SF és horror kategóriában, szinte minden általam kedvelt szerzőtől, tehát csak idő kérdése volt, mikor szánom rájuk magam. Most sem önszántamból történt, hanem a véletlenek fura egybeesése folytán.

Történt ugyanis jópár hónapja (éve?), hogy az Európa fórumán ajánlotta valaki a kötetet (amit érdekes módon pont az Európa adott ki). Utánanéztem a szerzőnek, és annak ellenére lecsaptam egy antikvár példányra, hogy kiderült, a Ház a Kísértet-hegyen című film(ek) az ő novellája alapján készültek. A remake-et láttam, és nem nagyon tetszett (a pár évvel ezelőtti folytatás meg végképp, de ez várható volt), ugyanakkor a hülye is tudja, hogy film alapján véleményt alkotni egy íróról finoman szólva is őrültség. Szóval a könyv a polcon, innentől kezdve sor kerül rá, amikor sor kerül rá.

Aztán pár hete valaki ajánlotta A Sorsolás című novellát. Ekkor majdnem rávetettem magam a kötetre, de önuralmam határtalannak bizonyult. A minap azonban még valaki ajánlotta - sőt, kiadta házi feladatnak - ugyanazt a novellát, és mivel eleve novellákat olvastam előtte, és épp két könyv között voltam (alig tettem le a Rowlingot, majd leemelni készültem az alább tárgyalandó Cobent, tehát igen kis ablakról beszélünk), elhatároztam, hogy mostmáraztántényleg. (Később persze kiderült, hogy a második illető nem A Sorsolást ajánlotta leginkább, hanem csak azt, ami azért nem mindegy.)

15 novella (és egy ezen kötet számára írt utószó) található a kötetben. Tartalmazza a Magic of Shirley Jackson összes novelláját, valamint párat a Come Along with Me című gyűjteményből. Nem szeretem, amikor a kinti kiadványokat így összekeverik, de ismerkedésre jó ez is.

Nos, nem sok olyan novellát találtam, ami kicsit is tetszett volna. Olvasok, olvasok, aztán egyszer csak vége a történetnek, amiben nem történt semmi. A következő detto. És kb. mindegyik. Amik valamennyire értékelhetők (tetemes mennyiségű jóindulattal): A Démon-szerető, Az Áruló, Ez Csak Természetes, A Nyaralók, Az Autóbusz, és valóban, A Sorsolás is. A többit a legkevésbé sem érdemes elolvasni, ezeket is csak úgy-ahogy (a második három azért nem árthat, ha kezedbe akad a könyv).

És ezzel a néni további műveiről le is mondok, valamint ez is megy az antikváriumba.


Harlan Coben - One False Move [Myron Bolitar #5]

A három rövid kitérő után vissza Myron kalandjaihoz.

A sport ezúttal kosárlabda. Myron egy igen tehetséges női kosárlabdázó védelmére kel, aki mindenféle fenyegető telefonhívásokat kap, és akinek apja Myron régi edzője és barátja. A leányzó anyja ezer éve lelépett, az apjával sincs túl jóban, ráadásul kiderült, hogy 20 évvel ezelőtt anyu talált rá takarítóként egy helyi gazdag család nőtagjának hullájára. Elvileg baleset volt, de azért...

Myronnak tehát egyfelől Brenda szüleit kellene levadászni, másfelől pedig Brendát megóvni a széltől is, de főleg a maffiától, akik szintén rá akarják tenni a kezüket a sportolóra. Mindeközben választások is zajlanak, amikor szokás az ellenfél szennyesét kiteregetni, arról nem is beszélve, hogy Myron a barátnőjével is összerúgta a port...

Sok újat nem tudok mondani a korábbi kötetek után (és még van néhány a sorozatban): a színvonal a szokásos, a cselekmény fordulatos és érdekes, Myron és az asszisztense, Esperanza jópofa, és megint volt nem egy rész, amitől majd' leestem a székről (illetve egy esetben a budiról, mert ott ért a vicces jelenet).


Hal Clement - Mission of Gravity (Az Elveszett Rakéta)

Kedvenc antikváriusom ajánlotta a szerző Csillagfény (Star Light) című könyvét, melynek ez az előzménye. Ez is megjelent magyarul (nyilván nem én találtam ki a címet), de az angol változat hamarabb jött szembe.

A történet a Mesklin nevű bolygón játszódik, ahol gravitáció hegyek várják a kedves látogatókat (több száz g-ről van szó), és ahova leesett egy földi rakéta. Ehhez próbálnak embereink mindenféle viszontagságok közepette eljutni a bolygólakó meszkliniták - soklábú, kicsi lények - segítségével.

Tény, hogy rossz hangulatban/időszakban kapott el a könyv, így nem tudtam maximális figyelmet fordítani rá olvasás közben, de attól még lehet, hogy egyébként sem tetszett volna. Ettől függetlenül kézbe vettem a Csillagfényt is, egy fejezet után azonban úgy döntöttem, elteszem későbbre. Nem bírt lekötni, csak szenvedtem volna a kemény 160 oldallal, az meg nem jó - később viszont lehet, hogy tetszeni fog.


Flann O'Brien - A Harmadik Rendőr (The Third Policeman)

Egy ismerősöm ajánlotta - és adta kölcsön, amiért ezúton is köszi - a könyvet. Mi tagadás, érdekesnek tűnt, és ír szerzőhöz asszem még amúgy sem volt szerencsém (komikusokhoz igen, bírom is őket nagyon, egyiküknek ráadásul szintén O'Brien a vezetékneve, bár ez arrafelé nem túl ritka név).

Belelapozva a könyvbe egyből szembeötlött a tetemes mennyiségű lábjegyzet. Néha jól jönnek, az igaz, de itt olybá tűnt, mintha a fordító-szerkesztő-kiadó-akárki átesett volna a ló túloldalára, aztán vissza, majd megint át a túloldalra. Az érdeklődésemet mindenesetre ez is csak fokozta, úgyhogy bele is vágtam, félretéve ugyebár a második Clementet.

A főszereplő stílusa egyből megfogott, olvasmányos történetnek tűnt már az első néhány bekezdés alapján, a történet pedig kellőképpen abszurdnak. Egy féllábú fiatalemberről szól ugyanis, aki, nem lévén elég pénze könyve kiadásához, egyik ismerősével karöltve lenyom egy gazdag helybélit, így teremtvén elő a megfelelő tőkét a publikáláshoz. Hogy, hogy nem, az illető mégsem hal meg, a tulajdonában lévő fekete doboz, benne a pénzzel, viszont szőrén-szálán eltűnik. Hősünk felkerekedik hát, irány a rendőrség: talán ők útba tudják igazítani a doboz lelőhelyéhez. A rendőrök azonban igen furcsa szerzetek. Egyikük például csakis biciklikben gondolkozik (vicces figura). Mikor a fiatal srác azt mondja - hazudja -, hogy ellopták az amerikai aranyóráját, a rendőr ebből is biciklivel kapcsolatos bűntényt fabrikál. Ezen jókat kacagtram. Másikuk egyre kisebb és kisebb, sőt, jó ideje már szabályosan láthatatlan, egymásba helyezhető dobozokat gyárt szabadidejében. A harmadik rendőrt pedig régóta nem látta senki...

A lábjegyzetekről pedig kiderült, hogy egy, a szerző által kitalált tudós igen furcsa elmélkedéseiről szólnak, a főszereplő pedig ezen elméletekről írta könyvét, melyet ugyebár nem nagyon sikerül kiadnia.

Érdekes és szokatlan olvasmány volt, csak azt nem tudom, miért sorolják a krimik közé...

A szerzőnek megjelent egy másik könyve is magyarul (A Fába Szorult Féreg), amit lehet, hogy alkalmasint beszerzek.


Ruth Rendell - Gyilkosság a Kriptában (Murder Being Once Done) [Wexford felügyelő #7]

Rendell Wexford-történetei nem olyan nagyon jók, de azért el lehet olvasgatni őket, ha nincs más. Nálam mondjuk hegyekben áll a "más", de valahogy mégis erre éreztem késztetést.

Felügyelőnk Londonban tölti egy hónapos, orvosa által kötelezően javasolt kényszerpihenőjét, szigorúan kerülve mindenféle bűnüldözést (és alkoholizálást, és normális kaját...). Még a Scotland Yardnál dolgozó londoni rokona sem ejt el semmiféle bűnös infót beszélgetés közben, de nyilván nem lenne könyv, ha Wexfordnak nem sikerülne így is belefutnia egy gyilkosságba. Mégpedig - dobpergés! - egy kriptában.

A történet egy szektaszerűség, valamint sok-sok örökbefogadott gyerek köröl forog, és bár a világot tényleg nem váltja meg, egynek elment.