... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető This month on SKHQ tonight: 2009. augusztus 14.

Először is kösz a támogatást mindenkinek az indexes marhasággal kapcsolatban. Fejlemények: nem sok. Visszaengedtek mindenkit, az SKHQ továbbra is tabu, de lesz majd valamiféle klub, ahova azt engedünk be, akit akarunk. Nem tudni, mikor és hogyan indul el a dolog, mindenesetre a hisztiséva kaliberű agyament idiótáktól nyugtunk lesz - ugyanakkor a lelkes (és normális) újoncoktól is, ami nem jó. Ha pedig a topic is megmarad, akkor aztán végképp semmi értelme a dolognak, mert szépen kettészakad a társaság. Hülye index.

Másodszor: múlt hétvégén akartam frissíteni, ezúttal végre időben (eskü!), de inkább vártam, hadd menjen le a találkozó. Esetleg a Blaze is megjelenhet, gondoltam naivan. Persze a könyv sehol, de legalább a találkozó megvolt. Erről bővebben lejjebb.


Zenebutik. Részemről továbbra is Savage Circus szól folyamatosan, immár két hónapja, de néha előszedek mást is. Ahogy ma is.

A Ritchie Blackmore nevű istenség nem csupán a Deep Purple, hanem a szintén legendás Rainbow megalapításáért is felelősségre vonható. Shame on you, Ritchie! Ritka (bár talán nem is annyira), hogy egy banda énekesváltás után is oda tudjon csapni, de mindkét formációval ez a helyzet. Többszörösen is.

Aktuális hallgatnivalónk a Rainbow egy hosszabb szünet utáni első és egyben sajnos utolsó stúdióalbuma, melyen a Cornerstone-ból ismert (vagy nem ismert, egyszer majd kitérek rájuk is) Dougie White énekel. Ő volt a Rainbow negyedik énekese, és ahogy a korábbi versenyzők, úgy ő is kiválóan teljesített. No de elég a rizsából, a frissítés olvasgatása közben hegyezzétek a fületeket az album szerintem legjobb dalaira:

Wolf to the Moon
Cold Hearted Woman
Ariel
Still I'm Sad

Ez utóbbi eredetileg Yardbirds, de később a Boney M és még sokan mások is feldolgozták, többek között a legelső Rainbow albumon is hallható instrumentális változatban, de ez... ezt hallani kell!.


És hogy ebben a hónapban is hozzájussak az egyik zsíros csekkhez, és persze elhappoljam az index elől a sok-sok pénzt, reklám: Megújult a Bookstation!


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Direkt nem a Zenebutikban említettem, mivel a Slipknot minden, csak nem zene. Viszont nekik is van énekesük, aki összeállította kedvenc horrorfilmjei listáját. Két King is tanyázik rajta, és itt tekinthető meg. (Thx, ReZ!)

2. How I Met Your Mother. Remek sorozat, bár a 4. évadra kicsit megfáradt. Igen, Barney is. Sőt, főleg ő. Viszont van neki egy blogja, meg írt egy könyvet is (persze nem ő), melynek címe The Bro Code, és amelyet King is méltatott: "You'll howl... with delight!" --Stephen King

Azért nem az utalások közé került, mert King véleménye egy könyvön nem az, még ha kamu is (a könyv pedig létezik). Itt olvasható a többi is (a tavaly október 20-i bejegyzésben).

3. Reader's Block, avagy amikor nincs kedved olvasni. Sajnos ismerős. Ha neked is, akkor jól jöhet az amerikai Tor kiadó blogjának ezen bejegyzése (thx, endless!).

Szerintük megoldás lehet pl. visszatérni egy klasszikushoz. Ilyesmit én is szoktam: ha nincs kedvem semmit olvasni, előveszek egy olvasatlan McBaint, abban nem nagyon lehet csalódni. Vagy ha újraolvasnék dolgokat, akkor nyúlhatnék régi kedvencekhez, etc. De aztán?

Vagy: csináljunk mást. Játék, sorozat, akármi. Ezzel meg az a baj, amit írnak is, hogy akkor meg erre baszom el a sok időt (ha már csinálok valamit, amit alapvetően élvezek vagy szeretek, csináljam nagyon), és nem lesz kedvem/időm leülni olvasni.

Vagy: "csakazértis végigolvasom". Szintén ahogy írják, általában ellentétes hatással bír.

További ötleteket, tapasztalatokat a kommentekből lehet meríteni.


A helyzet az, hogy a naptár szerint pontosan 3 hét múlva kellene találkoznunk, mivel azonban - szomorú, de igaz - semmi különöset nem tervezek a szülinapra (amit igen, az nem fog összejönni, amit pedig még tavaly akartam, abból idén se lett/lesz semmi), lehet, hogy nem fogok ragaszkodni a szeptember 4-hez, már ami a frissítést illeti. Főleg ha pont akkortájt szakad a nyakamba egy újabb adag szar. Szóval jövök, amikor jövök.

Könyvek Blazetelenül 2009. augusztus 14.

Egyelőre nem jelent meg a Blaze, de hol van még szeptember... Türelmetlenek újíthatnak egy angol példányt 1590-ért (-5% SKHQ kedvezmény, ld. FAQ!) a Bookstationben.


Kicsit lemaradtam az Európa sikerlistájával. Májusban a Duma Key a 7. volt, júniusban és júliusban azonban nem volt King a listán.


Olvasnivaló rovat.

1. Waces talált egy érdekes írást Rémálmok és utánérzések címmel.

2. Screaming névre hallgató horrorfilmes blog, némi Kinges vonatkozással. (Thx, Norbi!)

3. Az általam oly nagyon utált könyvesblogon A Holtsáv terült kerítékre. (Hú, dehát ez az index blogja, akkor vajon őket sem reklámozhatom? Idióták...)


Képregény rovat. Október 21-én indul a Végítélet képregény harmadik adagja, Sole Survivors címmel. A Talizmán képregény első adagja a tervek szerint 6 számból fog állni és The Road of Trials lesz a címe, majd jön két további, kb. ugyanilyen hosszú felvonás, köztük 1-1 hónap szünet. És mindez november 18-án kezdődik (ha nem számítjuk a nulladik számot). Íme az első szám egyik és másik borítója. Továbbra sem tetszik a dolog.


Nesze nekünk holland Under the Dome borító. A címhez használt font elég gáz, de egyébként nem rossz. Kb. az amerikai kiadással egyidőben jelenik meg.


A Tin House című magazin 40. számában King 2 oldalas verse is olvasható, melynek címe Mostly Old Men.

Ha pedig Tin House, akkor Tin Man, és ha Tin Man, akkor Zooey Deschanel. (A kapcsolatra lesz szíves mindenki magától rájönni, nem túl bonyolult.)


Angliában szeptember 4-én (honnan ismerős ez a dátum?) mutatják be A Remény Rabjaiból készült színdarabot. Egyre inkább érik egy színdarabos szekció (a képregényekről nem is beszélve), csak le kéne ülni és megcsinálni... A weboldalukon lehet nézelődni, jegyet foglalni, miazmás.

Filmek Dolantelenül 2009. augusztus 14.

Dicsekvés rovat. 5, azaz öt King DVD-vel lettem gazdagabb a mai napon (épp beestek a frissítés készítése közben). Szavak helyett képek, majd szavak:

A Desperation és főleg a Salem's Lot remake nem sikerültek túl jól, ez köztudott, de 5-5 fontot megértek, hogy a gyűjteményem velük is teljesebb legyen. Extrák minek? A Langolierek az egyik kedvenc King adaptációm, így 5 fontért ajándéknak minősítettem. Extrák itt sincsenek.

A Creepshow második részének egészen jó kiadását a megboldogult Fangoria hozta el nekünk igen jó áron, az első rész megjelenése azonban valószínűtlen, főleg a 2 lemezes változaté, ami vajon mennyibe került? Igen, 5 fontba. Tudtam én tavaly, hogy érdemes várni (az akkori 18 fontot egy teljes évadért, vagy adott esetben teljes sorozatért sem adnám ki, nemhogy egyetlen filmért). Ez a mindenféle extrákon túl (audiokommentár, másfél órás dokumentumfilm, 25 percnyi behind the scenes felvétel, 12 percnyi törölt jelenet (egy kis háttérinfóval kiegészítve), előzetes, galéria) egy papírbugyit is kapott, ahogy a képen is látszik. (Az egy dolog, hogy igénytelen vagyok, jó nekem használt könyv, fapados DVD, etc., de ilyenkor azért elgondolkozom, hogy jó lenne lecserélni mindent tápos kiadásra, újabb változatra, egységes dizájnúra, meg ilyenek. *sóhaj*)

A Nightmares & Dreamscapes sorozat árcsökkenésére is régóta vártam, és most 10 fontért nagyon gyorsan meg is vettem. Két slimtokban három lemez, a két tok pedig szintén egy bugyiban. Extrák is vannak, melyek egy részét (az interjúkat és a Page to Picture címűt) a sorozat weboldalán is meg lehet(ett?) nézni.

Mit mondjak, a rohadt augusztusba sikerült egy kis örömöt csempészni ezekkel a cuccokkal. Gigathx a Bookstationnek, és persze az Amazonnak! (Némelyik még most is ennyibe kerül, ha valakit érdekel, de egyik-másik azóta drágább lett. Magyar vonatkozás egyiken sincs.)


Magyar hírmorzsák rovat. Semmi infó a magyar kiadású Dolan's Cadillacről, és nem meglepő módon a forgalmazó is baszott válaszolni. Viszont a 3 lemezes Halálsoron 3200 forintért vihető az Xpresstől augusztus 25-ig, vagy a készlet erejéig. Szeptember 30-án pedig érkezik a Titkos Ablak után a második magyar King Blu-Ray, a Tortúra.

Ja, és a Budapest Film horrorsorozatot fog indítani még idén. Lesznek benne régi és új filmek is, úgyhogy lehet reménykedni, hátha 1-2 King is akad köztük. Vagy nem.


Külföldi hírmorzsák rovat. Szeptember 26-án mutatják be a SyFy névre kárhoztatott, anno SciFi Channel néven ismeretes csatornán a Children of the Corn remake-et, ami október 6-án már ki is jön DVD-n. A 126 folytatásnál talán nem lesz rosszabb. Van plakátszerűség is.

Egyebek Utalás hegyek 2009. augusztus 14.

Utalások:

Sorozatok: How I Met Your Mother, Talkin' 'Bout Your Generation, Mock the Week, The Kevin Bishop Show, Wizards of Waverly Place, The Office (US), Will & Grace.

Rajzfilmek: Black Lagoon (thx, ReZ!).

Könyvek: J.R. Ward (thx, supernatural!).


Polcképek: Gergő bővített gyűjteménye. Hát nem néz ki kurva jól így szépen elrendezve az egész? Ilyenkor jut eszembe, hogy össze kéne gyűjteni nekem is a különféle magyar kiadásokat (a kintieket esélytelen). Viszont vígasztal, hogy más sem fér el a 'kijelölt helyen' :)


Bíbor Király Légiója: Mint említettem, megvolt a találkozó. Beszámoló egyelőre sajnos nincs, de legközelebb elvileg lesz. Vannak viszont képek (thx, bassoon!). Végül csak négyen jelentek meg: wacest nem engedte el a digitális szalámigyár, humberttel pedig nem tudom, mi történt.

Könyvajánló General Press különszám 2009. augusztus 14.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

  • Arthur C. Clarke és Stephen Baxter - Elsőszülöttek (Firstborn) [Időodisszeia #3]

Nem sok, de ez legalább megvevős. Legközelebb több lesz, bár a három augusztusi agavés megjelenésből az egyik átcsúszott jövőre, a Blaze-t fentebb tárgyaljuk, és ha nem jön más, akkor kettő újdonság marad. Vagyis a mostani duplája. Illetve triplája: az egyik 2-in-1 lesz.


Sajna nem sikerült túlzásba vinnem az olvasást, úgy sem, hogy az egyik könyvet a feléig sem bírtam. Az augusztus hátralevő része pedig még rosszabb lesz ilyen szempontból (is). Azt pedig a fene se gondolta, hogy egyszer egy csupa General Press-kiadványból álló könyvajánló jön össze, tekintve hogy utálom a kiadót, és sokáig mindössze egyetlen olyan könyvük volt, ami érdekelt.


Lee Child - Rögös Út (The Hard Way) [Jack Reacher #10]

Hosszas tanakodás után nemrég úgy döntöttem, elolvasok egy Child-regényt. Az elsőt sikerült is beszerezni, és bár nem volt tökéletes (a fordítás sem), nem adtam fel. Ezúttal a 10. kötet akadt horogra, amivel nincs is baj, mivel az ég világon semmi utalás nincs korábban történt dolgokra.

Reacher ezúttal egy emberrablásba keveredik, és többet nem is mondok, mert ennyi a lényeg, a részletek kiderülnek menet közben.

Be kell vallanom, kellemes csalódás volt a kötet, valamivel gyengébb történetre számítottam. Nem az a hangosan, minden oldalon "Ez igen!"-t kiabálós olvasmány, de határozottan érdekes és olvasmányos. Jöhet a többi is. (Egy már van, csak nem tudfom, mikor fog sorra kerülni.)


John Hart - Lenn A Folyónál (Down River)

Gondolkoztam, érdekel-e a szerző, aztán egy Alexandrás General Press akció keretében végül lecsaptam a könyvre. Az élfestés színe ezúttal kék, ami egész elviselhető. A könyv viszont nem. 150 oldalt bírtam elolvasni, aztán hagytam a picsába.


Michael Robotham - A Néma Gyanúsított (The Suspect)
[Joseph O'Loughlin #1]

Ezt is az akció során gyűjtöttem be. Az ausztrál szerző (asszem ilyet még nem ettem) első könyve ez, ezen kívül kapható magyarul még kettő, szeptemberben pedig jön a következő.

Joe-nak felesége és kislánya van, foglalkozását tekintve pszichológus. Egyik volt betegét holtan találják, egy jelenlegi páciense pedig olyan dolgokat tud a dologról, amit nem lenne szabad, hacsak nincs köze a történtekhez. A holttesten saját maga által ejtett sebek vannak, ezek okozták a halálát is, ami kicsit pikánsabbá teszi a dolgot. És Joe sem feltétlenül ragaszkodik az igazsághoz, akkor sem, amikor feltűnik egy rendőr a háza táján...

Ez szerencsére jól sikerült darab volt, E/1-ben, és ami nem túl gyakori, jelenidőben meséli a történetet a főszereplő. Amint tudom, be is gyűjtöm Robotham többi könyvét, hátha azok is ilyenek. Viszont a lapok széle aranyban pompázik. Hogy szakadna le a keze annak, aki kitalálta...


Greg Iles - A Gonosz Közel Van (True Evil)

Ilest sokáig nem akartam kipróbálni, nem úgy tűnt ugyanis, hogy nekem írja a könyveit. Az első két, történelmi jellegű regényét biztosan nem, viszont a többivel kapcsolatban végül beadtam a derekam, hála a már említett General Press akciónak. A Gonosz Közel Vanra esett a választásom, mert csak.

A történet főszereplője Alexandra, egy hányatott sorsú FBI-os túsztárgyaló (vagy ahogy hívják). Az apja rég meghalt, élete nős szerelme szintén, az anyja a sírba tart, és a testvérétől is nemrég vett örök búcsút. Utóbbival kapcsolatos a remek csavar, ugyanis a tesója halálos ágyán közli Alexszel, hogy a férje ölette meg. Annak ellenére, hogy igen valószínűtlennek tűnik a dolog, Alex hisz neki, és nyomozásba kezd.

Mivel titkos szerelme egyúttal kollégája is volt, és egyesek szerint Alex okolható a haláláért, sokan nem kedvelik az FBI-nál, következésképp fű alatt kell dolgoznia, gyűjtenie az infót - és meggyőzni valahogy a következő áldozatot, hogy a felesége el akarja őt tenni láb alól, mégpedig feltehetőleg úgy, hogy rákkal fertőzteti meg, elkerülve így a gyanúsítgatást, valamint a hosszadalmas és a gazdag feleség számára anyagilag kedvezőtlen válást...

A "szabaduljon meg házastársától" című felütés érdekesnek tűnt, és nem is bántam meg, hogy beruháztam a könyvbe. Iles-ból is kell még. (Ja, az élfestés: fekete. Nagyon ocsmány.)