... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Hó, hó, hó... 2009. december 23.

Már megint majdnem karácsony van, meg persze eltelt valamivel több, mint 1 hónap, úgyhogy lássuk, mik történtek mostanában.


Zenebutik. Ezúttal két dolgot is nagyon ajánlok. Az első a Dropkick Murphys nevű banda. Röviden: punk muzsika skót dudával. Amilyen furcsán hangzik, annyira remek, legalábbis a Warrior's Code album, amit ismerkedésképp rongyosra hallgattam mostanában.

A nagy hidegre való tekintettel íme egy kis Sunshine Highway! Aztán: aki látta a Departed című filmet (magyarul talán Tégla néven fut), vagy az ide vonatkozó Simpsons epizódot, annak az I'm Shipping Up to Boston ismerős lehet. A Green Fields of France pedig egy feldolgozás. Az eredetit nem ismerem, a dal pedig, ballada lévén igencsak kilóg az album tempósabb, zúzós témái közül, de eszméletlen jó!

A másik: Northern Kings. Northern Kings. Végy néhány északi metálbandában tevékenykedő énekest (akik közül én csak a Sonata Arcticás Tony Kakkót ismertem, nomeg a kiabálós figurát a Nightwish-ből), majd adj a kezeik közé egy csomó régi és kevésbé régi slágert. Az eredmény egyelőre két albumnyi metálba öntött feldolgozás, amik szerintem igen jól sikerültek, pedig egy csomót ezek közül nem is kedvelek, esetleg már unásig hallgattam.

Van itt Bon Jovi (eredeti), Seal (eredeti), Sinead O'Connor (eredeti), Frank Sinatra (eredeti), Journey (eredeti), A-ha (eredeti), Tina Turner (eredeti), Mr. Mister (eredeti), Lionel Richie (eredeti), Thin Lizzy (eredeti), Duran Duran (eredeti), egy instrumentális tétel a Rocky IV-ből (eredeti), és még sorolhatnám. Kb. három dal lóg ki az albumokról, illetve nem is lóg ki, csak nekem nem tetszik: a Creep a Radioheadtől (na jó, ez tényleg kilóg), valamint egy David Bowie és egy Billy Idol nóta. Utóbbi eredetileg rendben van, de itt valahogy nem jött be.


És most néhány újabb EXKLUZIVITÁS!

No. 1.: Immár publikus az infó: 2010 tavaszán jön az első kötetnyi Dark Tower képregény, a Gunslinger Born! Fordítja: Totth Bence, kiadja: Cartaphilus. Remélhetőleg minél többen megvesszük, hogy jöhessen a többi is.

No. 2.: Ez is képregény, viszont ez egyelőre nem jelent meg sehol. Nem tudom, emlékszik-e még valaki a Rémkoppintók című, sajnos idő előtt elhalálozott SKHQ-s pályázatra. Na, arra készült ez is, csak nem lett kész időben. 12 oldalt kaptam belőle, íme egy kis ízelítő (klikk!). Később elvileg lesz színes változata, és hátha valaki hajlandó lesz kiadni. Mindenesetre innen is sok sikert az író Kiss Ferencnek és Gergely László rajzolónak!

Haver, Baromi Jó Zenekaruk Van - képregény (5. oldal) Haver, Baromi Jó Zenekaruk Van - képregény (11. oldal)


Bookstation. Tudjátok, a könyvesbolt, ahol mindenféle nyelvű új és használt könyveket lehet kapni, és a King kötetekre 5% SKHQ-s kedvezmény is jár. Van nekik sok-sok partnerük, angol, amerikai és német egyaránt, akiktől szintén lehet rendelni mindenféle kiadványokat. Meg persze ott az amerikai, angol és német Amazon is, ahonnan szintén boldogan hoznak neked bármilyen könyvet, illetve pár hónapja már CD-ket és DVD-ket is.

Január 1-től pedig már gyakorlatilag bármit rendelhetsz tőlük, amit a brit vagy német Amazon árul (Amerikából továbbra is csak CD-k és DVD-k játszanak). Ez például azért jó, mert nem kell a postával szarakodni, meg imádkozni, illetve az Amazon Marketplace-ről eleve nem lehet Magyarországra rendelni, meg van néhány további árucikk, amiket szintén nem szállítanak hozzánk - na ezzel ezek is kiküszöbölhetők. Jó, mi?


Szavazás. Letelt a 3 hónap, itt az új kérdés. Több, King műveiben is felbukkanó lehetőség hirtelen nem ugrott be, így az egyébre szavazóktól szívesen vennék ismét megjegyzéseket, kommenteket (email, komment a szavazásnál, index topic). És most az előző szavazás eredménye:

2009. szeptember
Milyen sorrendben vannak a polcodon King könyvei?

Eredeti megjelenés (96)
Olvasási (74)
Egyéb (írd meg!) (67)
Vásárlási (53)
Magyar betűrend (42)
Magyar megjelenés (25)
Vastagság (22)
Eredeti betűrend (2)

Természetesen a 67 egyébre szavazó közül alig néhányan árulták el a titkot (emailben vagy a szavazásnál kommentben), de akik igen, azokét tolmácsolnám, és köszönet érte:

Nem rendezem őket semmilyen szempont szerint, még nincs olyan sok =) (Matt)
Vastagság, magasság és a szín is közrejátszik. (mephisto)
Az alábbi rend szerint vannak jelenleg a könyvek a polcon: Vannak ugye a legújabb kiadású Kingek, kemény és sima fedéllel, a kemény fedelesek vannak a bal oldal legszélén, mellettük a régebbi vegyesfelvágott kinézetű Kingek, azoktól szintén jobbra az új kiadás puha fedeles változatai, azok mellett pedig a DT kötetek. Minden ilyen blokkon belül is van rendszer, mégpedig a kiadásuk éve szerint. És így még jobban is mutatnak a polcon mintha egymás mellé hánynám őket :) (Silver)
Novella, regény, kemény kötés, puha.... (Morton)
A könyv gerincén lévő név és cím színe alapján :) (harcos)
Nekem aszerint sorakoznak a King könyveim, hogy milyen szinten tetszettek, elől vannak azok, amik nagyon, és úgy csökken, amennyire tartottam szarnak őket. (Alexis)
A Dolores és a Bilincsben mindig egymás mellett (ez elvileg tematikus rendezés), ami nem regény (elbeszélések, kisregények stb, tehát több írás egy kötetben) megint csak együtt (ez meg műfaji), szintén egymás mellett a két nagy kedvenc: a Christine és A Ragyogás (ez szubjektív), a többi összevissza (ez meg ahogy esik úgy puffan rendezés). (Ogg)

Közben wacesnek hála lezajlott egy másik, rögtönzött szavazás is az indexes King topicban. Durván 35 ember szavazott, 1-5-ig értékelve King műveit, de nem mindenki szavazott minden címre. Az eredményt egy Excel táblában lehet megtekinteni.


Aktuális dühöngés, avagy ez volt az idei év.

Európa. Se Danse Macabre, se Sunset, csupán a Blaze jött helyette. Nem mintha nem tetszett volna, de kérem...

agave. Pfffff... Persze nézőpont kérdése, hiszen közel másfél tucat engem érdeklő könyvet adtak ki idén, arról meg nem tehetnek, hogy angolul hamarabb és/vagy olcsóbban meglett a többségük. Illetve annyiban igen, hogy bár nem borító alapján ítélek meg (vagy el) könyveket, de némelyik kiadványukra ránézni is rossz, annyira ocsmány. Arról szintén nem ők tehetnek, hogy a többi kiadótól még az agavénél is kevesebb könyvet gyűjtöttem be fejenként, de ez így is a vakok között a félszemű című mese... Meg aztán itt voltak a nagy ígérgetések, amikből szar se valósult meg, vagy nem olyan mértékben, ahogy az fel lett vezetve. Az "Adj magyar címet a könyvnek és bekerülsz az impresszumba" című játékuk is jópofa, ugyanis majdnem mindenkinek a nevét kifelejtették a könyvekből. Egyszer még hagyján, de miután felhívják az olvasók erre a figyelmet, és ezután is elbasszák... És ami még jobb, az egyik versenyzőnek igyekeznek szerezni a szerzőtől dedikált példányt kárpótlásul, a korábbi "elfeledettek" meg le vannak szarva. Szép... (A félreértések elkerülése végett engem nem érint a dolog, csak az ilyen "fair" dolgok fel szoktak baszni.)

Krimiklub. Egyre valószínűbb, hogy halottak. Kár értük.

Szukits. Hol van már a többi Asimov?

JLX. Ők viszont hozták az évi két Sandfordot, csak így tovább!

Vámpir dömping. A tököm tele van már ezekkel is. Mintha más nem is létezne, a csapból is... Ok, legalább olvasnak a gyerekek, hurrá, és persze nem rosszabb ez sem, mint az áradat, amit Dan Brown könyvei indítottak el (mindenki olyat vagy arról írt), de azért egy idő után unalmas ám. Említhetném az egyébként remek Harry Potter kapcsán a sok-sok gyerekkönyv megjelentetését is, de azokkal semmi problémám nincs, hacsak az nem, hogy egy csomót el kéne olvasni belőlük...

Aztán vannak a DVD-n kiadott csonka sorozatok. Értem én, hogy ha a kutya nem veszi őket, nem fogják folytatni, elvégre ők is pénzből élnek, de kiadni egy (vagy kevés) híján minden évadot/akármit, majd szarni mindenkire, az bizony nem szép dolog (az RTL esete a Couplinggal, vagy a BuFi esete az Extras, Monk és Miért Éppen Alaszka? című dolgokkal). Ezek után még szép, hogy inkább kintről rendelem a cuccokat, azokat is, amiket elkezdtek nálunk. Na jó, az Everwoodot és a Székhelyis szinkronos, extrákkal megáldott Simpsons évadokat itthon vettem, de kétlem, hogy akármelyiküknek lenne folytatása (esetleg még 1-2 Simpsons).

A Cinetel se tudom, mit akar a Dolan's Cadillackel, viszont legalább egy csomó egyebet sikerült beszereznem kintről a King DVD gyűjteményembe (ld. lejjebb!).

Meg ilyenek.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Pet Sematary játék tapizós telefonokra. Egyelőre előzetes itt, megvehető 1 dollár körül, idővel pedig a H.Q.-n is fent lesz (mármint infó és egyebek róla) a Játékok részben. (Thx, TnS!)

2. King és egyéb híres és kevésbé híres emberek kedvenc karácsonyi filmjei.


És ezzel búcsút is (be)intek ennek az évnek, abban a reményben, hogy a következő nem lesz sokkal szarabb (yeah, right!).

Kellemes ünnepeket minden kedves Állandó és Most Először Idetévedt Látogatónak!

Könyvek A harcos megjelenése 2009. december 23.

Magyar megjelenések. Elvileg januárban Danse Macabre, ez lesz a magyar címe is. Szinopszis és egyéb adatok már vannak, ld. a Könyveknél, az Európa honlapján pedig decembert írnak megjelenésnek, de igen valószínűtlennek tűnik. Nem tudom, kint minden kiadásban vannak-e mindenféle fotók illusztrálásképpen, illetve hogy ezek a mi kiadásunkba bekerülnek-e. Hátha.

És mint fentebb írtam, tavasszal érkezik a Gunslinger Born képregény is. Legjobb! (Még jobb lenne, ha érdekelne is, de a gyűjtőszenvedély nagy úr...)


Amerikai megjelenések. Csak hogy King se maradjon ki a vámpírok világuralomra töréséből, márciusban érkezik az American Vampire című újabb képregény, első körben 5 számon keresztül. Részben King írja, és van sajtóanyag is.

Szintén márciusban jön az N. képregény változatának első száma, 4 lesz összesen.


A november 9-i New Yorkerben megjelent egy Castle Rockban játszódó novella Premium Harmony címmel. Erre tessék. A márciusi Playboyban pedig újabb vers lesz, a Tommy.


Színdarabok. Összeszedtem a magyar Tortúrával kapcsolatos infókat, képeket a könyv oldalán, de van még szöveges interjú a kiagyaló Iványi Árpáddal, egy rövid részlet az előadásból, valamint további részletek és riport, végül pedig egy weboldal és egy blog. Itt meg a klikkre megnövő plakát:

Tortúra plakát

Már csak a darabot kéne látni, ahogy rrróka tette, majd véleményezte a fórumon:

voltunk tegnap Tortúrán, jó volt nagyon! klassz kis gyárkocsma, gyárszínház, kicsi színpad, konkrétan két méterre játszott a két színész. nekem tetszett az előadás, de nem értek a színházhoz, és lelkes rajongó vagyok, szóval lehet h a vájtszeműek fanyalognak, vessenek magukra. a sztori persze kicsit meg van vágva, és egyszerűsítve, dehát ennyi fér bele két órába. nézzétek meg, megéri.

A Broadwayn újra lesz Carrie musical. A gonosz, Carrie szivatását kiagyaló némbert egy American Idolos versenyző, Diana DeGarmo alakítja majd, ki tudja, milyen színű hajjal, ezért a két kép.


A franciák A Sárkány Szemét vitték színpadra. Képek erre.


A Ghost Brothers of Darkland County című musical ezer éve készül, de most úgy tűnik, végre célegyenesbe ért. Nemsokára elkészülnek a vagdosással meg egyebekkel, és megjelenhet a cucc. Eredetileg 3 óra volt, ebből lett 2 óra 10 perc, és egy szép kis pakkban kerül majd a boltokba: szövegkönyv + 2 CD-n a teljes darab, dumával és dalokkal, a 3. CD-n pedig csak a dalok lesznek. A darab bemutatója jövő augusztusban lesz (most éppen), addig szeretnék, ha megjelenne a cucc.


Discordia: A Dark Tower Online Experience. Valami Dark Towerrel kapcsolatos online játék, két frakció közötti háborúról, vagy mi. King a narrátor, az első fejezet már játszható. Ingyen. Nálam mondjuk kurva lassú, de mivel Dark Tower, nem érdekel, így nem is zavar.


És ha már DT, lesz még egy(?) regény a témában Kingtől. A 4. és 5. kötet között játszódik majd, és a mellékszereplőkre fog koncentrálni. Hurrá... Munkacím: The Wind Through the Keyhole.


Valamivel érdekesebb, hogy King szerint kéne egy harmadik napfogyatkozásos regény a Bilincsben és a Dolores mellé.

Meg egy "hogy megnőttek a gyerekek" jellegű valami, ami Dr. Sleep címre hallgatna, főszerepben Danny A Ragyogásból, aki egyébként napjainkban haldokló embereket gondoz, és esetleg összefuthatna a felnőtt Charlie-val a Tűzgyújtóból. Hát...

Stephen Spignesi pedig dolgozik a King Elveszett Műveinek második kötetén (anno volt egy bővített kiadás, nálunk nem az jelent meg).


Felpakoltam két rövid reklámot az Under the Dome-hoz a Könyvek részben, itt pedig a borító elkészültéről lehet olvasni, képekkel..


Lokijuh küldött Blaze idézeteket, Nit A Sárkány Szeméből pár sort, továbbá kapcsolatok: Az (thx, Hugo!), DT5 (thx, Alpar!), Tóparti Kísértetek (thx, Artur!).

Filmek Filmek a fa alá 2009. december 23.

Dicsekvés rovat. A nyár vége, illetve az előző helyzetjelentés óta begyűjtött, a napokban megérkezett (thx, Bookstation!) 12 King DVD-t láthatjátok alant (klikk!). Így már alig hiányzik néhány cím, de némelyik meg se jelent DVD-n, némelyik csak R1-es kiadásban (régiókódokkal pedig egyelőre nem akarok foglalkozni), úgyhogy ettől függetlenül teljes gyűjteményről még jóóóó sokáig nem beszélhetünk. Részletek a kép alatt.

King DVD-k

Golden Years: A dizánja megy a Stand és a Langoliers DVD-khez (ld. előző frissítések), csak angoléknál nem jelent meg egy dobozban a három, mint Amerikában. Két lemez, 2-2 óra anyag van rajtuk, extra semmi.

Children of the Corn 666 és Revelation (7): Extramentes kiadványok ezek is, az 5. rész pedig egyelőre nem érte el az "egyszer élünk" árkategóriát, így az még nincs meg.

Firestarter: Most, hogy megvettem, minden bizonnyal jön egy akárhanyadik évfordulós extra változat, így szokott lenni ugyanis, de nekem ez az extra-fapados változat is megfelel (1 hangsáv, semmi felirat).

Cujo: Ennek már van extra kiadása (1-es régiókóddal), de őszintén szólva a borítója még ennél is szörnyűbb, és a szebb - és szélesvásznú - kép és hang se nagyon mozgat. A 45 perces dokumentumfilm nem hangzik rosszul, de magamat ismerve úgyse nézném meg egy darabig, ha egyáltalán, így meg legalább ez a DVD is pipa. Galéria és filmográfia ezen is akad egyébként.

The Running Man: Ld. Cujo (galéria és filmográfia helyett egy előzetes az "extra"), csak itt az R1-es tápos kiadás rövidfilmjeinek még a filmhez sincs köze, ahogy olvasom, így pláne nem hiányzik. Továbbá hogy nézne ki A Menekülő Ember, a VHS-korszakom meghatározó darabja tűéles képpel és 5.1-es hanggal? Ugyan!

The Mangler 2 és Reborn (3): Az első rész ugyan drága és/vagy nem kapható, de a "folytatások" igen. Előbbin galéria és előzetes, utóbbin csak előzetes van a filmen kívül.

Christine: Az egyik legszarabb film ever, erre sikerül gyűjtői kiadást szerezni belőle. Dehát istenem, ez volt olcsó. Bezzeg pl. a Tortúrából begyűjtöttem egy akció keretében a magyar kiadást, ahelyett, hogy valamivel később egy extra kiadást újítottam volna kintről. Na mindegy, ezen a DVD-n van rendezői kommentár, 3 rövidfilm (29, 7 és 12 perc terjedelemben), valamint 20(!) törölt jelenet (26 perc) és 4 előzetes, köztük a Titkos Ablaké. És erről beszéltem a Cujónál: éljenek az extrák, néhány fontért simán megérte ez a kiadás, de kétlem, hogy másfél órát a közeljövőben rájuk szánnék, ráadásul a törölt jeleneteknek - szerintem - úgy van értelme, ha közvetlenül a film után nézi az ember, nem x év távlatából, amikor szarra sem emlékszik a filmből. Márpedig én aztán újra nem nézem ezt a vackot. A menü viszont nagyon szép.

Trucks, The Night Flier, Quicksilver Highway: Ezek holland kiadások, tehát ugyanúgy 2-es régió, és mivel az angol kiadások nem beszerezhetők (vagy csak igen drágán), holland barátaink pedig nem holmi holland címeket pakoltak a borítóra és a gerincre (amitől - mármint bármilyen nem angol vagy magyar címtől, de sokszor a magyaroktól is - hidegrázást kapok), ráadásul a mellső borítón a többi szöveg is angol, a hangsáv dettó, nekem édesmindegy volt, a szinopszis meg tőlem kínaiul is lehet hátul, a film közbeni feliratokkal egyetemben. A menü szintén holland a Trucks esetében, de a Night Flieren és a QH-n az is angol, és előbbinél a film előzetese is rajta van a lemezen.


tzoli újabb SK (hehe) digipak csomagolása, ezúttal Az Évszázad Viharához. Szerintem nem olyan jó, mint a múltkori Kukoricás. Itten van nagyobb méretben.


Az Under the Dome-ból minisorozat lesz, King és Spielberg lesznek a producerek, J.J. Abrams mégsem fogja adaptálni a Dark Towert, Mick Garris viszont rendez egy Bag of Bones-t, ha Matt Venne megírja a forgatókönyvet.


Végre összedobtam egy oldalt a Dolannek és a tévés Kukoricának. Előzetesek, képek, filmzene infók, minden.


És ha már... Ciccnyog egy tucatnyi filmzene borítóját és tracklistáját elküldte nem is tudom, mikor, amiért örök hála: Creepshow, Cujo, Maximális Túlhajtás, Ezüst Pisztolygolyók, Macskaszem, A Kukorica Gyermekei, Gonosz, Tortúra, A Rózsa Vére, A Titkos Ablak, Ragyogás, Rémkoppantók.

Egyebek Végre cikkek is! 2009. december 23.

Utalások.

Könyvek: Slash (thx, nightwish!), Black Bird angol könyv (thx, scorpicore!)

Sorozatok: Never Mind the Buzzcocks, Community, Mercy, Greek, Dollhouse, Castle (thx, fleur!). Az 5. évados HIMYM utalást is beküldtétek páran, köszi, de csak az évad végén fog felkerülni, mert nem akarom lelőni magamnak előre.

Filmek: Négy Karácsony (thx, hairball!)

Zene: Savage Circus


Letöltések. The Cannibals részlet.


Rajongói képek. Csiro gyűjteménye + Bubsy frissített polca. Thx!


Cikkek. Hű, de rég volt ilyen! És az se járja, hogy idén, tavaly és azelőtt alig jelent meg Kingről bármi is a magyar újságokban/magazinokban. Vagy csak nem tudunk róla (én speciel semmi ilyesmit nem veszek/olvasok). Ami lett: Duma Key a'la MaNcs (thx, Ogg!), Blaze a'la Népszabi (thx, Ogg!), további 1-1 írás a Unitból (thx, lujza + Máté!) és a Pesti Estből (thx, Máté!).

Könyvajánló Leginkább General Press *tiszteleg* 2009. december 23.

(Hehe, ez az egyik kedvenc poénom a How I Met Your Motherből :))

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.És ha már megint középpontba került ez a kiadó, akkor egy kis ízelítő a jövőre megújuló Világsikerek sorozat borítóiból: egy, kettő, három, négy, és nem bírom tovább...

Eddig is rossz volt kézbe venni a könyveket az élfestés miatt (a borítók is gyengék, de nem gyomorforgatóak), most meg emellé társulnak egyenesen hányadék fedelek. El nem tudom képzelni, milyenek lehettek azok a tervek, amiket elvetettek. Bár az élfestéses aberrációjukból kiindulva mind jobbnál jobb lehetett, csak nem tetszett nekik.


Peter Blauner - A Nap Hőse (Man of the Hour)

A Gyilkos Szemekről volt szó nemrég, ez viszont a szerző egy korábbi regénye, amelyet az oly' antipatikus General Press adott ki szürke élfestéssel, hogy rohadnának meg.

Egy hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó iskola lelkiismeretes, válófélben lévő tanáráról szól a történet, aki egyik pillanatban a nap hőse, mivel egy - bár ezt csak az elkövetők tudják - félresikerült robbantásos merényletben megmenti egyik tanítványát, a következő pillanatban azonban fordul a kocka, mivel erőteljesen ráterelődik a gyanú a bombát illetően.

Remek könyv, épp ezért sajnálatos, hogy a többi regénye (mindössze hatot írt eddig összesen) nem jelent meg nálunk.


Michael Robotham - Eltűntnek Nyilvánítva (Lost aka The Drowning Man) [Joseph O'Loughlin #2]

Robotham színe az arany a General Pressnél, kivéve a szerző harmadik regényét, ami zöldre sikeredett. Végülis megy a borító színéhez, de ennyit az egységes kivitelről.

Ez viszont a második könyve, és gyakorlatilag az előző, A Néma Gyanúsított folytatása, ugyanúgy E/1-ben és jelenidőben, ami már csak azért is furcsa, mert a "mesélő" ezúttal nem Joe O'Loughlin, hanem Ruiz nyomozó.

Ruiz rövid távú emlékei nélkül, lőtt sebbel tér magához, miután kihalásszák a Temzéből. Joe barátja segítségével próbál rájönni, mi történt, miért lőttek rá és egyebek. Előkerül továbbá egy évekkel korábbi gyerekrablási eset is, mely körül a cselekmény bonyolódik.

Végülis tetszett, de az olvasási körülmények nem voltak ideálisak, így annyira nem tudom dícsérni, mint az előzőt.

Robotham negyedik regénye, a Shatter, melyben ismét színre lép O'Loughlin doki, mostanában jelent meg magyarul Zuhanás a Semmibe címmel.


Greg Iles - Hongkongi Aktok (Dead Sleep)

Hosszas tanakodás után nemrég elolvastam egy Ilest, és mivel nem volt rossz, beszereztem még ezt-azt tőle. Ez egyike a Mississippiben játszódó történeteinek, de a szerző maga mondta (nem nekem, a weboldalán), hogy tetszőleges sorrendben olvashatók, én meg hallgattam rá.

Jordan Glass híres-neves fotós. Van neki egy eltűnt ikertestvére, akit legnagyobb meglepetésére egy hongkongi múzeumban lát viszont, meztelenül, alvást imitálva (vagy halottan) pózolva egy festményen. Rögtön rohan is az FBI-hoz, hogy csináljanak valamit, mivel nem ez az egyetlen alvó nős kép, ráadásul pont egybevág a dolog a környéken eltűnt nők megoldatlan eseteivel is. Az FBI és Jordan tehát újult erővel nyomozni kezd, hogy felfedje, ki a festő, kik a modellek, ki a megrendelő, és így tovább.

Egynek nem lett volna rossz ez sem, csak sajna a vége hazavágta az egészet.

Ilestól Az Ördög Hajója (The Devil's Punchbowl) a legújabb magyarul és angolul is.


Agatha Christie - Tíz Kicsi Néger (Ten Little Niggers aka Ten Little Indians aka And Then There Were None)

Krimirajongásom majdnem határtalan, a vonalat azonban például Christie-nél meghúzom. Fősulin kényszerből azért elolvastam egyet (az alternatíva Wilbur Smith volt, Christie meg legalább rövid könyveket ír), most pedig kézbe vettem - na jó, a kezembe adták (thx, Ogg!) - ezt, mondván nehogy már kimaradjon az életemből. Egyébként is érdekelt valamennyire, csodával határos módon ugyanis nem ismerem a sztorit, csak épp soha nem sikerült odáig jutnom, hogy beszerezzem a könyvet.

Valószínűleg senkinek nem mondok újat az alapfelállás vázolásával (ezt még én is tudtam): 10 emberke érkezik egy szigetre, nem tudják, miért vannak ott (igen hamar kiderül, hogy nem azért, amivel odacsalták őket), majd szépen lassan elkezdenek hullani, mint a legyek.

Nem mondom, hogy rossz volt, ráadásul épp úgy alakult, hogy viszonylag gyorsan tudtam haladni vele, szóval intenzívebb élményt is nyújtott (a régi szép időkben egy nap alatt meglett volna, és bőven elkezdtem volna egy másik könyvet, most viszont már egy 3 napos intervallumnak is örültem), viszont a vége valahogy nem stimmelt.

Aztán jött az epilógus, melynek elolvasását a könyvet kölcsönadó illető ellenjavallotta, de az hogy nézne ki? Kicsit valóban szájbarágós, de szerintem nem rontott az összhatáson, így tartom, hogy megérte elolvasni az egész könyvvel egyetemben. Viszont időközben visszaszolgáltattam és az antikváriumban egyelőre nem találtam saját példányt, így a fenti képen nem szerepel.


Mark Billingham - Lazybones [Tom Thorne #3]

Billingham első könyve, a Sleepy Head lenyűgözött, a második (Scaredy Cat) már langyosabb volt, pedig az alapötlet nem volt rossz. Ebben a könyvben viszont már ez sincs a helyén, lévén Thorne és csapata egy olyan sorozatgyilkost hajkurászik, aki erőszaktevőket öldös, tehát bizonyos szempontból még jót is cselekszik. Végülis ennyi.

Persze kevésbé jó felütésből is ki lehet hozni igen sok mindent, ahogy fordítva is, és ez a könyv sem rosszabb, mint a hónapban olvasott többi cucc, csak épp semmi kiemelkedő.