... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Addendum #2 Szolg. közl. (a.k.a. random hülyeség) 2009. július 24.

Ígéret ezennel megszegve... Történt ugyanis egy vicces dolog a minap. Mint az imént - és persze utólag - kiderült, egy kedves indexes fórumozó (Spanci) megsértődött egy teljesen ártatlan kommentemen a King topicban, rohant a moderátorokhoz, etc. (Isten ments, hogy velem közölje, ha valami baja van. Ráadásul évek óta fórumozik arrafelé, ha ennyi idő alatt sem volt képes megszokni a stílusomat, az ő baja.) Ennek egyrészt az lett a következménye, hogy kitiltottak a fórumról, másrészt pedig a modok ráeszméltek: én bizony milliárdos bevételektől fosztom meg az indexet a bal oldalon látható bannerekkel (és közben én is degeszre keresem magam, hiszen az Európa, az Agave és főleg a nonprofit kezdeményezések is zsíros csekkeket küldenek minden hónapban, ez nyilvánvaló. Hint: ingyenreklám...)

Lényeg a lényeg, az indexről szépen lassan el fog tűnni minden utalás a gonosz SKHQ-ra, erről a modok gondoskodnak, az oldalnak pedig ettől kezdve nincs nem hogy nem-hivatalos, de semmilyen fóruma. A topic persze továbbra is él, hiszen semmi közöm hozzá, csak oda jártam szocializálódni, informálódni, és persze pofátlanul reklámozni.

Tehát mindenkinek továbbra is jó fórumozást, aki pedig eddig onnan értesült a frissítésekről, az legyen szíves feliratkozni a hírlevélre, vagy benézni ide minden hónapban. Esetleg elküldeni az anyámba, ha Spancinak és/vagy az indexnek ad igazat (a történtek egy esetleges törlésig megtalálhatók az index Moderátor, segíts! topicjában: #23932 körül keresgéljetek.) Köszi!

(UPDATE: persze, hogy törölték a felbujtó hozzászólását, és a válaszomat is. Akit esetleg érdekel, szóljon.)

Addendum Rohadt csütörtök! 2009. július 23.

Kezdjük talán egy hangulatjelentéssel, zenebutiknak álcázva:

Get Set Go - I Hate Everyone

Ennyit erről. És most amiért itt vagyok: Blaze és a találkozó. Lássuk! (A tényleges júliusi frissítés lentebb található, ha esetleg még nem olvastad!)


1. A Blaze megjelenése augusztusra csúszott (Humbert volt a szemfüles, aki kiszúrta, thx!). A várt hétfő-kedd helyett tehát csütörtökön jött az életjel, és nem igazán az, amit szerettünk volna (borító vagy megjelenés), de sebaj. Van viszont szinopszis, a fordító Bihari György, és lesz puhatestű és páncélos változat is, kb. 2400, illetve kb. 3000 Ft-ért, kb. 350 oldalon.

Megindító, tragikus eset: egy jóravaló, okos kisfiút apja részegségében súlyosan bántalmaz, amelynek maradandó következményeit a fiú élethosszan cipeli. Amikor megismerjük, huszonéves, esetlenül nagydarab fickó, horpadásos homlokkal, túlságosan is lomha észjárással. Faragatlan, bivalyerős óriás, ugyanakkor a légynek sem tudna ártani. Nem, ha életének döntéseit magamaga bírná meghozni... de valahogy mindig kicsúszik a kezéből a gyeplő. Mentora évek óta George, a kisstílű bűnöző, az ő utasításait hajtja végre közös balhéikban.

Ám egyszer végre a sarkára áll, elszánja magát, hogy egyedül is boldogulni fog ifj. Clayton "Blaze" Blaisdell. S mi tanúi lehetünk egyszemélyes vállalkozása aprólékos megtervezésének, gondos kivitelezésének és kimenetelének. Blaze élete nagy dobása -- egy gyermekrablás, milliós váltságdíjjal. Ahogy szorul körülötte a hurok, és hibát hibára halmoz, azt veszi észre, hogy a fejében időről időre megszólal a már halott George, az utolsó pillanatban mindig elhárítva a közeledő katasztrófát...

Stephen King íróasztala mélyéről ásta elő ifjúkori írását, a Blaze eredeti kéziratát. Nem találta rossznak, s némiképp átdolgozva, álnéven, mint Richard Bachman, közrebocsátotta, tisztelgésül Steinbeck: Egerek és emberek-je előtt. A párhuzam óhatatlan és sokatmondó: King álnéven is élete egyik legjobb művét írta meg.


2. WOAH! King találkozó, de tényleg! Az időpont: augusztus 9., vasárnap, 14 óra. A helyszín: Bécsiszelet az Üllői úton. (Bazz, megéheztem...) Akik ott lesznek: bassoon, travis, waces, humbert humbert, rémecske, sweeney.

Természetesen még lehet jelentkezni, mondjuk a fórumon. Ha véletlenül kitiltottak, mint többeket a minap (fene se tudja, mi történt), akkor dobj egy mailt nekem. A jelenlevőket pedig a távolmaradók nevében is szépen megkérem, hogy csináljanak sok-sok (sok!) képet, és jegyzeteljenek, hogy az első találkozóhoz hasonló részletes beszámoló születhessen. Köszi!


Ígérem, ebben a hónapban többször már nem jövök, legközelebb viszont remélhetőleg lesz Blaze és/vagy beszámoló a találkozóról. Ámen.

Bevezető Baromira kiborultaaaaaaam!!! 2009. július 18.

Ennyit a hó eleji frissítésről. Rohadt július! Meg augusztus is, ha már itt tartunk. Egy klasszikust idézve: "azért szar ez az egész világ, mert ti emberek szarok vagytok..." (Na vajon ki mondta, sőt, énekelte? Hát a bevezető subjectjét? Megfejtés a bevezető végén.)


King találkozó! Talán-hátha idén végre lesz belőle valami! Augusztus eleje tűnik a nyerő időpontnak, valahol Pesten. Jelentkezni a fórumban lehet, és ha lesz végleges helyszín és időpont, igyekszem egyet soron kívül frissíteni az infókkal. A fórumban úgyis elvész az a pár értelmes hozzászólás az állandóan visszatérő troll tevékenysége folytán.


Aktuális dühöngés. A rohadt anyját az időjárásnak is! Kurva meleg van éjjel-nappal!


Halálrovat. Ed McMahon. Tőle ered a Heeeere's Johnny! Valamint Michael Jackson. Tőle ered a Ghosts, amin King is munkálkodott. És ha már: King Jackóról.


Zenebutik. A hónap felfedezettje a Savage Circus nevű formáció. Történt egyszer, hogy a remek Blind Guardianből kiszállt a dobos, majd keresett egy Hansi Kürsch-klónt (a BG énekese), és bandát alapított. Bitang jó zenét játszanak! Akinek bejon a Guardian, ezt is imádni fogja. Ízelítőképpen íme három nóta: Evil Eyes, Tomorrowland és Beyond Reality. Egy negyedik nótát pedig az utalásos hírek közé linkeltem lejjebb, mivel Kinghez kapcsolódó daluk is van. És mindezt egy albumon, további 5 odabaszós szerzemény társaságában. Alig várom az idén esedékes második lemezüket.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Top 50 Villains, 19. helyen Jack Torrance. Valami hasonló (vagy pont ez) már volt anno, de inkább kétszer, mint egyszer se. (Thx, ReZ!)

2. King és a pókok (thx, skywriter!).


Megfejtések: Nagy Feró (Beatrice), Rocko's Modern Life (Nickelodeon rajzfilm), én pedig köszönöm a figyelmet, már itt sem vagyok!

Könyvek Még mindig B-L-A-Z-E! 2009. július 18.

A Blaze még mindig júliusban esedékes, noha az Európánál még mindig nincs "előkészületben". Tipp a megjelenésre, de legalább a borító felbukkanására: jövő hétfő vagy kedd, vagyis szokás szerint közvetlenül a frissítés után.

Szeptemberben jön az első félévre ígért Tűzgyújtó utánnyomás, októberben pedig a Just After Sunset. Utóbbit novemberre tippeltem, de ott van az már.


Vegyünk könyvet angolul rovat. On Writing (Az Írásról), benne a könyv végén kiírt pályázat nyertesének műve. Szóval csemege. (Illetve csak volt, mivel időközben valaki megvette.)


Olvassunk angolul rovat. A múltkor említett, nővel hirdetett Morality elolvasható az Esquire honlapján. Itt pedig egy bónusz kép a csajról ugyanabból a számból (pedig nem is különösebben bejövős).

Itt pedig a Weeds, egy eleddig novelláskötetben meg nem jelenet novella található, amiből film is készült az első Creepshow részeként. És persze semmi köze a Weeds című, sajnos szebb napokat is megért sorozathoz, így viszont el tudom sütni ezt a remek képet Mary Louise Parkerről. Mmmmmm, piteeee...


King két Bram Stoker-díjat is bezsebelt idén: egyet a Sunsetért, egyet a Duma Keyért. Ezt írta az örvendetes esemény kapcsán:
I'm delighted to tell you that I won not one but TWO Stoker Awards at this year's ceremony, one for Duma Key (Best Novel) and one for Just After Sunset (Best Collection). My motto is, You can never be too thin, too rich, or win too many Stoker Awards. (If you've never seen one, the awards are most excellently cool.) My thanks to everyone who voted, and my congratulations to all the other nominees. Most of all, though, thanks to everyone who bought those books and enjoyed them. (And if you bought them and didn't enjoy them, I still thank you.)


A Talizmán képregény nulladik számának borítója. Csak nekem nem tetszik?


Lesz mindenféle gyűjtőknek szánt változata az Under the Dome-nak. A mezeinek sajátos bugyija lesz, 27 kártya jár majd mellé, rajtuk bizonyos Matthew Diffee által elkövetett rajzok a szereplőkről, meg egyebek. Hátha lesz kép is róla. Mindössze 25,000 példány készül belőle, és mindössze 75 dollárba fog kerülni.

1500 további példány készül ugyanebből a változatból, amit King alá fog írni. Ez már 200 dollárba fáj.

Ezen kívül lesz dedikálós-felolvasós turné is ősszel, ha esetleg valaki épp Amerikában jár akkortájt.

Filmek Még mindig Dolan és a Mobil 2009. július 18.
Augusztus 6-tól (valahol lehet, hogy már most is) egy ezresért lehet majd kapni az egylemezes Halálsoront és A Remény Rabjait. Mondjuk ki: aki ennyiért sem teszi őket a polcra, az nem ember.

Dolan DVD: a svédeknél megjelent, hurrá. Nyilván van rajta angol hangsáv is, de én azért várok egy emberi nyelvű borítóval ellátott változatot, ami elvileg decemberben érkezik. Hozzánk meg valószínűleg soha. És akkor mondjuk erre fogom, hogy még mindig nincs a filmnek adatlapj a H.Q.-n. Talán legközelebb.

UPDATE: Ciccnyog a frissítés elkészülte után nem sokkal szólt, hogy nemsokára nálunk is megjelenik a DVD, mégpedig a Cinetel forgalmazásában. Kickass! Ráadásul azt írják, King novellája alapján, tehát vagy utánajártak, vagy tudnak angolul :)


Múltkor írtam, hogy Eli Roth felhagyott azon álmával, hogy a Mobilból filmet csináljon. A hír továbbra is igaz szerencsére, a könyvből azonban immár minisorozatot terveznek csinálni. John Harrison már a fedélzeten van, további részletek nem igazán ismertek, de tuképpen így annyi történik (ha történik), hogy ugyanazt a szart két óra helyett mondjuk négy órában tálalják. De jó lesz nekünk!

Egyebek Utalgatunk szokás szerint 2009. július 18.

Utalások:

Sorozatok: Gyilkos Sorok (thx, waces!), Newstopia, Psychoville, How I Met Your Mother (thx kisike64-nek is!).

Rajzfilmek: Family Guy (thx, ReZ!).

Könyvek: Greg Iles (thx, ReZ!).

Zene: Savage Circus. A dal itt meg is hallgatható. Érdemes!


Polcképek: sophieblack és napster878 gyűjteménye. Köszi!


Bíbor Király Légiója: sophieblack egyúttal a klubba is belépett. Azóta gyakorlatilag nem is hallottam felőle...

Könyvajánló Nem sok jó... 2009. július 18.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Cain felejtős (nem tűnik kriminek), Chandler megvan korábbi kiadásban, a többi viszont jöhet. A Jarpe borítója odabasz, btw.T. Jefferson Parker - A Hallgatag (Silent Joe)

Az antikváriumban csaptam le a könyvre, miért ne alapon. Először csak felfigyeltem rá a krimi/thriller szekcióban, majd hazaérve utánajártam, aztán belefutottam az Edgar Award nyerteseinek listáján is (ami nem jelent semmit), majd pár hónappal később visszatértem a tett színhelyére, és megvettem, majd szinte azonnal el is olvastam.

Történetünk főszereplője Joe, akit gyerekkorában leöntött savval az apja, maradandó károsodást okozva az orcáján. Felnőttként fegyőrként tengeti napjait, valamint besegít befolyásos nevelőapja, Will mindennapi dolgaiban. Egészen az illető haláláig, amit aztán Joe kénytelen megbosszulni. Húha...

Néha elég pár mondat, hogy eldőljön, az adott könyv jó lesz-e vagy sem, és egy ilyen "előérzet" igen sokszor be is válik. Itt is ez történt: már az első bekezdésnél felhúztam a szemöldököm, majd belegondoltam, hogy még 500 hasonló oldal vár rám, de azért olvastam tovább rendületlenül. Igazából nem tudom, hogy a szerző nem tud írni, vagy csak a fordítás szar, de nekem baromira nem jött be gyakorlatilag semmi a könyvből, kezdve a főszereplővel, akkor meg már megette a fene (viszont olvasgatva az Amazonos véleményeket, nem vagyok egyedül). Röviden: rég olvastam ekkora szart.

Parkernek megjelent ugyan további öt regénye az Alexandránál, és korábban egy másik is egy számomra ismeretlen kiadónál, de ezeknek a közelébe se fogok menni.

Mellesleg ezzel megvolt a jófajta 2000-es (Jan Burke: Bones, ld. előző hónap), a még jobb 2001-es (Lansdale: The Bottoms, ld. 2008 április), és ezzel a 2002-es Edgar-nyertes regény is, valamint, mivel C.J. Box remek Blue Heavenje (magyarul Zsaruk Paradicsoma, ld. idén február) is nyert, a 2009-es is, és előbb-utóbb Rankin Resurrection Menje is sorra fog kerülni. Mivel azonban Parker nem jött be, a 2005-ös nyertes California Girl kimarad.


James Herbert: The Survivor

Jó ideje már csak ez, Herbert harmadik regénye hiányzott a gyűjteményemből, aztán egy szép napon végre érkezett egy példány a Bookstationhöz, én meg úgy döntöttem, el is olvasom gyorsan, a másik nyolc olvasatlan Herbert várhat.

A könyv elején lezuhan egy repülő, a szerencsétlenségnek pedig egyetlen túlélője van, az egyik pilóta, aki mellesleg amnéziás lesz, szarra sem emlékszik a történtekből, vagy az előzményekből.

Miközben próbál visszaemlékezni, és ehhez egy médium segítségét is bevonja, a baleset helyszínének környékén furcsábbnál furcsább dolgok történnek. Látszólag különösebb kapcsolat nélkül több lakó is elhalálozik: az egyik kiesik az ablakból, a másikat elüti a vonat, ilyesmi.

Kérdés, hogy vajon mi okozza ezt, és vajon ki - és miért - okozta a repülőgéppel történteket?

Nos, ez igen pocsék volt. Korai regényről van szó, így egy legyintéssel elintézhetném a dolgot, de Herbert előtte már írt egy Patkányokat és egy The Fogot, amik igen remekül sikerültek. Úgyhogy elintézem egy legyintéssel, mondván két klassz regény után becsúszhat egy gyengébb (illetve rögtön kettő, mert a Fluke - magyarul Préda - sem egy nagy eresztés), meg én eleve nem komálom a médiumos dolgokat.

Magyarul nemrég az Alexandra "feltámasztotta" a szerzőt, legutolsó három regényén kívül a már említett Patkányokat is kiadták újra, és még az is lehet, hogy nem végeztek, ki tudja? Angolul egy harmadik David Ash-regény lesz esedékes, legkorábban jövőre. Az első (Haunted) anno megvolt, de nem igazán tetszett, így a másodikkal (The Ghosts of Sleath) nem sietek sehova.


Paula Gosling - A Vörös Maja (Lady in Red)

Ezer éve vár már csekkolásra ez a Gosling-kötet, illetve egy másik (ld. lejjebb!).

David híres festmények reprodukcióinak készítésével kereste kenyerét, mígnem csalási ügybe keveredett, majd letartóztatása után, a börtön felé menet balesetet szenvedett és meghalt. Tettestársa ellene vallott, majd miután kiszabadult, felkereste David szüleinek otthonát, ahol ő maga lelte halálát: valaki leszúrta és kidobta az ablakon. A nyilvánvaló gyanusított David apja, Reg, már csak azért is, mert elvileg az eset (és esés) idején a lakásban tartózkodott. A férfi mégis ártatlannak vallja magát, a spanyolországi (merthogy ott játszódik a történet) angol konzul pedig Charles Llewellynt rendeli ki az ügy elsimítására. Charles felkeresi Reg feleségét és David özvegyét. Utóbbi amolyan tűzről pattant menyecske, nem bír megülni a seggén, és elhatározza, hogy Charles segítségével kinyomozza, mi is történt valójában.

Kellemes meglepetés volt a könyv, jók a karakterek meg a civódásaik. Érdemes elolvasni, főleg 100 Ft-ért, amennyit én fizettem érte.

Talán nem annyira közismert tény, de a hölgy regényéből készült Sly Stallone főszereplésével a Cobra című klasszikus akciófilm is. Az és egy másik könyve még beszerzésre vár magyarul, de addig is leemeltem a polcról ezt:


Paula Gosling - Búbánat-Blues (Loser's Blues)

John Cosatelli kiváló zenész, jól meg is él belőle, csajok is jutnak minden ujjára. Egyik volt barátnője egyszer csak meghal, a gyanúsított pedig ki más lehetne, mint John. Legalábbis a nő férje ezt hiszi, és a rendőrség is hajlik a dologra. Nem marad más hátra, mint hogy a zenész saját magát mossa tisztára, mint mindig...

Sajnos ez már nem jött be. Ha valakit érdekel a komolyzene, a jazz és hasonlók, talán finomnak találja ezek részletes bemutatását, de engem hidegen hagyott, ahogy a történet bűnügyi része is. Talán a következő Gosling jobb lesz, eddig 1-1.


Dean Koontz - Odd Hours (Kései Órán) [Odd Thomas #4]

Elérkezett az ideje az első féléves magyar megjelenések beszerzésének, mégpedig az Alexandrától, mert velük lehet számolni szállításilag (másnap, vagy éjszaka rendelve egy nappal később), ellentétben a Bookline-nal. Más kérdés, hogy ha nincs valami épp raktáron, akkor nem is rendelhető, de akkor meg ugye oda lenne a másnapi szállítás (ami általában nem érdekelne, de most muszáj volt). Az orrom elől el is happolták az ezek szerint utolsó új Sandfordot (este még rendelhető volt, hajnalban már nem), ezt a Koontzot meg nem is ismeri a rendszerük. Volt viszont belőle angol példány, hát megvettem azt.

A Szerzetes (Brother Odd, a 3. kötet) után, és ez előtt érdemes lehet megnézni az Odd Passanger című összekötő webizódokat (első, második, harmadik, negyedik), de én kihagytam: örülök, ha annyival kevesebb Odd Thomas van az életemben. Vajon miért kellett sorozatot csinálni belőle? Illetve nem is az a baj, hogy több van, hanem hogy a második résztől kezdve egyik szarabb, mint a másik.

Ezúttal egy látomás vezérli hősünket egy kisvárosba, ahol... Á, annyit sem ér az egész, hogy a szinopszist leírjam. Szemét, ahogy van. A következő pedig szintén pocséknak ígérkezik, amennyiben Annamaria marad.

Még jó, hogy legalább Koontz némelyik egyéb újkori regénye olvasható (legutóbb pl. a Velocity (Kényszerjátszma), mást meg a frissebbek közül egyelőre nem olvastam, csak gyűjtögetem, de hátha lesz még).


Patrick Quentin - Két Feleség Között (The Man with Two Wives)

A Klasszikus Detektívregények sorozatban megjelent Gyanús Véletlenek és A Zöldszemű Szörny megvolt tavaly június körül, de egyik sem igazán tetszett, és mivel hamarabb sikerült kölcsönkérni (thx, Ogg!) az egyik Rakétában megjelent regényét, mint további könyveire rábukkanni az antikváriumban, ez lett a döntő.

Az egyik Trant nyomozós regényhez van szerencsénk, érdekes módon azonban mégis egy másik szereplő meséli el az egészet E/1-ben. A nyomozóról kb. semmi nem derül ki, nem is értem, miért visszatérő karakter. A történet pedig röviden arról szól, hogy hősünk (tehát nem a nyomozó) volt felesége slamasztikába kerül, ugyanis őt gyanúsítják jelenlegi barátja megölésével. Ahogy haladunk előre, egyre több és több dolog derül ki az egyes szereplőkről (kivéve persze a nyomozót), a végén pedig természetesen azt is megtudjuk, ki volt a gyilkos.

Mindezt egy nem valami emlékezetes könyv (esetünkben újság) formájában, úgyhogy Quentinből nem is kérek többet. (Az újságok nincsenek a fenti képen, mivel időközben visszaszolgáltattam őket.)


Kurt Vonnegut - Ördögcsapda (Armageddon in Retrospect)

Esszégyűjteményt vártam (a'la Virágvasárnap és Halálnál is Rosszabb), de ebben biza novellák is akadnak. Ami persze nem baj. Drezda viszont marha unalmas. King is állandóan előszedi a balesetét a műveiben, és ez sokaknak - King rajongóinak is (a többiek meg minek olvassák?) - az agyára megy, Vonnegut meg Drezdától nem bír elszakadni. Értem én, hogy fontos és megrázó esemény, és persze nem is egészen ugyanaz a kategória, mint King balesete, meg ugye a kötet háborúról és békéről szól, de attól még lehetne hanyagolni.

Elvileg ez a szerző utolsó könyve, minden eddig kiadatlan cucc benne van. Kivéve, ami ősszel jelenik majd meg a Look at That Birdie című kötetben, meg ki tudja, mi van még a padláson. Ennyit erről. Magyarul pedig már csak a Wampeters, Foma and Granfalloons hiányzik, remélhetőleg az is kijön nálunk hamarost.

Ja, és díszkiadás my ass! Kapott egy védőborítót, nem spórolták ki belőle azt a néhány illusztrációt (korábban sem), és nagyobb lett valamivel, hogy véletlenül se illeszkedjen a többi Maecenas által kiadott Vonnegut mellé. No nem mintha eddig annyira egységes lett volna akár csak a felirat iránya a gerinceken.

Ettől eltekintve a szokásos Vonnegut színvonal jellemző a könyvre, érdemes elolvasni, de nekem nem lesz a kedvencem. A szerintem jobban sikerült írások: a beszéd, az Előbb a fegyver..., a Boldog Születésnapot, az Ismeretlen katona, a Zsákmány és A parancsnok asztala.


Donald E. Westlake - A Nagy Zöld Balhé (The Hot Rock) [Dortmunder #1]

A nemrég elhalálozott szerző első Dortmunder-történetéhez van - végre! - szerencsénk. Külföldön kurvára népszerű az író, nálunk meg természetesen szar se jelent meg tőle, kivéve 1-2 novellát (az egyik egy sci-fi antológiában, a remek Harcjátékban), meg a Richard Stark néven írt Visszavágó, a Parker sorozat első kötete, ami pedig csak a Mel Gibson múvi apropóján jelenhetett meg (ld. még Jim Thompson és a Szökésben).

Remélhetőleg az agave nem fogja elaprózni a további Westlake-ek kiadását, bár évi kettőnél több úgyse lesz, pedig lenne miből válogatni. Csak Dortmunderből van több, mint egy tucat, Parkerből még több. Jó hír azonban, hogy augusztusban elindul a kiadó klasszikus krimisorozata, amiben Parker is tiszteletét teszi (vagy nem, de augusztusban akkor is jön), rögtön egy 2-in-1 kiadvánnyal (így kellett volna Blockot is, amíg még ultravékony könyveket írt, mert bár Bernie lassan elfogy szerencsére, de Scuddernek ilyen tempóban sose érnek a végére). Valami miatt a 3-4. kötet lesz benne (ejnye!), de így legalább nem kell kihajítanom a Visszavágót, amire jó sokáig vadásztam anno (de megérte).

És akkor most a könyvről (ami mellesleg remek borítóval bír - és ez újabban az agavénél is nagy szó). Dortmunder barátunk remekül ért mindenféle betörések és lopások és rablások megszervezéséhez, legutóbbi stiklije azonban balul sült el, jól le is csukták. A könyv elején szabadul, és nem tesz két lépést, mikor majdnem szó szerint átgázol rajta első melója. Természetesen semmi becsületes: egy értékes zöld drágakövet kellene megfújnia megrendelője kérésére. Több se kell neki és régi haverjának, elkezdik összeverbuválni a csapatot, majd megtervezni és végrehajtani a melót. Ami persze balul sül el, nem is egyszer...

A magyar kiadás fülszövege gyakorlatilag az összes fontosabb eseményt felsorolja (gratula a kiadónak...), és azt is annyira imádom, amikor közlik, hogy valamiből x darab van, majd felsorolják példaként egy kivételével az összeset (itt Dortmunder négy társát említik, majd név szerint közlik háromról, hogy kicsoda). Akkor már azt az egyet miért nem lehet?

Ezek persze a történeten nem rontanak, fülszöveget meg egyébként sem érdemes a könyv előtt olvasni, én legalábbis nem szoktam.

Nem egyszer a kiváló Leverage (Lépéselőnyben) című sorozat ugrott be, ami sose baj. Annyira mondjuk nem vicces, mint vártam (vagy mint a Leverage), de azért jópofa, és így legalább van helye a javulásnak. Az oldalszám mindenesetre biztosan nő a későbbi kötetekben: megvan angolul a 7. kötet, a Drowned Hopes, és az bőven 400 oldal fölött van. Klassz!

Ja, most nézem, a 9. könyvből készült filmet láttam (What's the Worst That Could Happen?). Martin Lawrence, mint Dortmunder? Illetve a filmben nem így hívják, de akkor is...