... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Na bassza meg, filmszakadás... 2009. június 13.

Meg égszakadás és földindulás is újabban. Viszont legalább csak néha van dögmeleg, ami igen dícséretes így június derekén. Na majd jövő héten...

Egyébként tervezek visszaállni a hónap eleji frissítésekre, csak az istennek se akar összejönni az utóbbi időben.


Aktuális dühöngés. IRL bőven van/volt/lesz min, de az nem ide tartozik.


Elvtársak, szavazzunk! A Setét Tornyos kérdésre adott válaszok eloszlása az alábbiak szerint realizálódott:

2009. március - Melyik a kedvenc Setét Torony-regényed?

  • Még nem olvastam egyiket sem (147)
  • IV. Varázsló és Üveg (96)
  • III. A Puszta Földek (50)
  • II. A Hármak Elhívatása (46)
  • I. A Harcos (44)
  • V. Callai Farkasok (33)
  • Nem olvastam őket és nem is fogom (32)
  • VII. A Setét Torony (9)
  • VI. Susannah Dala (3)

2000. májusában már feltettem ezt a kérdést, akkor jóval kevesebb szavazat érkezett, és csak négy könyv közül lehetett választani, de a végeredmény nagyjából hasonló volt. Ld. szavazás archívum.

Természetesen van új kérdés, ami szintén elhangzott már korábban, egészen pontosan 2003. májusában. Meglátjuk, mi lesz.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Dulakh remek rémálmos képek gyűjteményére akadt itt, melyek közül az alábbiról nekem az Az ugrott be. Hát nem? De! Egy.

2. 13 filmadaptáció, melyeket utáltak az eredeti könyvek írói. King a Kubrick-féle Ragyogással képviseli magát. Jogos. (Thx, ReZ!)

3. A Desperation a port.hu-n megkapta a Kétségbeesés magyar címet. Beszarás!


Ennyit rövidke bevezető gyanánt. Nyomás szavazni, meg olvasgatni az alábbi infóhalmazt!

Könyvek B-L-A-Z-E! 2009. június 13.

Van egy rossz hírem, ami valahol jó is. 2010. elejére csúszott a Danse Macabre, viiiiiszont jön helyette júliusban a Blaze! Magyar cím és egyéb infók nem ismertek (szokás szerint majd frissítés után nem sokkal), de a lényeg, hogy lesz. (Thx, hbaloo!)


A Ghost Brothers of Darkland County, King és John Mellencamp kismillió éve készülő musicalje könyv+CD alakban fog a boltokba kerülni, mégpedig a jövő áprilisi premier előtt.


Megjelent egy friss novella Kingtől az Esquire című magazinban. A címe Morality, és egy részét a címlapon pózoló hölgyemény (valami modell, sose hallottam róla) testére írták. Jópofa. Valaki pedig biztos jól érezte magát, amíg levakarta a csajról a tintát. És akár a random hülyeségbe is mehetett volna, főleg hogy a velvet.hu is hírt adott róla. (Thx, skywriter!)


Közben pedig készülget egy újabb regény, ami még mindig nem a Talisman 3, de talán nem is baj. Addig is szeptemberben felfedik majd az Under the Dome borítóját.


Júniusban megjelenő hangoskönyvek (a Rémálmok és Lidércek 3 részre szedve), igen impozáns felolvasókkal.


Olvasnivaló rovat. Mit köszönhet a Lost Kingnek?, valamint újabb könyvesblogos szösszenet (thx, waces!), amit nagyjából a Blikk is megénekelt az eredeti cikk alapján (ld. lejjebb!).

Filmek Dolan és a Mobil 2009. június 13.

Dolan DVD: még mindig július 1. Svédországban, még mindig nincs hír angol nyelvterületen történő megjelenésről, van viszont svéd website, trailer, és itt egy másik borító is. Jön Blu-Ray formátumban is, ahogy azt a mellékelt ábra mutatja. Nekem pedig lassan ideje lenne összerakni H.Q.-s oldalt képekkel, előzetesekkel, de annyira lusta vagyok...


Nem sokkal az előző frissítés után csekkoltam a Kinges Family Guyt. Pont olyan pocsék lett, mint vártam. Nulla poén, szar, ahogy van.


Az előszőr az Ed McBain szerkesztette Transgressions-ben, majd később a Just After Sunsetben is megjelent The Things They Left Behind című írásból film készül.


A hónap filmes híre: Eli Roth mégsem csinál filmet a Mobilból! Igaz, hogy pont neki való (szar rendezőnek szar könyv), de csak jobb így. Persze más attól még elszarhatja, de hősünk beintett a gyártónak, mondván neki aztán nem mondják meg, hogy csináljon filmet!

Egyebek Utalások, új partner, és egy kósza cikk 2009. június 13.

Utalások:

Sorozatok: A Rejtély (thx, pascow!), Two Pints, A Mentalista, Szellemekkel Suttogó, 2x Odaát (az egyiket köszi Ádámnak, bár közben én is eljutottam odáig), Talkin' 'Bout Your Generation (best gameshow ever!).

Rajzfilmek: 2x Family Guy (az egyiket köszi salynak!).


Partnerek: Akik kedvelik Leslie L. Lawrence, leánykori nevén Lőrincz L. László dolgait, fáradjanak a Tulpa nevű weboldalra.


Cikkek: Megérkezett az idei első iromány a Blikk egyik májusi számából, és nem mellesleg ez a 150. cikk a H.Q.-n. Thx, lujzalujza!

Lejm rovat. Nincs meg valakinek a friss (gondolom, Transformers van a borítóján) Vox magazin? Van benne egy nyúlfarknyi írás a Végítéletről, jól jönne az archívumba. Köszi!

Könyvajánló Vaskos könyv hegyek! 2009. június 13.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat. Részemről a Sandford és a Dick megvevős, a többi már megvan, de még egyiket sem olvastam.Simon Kernick - Severed

Egy szobában ébredsz. Nem tudod, hol vagy, hogy kerültél oda. Nem emlékszel semmire. Körülnézel. Kiderül, hogy nem vagy egyedül. Egy nő fekszik melletted. Halott. Valaki levágta a fejét. A barátnőd volt. Egy tévé is van a szobában, egy DVD lejátszóval, rajta felirat a neveddel. Megnyomod a lejátszás gombot. A felvételen magadat látod, amint épp megölöd kikötözött barátnődet. Telefon csörren. Fogvatartód az. Közli veled, hogy ha elviszel egy táskát a megadott címre, megkapod a gyilkos fegyvert és az eredeti DVD-t, ő pedig megszabadul a holttesttől. Nincs választásod, belemész a dologba...

Nagyjából ennyi történik az első néhány oldalon. Mondanom sem kell, hogy az ilyen sztorik azonnal megvesznek kilóra, és ezzel is így történt. E/1-ben, és - külön érdekes - jelen időben mesélve zajlanak a dolgok, kivéve persze a visszaemlékezéseket.

Összességében pozitív élményt nyújtott a könyv, de végig motoszkált bennem a valami hiányzik, vagy valami nem stimmel névre hallgató kisördög. Hasonlót éreztem Lee Child első Jack Reacher-regényének olvasása közben is, bár a Severed pörgősebb, érdekesebb volt, jobban tetszett, mint Child könyve. Úgyhogy fel is került a wanted listámra a többi könyve, aztán majd meglátjuk.


Karin Slaughter - Blindsighted (Nadragulya) [Grant County #1]

A valószínűtlen, ám a műfajhoz nagyon is passzoló nevű (slaughter: mészárlás) szerzőnő első könyvéhez van szerencsénk. Magyarul az Ulpius kezdte kiadogatni, nemrég a második is megjelent, és még idén jön a harmadik, de mivel 3000 Ft-ért mérik darabját (meg eleve nem szimpatikus a kiadó), inkább vártam türelemmel egy angol kiadásra. És lőn...

A sorozat a Grant County nevet viseli, tehát egy helyét valamelyik szereplő helyett, ami annak tudható be, hogy Sara Linton doki nénin kívül itt van még a volt férje, Jeffrey, aki a helyi rendőrfőnök. Ettől még persze lehetne Linton-Tolliver, vagy hasonló a sorozat címe, de valami miatt nem lett. Végülis mindegy.

Az első kötetben bemutatkozik tehát ez a két illető, valamint családjaik, kollégáik, satöbbi. És persze az első áldozat, aki vak, leszbikus, és a megye talán egyetlen rendőrnőjének testvére, és akit brutálisan megerőszakoltak és meggyilkoltak. Aztán jön a következő áldozat...

Nem kicsit lepett meg a borítón és belül a Patricia Cornwellhez és Kathy Reichshez történő hasonlítgatás. Ugyan különösebb bajom nincs a hölgyek munkásságával, de eddig nem is kápráztattak el, továbbá nem is ilyen jellegű - kórboncnokos - művet vártam. Hogy ezért-e, vagy más miatt, nem tudom, de sajnos nem igazán tetszett a könyv: sem a szereplők, sem a cselekmény nem mozgattak meg. Gyenge.


Karin Slaughter - Kisscut (Sebek) [Grant County #2]

Egy könyv nem könyv, meg eleve itt volt a következő kötet a polcon, így adtam még egy esélyt a hölgynek.

Nos, akinek tetszett az első, ebbe is belevághat. Persze az ügy más, de a karakterek nyilván ugyanazok (Lena, a rendőrnő továbbra sem szimpatikus), a stílus meg minden szintén.

A sztori röviden: szombat este, mindenki korcsolyázik a városban, kivéve pár tinédzsert, akik egy parkolóban balhéznak. A sheriff épp szemtanúja a dolognak, odamegy tehát, a dolog azonban nem úgy sül el, ahogy várta. Bezzeg a pisztolya... Választania kell ugyanis, hogy lelője-e a véres ruhájú kiscsajt, aki előbb volt barátjával, majd magával végezne. Mivel a lány szándékai komolynak tűnnek, Jeffrey kénytelen meghúzni a ravaszt. Ez azonban csak a történet legeleje, ugyanis találnak egy halott kisbabát, de kiderül, hogy az nem az immár halott leányzóé. De akkor kié? És ki az apa? És mi a helyzet a sráccal, akit a csaj le akart lőni? És ki bántalmazta a halott lányt? Merthogy boncolás közben kiderül ez-az.

A kérdések csak gyűlnek, a sztori csavarodik, és a vége felé egészen jól kialakul, szerintem jobb, mint az előző kötet. Célszerű azonban időrendben olvasni a könyveket a spoilerek elkerülése végett.

És ezzel Slaughterről egyelőre ennyit. A sorozat idén kapja meg 7. tagját (magyarul pedig, mint említettem, feltehetőleg a 3. (A Faint Cold Fear) is megjelenik Sikoly címmel), ezen kívül van még egy önálló regénye, meg egy eleddig két kötetes másik kvázi-sorozata. És mivel még él, feltehetőleg mindhárom kategória bővülni fog az évek során. Én meg nagyritkán elolvasok majd egyet-egyet, ha horogra akad valami.


Carol O'Connell - Judas Child

Ahogy a legtöbb krimiszerzőnek, úgy O'Connellnek is akad visszatérő szereplője, de mivel az elején nem tudtam kezdeni (nem mintha ezeknél általában nem lenne mindegy, de sose tudni), inkább egy önálló regényét választottam az ismerkedéshez.

Rouge Kendall fiatal rendőr (mi más?), kinek ikertestvérét úgy 15 évvel ezelőtt elrabolták, a hullája pedig Karácsonykor került elő. A tettes - a helyi pap - rács mögött pihizik, de most két újabb gyerek tűnt el, és a körülmények kísértetiesen hasonlítanak Susan, Rouge testvérének eltűnésére. A különbség, hogy ezúttal két igen talpraesett leányzót sikerül lenyúlnia a tettesnek, akiket egy percig sem kell félteni (bár ezt a rendőrök nem tudják), és akik fogvatartásuk unalmas perceit horror triviával ütik el - közben pedig kiszabadulásukat tervezgetik.

Ahogy a hátsó borító is írja, a könyv többről szól, mint ezen ügy elkövetőjének elkapása. Betekinthetünk a lányok családjainak életébe, és a nyomozást végző rendőrök és FBI ügynökök ügyes-bajos dolgaiba is.

Érdekes könyv volt, még ha a visszafogottabb fajtából is. Jöhet az írónő többi regénye is.


Jan Burke - Bones [Irene Kelly #7]

Na tessék. Hetedik kötet. Mint említettem, általában marhára mindegy, és mivel itt nem állt rendelkezésre különálló regény, vagy bármi más, lecsaptam erre.

Irene Kelly nem rendőr, nem is nyomozó, sokkal inkább újságíró. És egy kicsit nyomozó. Négy évvel korábban felkereste egy leányzó, akinek pár órával korábban eltűnt az anyja. Mivel a rendőrség ennyi idő elteltével nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, Irene volt kénytelen. Nem találtak semmit, a lány azonban azóta is minden gyilkos elkapása és női hulla előkerülése után Irene nyakára jár, hogy vajon nem az anyja-e az illető, vagy nem tud-e róla valamit a bűnöző.

Eltelik tehát négy év, és egy újabb nőnek vész nyoma. Ezúttal a rendőrség gyorsabban lép, mivel az asszony eltűnésének körülményei gyakorlatilag megegyeznek a négy évvel ezelőtti esettel. Ja, és mindkét nőnek megtalálják az egyik ujját az előkerült járművükben.

Hogy, hogy nem, horogra kerítik a valószínűsíthető elkövetőt, akit elrepítenek a hegyekbe, hogy a rendőri felügyeletnek megmutassa a keresett nő holttestét. Aztán persze jönnek a nem várt események...

Mondanám, hogy nem véletlenül nyert Edgar Awardot (http://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Award) ha tartanám valamire bármelyik díjat is, így maradjunk annyiban, hogy remek olvasmány volt. És gyakorlatilag semmi utalás - tehát spoiler - nem volt az előző kötetekre, így nem éreztem úgy, hogy valaminek a közepébe csöppentem volna, nem tudván, ki kivel van.

Aki szereti a sorozatgyilkosos dolgokat (a borítón pl. Thomas Harrist és Hannibal Lectert emlegetik), annak ajánlott. Én pedig kíváncsian várom a többi kötetet, akármikor sikerüljön is lecsapni rájuk.


Peter Robinson - Caedmon's Song (a.k.a. The First Cut)

Robinson a Banks felügyelős sorozatával híresült el (már amennyire, én pár héttel ezelőttig nem is hallottam róla, bár ez korántsem mérvadó), ez viszont egy különálló regénye, amiből még egy van, a többi mind Banks.

Két szálon futnak az események: egyfelől adva van Kirsten, akit egy buliból hazafelé menet csúnyán helyben hagynak. Eleinte nem is emlékszik a történtekre, de ahogy telik-múlik az idő, egyre inkább kezd összeállni a kép. Másfelől itt van Martha, akiről nem sok minden derül ki eleinte, csak az, hogy valami miatt keres valakit. És persze útjaik előbb-utóbb találkoznak...

A történések lassú mederben folydogálnak, elvégre nem akcióthriller ez, vagy mi a szösz. Aztán eljutunk a rafinált végkifejlethez, én meg jó, hogy egyedül voltam a helyiségben akkortájt, így nem nézett senki hülyének, amikor a homlokomra csaptam.

A továbbiakban a Banks-sorozatba is bele kívánok kóstolni, de hogy mikor, azt nem tudom, hiszen még csak meg sem vettem egy kötetet sem.