... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Március idusa (vagy majdnem) 2009. március 14.

What's occurring? Februárban volt egy kisebb leállás, most meg csúszott a frissítés, szintén a szerverrel kapcsolatos problémák - és időhiány - miatt. Nem jó, de evvan. És ennek ellenére is alig pár morzsát sikerült összekaparni. Csipegessünk!


Van példának okáért új szavazás jobb oldalon. Aki akarta, feltehetőleg már elolvasta legalább egy részét A Setét Torony-ciklusnak, ha meg nem, akkor nem. Akkor is szavazz bátran, ha nem olvastad végig - én is így tettem: az első 4 kötetből klikkeltem a nekem legszimpatikusabbra. Az Eluria és a képregények kimaradtak, mert csak.

Az előző kérdés válaszainak eloszlása pedig imígyen fest:

2008. december - Kedvenc írásod az X Perccel Éjfél Utánból?

  • A Langolierek (142)
  • Titkos Ablak, Titkos Kert (119)
  • A Könyvtári Nyomozó (65)
  • A Napkutya (32)
  • Bevezető (12)

Teljesen papírforma. Illetve annyiból nem, hogy a fene se gondolta, hogy a bevezetőre egy tucatnyian szavaznak majd.


Halálrovat. James Whitmore, a könyvtáros rab A Remény Rabjaiból. R.I.P.


Aktuális dühöngés. Most tényleg nincs. Majd legközelebb.


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Először is egy érdekes lista a wikiről: a King írásaiban megtalálható kitalált művek listája.

Másodszor is egy kis számítógép, mint a múltkor. A Duke Nukem Forever egy 10+ éve készülő játék, ami feltehetőleg még legalább ennyi ideig nem fog megjelenni, mivel a fejlesztők nem sietnek sehova. Itt egy oldal ahol összegyűjtötték, a fejlesztés ideje alatt mi minden egyéb történt a világban, még röhejesebbé téve az egész DNF-mizériát. Ami minket érint (de persze a többit is érdemes átfutni): Stephen King has written 16 novels.

Végül pedig íme három kép. A Ragyogásosat köszi Lacinak, a másik kettőt a FreakingNews.com-ról nyúltam. Aszongya Tommyknockers :D (gy.k.: Pam Anderson Tommy Lee felesége volt egy darabig, a női kebleket pedig knockers-nek is szokták nevezni.)


Ennyit mára, hetek kérdése, és jövök megint.

Könyvek Vegyesfelvágott 2009. március 14.

Az Amazon Kindle névre hallgato e-book-olvasója újabb inkarnációjának megjelenese alkalmából King írt egy kisregényt (durván 100 oldal), mely egyelőre csak ezen olvasóval, illetve azóta már iPhone-nal is olvasható, de nemsokára a pórnép számára is letölthető lesz, valamint papíron is megjelenik előbb-utóbb. A címe Ur, és egy egyetemi profról szól, aki, miután az istennek se tudja kiverni volt barátnője búcsúszavait a fejéből, beruház egy Kindle-be. Nem várt sebességgel meg is kapja az árut, de hogy mit rejt valójában a kis masina, arról a szinopszis nem ejt szót (persze nem is baj).

Ide kapcsolódik még egy rövid kérdezz-felelek, valamint egy interjú Kinggel, illetve egy részlet, melyet a szerző maga olvas fel a sajtótájékoztatón.


Júliusban pedig újabb történet lát napvilágot, mégpedig az Esquire magazinban. A címe: Mortality.


Az Under the Dome 1100 oldal körül lesz, és egészen pontosan november 10-én jelenik meg. Előre is kitartást a jövendőbeli fordítónak!


Vegyen könyvet olcsón rovat. A Bookstationhöz érkezett Storm of the Century. Tudjátok, ami csak forgatókönyv-alakban létezik, ergo a magyar kiadás esélytelen. Ha le akarsz csapni rá, ne felejtsd el az 5% SKHQ-kedvezményt (ld. FAQ!).


Képregény rovat. A Végítélet második adagja az American Nightmare címre hallgat, de ezt lehet, hogy már említettem.

A Dark Tower 4. "évfolyama" Fall of Gileadre lett keresztelve, a legelső képregény pedig ingyér leszedhető King hivatalos weboldaláról.

Talizmánilag meg az van, hogy szeptemberben indul a menet, és lesz egy nulladik szám, mely a könyvben nem szereplő előzményekkel foglalkozik. Itt Tony Shasteen, az egyik rajzoló, itt pedig Robin Furth, az író nyilatkozik.


Olvasnivaló rovat. Memoir blogján a Cujóról elmélkedik, a USA Weekend pedig azon apropóból kapta mikrofonvégre Kinget, hogy áprilisban lesz 35 éve, hogy megjelent első regénye. A borító tetszetős.


Lokijuh volt oly' kedves, és küldött pár idézetet a Duma Keyből. Köszi!

Filmek Ezek még élnek? 2009. március 14.

A Bag of Bones-t talán nyáron kezdik forgatni talán Maine-ben.

A Buickhoz még mindig pénzt gyűjtenek.

A csatorna réme (It) pedig mégsem minisorozat-remake lesz, hanem mozifilm. 1000+ oldal 2+ órában, és napjainkban játszódik majd. Vajon ennyit a két idősíkról? Akárhogy is, újabb katasztrófa van készülőben. Az író az a Dave Kajganich, aki az Inváziót is elkövette 1-2 éve (ami egy remake remake-jének a remake-je volt, vagy valami ilyesmi). (thx, Laci és TnS!)

Egyebek Letöltések, utalások, polcképek 2009. március 14.

A szokásos adag utalás:

Könyvek: John Sandford, Lukjanyenko (thx, DarkVenom!), Murakami (thx, Taira!).

Sorozatok: Not Going Out, Packed to the Rafters, Dead Set (thx, afiaf + waces!).


Polcképek: Supernatural gyűjteményével gazdagodtunk. Köszi!

Könyvajánló Tavaszi kis semmiség 2009. március 14.

Újdonságok magyarul, vásárlási linkekkel rovat.


Ezúttal alig sikerült ezt-azt elolvasni, ráadásul különösebben kiemelkedő alkotás sem akadt a kezembe.


John Saul - Brainchild

Párosan szép az élet (persze nem), úgyhogy repetáztam Saulból. Ez a könyv egyenesen pocsék állapotban került hozzám, de szinte-ingyen könyvnek ne nézd a fogát, vagy mi. Viszont ismét jelen van az előző, általam olvasott könyvből (The Unwanted, ld. előző havi könyvajánló) kimaradt 100-évvel-ezelőtt-történt-valami-szarság című dolog, a főszereplő itt is 16 éves, az egyik női szereplő itt is Lisa, szóval jó ez.

A történet egyébként nagy vonalakban annyi, hogy Alex egy buli után balesetet szenved, agyműtét, meg ami kell, és mikor magához tér, marha okos lesz, az érzelmei viszont eltűnnek bevetés közben. Ráadásul egy kissrác szelleme is felfordulást okoz, akinek a családját 100 éve lemészárolták, és természetesen bosszút forral mindenki ellen. Roppant érdekes, mi?

Nos, nem az, de a budin el lehetett olvasgatni ezt is...


Philip K. Dick - Szabad Albemuth Rádió (Radio Free Albemuth)

Van egy olyan gyanúm, hogy megcsömörlöttem Dicktől. Ahogy Blocktól is. A maguk műfajában kedvenc szerzőim közé tartoztak, de újabban semmi. Pedig évi néhány kötetet olvasok csak tőlük. Bár a friss Bérgyilkos azért odatett, Scudder meg eleve sose tetszett. Mindegy.

Ez a könyv Dick halála után jelent meg, ami feltehetőleg jelent valamit. Plusz ugye a kvázi-előítéletek a rossz tapasztalatok miatt, és a tény, hogy a szerző magát is beleírta a könyvbe, szintén nem segített pozitívan hozzáállnom a kötethez. Asimov egyik krimijében is szarul sült el a dolog, és feltehetőleg A Setét Toronyból sem hiányzott King (majd meglátom, ha elolvasom). És azt mondtam, hogy a pocsékszar Valishoz is köze van?

Mindezek után kicsit sem lepődtem meg, amikor egy újabb kellemetlen élménnyel gazdagodtam az Albemuth elolvasásával. Talán majd a következő...


Dean Koontz - A Szerzetes (Brother Odd) [Odd Thomas #3]

Az első Odd Thomas-regény (A Halottlátó) az újkori Koontzok egyik legjobbja, a folytatása (A Lélekgyűjtő) pedig Koontz életművének egyik legrosszabbja, ráadásul a folytatás folytatása sem tűnt bíztatónak ezzel a szerzetes-dologgal. Meg azzal, hogy sorra írja az Odd-köteteket. Tavaly már a negyedik jelent meg, illetve egy graphic novel, ami az első kötet előtti dolgokat tárgyalja, és amiben Koontz azt írja, hogy összesen 6 regényt tervez a sorozatban (de egy interjúban már 6-7 kötete említ - valaki állítsa le!). Egyelőre azonban itt van nekünk a harmadik könyv.

Odd újdonsült szerzetes barátai között tengeti napjait, miután az előző könyv eseményeitől besokallt (velem együtt). Addig nincs is semmi gond, amíg fel nem tűnnek az ún. bodachok, amikből minél több van, annál nagyobb katasztrófa közeleg. A bodachok száma egyre csak nő, közben egy szerzetes eltűnik, és Odd egy sosem látott gonosz ellen is harcolni kényszerül, különben annyi a sok-sok gyereknek.

Ez a könyv már "csak" unalmas és semmilyen volt, ami hatalmas előrelépés az előzőhöz képest (ami viszont jóval rövidebb). Szóval Odd kalandjainak - elvileg - felénél az állás 2:1 a gyenge kötetek javára, de talán még van remény legalább az egyenlítésre. A negyedik kötet (Odd Hours) már meg is jelent magyarul Kései Órán címmel.


John Sandford - Fantom Préda (Phantom Prey) [Davenport #18]

Yeah, baby! Új Sandford, jó vaskos (460 oldal), és ismét Davenport.

Lucas ezúttal felesége, Weather kérésére üti bele az orrát egy ügybe, melyben Weather barátnőjének lánya eltűnik, egy elkenődött vérfoltot hagyva maga után. Davenport és kollégiái gyilkosságra gyanakszanak, az elkövetőket pedig mindenféle gótok között keresik. Feltűnik továbbá egy Tündér névre hallgató, nem valami tündéri teremtés, aki társával hullát hullára halmoz, miközben a rendőrök megpróbálnak egyről a kettőre jutni.

Az utóbbi 1-2 Sandfordnál nem jobb, de azért ez is kellemes olvasmány. Idén pedig megint lehetősége lenne két Sandfordot kiadnia a JLX-nek: lassacskán a második Virgil Flowers-t (Heat Lightning), év végén pedig az új Davenportot, a Wicked Preyt. Hátha...


Lee Child - Elvarázsolt Dollárok (Killing Floor) [Reacher #1]

Többször említettem már, mennyire nem szimpatikusak a General Press kiadványai, de szerencsére a szerzőik sem érdekelnek, így végülis mindegy. Lee Child azonban már régóta foglalkoztatott (Michael Connellyvel együtt a John Sandford message boardon ajánlották), úgyhogy mikor használtan, de jó állapotban és jó áron sikerült ráakadnom az első kötetre magyarul, nem haboztam. Kellemes meglepetés volt látni, hogy ennek a lapszéleit nem festették libafos zöldre - vagy bármilyen színűre -, mint a kiadó többi könyvét. John Connolly volt a zöld, Child ezek szerint színtelen, de múltkor láttam egy Greg Iles-t, az fekete volt. Végre egy kiadó, aki nem csak a borítókat meg a gerinceket, hanem a könyv többi oldalát is képes elbaszni. A megjelenési sorrendről és az eredetire nyomokban sem utaló magyar címekről nem is beszélve...

Lee Child főhőse Jack Reacher névre hallgat, ex-katona és ex-sok egyéb, aki jelenleg hobóként éli mindennapjait. A könyv elején egyből gyilkossággal vádolják, pedig a környéken se volt szerencsétlen. Kiderül, hogy az áldozat Reacher számára igen fontos volt, így miután tisztázza magát, még szép, hogy besegít a rendőröknek. Ami természetesen azt jelenti, hogy megoldja helyettük az ügyet (nem kell sok ész hozzá, hogy a magyar cím alapján kitaláljuk, miről szól a történet).

Érdekes módon egyszerre vártam többet és kevesebbet a könyvtől. Nem volt különösebben szörnyű, de kedvenccé se vált a szerző vagy akár a főszereplő. Az viszont igen zavaró, hogy Child - illetve Reacher, mert E/1-ben zajlanak a zajlanivalók - leginkább néhány szavas tőmondatokat használ. Blocknak is szokása, néha már-már zavaró mennyiségben, de többnyire mégsem, itt viszont nagyon is. Értem én, hogy hangsúly, nyomaték és egyebek, nomeg Reacher is hűdekemény és szófukar fickó, de akkor mi a francér' ír könyvet? :) (Közben utánajártam, és kiderült, hogy a sorozat legtöbb könyvét E/3-ban írta/írja Child, csak néha vált E/1-re. Érdekes.)

Még egyet mindenképp el fogok olvasni valamikor, és nem kizárt, hogy marad a szerző (ennél sokkal kevésbé bejövős dolgokat is veszek-olvasok), aki pedig felzárkózott, örülhet, mert a sorozatnak idén jelenik meg a 13. kötete, elvileg magyarul is.


Harlan Coben - Back Spin [Myron Bolitar #4]

Myron ezúttal egy golfbajnokság helyszínén téblából. Nem épp a golf a kedvenc sportja, de az ügyfél az ügyfél, ő pedig sportügynök lenne, vagy mifene. Épp felhajtani készül valakit, amikor felkeresik emberrablás-ügyben. Anyu a világ legjobb női golfozója, apu pedig épp most próbálja kiköszörülni a hírnevén esett csorbát, más se hiányzik tehát, mint hogy eltűnjön a fiuk. A családnak ráadásul Winhez - Myron haverja - is köze van, és mivel Win utálja a saját anyját, nem igazán hajlandó segíteni Myronnak. Hősünknek tehát többé-kevésbé egyedül kell megoldania az ügyet.

Eltartott egy ideig, mire sikerült beszereznem ezt a kötetet. Kell nekem arra törekedni, hogy nagyjából mindent nagyjából sorban olvassak... Természetesen az első három könyvhöz hasonlóan ez is jó volt, akadt pár hangosan röhögős rész is, szóval Coben és Bolitar továbbra is a nemlétező toplistám élvonalában tartózkodnak.