... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, íratkozz fel a hírlevélre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Foolish Games 2009. május 9.

Már megint itt, és már megint zeneajánló rovat... A talpalávalót ezúttal a csodaszép (hangilag és külsőre egyaránt) Jewel Kilcher szolgáltatta, köszönet érte.

A 2003-as 0304 teljesen más, mint a korábbi albumai (bár egyelőre csak pár számot ismerek mindről), de neki még ezt a túlságosan popos, dobgépes hangzást is sikerül számomra hallgathatóvá varázsolnia. A Haunted pedig egy akkora nóta, hogy... Hallani kell! Egy stalker szemszögéből íródott, beteg darab. Ki is tűnik a sok rágógumiszerű tingli-tangli - de mint említettem, így is csúcs, olykor feelgood, olykor szomorkás - szerzemény közül.

I just wanna get along
This is your song
I wrote it in my head
But the melody's all wrong
And it's driving me crazy
Not having u, baby
2 keep me company
In my own private world
You're my one true girl
And I won't be stoppin'
Just 'cause your knees are knockin'
When I decide 2 drop in
So don't make a sound
'Cause there's no one around
2 come between us now
I'm gonna haunt u, girl

Meg ilyenek.


Halálrovat. Még mindig élünk...


Aktuális dühöngés. A régi szép időkben 25% kedvezménnyel lehetett online vásárolni az Alexandránál és a Bookline-nál. Aztán a Bookline egyszer csak átállt 20%-ra, mire Alexandráék is csökkentettek. Néhány hete a Bookline 20-ról 15%-ra csökkentette az online kedvezményét (ami lassan már csak "kedvezmény"), és ahogy várni lehetett, április végén az Alexandra is. A kurva anyjukat! Persze most legalább megint mindegy, melyiküknél rendelek...

Az Alexandra pedig szépen csendben megújult. Nemrég a Bookline is (csak én látok itt valamiféle mintát?), ocsmány zöld lett belőle, az Alexandra meg tök fehér. Az előző dizájn nem tetszett, de megszoktam egy idő után, ahogy feltehetőleg ezt is, bár egyelőre túl steril. Eleinte bugos volt a kereső is, de már jó. Egyetlen pozitívum, hogy már nem csak 10 termék van egy oldalon - hanem 15... Állítani nem lehet, így ezzel kell beérni. Az előző oldalnál ráadásul lehetett látni a főoldalon az utolsó 8-10 frissen feltöltött könyvet, rákeresve egy szerzőre pedig a többi könyvét. Na itt nem. Congrats...


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Már megint félrefordítás (thx, waces!)

2. Mint az közismert (sajnos), Ed "A világ legjobb krimiszerzője" Mcbain Hark! című könyvének magyar kiadásából (Csitt!) hiányzik az utolsó fejezet. A Gabo rekord gyorsasággal, mindössze néhány évvel és tonnányi rajongói-olvasói levéllel és telefonhívással később hipp-hopp észlelte a hibát, és kiköszörülte a csorbát: végre letölthetővé tették a hiányzó részt. Ez persze nem az igazi, de ez van.


Búcsúzóul egy emlékeztető: május 25-én Towel Day Douglas Adams és a Galaxis Útikalauz tiszteletére. És végre nem hétvégére esik! Teendő: törölközővel flangálni egész nap, és arra koncentrálni, hogy nem te vagy a hülye, hanem azok, akiknél nincs törölköző, és még rád néznek furcsán.

Könyvek Rrraaakkkééétttaaa!!! 2009. május 9.

AAAAAAAAAAIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!! Kezemben mindkét hiányzó Rakéta Regényújság, hála egy igen nagyon kedves - ezek után meg pláne! - hölgyismerősömnek! Thx, Ogg! :) (Épp ki akartam írni egy pályázatot "Csak semmi erőszak" jeligével, ötleteket várva, hogyan kaparinthatnám meg végérvényesen az újságokat tőle kölcsönkérés helyett, de erre már nem lesz szükség.

Persze az adatokat még nem egészítettem ki, lustaság fél egészség. (És te jó ég, mennyi teendő lenne még az oldallal! Amiket ráadásul mind a 10. szülinapra terveztem, csak ahhoz kellett volna még egy nyárnyi osztatlan szabadidő... Nem baj, mindjárt itt a 20. évforduló.)


És ha már dicsekvés, akkor íme két másik új szerzemény, hála a Bookstationnek. A képek olyanok, amilyenek, csak gyors ízelítőt akartam nyújtani. Infók a képek alatt.

A Transgressions hardcover, első kiadás, és a 10 íráson kívül (amiből 5 érdekel mindössze, de a többit is elolvasom majd) tartalmazza McBain bevezetőjét, illetve pár sort tőle minden szerzőről. A Storm is első kiadás, trade paperback, és ugyebár forgatókönyv, kiegészítve fekete-fehér fényképekkel, valamint King 12 oldalas bevezetőjével. Utóbbi valamikor bekerül majd a Könyvek szekcióba, egy saját review-val együtt, csak jussak el odáig...


Közben szépen lassan felkerülnek a júniusi megjelenések az Európa honlapjára, de a Danse Macabre sehol. Kurva jó lenne, ha egy idióta miatt nem zárják be a fórumot (vagy azóta próbaképp megnyitották volna újra), mert emailt írni nincs kedvem...


És ha már Európa, íme egy adag slágerlista. Idén már szétszedték szépirodalomra és egyébre a könyveiket, King pedig utóbbi kategóriát gazdagítja. Januárban a Duma Key a 8. volt. Februárban A Fekete Ház 2., amiből márciusra 7. hely lett, áprilisban pedig visszatért a Duma a 10. helyre.


Kinget két Shirley Jackson-díjra is jelölték, az N. című írásért, és a Just After Sunset című kötetért. Átadó júliusban. Emlékeztek még Ms. Jacksonra? Tudjátok, ennek a hölgynek a novelláit nem-ajánlottam múltkor, mert egyik szarabb, mint a másik...

És akkor íme a Sunset brit paperback kiadásának borítója. Még mindig a hányadék King felirattal operálnak, de itt annyira nem is ocsmány.


Az Under the Dome hangoskönyvet Raul Esparza fogja olvasni, és 30, azaz harminc CD-n jelenik majd meg. Ez miért jó? Nem hiszem, hogy manapság akkora kaland lenne egy mp3 lejátszó, akár otthonra, akár a kocsiba. Ki a tököm szerencsétlenkedik 30 CD-vel?!


Azta! Könyv jelenik meg a Lilja's Libraryről, ami a világ legjobb Kinggel foglalkozó oldala (igen, a H.Q. csak a második), és ahonnan épp ezért a külhoni hírek szinte kivétel nélkül származnak. Benne lesz az oldalon található sok-sok ajánló, ismertető, interjú és egyebek, meg egy csomó új írás, ami a könyvben lesz először olvasható. Például innen rendelhető, vagy akármelyik Amazonról.


Olvasnivaló rovat. Helyben Bubsy méltatja az Éjszakai Műszakot és a Csontkollekciót, amiért örök hála! Itt egy angol nyelvű írás A Remény Rabjai színdarabról, emitt pedig Joe Hill regényének kritikája, a'la könyvesblog (thx, skywriter!). Állítólag közönséges, de mivel a könyv egyelőre kimaradt, ezt sem olvastam el.

Filmek Dolan és a Buick 2009. május 9.

Dolan DVD: július 1. Svédországban... Angol nyelvterületről szó sincs egyelőre.


Buick. Akkora ijesztő horrorfilmet csinálnak belőle, mint egy ház. A könyv ugyebár minden, csak az nem, szóval jól csinálják... Pénzük még mindig nem nagyon van a készítőknek, úgyhogy egy darabig erre is várhatunk, ők meg addig is egy King novella adaptálásán is dolgoznak.


Az eheti (Amerikában vasárnap este, nálunk az éjszaka közepén, ami egyesek szerint már hétfő, de minden relatív) Family Guyban 3 King-sztorit is parodizálnak majd: Tortúra, Állj Ki Mellettem! és Halálsoron A Remény Rabjai. Részemről nem találom viccesnek a sorozatot (finoman fogalmazva), de ezt tuti megnézem. Pedig a Star Wars specialjük is mekkora unalomhalmaz volt...


Csak a teljesség kedvéért: mindenhol hatalmas hír volt, hogy J.J. Abrams Dark Tower (azaz Sötét Torony - sic!) filmet forgat, pedig a fickó csak azt ismételte meg, amit 1+ éve: ha vége lesz a Lostnak, valszeg ráugranak a projectre. Na.

Egyebek Utalások, polcok, vélemény 2009. május 9.

Utalások:

Sorozatok: Gyilkos Elmék (thx, darkvenom!), Popular (a 2x07-es beszarás jó! :D), Yes Dear.

Rajzfilmek: Simpsonék már megint.

Zene: Pink (thx, Ádám!). A klip itt csekkolható, jópofa.


ReZ vérszemet kapott, így a múltkori, időtlen idők óta első rajongói vélemény után ő is küldött egyet. Thx!

Polcképek: Bumbi aktualizálta a sajátját. Köszi!

Könyvajánló Ruth Rendell overdose! 2009. május 9.

Újdonságok magyarul, vásárlási és helyi review linkekkel rovat. Ismét igen érdekes újdonságok érkeztek, de sajna még nem hozzám. Illetve a Coben már megvan angolul jó ideje, az antológia meg feltehetőleg nem fog érdekelni.Ruth Rendell - Kegyetlen Hollók (An Unkindness of Ravens) [Wexford felügyelő #14]

Az előző frissítésig épphogy sikerült befejeznem a 7. Wexford-regényt, most pedig jókora ugrás következik a sorozatban, dehát istenem, egyelőre ez a két Wexford-kötet állt olvasatlanul a polcon. Egyébként is teljesen mindegy a sorrend, legalábbis úgy rémlik. Ebben a kötetben ugyan Mike Burden, Wexford kollégája (aki a Kriptában nem szerepelt mellesleg) második feleségét fogyasztja, és épp első közös gyereküket várják, de míg McBain 87-es körzetét ezek az apró "folytonosságok" teszik még királyabbá, addig ebben a sorozatban - részemről - csak mezei háttértörténések.

Burden terhén kívül (érted, burden = teher) persze bűnügy is akad a kötetben. Eleinte nem tűnik vészesnek: a szomszéd hölgy ügynök férje eltűnik, az asszony aggódni kezd, Wexford pedig kideríti, hogy a fickó már vezető beosztásban van évek óta, csak épp a kedves feleségének nem mondta el, így nyugodtan csajozhat, és pénze is több marad. Ravasz. De persze lehet, hogy nem is ez történt. És hogy hogy jönnek a képbe - és a címbe - a hollók, akik ráadásul kegyetlenek is? Nos, ez derüljön ki inkább a könyvből.

Tuképpen nem is volt rossz, úgyhogy rendeltem Wexfordból némi utánpótlást. A könyv egyébként magyarul az Európa Krimi sorozatban jelent meg, ahol Ross Macdonald pár regénye is tiszteletét tette. Kár, hogy Rendell-lel manapság nem foglalkoznak a magyar kiadók. Utoljára asszem egy novelláskötet jött ki tőle pár éve, előtte az Európa (itt és a Fekete Könyvek keretében), a Könyvklub, és még legalább egy kiadó foglalkozott vele, természetesen az Albatrosz mellett, ennek ellenére - nomeg mivel igen termékeny írónőről van szó - műveinek csupán töredéke szerezhető be magyarul.


Ruth Rendell - Démon Képében (A Demon in My View)

Hirtelen jött Rendell-maratonom következő két állomását önálló regények teszik ki. Egyrészt mert Wexfordból ideiglenesen kifogytam, másrészt egyébként sem akaródzik kettőnél többet olvasni egy dologból mostanság. Szóval önálló regény, ami Rendellnél általában azt jelenti, hogy a nézőpont pandúrról rablóra vagy effélére vált.

Ezúttal leginkább effélére. Hősünk ugyanis nem lop-csal, csupán a pincében éli ki ferde hajlamait egy próbababán. A légynek sem árt vele (a próbababa azért mesélhetne), és mivel lakótársai szokásait kellőképpen feltérképezte, a térképet pedig folyamatosan aktualizálja, gond nélkül jöhet-mehet a házban anélkül, hogy fény derülne a titkára. Egyik nap azonban új lakó érkezik, akinek ráadásul ugyanaz a vezetékneve és a keresztneve kezdőbetűje, mint hősünknek (ez postailag lehet és lesz érdekes), továbbá épp pszichopatákról írja disszertációját (nem tudja ugyan, de ehhez a legjobb helyre tévedt), még továbbá pedig épp a szeretőjét készül elcsábítani férjétől.

Szerintem teljesen rendben volt a könyv, nem sokkal maradt le a Keresztrejtvény mögött.


Ruth Rendell - A Judgement in Stone

És akkor még egy önálló regény. Ezúttal egy Valentin-napon elkövetett mészárlásról van szó, melyet a meggyilkolt család igen furcsa szolgálója és nem különben furcsa tettestársa követ el. A narráció roppant élvezetes és sokszor humoros ("One wonders what Joan Smith would have done with children if she had had them. Eaten them, perhaps."), az in medias res kezdés után pedig megtudjuk, milyen furmányos módon került a család szolgálatjába az írástudatlan cseléd, hogy ismerkedett meg nem mindennapi tettestársával, és így tovább.

A könyv nagyon ajánlott az angolul tudóknak, Rendellt pedig újra felkaphatná valamelyik hazai kiadó, mert a jelek szerint megérdemli. Ja, és volt benne egy jó kis idézet bizonyos Logan Pearsall Smith-től: "Some say life is the thing, but I prefer reading". Well, so do I.

A BBC World Book Club 26 perces beszélgetése a szerzővel és az olvasókkal itt hallgatható meg. Többek között az is kiderül belőle, miért az a címe a könyvnek, ami (ezen én is filóztam, és ismerve a "megoldást", megnyugodtam, hogy nem én vagyok a hülye). Az oldalon egyébként rengeteg egyéb adás is meghallgatható, akad Patricia Cornwell, Iain Banks, Ian Rankin, Vonnegut, és még sokan mások.


Ruth Rendell - The Secret House of Death

Nem várt gyorsasággal és módon hozzájutottam a következő adag könyvhöz a Bookstationtől, amiben 4 Rendell is helyet kapott a másfél tucat egyéb finomság mellett, így kiválasztottam az egyetlen önálló regényét a pakkból (a polcon van még négy olvasatlanul).

Sue Townsend durván egy éve vált el férjétől, aki azóta azzal a leányzóval él, akivel a feleségét csalta. Sue szomszédságában hasonló dolog zajlik: a vak is látja - a kíváncsi és pletykás szomszédasszonyok meg pláne -, hogy Mrs. North kivel-mivel tölti üres óráit. Sue-nak először Mr. North, majd kedves neje is kiönti a lelkét, gondolván ismerős neki a szitu, biztos megérti. Utóbbi ráadásul kávéra is áthívja Sue-t. Az elvált nő át is sétál a házhoz, majd mivel senki nem válaszol, bemegy a nyitva hagyott ajtón, és természetesen hullába botlik. Sőt, hullákba. Egyikük Mrs. Louise North, a másik pedig házasságszédelgő partnere (naná, hogy a fickó is nős volt). Kérdés, hogy ki, miért és hogyan tette el őket láb alól. Illetve a miért elég nyilvánvalónak tűnik, és mivel ki vannak lyuggatva és vér csöpög belőlük, a hogyan sem nagy titok.

Ez már valamivel gyengébb volt, mint az előző kettő (kb. a Festett Ördöggel van egy szinten nálam).


Ruth Rendell - Shake Hands Forever [Wexford felügyelő #9]

Áááá, nem tudok leállni! A 4 friss Rendellből 3 Wexfordos, így egyet mindenképp ki akartam pipálni, mielőtt szerzőt váltok.

Hathall úr anyjával hazafelé tart. Az asszony utálja ugyan a férfi második feleségét, mivel elszipkázta kicsi fiát annak első feleségétől, de három év után nagy duzzogva mégis belement egy újabb találkozóba. Hathall aktuális felesége elvileg az állomáson várja őket, gyakorlatilag azonban nem. Valahogy azért hazakeverednek, ahol szintén hűlt helye az asszonynak - amíg a kedves mama meg nem találja a hulláját az emeleten. A ház makulátlanul tiszta (az anyósnak nehéz a kedvében járni), a rendőrök csupán egy tenyérlenyomatot és egy pár hajszálat találnak. Wexford meg van győződve, hogy a férj tette el láb alól a feleségét, de mivel bizonyíték nincs, ő pedig továbbra is köti az ebet a karóhoz, a felettese a fejére koppant, és elveszi tőle az ügyet. Felügyelőnk persze nem adja fel, a háttérben maradva próbál a dolgok végére járni.

Az előző két Wexford-sztori nem volt rossz, így azt hittem, ez is rendben lesz, de nem igazán tetszett. Nem is baj, mert a végén megint egy Rendellt emeltem volna le a polcról hirtelen felindulásból, az meg hogy nézne ki?


Lisa Gardner - Alone

Az írónőkkel sokszor bajban vagyok. Ok, hogy krimit vagy akármit ír, de mi van, ha az csak "álca", és valójában szerelmetes regényről van szó? Vagy ír ilyet is meg olyat is. Brrr... Sokszor a cím, a borító, vagy akár a szinopszis is félrevezető lehet. Gardner például Alicia Scott álnéven valóban ír csöpögős cuccokat, de olybá tűnt, saját nevén nekem való dolgokkal foglalkozik. És tényleg.

Bobby Dodge rendőrként tengeti napjait, de mint oly sokan, eddig ő sem ölt embert. Eddig. Most azonban családi perpatvarhoz riasztják, és mivel hamar odaér, kézbe is veszi a dolgokat, ahogy egy profihoz illik. A famíliának nem ez az első esete a rendőrökkel, ez azonban az első alkalom, hogy fegyver dörren.

Bobby megérkezik a helyszínre, ahol eligazítják, majd feltérképezi a terepet, elfoglalja helyét távcsöves puskájával, és vár. Mikor a férj fegyvert fog a gyermekét karjaiban tartó feleségére, dönt: meghúzza a ravaszt, és eltűnteti a férj fél fejét.

Ugyan elvileg megfelelően járt el, mégis szinte mindenki Bobby ellen fordul. A mindenkibe a halott férj apja, egy bíró is beletartozik feleségével együtt, akik mellesleg Catherine-re, a fia feleségére is fenik a fogukat. Mert az kizárt, hogy a fia legyen a ludas, biztos az asszony miatt volt az egész, a gyereket is ő terrorizálta, nem a férfi. Nem mellesleg Catherine-t gyerekkorában pár hétre foglyul ejtették, és étlen-szomjan tartották egy sötét lyukban - ez biztos sokat használt a személyiségének.

Szóval a felütés érdekes és izgalmas, ahogy a szövevényes regény hátralevő része is, tehát biztosan fogok még olvasni a hölgytől. Bobby főszereplésével megjelent egy másik könyv is (Hide), akadnak önálló regényei is, valamint egy durván fél tucat könyvből álló ex-FBI-os sorozata is, szóval van mit begyűjteni.

A szerző weboldala meglehetősen informatívnak tűnik, bár csak módjával nézelődtem a spoilerek elkerülése miatt. Ami viszont tetszett, az a Kill a Friend, Maim a Buddy című kezdeményezés, ami gyakorlatilag arról szól, hogy a kedves olvasók kinyírathatják barátaikat és üzletfeleiket Gardner könyveinek lapjain. Jópofa. Ahogy ezek a videók is, amik Lisa egy napját mutatják be, miközben spoilermentesen reklámozzák az aktuális könyvét is: egyik (Hide), másik (Say Goodbye).