... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Fucktober + utószülinap + előkarácsony 2009. november 12.

Először is sorry a megkésett/kimaradt frissítés miatt. Vészhírlevelet épp kiküldhettem volna, de eszembe se jutott pár nappal ezelőttig, talán mert úgyse olvassa a kutya se. Október 10. körül akartam nekiállni a havi frissítésnek, aztán közbejött ez-az, a következő héten meg egy hétre meghalt az oldal, tehát az az időszak is kiesett, így maradt a köv. szerda. Össze is raktam a frissítést (eskü!), csak épp feltölteni nem tudtam további technikai problémák miatt, melyek csak tegnap, szerdán hárultak el. Gondoltam, hétvégén mostmáraztántényleg frissítés, erre ma délelőtt bepottyant a postaládámba egy finomság, amiről kezdtem lemondani, így hazaérve mindent félredobtam, az alvásról is lemondtam (pedig már napközben is minden bajom volt), hogy hirtelen felindulásból létrejöjjön ez a frissítés. Aludni meg ráérek hétvégén...

A hírek nem a legfrissebbek, és a beküldött cuccok sem mind kerültek ki egyelőre, ezért is elnézést, de legközelebb felzárkózom, amennyire lehet.


Zenebutik. Az új Foreigner albumot, a Can't Slow Down-t akartam ajánlani, előrendeltem meg minden, 2 hét alatt ide is ért (nem siette el), de a kibaszott Walmart (ők jelentették meg) olyan elbaszott csomagolást gyártott hozzá, hogy öröm nézni, csak épp a lemezeket nem lehet normálisan kiszedni meg visszatenni. És szövegkönyv sincs, így egyelőre nem hallgattam meg az új nótákat, csak a bónusz CD tartalmát (újrakevert régi dalok - fölösleges, mivel nem vagyok audiofil, viszont megvannak a sorlemezek). A DVD-hez meg le kéne ülni a seggemre, hogy ne csak halljam, így az is odébb van.

Azért íme egyik legnagyobb kedvencem, a Juke Box Hero élőben, valamint a szaxofonnal dúsított Urgent.


Aktuális dühöngés. Ld. zenerovat + szerverhalál + folyamatosan fogyó szabadidő + mint tegnap és ma kiderült, újabb kavarások év végén. Egyelőre ennyi...


Halálrovat. Armin Gessert, a Great Gianna Sisters című atomkirály C64-es játék egyik kiagyalója. Emlékét örökké megőrizzük, miközben a játék zenéjének Machinae Supremacys feldolgozására bólogatunk. Ehun e.


Szavazás. Ahogy azt én elképzeltem, hogy szinte minden variációt lefedtem. Majdnem az egyéb opció vezet ugyanis, viszont csak néhányan fejtették ki a dolgot. Erre lehetőség van emailben, vagy akár szavazás után (vagy a szavazatok megtekintésekor) is tudsz kommentet hagyni. Arról nem beszélve, hogy képeket is lehet ám küldeni, hogy felkerüljön a többi gyűjtemény mellé a Rajongók szekcióba. Tényleg érdekelnének az alternatív megoldások, emberek!


Ezzel a szokásos rovatok letudva, most pedig lássunk némi extra tartalmat, amit soha sehol máshol és... Na.

Elsőként ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚ! Ezúttal Müller Dettivel, aki szintén fordít Kinget, leginkább novellákat, de egyebeket is (a Tom Gordont például), és persze nem csak Kinget. Nem csak erről kérdeztem, ő pedig készséggel válaszolt. Jó szórakozást hozzá, szerintem a korábbiakhoz hasonlóan ez is nagyon érdekes olvasmány. Nomeg aki a Zabhegyezőt szereti, rossz ember nem lehet :)

Ezúton is köszi még egyszer Dettinek, hogy vállalta a kínvallatást, és Totth Bencének, hogy utat vágott nekem hozzá :) Ja, és nem ő fordította a Just After Sunsetet, de - ez az imént derült ki, így nincs benne az interjúban - mégis közreműködik majd. Legjobb! Végezetül elnézést kérek tőle, valamint a kedves mamájától, amiért csak most került fel az interjú. Mindenkinek jó mulatást hozzá!


Másodikként ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚ! Mégpedig Serdült Orsi. Hogy ki ő? Nos, mindössze MISS WORLD HUNGARY 2009! Nem rossz, mi? :) Az ötletet köszi Gergőnek, aki felvilágosított, hogy Orsi kedveli Kinget, és mi lenne, ha eldumálnék vele erről-arról. Mivel Orsi "csak" rajongó, különösebb köze nincs Kinghez, ezért az interjú nagy része egyéb dolgokról szól, de ez talán nem olyan nagy baj. Az interjú nem egészen 12 órája érkezett hozzám, és persze vannak képek is.

Köszönet ezúton is Rother Anettnek (Magyarország Szépe Kft.) és persze Orsinak a közreműködésért! December 12-én Miss World szépségkirálynő-választás. Drukkoljatok Orsinak, ha már volt oly' kedves és interjút adott a H.Q.-nak. Ezért még a könyvjelzős válaszát is elnézem most az egyszer, meg azt, hogy korábban nem ismerte az oldalt :)

Itt pedig egy bónusz néznivaló, amit én vadásztam, és szerintem ez a legjobb kép Orsiról (klikkre megnő). Az Anett által küldött két kép az interjúba ágyazva leledzik, és eredeti (óriásihatalmasnagy) méretben is letölthető.

Serdült Orsi


Harmadikként... nem, nem exkluzív, de ÚJABB INTERJÚ! Alexis Bramhook (ld. előző frissítés) tett fel pár kérdést énszépségemnek, és eredeti helyén, a prae.hu-n szeptember 30. óta olvasható, de azért itt is elfér, elvégre nem minden nap történik velem ilyesmi (nem ez volt az első alkalom, de most először lett belőle valami, mivel nem kellett több száz kilométert utazni és a tévében vigyorogni hozzá).


Ezt pedig az imént találtam, a mai nap immár sokadik WTF pillanata: Tortúra színdarab magyarul! Egyelőre tessenek a linken nézelődni, legközelebb összeszedem az infókat, képeket, egyebeket ide is.


És lenne még valami, az se semmi, majd meglátjátok, de inkább meghagyom karácsonyra (addig is thx, Feri!).

Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Vicces Fűnyíróemberes plakát. Thx, bassoon!

2. King ölte meg John Lennont! Bizony. Régebben már volt, de ez magyarul van. (Thx, perme!)

3. Martin Scorsese kedvenc horrorfilmjei, köztük egy King. Thx, ReZ!

4. Miniatűr King könyvek babaházakba. Az emberi hülyeség tényleg nem ismer határokat. 1:12 méretarányúak, és majdnem annyiba kerülnek, mint az igazi mass market paperback kiadások. Aszongyák, minden oldalon 1:12-es arányú szöveg van, de a könyvet dísznek és gyűjtőknek ajánlják, nem olvasásra szánták. Még jó :)

5. King önarckép, potom 2-3000 dollárért vihető, ugyanis még nem kelt el.

6. És a keretes szerkezet végett újabb fűnyírás, ezúttal egy Harry Harrison-kötet végéről (thx, bdave18!):


Azt hiszem, megegyezhetünk, hogy a késés ellenére - illetve éppen amiatt - ez egy igencsak odabaszós frissítés lett. Ennek örömére legközelebb december 20. körül érkezem, addig is Boutros Boutros-Ghali!

Könyvek Minden csúszik... 2009. november 12.

Jó hírekkel sajna nem igazán szolgálhatok: a Danse Macabre már nem A Horror anatómiája címen fut, és jövő év elején érkezik. A Tűzgyújtó utánnyomás sem érkezik már idén, ahogy a Just After Sunsetet (magyarul perpill Napszállta Után) is csak jövőre olvashatjuk magyarul. Nem tudom, hogy akartak eleinte idei megjelenést, amikor Müller Detti csak nemrég csatlakozott a fordító(k?)hoz...


Közben átalakult az Európa website-ja. Nem nagyon, a dizájn maradt, de a felépítés kicsit más. Az meg milyen jó, hogy a Kinges szavazást anno kiadták nekem, ők meg most Agatha Christie-set csinálnak teljesen egyedül. Lett FAQ meg minden, a Fórum ellenben már nincs is a menüben. Így kell mindenre kiterjedő pusztítást végrehajtani, minden troll tanulhatna tudjukkitől...


Sajtószemle rovat. A jelek szerint mindenki Blaze-t olvas. Még én is, ami meglepő. Rajtam kívül Bubsy is (helyben mindkét ajánló), valamint Alexis Bramhook, Sweeney, a Népszabi (thx, Ogg!), a divany.hu (thx, humbert!), a napvilag.net (thx, humbert!), az ekultura (thx, Tamás!), valamint a könyvesblog.

Itt pedig magyarul A Remény Rabjai színdarabról. (Thx, humbert!)


Under the rovat. Egyrészt megjelent maga a Dome, másrészt az amerikai kiadásnak valami eszement jó a borítója. Klikk!

Under the Dome

Aztán: a könyvet ihlető The Cannibals című írásból két hosszabb részlet is letölthető Kingéktől (és legközelebb innen is, nem mintha nem lenne mindegy). 8-as Acrobat Reader kell hozzá, hogy a fene megeszi...

Ez meg már nem annyira aktuális, de jópofa: A Hodder & Stoughton (a könyv kiadója) 5196 darabra szabdalta a könyvet, és szétszórta a részeket a nagyvilágban (a neten és IRL is), így aki ügyes, a megjelenés előtt összerakhatta a könyvet. Bővebb infó.


A novemberi amerikai Playboyban egyrészt van Marge Simpson (vicc, pedig komoly), valamint King The Bone Church című verse, mely online is olvasható.


King és 9 további illető levele Obamához itt.


Bookstation rovat. Tonnaszám érkeztek vadi új Kingek olcsóér' (-5% SKHQ kedvezmény, ld. FAQ!), érdemes benézni. Valamint van nekik ilyen jópofa borítójú Pet Sematary, és az első 4 kötetet tartalmazó Dark Tower pakk, új bevezetőkkel, és az első rész bővített változatával.


Ezt pedig továbbra is kérném szépen karácsonyra, mert mint már többször említettem, eszméletlenül jónak tűnő kiadványról van szó, ami épp annyira drága is.


Jövőre Riding the Bullet limited edition illusztrálva például ilyenekkel.

Filmek Mindenféle 2009. november 12.

Valaki, akivel szóba áll a Cinetel, megérdeklődné, hogy mi a tök van a Dolan's Cadillac DVD-vel?


Dicsekvés rovat. Dolores Claiborne DVD kemény 3 fontért. Nálunk is megjelent anno, de ezer éve nem kapható, ennyiért meg sose árulták. Extra nem sok, egy audiokommentár és egy előzetes.

A másik: The Stand mini 6 fontért. Igaz, hogy előtte valamivel és azóta szinte állandóan 5 font, de kicsire nem adunk, meg egyébként is 6 órás cucc, ennyiért is ajándék volt. Ezen a kiadáson semmi extra nincs, hacsak nem a matrica az elején, miszerint 9 órányi néznivaló van a két lemezen, hátul meg ott van, hogy 360 perc, mert annyi az annyi (tévében, reklámokkal volt 8). Ügyes. Persze megfelelő mennyiségű pisiszünettel nyújtható a dolog.


Ez pedig nem az enyém, de kurva jó. Az Xpress fórumon (is) lehet találkozni a srác, tzoli munkáival (házi barkács cuccokról van szó ugyanis). Le a kalappal!


Nagy hír: Haven! Így hívják a Colorado Kid alapján készült sorozatot (thx, jatfield!). 13 rész le fog forogni, aztán meglátják. A Holtsáv készítői állnak a project mögött, de elnézve a szinopszist, kb. nulla (a címváltozással még kevesebb) köze lesz a regényhez. Merthogy egy kísérteties Maine állambeli kisváros áll a középpontban, ahol mindenféle fura szerzet éldegél, és mikor elkezdenek csíntalankodni, Audrey Parker FBI-ügynököt odaküldik, hogy csináljon rendet.

Kingnek semmi köze hozzá, nem vesz részt a dologban, sőt, azt mondta, sokkal inkább X-akták a dolog, mint Colorado Kid. Szerintem is. Itt pedig egy érdekes cikk a sorozat finanszírozásáról.


Közben lement a SyFy csatornán a Children of the Corn remake, és DVD-n is kijött. Egyelőre csak Amerikában, de hátha később angoléknál és/vagy nálunk is megjelenik. Nem mintha jó lenne (nem láttam, de meg merem kockáztatni), viszont a teljesség ugyebár... Ehren Krugert (akárki legyen is) pedig felkérték, hogy írjon egy forgatókönyvet a novella alapján. Tehát ez is remake lesz. Nagyok hiányzik.


Ryuhei Kitamura, aki a Midnight Meat Traint adaptálta Clive Barker novellájából (még nem láttam, mert még nem olvastam, de asszem már megvan), következő áldozatnak a Home Deliveryt (Otthoni Szülés) nézte ki magának a Rémálmok és Lidércekből. Ha jól emlékszem, az volt az egyik leggyengébb írás a kötetben (részemről), de azért hajrá.


Remake lehet a Quitters, Inc.-ből is. Eredetileg a Macskaszemben filmesítették meg a remek novellát (Leszoktató Rt.), most pedig Samuel L. Jackson főszerepelne benne.


Cujo BD november 24-én Amerikában. Persze a 25. évfordulós kiadás, vagyis szebb kép és hang + 40 perces dokumentumfilm, ahogy a DVD-n is. R2-ben csak egy fapados verzió létezik a DVD-ből, az nekem meg is fog felelni.

Egyebek Utalás hegyek, a többit legközelebb 2009. november 12.

Utalások:

Könyvek: egy szakkönyv (thx, darkvenom!).

Sorozatok: Leverage, Mock the Week (2x), Castle, Jericho (thx, skywriter!), Accidentally on Purpose, Hank, Never Mind the Buzzcocks, How Not to Live Your Life (utóbbi itt csekkolható).

Zene: Demons & Wizards.

Könyvajánló Dupla adag 2009. november 12.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Szép adag, amolyan előkarácsonyi lista. Vagy akár karácsonyi, ennél sokkal több dolog már nem jön idén.Lawrence Block - Lucky at Cards

Block leginkább a visszatérő szereplőiről ismert, de írt egy rakás önálló regényt is. Ezt pl. a '60-as évek közepe táján, meglepő módon kártyázással a középpontban.

Hősünk ex-bűvész, akit rádumálnak, hogy tudását fordítsa inkább kártyapartikra. Így is tesz, aztán egyszer elkapják és jól elagyabugyálják, minek következtében költözni kényszerül. Miután rendbeszedi magát, ismét játékra adja a fejét, arra viszont nem számít, hogy az egyik gazdag játékos fiatal felesége észreveszi a trükkjeit. A nő nem leplezi le, inkább együtt elkezdenek cselszőni, hogy jól megszedjék magukat a férj kárára, de megölni nem tudják, mivel akkor ugrik a pénz.

Nem rossz darab, de nem csodálkozom, hogy anno álnéven jelent meg, mivel semmi Blockos nincs benne.


Lawrence Block - The Burglar in the Library (A Betörő, Akit Temetni Veszélyes) [Barnie Rhodenbarr #8]

A pocsék magyar cím és a so-so borító miatt úgy döntöttem, inkább angolul olvasom el a kötetet. Nem mintha ez a kiadás szebb lenne, de legalább a címe nem szar. Meg egyébként is kíváncsi voltam, hogy vajon a fordítás miatt szar újabban Bernie, vagy nem. Persze nyilvánvaló volt, hogy nem, mivel a második és a negyedik kötet kivételével mindet agavés kiadásban olvastam, és mindet Varga Bálint fordította, az első és a harmadik pedig igen jól sikerült, csak az ötödiktől kezdett romlani a színvonal.

Bernie aktuális barátnőjével hétvégi kiruccanást tervez egy Angliát idéző helyre, de a nőnek sürgős elintéznivalója akad (ti. pár nappal később lesz az esküvője), ezért betörő barátunk kénytelen kibaszottul idegesítő barátját, Carolynt magával rángatni. Ha már ott van, Bernie egy ritka, Dashiell Hammettnek dedikált Raymond Chandlerre is rá akarja tenni kesztyűs kezeit, de ezt megakadályozza a könyvtárban talált hulla, amit megelőz legújabb ex-barátnője és újdonsült férje felbukkanása, és követ még néhány halott.

A Betörő, Akit Behavaztak (merthogy szakad a hó végig, ha nem mondtam volna) egy igen gyenge valami, még ha néhány korábbi kötetnél jobb is valamivel, de aki nem ábrándult ki Bernie-ből korábban, az valószínűleg nem most fogja elkezdeni. Bár ki tudja, nálam is elég hirtelen jött. Pedig emlékszem, mennyire sajnáltam, hogy az első kötetek olyan rövidek, és mennyire vártam a későbbieket, amik már vaskosabbak.

Scudder idén már nem jön az agavétől, azt mondták, évente egyet tud elviselni a magyar piac, ami azt jelenti, hogy kb. 2525-ben jelenik meg a vége, mivel 16 kötetes és eddig 7 jelent meg nálunk. Jön viszont a következő, utolsó előtti Bernie, a Zabhegyezős, amire igen kíváncsi vagyok, tekintve hogy egyik kedvenc könyvem. Persze Chandlert és Hammettet is szeretem, mégse lett tőle jobb ez.


Jeff Lindsay - Dexter by Design (Dexter Darabokban) [Dexter #4]

Újabb pocsékszar agave borító, ezúttal azonban az egész sorozatra jellemző (az első két brit kötet se az igazi, ez a mostani viszont tetszik, de nem fogom visszamenőleg megvenni a korábbiakat újabb kiadásban), meg ha már angolul kezdtem Dextert olvasni, úgy is folytatom. A harmadik kötet után erősen elgondolkoztam, hogy hagyom a francba az egészet, annyira ótvar volt, de aztán előjött a completist énem...

Szerencsére ez már jobban sikerült. Sajnos egyáltalán nem vicces (az első kettőn jókat mosolyogtam néha), de már az is valami, hogy a harmadik kötet szintjéről sikerült elrugaszkodni - felfelé.


C.J. Box - Open Season [Joe Pickett #1]

A Zsaruk Paradicsoma (Blue Heaven, ld. idén február) meglehetősen bejött az addig számomra ismeretlen írótól. Egy darabig úgy volt, hogy a Victoria Kiadó elhozza nekünk a 6. (naná, hogy a közepén kezdik!) Pickett-kötetet, aztán kiderült, hogy mégsem, én meg úgy döntöttem, hogy itt a remek alkalom az elején kezdeni.

Mivel amolyan erdészes-erdős-vadászos-vadászós dologról van szó, feltehetőleg Box közelébe se mentem volna, ha nincs a Blue Heaven. A helyszíntől és a témától függetlenül persze lehetett volna jó, de nem igazán nyűgözött le. Alig történik valami, és ami mégis, az sem túl érdekes. A főszereplő is kicsit semmilyen (kb. mint Jack Reacher), bár az valahol pozitív, hogy nem egy Rambo, hanem mezei halandó, aki többet hibázik, mint nem.

Valamikor folytatom az olvasást 2. kötettel, hátha ahogy haladunk előre, úgy javul (ez volt Box legelső könyve), de inkább az új önálló regényére pályázok (Three Weeks to Say Goodbye), csak az még nem jelent meg mass market paperback kiadásban.


Richard Matheson - Earthbound

David és Ellen, helyrehozandó félrecsúszott házasságukat, visszatérnek nászútuk helyszínére, hátha. Mostanra a házikó a természeti erők áldozata lett, így kénytelenek egy másik helyen megszállni. Ott azonban már lakik valaki. Vagy valami.

Ez is egy a sok kísértetházas történet közül: nem különösebben jó, de nem is vészes. Kivéve a vége felé néhány oldalt két alkalommal, amiktől azt hittem, összehányom magam, annyira mézes-mázosra sikeredtek.

Ami szintén zavart, az a túlzott vesszőhasználat. Az angol nyelvben máshogy működik, mint nálunk, de itt zavaróan sok volt belőlük. Az alább tárgyalt Mathesonnal ilyen gondom nem volt.

Sajnos a szerző könyveiből nem sok jelenik meg újabban olcsó paperback kiadásban, 15 dollárt pedig igencsak sokallok egyetlen regényért (úgy meg főleg, hogy eddig Matheson semmi zseniálisat nem tett le az asztalra nálam), továbbá antikváriumban is ritka vendég, de azért 1-2 még akad olvasatlanul.


Richard Matheson - The Incredible Shrinking Man

Pl. ez is. Angoléknál az SF Masterworks sorozatban jelent meg, ez viszont az amerikai kiadás, ami egyrészt feleannyiba sem került, másrészt akadnak benne bónusz novellák, de ezekről később.

Ki ne látta volna a Drágám, a kölykök összementek című remek családi vígjátékot? Vagy egyéb összemenős filmet, akár ennek a könyvnek a filmváltozatát. (Nos, én az utóbbit nem.) A felállás itt is ugyanaz, illetve annyiban tér el pl. az említett filmtől, hogy itt a főszereplő szépen lassan töpörödik, nem egy csapásra lesz kicsi. A lényeg ettől függetlenül ugyanaz: próbál boldogulni, várva az elkerülhetetlen véget, amikor is végleg eltűnik. Közben pedig kiderül, mik történtek korábban, és mi vezetett a szerencsétlenséghez.

Szerintem igen érdekes téma, a könyv is jó volt. És egy másik mű is eszembe jutott közben. Meg nem mondom a szerzőjét vagy a címét, de valami magyar gyerekkönyv, kiskoromban olvastam, asszem egy pici tündérről szól, aki az ágy alatt vagy valami hasonló helyen éldegél. Emlékeim szerint klassz volt az is, de nincs kedvem előszedni a bazi nagy doboz gyerekcuccot, és felforgatni az egészet.

Ami a novellákat illeti, 9 darab is helyet kapott a kötetben (a plecsni is ezekre vonatkozik, nem a regényre). A Nightmare at 20,000 Feet egy fickóról szól, aki repülés közben valami furcsát vesz észre a gép szárnyán. Egynek nem rossz. Az eredeti Alkonyzónában és a mozifilmben is adaptálták.

The Test. 2000 körül olyan népesség-szabályozó törvény születik, melynek értelmében az idős embereket egy alkalmassági tesztnek vetik alá, melyen ha elbuknak, annyi nekik. Les is erre készül 80 éves édesapjával, másnap pedig eljön a próbatétel ideje... Az írás magyarul is megjelent, mégpedig a Szívélyes Fahrenheit című antológiában, és A Vizsga címet kapta.

A Holiday Man egy rövid, de annál érdekesebb történet, amiről nem nagyon tudok semmit írni a poén lelövése nélkül. Talán csak annyit, hogy a címszereplőnek igen furcsa foglalkozása van.

A Mantage-ban egy író azt kívánja, bárcsak úgy működne az élet is, mint a filmeken: a kevésbé fontos eseményeket akár át is ugorhatjuk (ld. montázsok), hogy ne kelljen várni pl. arra, hogy befusson az illető. Nos, kicsit máshogy sül el a dolog, mint szeretné. Hangulatilag stimmel, az ötlet is jó, de az összhatás nem az igazi.

The Distributor. Új szomszéd költözik a Sylmar Streetre. Látszólag mindenkivel kedves, valójában azonban mindenkivel ki akar cseszni. Kicsit olyan, mint a Hasznos Holmik. Nagyon tetszett.

A By Appointment Only egy csakis előre bejelentkezett vendégeket fogadó fodrászról és manikűrösről szól. Ez is jópofa.

A Button, Button szintén kikötött az Alkonyzónában, illetve idén film is készült belőle (The Box). Te mit tennél, ha valaki megjelenne egy dobozzal, és közölné, hogy ha megnyomod a rajta lévő gombot, valaki, akit nem ismersz, meghal, te pedig gazdagabb leszel 50 ezer dollárral? Elgondolkodtató...

A Duelből Spielberg készített filmet Matheson saját forgatókönyve alapján, a folytatását pedig King fiával együtt követte el nemrég. Mindössze egy őrült kamionos és egy szerencsétlen autós párharcáról szól, de remek darab.

A Shooflyban a főszereplő egy légytől próbál megszabadulni. Jól indult, de a vége felé "elromlott".

A kilenc novellából szinte mind tetszett, a Shoofly és a Mantage volt gyengébb valamivel. Jó arány. Létezik egy 3 kötetes Collected Stories Mathesontól, de állítólag olyan pocsék a szerkesztése (illetve annak hiánya), hogy valószínűleg inkább több kisebb novelláskötetet szerzek majd be alkalmasint, törekedve a minél teljesebb gyűjteményre.


Jim Thompson - Svindlerek (The Grifters)

Thompsontól eddig csak a Szökésbent (The Getaway) olvastam (és két további könyve megvan angolul), más eddig nem is jelent meg tőle magyarul, most azonban, hála az agavének, véget ért a hosszas várakozás.

A történet egy nem éppen példamutató anyáról, szélhámos fiáról, és annak kurva barátnőjéről szól. A könyvből film is készült, állítólag jól sikerült, a forgatókönyvet pedig Donald Westlake írta, de nekem eddig kimaradt, és a könyv elolvasása után sem kaptam kedvet hozzá. Egynek jó volt, de ennél azért többet vártam, a Szökésben tetszetősebb volt.

A kötet egyébként az agave .45 sorozat első darabja, mely hasonló jellegű krimiket vesz majd egy kalap alá, gagyi logóval - és remélhetőleg néha normális borítüóval - látja el őket, és évente kettőnél több nem is nagyon fog megjelenni belőlük, valamint visszatérő szerzőket is csak akkor terveznek, ha az adott kötetből sok fogyott. Tehát szó sincs Thompson életműről, sőt, örülhetünk, ha lesz még egyáltalán tőle valaha valami magyarul.

Ami a külsőt illeti, az szokás szerint felemás: a mellső borító még hagyján (kivéve a .45 logót), de a hátulja megint túl üres (nem találtak elég random bizbaszt, amit rá lehetne hányni?), a gerince meg egy szar az egymásra csúsztatott szerző-műcímmel.

Belül megvan a szokásos agave védjegy, ti. add ide helyett add oda van írva, nehogy már helyesen használják a kifejezést a sokadik olvasói jelzés után (vagy akár anélkül), és persze nem lehetett fánkot írni, mert a donut sokkal menőbb. A svindli és svindler szavak használata minden második mondatban szintén nem tette élvezetesebbé a könyv elejét. Ok, ez a címe a könyvnek, gondolom Thompson is ilyen sűrűn használta őket, de attól még lehetett volna variálni.

A sorozat jövőre folytatódik egy idénre tervezett kötettel Charles Willefordtól, és remélhetőleg lesz más is.


Richard Stark - Parker és a Szindikátus (The Outfit) [Parker #3] / Parker és a Szajré (The Score) [Parker #5]

Donald Westlake alteregójához van szerencsénk, aki leginkább a Parker sorozat sok-sok kötetét követte el, meg néhány egyéb dolgot is. Az első rész Visszavágó címen szerencsére nálunk is megjelent a film kapcsán, aztán nagy kuss, majd jött az agave.

Az első sztoriban Parker meglepő módon a Szindikátussal, egy igen kiterjedt bűnszövetkezettel készül leszámolni, mivel megpróbálják eltenni láb alól. Mozgósítja barátait és üzletfeleit, akik ennek megfelelően könnyű célpontokat vesznek célba. Ezek a részei klasszak voltak a könyvnek, minden fejezet egy-egy önálló rablás. A többi se volt rossz, de a Visszavágó szerintem jobban sikerült.

A másik történetben annyi történik mindössze, hogy Parker és tucatnyi haverjai egy egész város kirámolását tervezik és hajtják végre.

Emlékeim szerint a Visszavágó mindkét könyvnél jobb volt, de ezekkel sincs baj (kivéve a szokásos add odát és a talkie-walkie-t walkie-talkie helyett, bár utóbbi valszeg nem a fordító hülyesége). Pozitív, hogy két regényt pakoltak egy kötetbe, egy könyv áráért (naja, 270 oldal az egész), az viszont már kevésbé, hogy bár ott díszeleg a "Parker sorozat" felirat a könyvön, csak szemezgetni fognak a könyvekből, tehát sem a 2., sem a 4. kötet nem lesz elérhető magyarul (eleinte úgy volt, hogy a 2. is érkezik). Ehhez csak gratulálni tudok, pedig kettesével (legalább eleinte) egész gyorsan lehetne haladni. Block Scudder sorozatát sem sietik el, az is kitart még vagy 10 évig ilyen tempóban, ott mégsem válogatnak, szóval nem értem. A borítóról meg inkább nem mondanék semmit...


John Sandford - Tűzvillám (Heat Lightning) [Virgil Flowers #2]

Imádom Sandford regényeit. A sztori egy dolog (ezúttal Vietnam, CIA, gyilkosságok, akármi), de kurva jók a karakterei és a párbeszédei. Nyilván nem egy 87-es körzet, de majdnem. És bár ez Virgil Flowers, mégis csomót szerepel Davenport, ahogy a Davenport-sztorikban sem csak Lucas van, hanem a csapat többi tagjai, és még a recepciós meg a titkárnő meg a többi mellékszereplő is emlékezetes.

Szóval ez is ajánlott olvasmány, mint a legtöbb Sandford.

Jó lenne, ha idén jönne magyarul a Wicked Prey, de egyre valószínűtlenebb. Még jó, hogy a töketlen Alexandra miatt ezt csak nemrég sikerült megvennem... Aztán ha megvolt a Wicked Prey, jöhet a 3. Flowers (Rough Country) és a legújabb, egyelőre írás alatt álló 20. Davenport (Storm Prey).


Richard Bachman - Blaze (Blaze)

Ld. Könyvek.


Harry Harrison - The Stainless Steel Rat Wants You [Rozsdamentes Acélpatkány #4]

Megjelenési sorrendben a 4. Acélpatkány történetről van szó, de később született néhány előzmény, mely az első kötet előtt játszódik, így ez a mittudoménhanyadik.

Az első két regény anno nem nagyon tetszett, de a nálunk is megjelent sorozatzáró novella és a harmadik, időutazós sztori már igen.

A felállás a szokásos: Jim DiGriz, a bűnöző egy bűnmentes világban, megmenti a világmindenséget. Ami új, hogy a feleségén, Angelinán kívül ezúttal két fia is besegít. Régi ismerősök is felbukkannak az új arcok mellett, a végeredmény pedig egy egész jó kötet, bár semmi kiemelkedő nincs benne.


Harry Harrison - A Stainless Steel Rat Is Born [Rozsdamentes Acélpatkány #5]

Ez pedig a kronológiailag legelső Acélpatkány. Megtudjuk belőle, honnan jött a név, ki volt a mestere, és persze kalandokból is jut bőven, de szerintem ez volt az egyik leggyengébb (vagy talán a leggyengébb) a sorozatban.


Harry Harrison - The Stainless Steel Gets Drafted [Rozsdamentes Acélpatkány #6]

A Born utáni kötet. Kicsit csalok, mivel még van pár oldal belőle, de a véleményem az előző kötethez hasonló, illetve ez talán még annyira sem tetszett. Olyan közepeske.

Még hiányzik a 3. előzmény-regény (Sings the Blues), és az utolsó 3 kötet (President / Goes to Hell / Joins the Circus), aztán kész is. Lassan jó lenne a Bill, a Galaktika Hőse sorozatból is begyűjteni ezt-azt, mivel magyarul csak az első jelent meg, és anno jobban tetszett, mint az Acélpatkány.