... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető "Boooooldog, boooooldog..." 2009. szeptember 5.

Halász Jutka? Ugyan! Check this out! (A "ma van" persze behelyettesítendő "tegnap volt"-ra, és nem az enyém, hanem az oldalé, de a többi stimmel.)

A zenebutikról ezúttal ennyit.


Aktuális dühöngés. Bookline. Jó, hogy kapcsolatban állnak antikváriumokkal, és lehet mindenfélét rendelni tőlük (még ha néha igen pofátlan árak vannak is, tehát csak ésszel), de az egy vicc, hogy 2-3 munkanap helyett olykor másfél hétig tart begyűjteni egy kötetet, amiatt áll, illetve csúszik az egész rendelés, bőven a megadott határidőn túlra. Vagy, ahogy most történt, végül törölték a tételt. Kérdés, hogy ha nem anyázok egyet emailben, vajon meddig ülnek a rendelésen? Illetve ha az email szerint "az antikváriummal történt egyeztetést követően sajnos törölnünk kellett a megrendelésből a hiányzó kötetet", akkor mi a tökért lehet a mai napig megrendelni online? Fel kéne továbbá jegyezni, melyik antikból nem érdemes vásárolni. Pár százasért újszerű könyv jó buli, ezresért saláta kevésbé. Igaz, nem egy mai darab, meg legalább megvan. A másik meg, hogy egy baszott nagy matrica van mindegyik új angol könyvükön. Szerencsére a könnyen lejövős fajtából.


Szavazás. Az eredmény:

Mióta látogatod az oldalt?
Évek óta (182)
Most jöttem először (145)
Tavaly óta (79)
Néhány hónapja (56)
Kb. a kezdetektől (20)

Az utolsó pontban semmi meglepő nincs (bár én még kevesebbre számítottam, szóval mégis), viszont az örvendetes, hogy a többség évek óta ide jár, az meg pláne, hogy ennyi az új arc. Remélhetőleg nem egyszeri látogatásokról volt szó.

Az aktuális kérdés (ld. jobbra) szerintem könyvgyűjtőként marha érdekes, engem legalábbis mindig is érdekelt, ki hogy rendezgeti az olvasnivalóit. Elvileg minden fontosabb lehetőséget lefedtem (bár az eredeti betűrend saccra nulla szavazatot fog kapni), de ott az egyéb opció, ha esetleg kimaradt valami.

Nálam csak az eredeti megjelenés jöhet szóba, olyannyira, hogy a DT-k sincsenek egymás mellett, se Bachman, se a novelláskötetek, pedig a többi szerzőnél regények (sorozatok kötetei egymás mellett), majd novelláskötetek a sorrend. Sok-sok éve, mikor még csomó olvasatlan Kingem volt (bár megint afelé tartok), méret szerint pakolásztam őket, hogy a nyári szünet végéig minél több könyvet el tudjak olvasni. Így az Az és a Rémkoppantók pl. jóval később került sorra. Annyi eszem persze nem volt, hogy nyáron olvassam a téglákat és suli mellett a vékonyabbakat. Bár akkoriban ez még nem volt olyan problémás, mint újabban. No, ennyit rólam, nyomás szavazni!


Ingyenreklám +. Alexis Bramhook Harc Atlantiszért című könyve megjelent ugyan egy ideje, de itt még nem esett szó róla. Amíg el nem olvasom (köszi a tiszteletpéldányt, Alexis!), addig feltehetőleg nem is fog, kivéve most, amikor megemlítem a dolgot és a website-ot.

A másik. Mint említettem múltkor, a Budapest Film horrorsorozatot indít. Remek-remek! Előbb a logók, aztán részlet a hírlevélből:

A Budapest Film az idei Halloweenre PszichoSokk sorozattal ajándékozza meg a félni vágyókat.

Mint a névből kiderül, a PszichoSokk égisze alatt különböző horrorfilmek jelennek majd meg, melyeket 4 alkategóriába sorolunk - PszichoSokk, Klasszikusok, Slasher, Underground -, hogy a műfaj egész skáláját lefedjük.

Terveink szerint lesznek olyan kiadások, melyek limitált példányszámban, sok extrával kerülnek majd piacra a rajongók nagy örömére.

A PszichoSokk sorozat indító darabjai októberben: Sam Raimi sikerfilmje, a Pokolba taszítva - mozi- és rendezői változat egyaránt lesz a dvd-n. Ezt követi majd a Wolf Creek és a Leszbikus vámpírok gyilkosai, melynek címe önmagában megér egy misét.


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Ragyogásos-bassoonos kiadás.

1. Tudtad, hogy a langolierek valójában zöldségek Oroszországból? Íme a bizonyíték.

2. Ponyva vs. 'magasirodalom'. Kinget is említik benne. (Thx, endless!)

3. Bachman-féle Ragyogás? WTF?' (Thx, bassoon!)

4. Ragyogásos kakukkosóra? Miért ne? (Thx, bassoon!)

5. Jack Torrance regénye. Olvass bele! (Thx, bassoon!)

6. Ghánai filmplakátok. Akad három Kinggel kapcsolatos is. (Thx, skywriter & bassoon!)

7. Kis színes. Vajon a 4-es boncteremben történt? (Thx, zandy!)


Ennyit az egy napot késett (bár múltkor szóltam, hogy ez lesz) 11. születésnapi frissítés bevezetőjéről. Jó mulatást a lentiekhez!

Könyvek Blaze meg minden 2009. szeptember 5.

Pár napja, augusztus végén megjelent a Blaze. Mindenféle infó és borítók a Könyvek között, de egye szar, a borítókat ide is benyomom.

Megrendelni mondjuk itt és itt lehet a kétféle kiadást, egyelőre még 20% kedvezménnyel.


Ahogy azt valószínűsítettem, az Under the Dome 2010 végén jelenik meg nálunk. Már ha nem csúszik. (Thx, barna!) Addig is ausztrál borító.


Dicsekvés rovat. Klassz amerikai kiadású Stephen King Goes to the Movies-t szereztem, remek borítóval (a brit ocsmány).

És kb. ennyi, alapvetően teljesen fölösleges kiadvány (megvenni pláne az volt): benne van a borítón is látható 5 novella/kisregény, meg King 1-2 oldalas bevezetője mindegyik előtt. Ja, meg a végén King 10 kedvenc adaptációjának felsorolása. Ezek betűrendben: Apt Pupil (Az Eminens), Cujo, Dolores Claiborne, 1408, The Green Mile (Halálsoron), Misery (Tortúra), The Mist (A Köd), The Shawshank Redemption (A Remény Rabjai), Stand By Me (Állj Mellém!), Storm of the Century (Az Évszázad Vihara).

Jobb lett volna, ha ezekről (is) ír bővebben, meg úgy általában a filmes dolgokról, lett volna mondjuk 150 oldal az egész, de az csupa új anyag (vagy akár korábbi esszéi, általa/róla/a műveiről írt újságcikkek, akármik), aztán annyi. Ez viszont így fos. Persze én vagyok a hülye, hogy nem tájékozódtam jobban a könyvről vásárlás előtt (nem mintha az lenne a könyvben, amit a fülszöveg ígér). Ugyanakkor nem baj, hogy megvan, úgyis gyűjtöm azokat a kinti antológiákat, amikben King írásai szerepelnek, ebbe meg legalább King is írt valamit pluszban (bár az antológiákban vannak mások által írt sztorik is, ezeket meg már mind ismerem).


King és Straub kb. két év múlva vágnak bele a Talizmán 3. megírásába. Hátha nem Setét Torony 8. lesz belőle...


És ha már Setét Torony: a regényciklusra épülő szerepjáték unalmas őszi-téli estékre. Már azoknak, akiknek vannak barátai.


A Nightmares & Dreamscapes hangoskönyv második hulláma (6 részre bontva jelent és jelenik meg).


Képek a kurva jónak ígérkező Artists Inspired by Stephen King című kötetből. Van egy csomó, úgyhogy nem loptam el őket, inkább linkelek Liljához.

Az Amazonon előrendelve 295 helyett potom 186 dolcsiért a tiéd lehet. Nem kétlem, hogy lélegzetelállító kiadvány lesz, de ennyi pénzt ki ad egy könyvért?

Filmek A Birodalom mindjárt visszavág 2009. szeptember 5.

Szeptemberben érkezik a dán Birodalom első évada hozzánk. Ez ihlette ugyebár A Félelem Kórházát, én meg azóta is félek belevágni (mármint az eredetibe), mert mi van, ha nem tetszik. Leginkább semmi, de akkor is keresem a megfelelő pillanatot és hangulatot. Ja, 5 rongy lesz a 4 epizódos, durván 4 órás évad, extrákkal, szinkron nélkül.


Októbertől egy ezresért lesz bezsákolható A Köd egylemezes változata. Ezt is meg kéne már nézni...


Érdeklődést fokozni tudni kell. Mint az közismert, szeptember 26-án kerül adásba az amerikai SyFy-n (ex-SciFi Channel) A Kukorica Gyermekei remake, előtte pedig, aznap a csatorna levetíti a 4-5-6-7. részeket. Ezek után kétlem, hogy háromnál többen maradnának az esti "főműsorra".


Végül egy nem túl friss Halálsoron DVD kritika.

Egyebek Utalás hegyek és újabb fordítás! 2009. szeptember 5.

Utalások:

Sorozatok: Micallef Tonight, October Road, Nancy Ül a Fűben

Filmek: Zapped!

Rajzfilmek: Family Guy (thx, saly!).

Zene: Violent J (thx, bassoon!).


Új partner: a múltkor említett Screaming blog, ami épp nem működik.


És amolyan szülinapi ajándék gyanánt teregudi fordításában íme az Erkölcsiség (Morality), ami nemrég jelent meg az Esquire-ben.

Könyvajánló Kriminális 2009. szeptember 5.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Utóbbi sajnálatos módon nem sorban kerül kiadásra nálunk, mivel nem fog mind megjelenni. Ennyit az agavéről. Viszont legalább két (rövid) könyvet kapunk egy áráért...Peter Blauner - Gyilkos Szemek (Slipping Into Darkness)

Blaunernek is megjelent egy kötete a General Pressnél néhány évvel ezelőtt, de csak az akció után futottam bele, így inkább ezt választottam. A hátsó borítón Sandford és King keverékének titulálják (nem mintha jelentene bármit is), a mellső borítóra pedig egy hologramos szemet pakolt a kiadó. Már a dombornyomást sem kedvelem, bár az évek során sikerült megszoknom (jobb, mint az élfestés), de ez elég fura volt.

Francis Laughlin nyomozó 20 évvel ezelőtt lecsukatta egy gyilkosság feltételezett gyanúsítottját. Most az illető, Julian Vega kiszabadult, mivel ejtették ellene a vádat, de a nyomozó nem hagyja annyiban a dolgot. Akkor meg pláne, amikor egy másik nőt is holtan találnak, akinek ráadásul tele a fiókja Julianről szóló újságcikkekkel...

Klassz kis könyv, egymást váltják a Francisről és a Julianről szóló fejezetek, melyeken keresztül egyfelől a nyomozó magánéletébe és problémáiba (ti. meg fog vakulni) nyerünk betekintést, másfelől pedig Julian mindennapjaiba, ahogy 20 év elteltével, immár felnőttként próbál beilleszkedni a társadalomba. A fülszöveget viszont nem ajánlatos elolvasni, épp csak a legvégét nem lövik le a történetnek...

Ja, és az Intruder című regénye szerepel King listáján Az Írásról végén (azon könyvek listája ez, melyeket akkortájt olvasgatott és tetszettek neki).


James Hadley Chase - Knock, Knock! Who's There?

Sammy immár 10 éve dolgozik pénzbehajtóként a maffiának. Oldalán a veterán Johnnyval semmi oka az aggodalomra, de azért mégis retteg minden pénteken. Viszont a fizetés jó, és egyébként is, mi máshoz kezdhetne? Aztán egy szép napon Johnny úgy dönt, lenyúlja a nagyfőnök pénzét, és olajra lép, hogy valóra váltsa régi álmát: hajót szeretne, és azon múlatni napjait.

Így is tesz, de ha minden flottul menne, miről szólna a könyv? Legyen elég annyi, hogy ez-az nem egészen úgy sül el, ahogy Johnny tervezte, így menekülni kényszerül.

A roppant termékeny Chase élete és karrierje vége felé, 1973-ban írta ezt a könyvet (még volt 10+ éve és ennél is több könyve hátra, de előtte írt vagy ezret a '30-as évek vége óta). Egynek nem rossz, de nem emelkedik ki a többi lenyúljuk-a-pénzt-a-főnöktől sémára épülő történet közül.


James Hadley Chase - This Is For Real (Mark Girland #1)

Mivel van egy rakás olvasatlan Chase-em (és több tucatnyi, ami sajnos még hiányzik), ismét tőle választottam. Nem annyira krimi-thrillernek, mint inkább kémtörténetnek tűnt, amiktől az ég óvjon, dehát Chase, miért ne olvasnám el?

Nos, talán azért, mert szar. Végigszenvedtem, de minek? Lehet, hogy csak rosszkor jött, bár az előző könyvével, amint az látható, nem volt különösebb bajom.

Mark Girland a főszereplője, aki egy Oroszországba dezertált ügynököt próbál kézre keríteni, miközben az illetőre kb. mindenki más is vadászik. Nem túl érdekes, viszont Girland három másik regényben is szerepel. Talán kicsit jobban utána kellett volna néznem Chase munkásságának, kiszórva az ilyeneket (a Mallory-sorozat sem tűnik nekem valónak), de valószínűleg akkor is bepróbáltam volna, hátha bejön alapon.


Stephen King Goes to the Movies

Ld. fent.


Donald E. Westlake - Somebody Owes Me Money

Kedves agave, így kéne kinéznie egy kriminek! Nem úgy, mint a Stark-kötet, három lyukkal, amin keresztül majdnem látszik valami, a többi meg egyszínű semmi. Igaz, ehhez művészeket kéne alkalmazni... A méretről nem is beszélve. Hard Case Crime rules! A Krimiklub csinálta jól (bevallottan a HCC-t tekintve mintának), csak ők a jelek szerint megadták magukat, meg nagyon kevés cuccot adtak ki, amiből még kevesebb érdekelt (tehát mégse csinálták jól, viszont legalább jó volt kézbe venni a könyveiket). Kár, hogy csak egy Block és ez az egy Westlake volt tőlük a Bookline-on, mert az áruk is marha jó (1.5k körül).

Ez egy önálló regénye Westlake-nek, főszereplője egy Chet Conway nevű taxisofőr. Egyik utasától borravaló helyet lóverseny-tippet kap, amit meg is játszik. Bejön a dolog, viszont mire odaér bukmékeréhez, hogy átvegye a pénzét, csak a buki hulláját találja vérbe fagyva. Egyre többen kezdenek Chet után érdeklődni, ő viszont csak a pénzét szeretné megkapni valahogy, valakitől...

Remek darab, vicces, jól megírt, fordulatos, várom a következőt (egyelőre csak a Dortmunder-sorozat későbbi darabjaiból van meg pár, azokat meg inkább sorban, szóval pihi, amíg az agave nem aktivizálja magát).