... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Úgy tánsolnék (sic!) veled... 2010. április 6.

Rohadt húsvét letudva, jöhetnek a fontosabb dolgok. Pedig alig 3 hét telt el az előző frissítés óta. Jó, mi? Későbbre terveztem (aztán pedig még tegnapra, csak mint említettem, rohadt húsvét), de halaszthatatlan kihirdetnivalóm van, meg akkor már összeszedtem 1-2 egyéb dolgot is.


Zenebutik. Nem tudom eléggé ajánlani a Record Shop X nevű finn netes (is) hanglemezboltot. Jól bebuborékolják a CD-ket, és elsőbbségivel adják fel a cuccokat, így 2 nap alatt meg is érkeznek épségben. Ez történt a Poets of the Fall új albumával, a Twilight Theaterrel is.

Első hallgatásra hatalmas csalódás volt (a második és harmadik albumukkal is ez volt egyébként), de azóta már kezd kialakulni. Lehetett volna több nóta rajta (10 jutott a korongra mindössze), és ezekből lehetett volna pár tempósabb szerzemény, de ez van. Tizenvalahány hallgatás után viszont immár biztosnak látszik, hogy a 4 albumból ez marad a leggyengébb (a borítók közül is). Pár nótát azért kiemelnék: Dreaming Wide Awake (hivatalos klip), Change, Dying to Live, Smoke and Mirrors.


Összevont rovat. Először is dicsekszem (nem utoljára a frissítés folyamán), aztán nyereményjátékozunk. Szóval lett nekem a fordítók által dedikált Danse Macabre, bizony! És ami még jobb, hogy még valakinek lehet ilyen, mivel mind a ketten (meg egy kicsit én is) jó fejek.

Kérdés: Kik fordították a Danse Macabre magyar kiadását? Két teljes nevet lesztek szívesek emailben elküldeni 2010. május 1., szombat éjfélig. Sorsolás utána nem sokkal. És most képek.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Kurva jó minimalista King poszterek. (Thx, bassoon!) Például:

2. Egy kis Ragyogással kapcsolatos Uncyclopedia. (Thx, bassoon!)

3. Friends vs. Shelley "irritáló picsa a Ragyogásból" Duvall.

4. Kép szöveg nélkül. (Thx, bassoon!)

5. Kép szöveggel. (Thx, bassoon!)

6. Még kettő. (Thx, Ciccnyog!)

7. Ez pedig valami kibaszott jó. Ciccnyog újította magának az Ereklyecenter nevű weboldalról, de az amerikai amazonról is rendelhető potom 40 dollárért. Néhány kép. Mondtam már, hogy kibaszott jó?


És ezzel ennyit áprilisra, legközelebb feltehetőleg dögmelegben találkozunk. (Legalább most nem havazik...)

Könyvek Apróságok 2010. április 6.

Dicsekvés rovat #2. Under the Dome plakát. Thx, Bookstation! Kapható egyébként náluk a könyv.


Danse Macabre tartalomjegyzék a helyén. Érdekes, hogy a könyv elején 2009-es dátum szerepel...


A múltkor emlegetett 101 horror film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz Kinges vonatkozású részei. (Thx, scorpicore!)

Carrie: "Két különböző alkotói látomás találkozik a filmben. Az egyik Stephen Kingé. Ez volt az első megjelent regénye, a történet a helyszíne, egy átlagos amerikai kisváros, arról árulkodik, hogy a szerzőt a korabeli mindennapok foglalkoztatják."

Ragyogás: "Stephen King szerint a címet a Plastic Ono Band John Lennon szerezte számának (Instant Karma) refrénje ihlette: We all shine on."

Ennek ismeretében hatványozottan állítom (ha lehet olyat), hogy az ilyen könyveknek a világon semmi értelme, max. a polcon mutatnak jól.


Libri Aranykönyv szavazás, benne csomó King. (Thx, scorpicore!)


Duma Key a könyvesblogon. (Thx, skywriter!)


Az Under the Dome júliusban érkezik puhatestű változatban (angolul), ehhez gyártott a kiadó 4 különböző borítót. Ha csak ennyi lesz a könyvön szemből, az elég sovány, inkább promó plakátokon tudnék elképzelni hasonlót. Az öreg fickós a legjobb.


Április 20-án új King kisregény jelenik meg korlátozott példányszámban a Cemetery Dance-től. Blockade Billy a címe, 25 dollárt kóstál (annyira nem is vészes), és az őszi gyűjteményben (ld. mindjárt) nem lesz benne, de egy későbbiben szerintem igen. Gyűjtőknek azért kötelező. Baseballos téma egyébként, de többet nem nagyon tudni, azon túl, hogy egy rég elfeledett játékosról és az ő sötét titkáról szól. A Könyvek közé nem kerül be, ahogy a többi korlátozott példányszámú érdekesség sem. Itt lehet megrendelni, az audio változat májusban érkezik.


És akkor az őszi kisregény-gyűjtemény, a Full Dark, No Stars tartalma: 1922 (azzal kezdődik, hogy Wilfred James bevallja, hogy megölte feleségét), Big Driver (Tess írói fizetését mindenféle előadásokkal és hasonlókkal egészíti ki, aztán egy könyvklubos beszélgetés után le akarja rövidíteni az utat hazafelé, ennek pedig szörnyű következményei lesznek), Fair Extension (Harry Streeter rákos, így minden mindegy alapon alkut köt az ördöggel), A Good Marriage (Darcy Anderson a garázsban egy dobozt talál, melyből olyan dolgokat tud meg férjéről, amit házasságuk 20 éve alatt nem sikerült).

Filmek Haven is a Place on Earth 2010. április 6.

Dicsekvés rovat #3. Újabb DVD-k. Így a tudomány mai állása szerint 4 olyan film hiányzik, ami megjelent 2-es régióban (igaz, ebből 3 - The Mangler (ez nálunk is majdnem megjelent pár éve), Sometimes They Come Back for More, Tales from the Darkside: The Movie - már nem kapható sajna, a Dolan pedig a napokban jelenik meg és drága), 4 olyan film, ami csak Amerikában jelent meg, amennyire tudom (Sometimes They Come Back, Tommyknockers, Carrie tévéváltozat és az új Children of the Corn), és szerintem max. utóbbi várható valamikor a mi régiónkban), a Return to Salem's Lot pedig ki se jött DVD-n, és ha eddig nem, akkor már valszeg nem is fog. Illetve a minap néztem, Tommyknockers van a németeknél is, de olyan csúf szegény... És most látom, elvileg csak német hangsáv van rajta.

Children of the Corn 5. Ez még hiányzott, így már teljes a sorozat. Illetve a tavalyi remake még nincs meg, de talán idén megjelenik az angoloknál, aztán már csak a megfelelő árat kell megvárni.

Graveyard Shift. A patkányos novella alapján készült pocsék film, annak is a holland DVD kiadása, mivel az kapható R2-ben. Szokás szerint szemből meg oldalról angol, a film is, a szinopszis hátul meg holland, de az lényegtelen.

Thinner. A szokásos holland felállás, csak ezúttal a film is jó, és van rajta extra egy 20 perces werkfilm képében (az amerikai kiadás audiokommentárját lehagyták, de nekem nem hiányzik). Asszem anno láttam az HBO-n, fel is akartam venni, csak az ilyen műsorok közötti apróságok sosem voltak feltűntetve a műsorújságban, így esélytelen volt.

Ami még érdekes, hogy a hollandoknál megjelent egy elvileg vágatlan, 360 percre rúgó Aranykor is. Mindegy, annyira nem jó (sőt, egyáltalán nem az), hogy kétszer legyen meg (ld. még Fűnyíró Ember rendezői változat).


A Haven július 9-én mutatkozik be a SyFy csatornán a Eureka 4. évadával kézenfogva. Emily Rose mellett Lucas Bryant és Eric Balfour is csatlakozott a szereplők közé. Utóbbi fickót sorozatpestisnek szokták hívni, mivel amibe beszáll, azt rövid úton elkaszálják. Meglátjuk, itt mi lesz, de valahogy nagy reményeket nem fűzök a sorozathoz.

Egyebek Cikkek ismét legközelebb 2010. április 6.

Utalások.

Könyvek: Henrik Lange (jópofa elképzelés, de ez pont nem vicces) (thx, Ciccnyog!), Michael Thomas Ford (thx, Gabi!).

Sorozatok: Skins (thx, Bubsy!), Mercy, The Smoking Room.

Rajzfilmek: American Dad (thx, Zsófi), The Simpsons (thx, Dodó!).

Játékok: Alan Wake (thx, scorpicore!)


Rajongói képek. Legközelebb, sorry.


Cikkek. Detto.

Könyvajánló Jók és rosszak 2010. április 6.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.Dorothy Uhnak - Hamis Tanú (False Witness)

A szerzőnőre (aki egyébként ex-zsaru) a megboldogult Krimiklub weboldalán figyeltem fel, de pofátlan módon nem tőlük vettem meg A Nyomozást, hanem antikváriumból szerváltam egyet pár százasért, és ha már úgy alakult, egy másik nálunk megjelent könyvét is begyűjtöttem, és valami miatt ezt vettem előre.

Hiba volt, mint kiderült, ugyanis nagyon nem tetszett, a főszereplő (egy ügyésznő) és az áldozat karaktere (híres tévés személyiség, akinek jól beverték az orcáját, levágták a kezét, meg ilyenek) sem volt igazán kedvelhető, így ez is gazdagította a végig-sem-olvastam kupacot.

Anno szó sem lehetett ilyesmiről, amit elkezdtem, azt végigszenvedtem, mostanában viszont ami nem megy, azt nem biztos, hogy erőltetem. Rengeteg szerző még több könyve vár olvasásra, úgyhogy szelektálok. És közben attól tartok, hogy a már polcon helyet kapott, valamennyire necces szerzők is lekerülhetnek, ha valamikor újra kézbe veszek tőlük valamit...


Dorothy Uhnak - A Nyomozás (The Investigation)

Nyilván nem sok értelme volt belekezdenem egy másik Uhnakbe, ha az elsőt végig se olvastam, de ha már megvettem...

A rendőrséget eltűnt gyerekek ügyében riasztják, akiket nem sokkal később meg is találnak - holtan. Egyiküket megfojtották, a másikat előbb altatóval etették meg, majd fejbelőtték. Minden jel arra mutat, hogy a kedves mama tette, aki bélyegek vagy szalvéták helyett a szeretőket gyűjti a férje mellé. Már csak be kéne bizonyítani a dolgot...

Nos, az előzőnél mindenképpen jobb, hiszen egészen a harmadáig jutottam, mielőtt végleg feladtam, a hölgy további könyveitől pedig köszönettel eltekintek.


Kurt Vonnegut - Isten Hozott a Majomházban! (Majomház) (Welcome to the Monkey House)

A novelláskötet első kiadást az istennek se sikerült beszereznem, pedig egyszer láttam, hogy a fősuli könyvtárának ruhatárosa olvassa. Felötlött bennem, hogy leütöm és ellopom, vagy megvárom, amíg arrébb megy és ellopom, de végül nem tettem. Inkább vártam türelemmel, míg nem egyszer csak kiadta újra a Maecenas.

Időközben elcsíptem a Hallmarkon egy tévésorozatot, amit Vonnegut maga prezentált, és ami néhány novelláját dolgozta fel. Volt köztük jobb és gyengébb, ahogy az lenni szokott. Aztán, mint említettem, végre meglett a könyv, most pedig, egy kis változatosságra ácsingózván leemeltem a polcról.

Jó volt újra Vonnegutot olvasni. Több, mint két tucat írás található a könyvben több, mint 400 oldalon. Egyiket-másikat már olvastam korábban itt-ott, de a biztonság kedvéért sorra vettem mindet. Amik pedig különösen tetszettek: Harrison Bergeron (SF-disztópia); És Most Ki Vagyok? (aranyos-romantikus); Adj, Király, Katonát! (erre emlékeztem a tévéből, de persze olvasva is jó volt); A Szomszéd Lakás; Előkelőbb Házak (ez is rémlett a sorozatból); Jelentés a Barnhouse-Effekrusról; Az Eufió-Kérdés; Viselésre Alkalmatlan; Holnap, Holnap, Holnap.

Van még egy olvasatlan novelláskötetem Vonneguttól, de remélem, a 2. félévben kiadja a Maecenas a Look at the Birdie-t (vagy a Wampeters-t).


Shaun Hutson - Purity

Amy betelefonálós rádióműsort vezet a polgárpukkasztó fajtából. A témák között szexuális fantáziák, halálbüntetés, dohányzás, ilyenek kapnak helyet, a vonalak másik végén pedig normális és kevésbé normális emberek próbálják kifejteni véleményüket Amy cinikus megjegyzései között. Közben sorozatgyilkos mászkál a környéken (a rendőrség tehetetlen), egy politikus a cenzúra szigorítását elősegítő törvényjavaslattal áll elő, Amy szomszédjába új lakó költözik, és így tovább.

Ami azt illeti, az eleje, a rádióműsor kurva jó volt, de a továbbiak is tetszettek. Hutson továbbra is remek, a borító dettó.


Shaun Hutson - Deadhead

Szeretem az omnibus kiadásokat. 2-3 (olykor még több) kötet 1 áráért? Legjobb! Nem mindig világos, mi alapján rakják egymás mellé az adott köteteket, de önálló regényeknél - tehát esetünkben - gyakorlatilag mindegy.

Ezúttal hajléktalanos-prostituáltas-pornós-magánnyomozós-gyerekrablós sztorihoz volt szerencsém, de nem igazán tetszett. Eddig ez volt a leggyengébb könyv, amit olvastam a szerzőtől. Illetve eddig ez volt az egyetlen, ami a gyenge minősítést kiérdemelte. Na sebaj.