... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Fagyott világ 2010. december 19.

"Hideg az éjszaka, esik a hó, odakint nem menekülsz..."

Vagy kevésbé költőien: kurva tél!!! Még az SKHQ logója is befagyott... (Thx, Scorpicore!)


Zenebutik. Az most nincs. Olyan jól sikerült ugyanis az új Machinae Supremacy album (ld. előző frissítés), hogy az érkezés óta nem tudtam kirobbantani a lejátszóból, másfél hónapja hallgatom napi szinten, folyamatosan, mást szinte nem is, amikor nem olyat csinálok otthon, amit zavarna a zene (alvás, olvasás, sorozatok, ilyesmi).


Halálrovat. Leslie Nielsent nem szólíthatjuk többet Verának (vagy Shirleynek, ha eredetiben láttad az Airplane!-t).


Szavazás. Lássuk az eredményt:

Olvasgatod a FAQ-t/GYIK-ot az oldalon?

  • Igen, és érdekesnek találom (78)
  • Nem, tudok mindent (19)
  • A micsodát? (grrr...) (18)
  • Igen, de nem túl érdekes (4)

Mit is mondhatnék? A többségnek tetszik, ez a lényeg, azon meg már meg sem lepődtem, hogy van, aki nem tudta, mi az, elvégre csak 2006 óta van szem előtt, és 2 éve a harmadik pont a menüben, nomeg minden második weboldalon van valami hasonló. Egyébként szívesen veszek ötleteket, mivel lehetne tartalmasabbá és érdekesebbé tenni a kérdéssort (meg persze az egész oldalt). Addig is azonban itt a karácsonyi kérdés.


Random hülyeség a bevezető - és az év - végére rovat.

1, Kingopoly. De rohadt sok idejük van egyeseknek... (Thx, Scorpicore!)

2, Klassz fürdőszoba (kicsit lejjebb köll görgetni). (Thx, Ciccnyog!)

3, Rajongói Ragyogás poszter. Jófajta. (Thx, bassoon!)

4, Travis talált mindenféle jópofa haszontalanságot: Overlook Hotel póló ajándék kulcstartóval, Redrum póló (baromi jó!), Overlook Hotel pohár.

5, Ötletes graffiti. (Thx, Scorpicore!)

6, Hát ez sirály... (Thx, bassoon!)

7, Egészen egyedi Christine moziplakát. (Thx, Timi!)

8, A Here's Johnny! eredete. Többnyire köztudott, de ha már a múltkor belefutottam az Oxford Dictionary of Catchphrases-ben, gondoltam megosztom.


És ezzel ennyi volt 2010, már ami az SKHQ-t illeti. Ilyenkor szoktak statisztikákkal meg hasonlókkal dobálózni, de egyrészt semmiféle adatom nincs semmiről, másrészt hajnali 5 óra van, amikor a bevezetőt írom (a frissítés innen még 1-2 óra), úgyhogy hagyjuk.

Mindenkinek kellemes ünnepeket, sok bejglit, meg amit ilyenkor szokás. Januárban pihi, mint mindig (persze nem, csak frissítés nem lesz), aztán februártól ismét jövök havonta.

Könyvek Felzárkózás 2010. december 19.

Dicsekvés rovat #1: Nightmares in the Sky. Asszem ezeket hívják coffee table book-nak. Bazi nagy, kevés szöveg, sok kép, és jól mutat az asztalon, ha vendégek jönnek. Ez mondjuk vízköpőkről szól (vagy ahogy magyarul hívják őket), így nem való minden vendégváró asztalra, de mivel nálam se asztal, se vendégek, asszem nem lesz probléma.

King esszéje a témában, gyakorlatilag bevezető a fotók elé, 35 oldalon terül el, de már ez is tele van képekkel.

Azt hittem, csak védőborítós hardcover kiadása van (az enyém is az), de volt puhafedelű is, mindenesetre használtan célszerű levadászni, hogy emberi áron hozzá lehessen jutni. Az én példányom például 2000 jó magyar forint volt, ami nem sok, de felthetőleg olcsóbban is beszerezhető, türelem kérdése. Eredetileg - 1988-ban - 25 dollárt kértek érte. (Thx, Bookstation!)


Megjelent minden megjelennivaló, én pedig ennek örömére felzátkóztattam a Könyvek részleget: Tűzgyújtó új kiadás, magyar Sunset, két DT képregény, King élete (a kiadónál bele is lehet olvasni, de vajon a szinopszisban bennehagyták a munkacímet, mint a weboldalon, vagy észrevették és átírták?), Kedvenc újságok (elbasztam a scannelést, de egyelőre így marad), Full Dark infók. Illetve Hepiend infók (thx, Travis!). Magyar Napnyugta tartalom még nincs, mivel vagy a Jézuska hozza, vagy majd megveszem év elején, a fórumon meg elfelejtettem helpet kérni.

Egyszer csak a többi képregény is felkerül, de egyelőre ez is elég volt. Feltehetőleg nem fogom túlbonyolítani ezt a szekciót: minden gyűjteményes kötet kap majd egy bejegyzést (egyelőre a két magyarul is megjelent Setét Torony van fent) és slussz. Lehetne variálni a különálló számokkal, az alternatív borítókkal, meg mittudomén, de szerintem nem.


Mégsem jön páncélos kiadásban az Állattemető, lekerült a kiadó weboldaláról, viszont már elő lehet rendelni a puhafedelűt, és valami kurva jó a borítója! Ja, és februárban Ragyogás is lesz, feltehetőleg a régi-új borítóval.


December 8-án King élőben chatelt a rajongókkal, leginkább a Full Dark, No Stars kapcsán. Itt meg lehetne nézni, ha nem lenne private... Úgyhogy marad egy írott összefoglaló.


Korlátozott példányszámú rovat. Illusztrációkért erre tessék.


További olvasnivaló rovat.

A Torony képregényekről egy összefoglaló, valamint ekultúrás Tűzgyújtó ajánló.

További Full Dark rovat. Mind a négy kisregényhez készült előzetes. Egy, kettő, három, négy.


És végül: A Talizmán képregényt pihenőre küldték. Biztos nem fogyott elég jól.

Filmek DVD hegyek 2010. december 19.

Dicsekvés rovat #2. Végre megvan az első Mángorló is (pocsék a képe, talán nem egyrétegű lemezre kellett volna alakítani), illetve a Dolan's Cadillac angol kiadása, rajta pár extrával (24 perces werkfilm, 20 percnyi b-roll, előzetes és galéria viszont nincs, pedig a magyaron de) és a magyartól eltérő, de annál azért jobb borítóval, fehér DVD tokban. (Thx, Bookstation!)


Aktualizáltam a Dolan filmes oldalt, és a Haven szekciót is összedobtam mindenféle finomságokkal, egyelőre előzetesek nélkül. Viszont itt egy nem túl hízelgő Haven ajánló.


Az év híre rovat. Végre nálunk is adásba kerül a Desperation. És hogy mi a magyar cime? Sivatagi Rémálom. Mwhahaha! Az RTL-en lesz két ünnep között. Nehogy utánanézzenek már a dolgoknak... Bár nagyon távol nem jártak a helyes megoldástól.


Vásároljunk rovat. Vagy DVD-t. A TheHut egy igen remek angol bolt, és kemény 1 fontért mindent feladnak (pár hete 8 évados Scrubs box set jött annyiért, amiből itthon egy képeslapot se nagyon lehet elküldeni). Perpill minden Holtsáv évad 9 fontért kapható, vagyis úgy 3200 Ft-ból kijön 1-1 évad. De ez is klassz pakk, ha nincsenek meg külön a filmek.


King idei 10 kedvenc filmje és sorozata.

Részemről filmeket jó ideje nem nézek időhiány miatt, a fenti sorozatokból meg mind vagy kasza (Dexter, Breaking Bad, FNL), vagy bele se néztem (ami igen ritka, de a Damages és a Boardwalk Empire a legkevésbé sem érdekel), illetve van pár, amit hamarosan csekkolok, különösebb elvárások nélkül (SOA, The Event), a Walking Dead-et pedig a napokban néztem meg, és bár nem rossz, azért nem toplistás.


Az első Setét Torony film elvileg 2013. május 17-én érkezik.


Újabb Maximum Overdrive remake készül (a Trucks volt ugyebár az első), és a Tűzgyújtóból is akarnak egy hasonlót, sőt, egész franchise-t, de az már anno sem sikerült a Tűzgyújtó 2-vel.


Már megint újra olvasnivaló rovat. Mick Garris csapó 1, csapó 2.

Utalások Ezermillió darab 2010. december 19.

Könyvek: Cutting Edge Pre-Int nyelvkönyv, John Connolly, Richard Laymon + Nick Hornby (thx, Murphy!).

Sorozatok: Murder Most Horrid, Sliders, TAYG + Bones, Better With You (thx, Gyusz!) + Sírhant Művek (thx, Humbert!) + Kés/Alatt (thx, Kata!).

Filmek: Letters to God (thx, Bubsy!).

Rajzfilmek: The Simpsons + Spawn (thx, Dávid!) + The Haunted World of El Superbeasto (thx, Laci!).

Zene: Brains (thx, Travis!) + Rise to Fall (thx, Atilla79!) + Combichrist (thx, waces!) + Diana Vickers (thx, Balázs) + Voice, Shadow Keep, Mystic Charm (thx, Fiszi!) + Children of Da Korn, Grady Champion, 225, Lump Sum, Alter Ego, Luis Godoy and Grupo Mancotal.

Játékok: Redrum: Time Lies.

Btw, Diana Vickers a minap szerepelt a kiváló Never Mind the Buzzcocks-ban. Akkor láttam először, de annyira aranyos volt, hogy nagyon. Az adás itt és itt csekkolható.

Egyebek Új polc és végre cikkek! 2010. december 19.

Rajongók. Travis aktualizálta a polcát. Köszi!


Cikkek. OMG, több, mint egy tucat! Persze úgy könnyű, hogy csak gyűjtögetem őket, de már nem volt pofám jövőre halasztani. Az újdonságokhoz a jobb felső sarokban lehet hozzájutni, miután a Cikkek menüpontra klikkelsz.

Köszönet a cikkekért és a türelemért: Timi, lujza, Árpi, Anikó, Ogg, Ciccnyog, bassoon, Rémecske, Dávid.

Könyvajánló Kezdek kigyógyulni a nemolvasásból + ötletek Karácsonyra (2. felvonás) 2010. december 19.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat. Ezúttal ömlesztve, mert már minden bajom van...

Adams 1, Adams 2, Asimov 1, Asimov 2, Clarke,
Connelly, Connolly, Gaiman, Gibson, Herbert, Koontz.

Adams alap, nem is olyan csúnya. Bezzeg az Asimov (mindegyik Gabós). Viszont a Szukits is kiadott végre egy új Asimovot, benne novellák (jövőre kérem a következőt!). A Clarke kibaszott drága, de legalább ez a sorozat is folytatódik. Ezek szerint Connellyt még nem adta még fel az Alexandra (hátha jövőre jön egy új Graham Hurley is), és bár az előző Connollyra éveket kellett várni, úgy tűnik, az Ulpius nem szarozik a továbbiakkal. Meglátjuk, meddig bírják. Cartaphilusék nyomják tovább a Sandmant Gaimantől (remélhetőleg a Tornyot sem hagyják abba), a Gibson egy trilógia harmadik kötete. A Herbertnek nem volt túl jó ötlet Dűnés dizájnt adni, miután az előző önálló regénye (Csillagkorbács) eltért ettől. A Koontz pedig leírhatatlanul pocsék, nem ajánlom senkinek (ld. pár hónappal ezelőtti nemajánlómat).Ed McBain - Ax (Axe) (87th Precinct #18)

Nem meglepő módon egy baltás gyilkosság kerül terítékre rögtön az első bekezdésben, ezt kell Carellának és Hawes-nak kinyomoznia.

A kornak megfelelően nem egy vaskos darab a maga 140 oldalával, de így is jut pár oldal arra, hogy Steve és Cotton megvitassa utóbbi legfrissebb, gyilkos sáskás filmélményét, vagy hogy meghallgassuk egy besúgó rövid élettörténetét.

És mint a legtöbb McBain, ez is klassz darab.


Lawrence Block - A Ticket to the Boneyard (Hosszú Út a Sírkertbe) [Matt Scudder #8]

Majdnem megvettem az agavés kiadást, de mivel az eredeti durván egy ezressel olcsóbb, inkább amellett döntöttem. Persze a kurva posta kicsit csúszott a szállítással...

Scudder immár jó ideje nem iszik, most azonban újra előkerül egy ügy abból az időből, amikor az alkohol volt a legjobb barátja. Azért mással is pajtizott, például egy prostituálttal, akit anno zaklatni kezdett egy perverz állat, Scudder pedig eltette láb alól. Nem, nem ölte meg, csak lecsukatta x időre. Az idő azonban lejárt, és a jelek szerint a csúnya bácsi újra a kurva nyomába szegődött, ő pedig természetesen ismét Scuddert hívja segítségül.

A Scudder-könyvek soha nem tartoztak a kedvenceim közé, a világon semmi emlékezetes nincs bennük, de azért akadnak az átlagosnál gyengébb és jobb kötetek a sorozatban. Ez valahol a kettő között helyezkedik el: felejthető, de volt rosszabb. Persze ez lehet, hogy annak tudható be, hogy rég olvastam utoljára. Pont. Scuddert meg pláne.


Lawrence Block - The Burglar in the Rye (A Betörő, Aki Zabot Hegyezett) [Bernie Rhodenbarr #9]

A Zabhegyező az egyik kedvenc könyvem, így mindenképp eredetiben akartam olvasni az ezzel kapcsolatos Bernie-sztorit.

Úgy a 15. oldalig nem volt vele különösebb gond, de az első Carolynt is felvonultató jelenetnél már a falat kapartam, annyira irritáló a karakter. Legalább ne tenné hozzá minden mondatához, hogy Bern, amikor az egész rohadt sorozatban többnyire ketten beszélgetnek, így még a leghülyébb olvasó sem tudja elveszíteni a beszélgetés fonalát (a ki beszél kihez című részt semmiképp). Ray, a rendőr ugyanezt csinálja, csak ő kevésbé irritáló, főleg azután, hogy Carolyn képébe mondta, hogy csak addig normális, amíg meg nem szólal.

Na mindegy, ha ezen túlteszi magát az ember, kapja a szokásos kaptafát: Bernie hullát talál, kinyomozza, ki, mikor és miért, aztán vége. Igaz, kicsit sokára, nekem legalábbis úgy 100 oldallal kevesebb is bőven elég lett volna belőle.

Továbbá ha olvasnék előzetesen fülszövegeket, biztos kiderült volna, így viszont kellemetlen meglepetésként ért, hogy a könyvnek kurvára semmi köze Salinger művéhez, a zab a címben a könyvbéli szerző italfogyasztására utal. Úgyhogy még a szokásosnál is lejjebb lennék kénytelen pontozni ezt a valamit, ha pontoznék. Nem baj, már csak egy van belőle...