... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Hó, hó, hó - még mindig... 2010. február 9.

Mondanám, hogy BUÉK, de hol van az már, meg különben is, eddig nem sok jóval kecsegtetett az idei év. Vannak azért örömhírek is, ld. lejjebb!


Zenebutik. A Rita Rocks az utóbbi idők egyik legjobb sitcomja, amit rajtam kívül senki nem nézett (még szép, hogy elkaszálták 2 évad után). Persze én elfogult vagyok, hiszen bármi, amiben Nicole Sullivan szerepel (akár hangilag, akár teljes valójában), csak jó lehet. Na jó, a Meet the Robinsons pl. egy nézhetetlen fos, de ott csak egy nem annyira főszereplőnek adta a hangját. (Viszont a Numb3rs 6x11-ben rohadt jó karaktert írtak neki. A kisfiát pedig Dashiell Hammettről nevezte el.)

Akárhogy is, íme egy dal a Rita 1. évad 12. részéből (Somebody to Worry About), amit direkt a sorozat kedvéért írtak, és mellesleg az egyik kedvenc epizódom. Az If I Were a Boy pedig egy Beyoncé feldolgozás a 2x06-ból , ami kb. ezerszer jobb, mint az eredeti (utólag hallgattam meg kíváncsiságból, de kár volt). Volt egyébként a sorozatban sok-sok egyéb zene is, ha már részben egy zenekarról szól. Pl. a Stand By Me-t is játszották, de legnagyobb sajnálatomra Creedence-t nem. Persze ők se lehetnek minden sorozatban :)

És megint egy kis Dropkick Murphys, ezúttal egy másik albumról:

Flannigan's Ball (megunhatatlan!), Famous for Nothing, The State of Massachusetts, Loyal to No One, valamint egy lassabb szerzemény (Fairmount Hill), és az európai bonus track, a Jailbreak.


Halálrovat. J.D. Salinger. King is írt róla itt.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Morgan Freeman világuralomra törése, innen. Thx, Spantz!

2. Unaloműzőnek egy kvíz. Némelyik kérdés-válasz nem egészen magyaros, de oda se neki. Thx, Csilla!

3. King narrálja majd Shooter Jennings március 10-én megjelenő új albumát, a Black Ribbonst. Itt lehet belehallgatni. Thx, OPé!

4. Heh, Ádámnak is feltűnt, ami bennem csak tudat alatt (vagy még mélyebben) motoszkált:


Ennyit a februári bevezetőről, márciusban találkozunk!

Könyvek Haláltáns (sic!) 2010. február 9.

Megjelent a Danse Macabre! 3500 Ft a 650 oldalas kötet, de online 20%-kal olcsóbb. Klassz borítónak tűnik, bővebben legközelebb, addigra talán sikerül beszerezni. Azonnal olvasós egyébként, csak mivel féltégla lesz az oldalszám alapján, lehet, hogy elnapolom, mert nincs kedvem állandóan magammal cipelni. (Thx, skywriter, Krisztián és Norbi!) Az Európa is tolja a reklámot a saját weboldalán (ld. 2. kép).


Magyar Dark Tower blog! Igazán szólhatott volna a készítője, így viszont Totth Bencétől érterültem róla. Köszi!


Straub aszonta Twitteren, hogy durván 1 év, és elkezdenek Kinggel közösködni egy új könyvön.


És ha már Talizmán: május 25-én jelenik meg hardcoverben az első adag Talisman képregény.


Amazonéknál immár létezik PC-s Kindle szoftver, így nem kell megvenni a ketyerét, hogy olvasgathassunk mindenféle ebookokat (pl. Kingtől a Ur címűt, ami februárban érkezik audión). Illetve olvasson ebookot, akinek két anyja van, de a lehetőség immár adott.


King 10 kedvenc filmje tavalyról. Mivel évek óta alig láttam 1-2 filmet, passzolok.


King 10 kedvenc sorozata tavalyról. Nem sok egyezés van nálam: a 10-ből kettő szar volt (Dead Set és Harper's Island), egyet nem ismerek (Rachel Maddow), a FlashForward végülis nem rossz, de az évad végére úgyis elbasszák, a House meg a 4. évad közepe óta egyre szarabb. Az első 5 helyezettjét nem nézem, de a Lostot lassan meglesem, és talán egyszer a Breaking Badet is.


Volt egy szavazás a hivatalos King site-on, hogy a következő regény az új Dark Tower, vagy a Doctor Sleep legyen-e? (Utóbbi az immár felnőtt Danny Torrance-ről szólna, mint azt múltkor említettem). Durván 50 szavazat volt az eltérés a doki javára, de úgyis King dönt. Valszeg úgyis megírja mindkettőt, a sorrend meg teljesen mindegy (engem speciel egyik sem érdekel). Közben elkészült két újabb könyvvel, amik idén gondolom meg is jelennek.


Nit küldött pár idézetet a Tűzgyújtóból, Blasio pedig egy DT4-Duma Key kapcsolatot. Köszi!

Filmek Morzsák 2010. február 9.

Xpress akciók: Az Eminens egy ezresért, A Félelem Kórháza 700+700(!!!) Ft-ért.


A Bag of Bones immár nem film, hanem mini lesz. Még nem tudni, melyik csatornán. (Thx, Ádám!)


A Haven (sorozat a Colorado Kidből) főszereplője Emily Rose lesz. Őt korábban pl. a Jerichóban láthattuk, bár nekem rohadtul nem rémlik. Valaki?


Készülget egy dollar baby a Survivor Type (Túlélő Típus) című novellából. Website.


A német Amazonon fasza King DVD-k kaphatók, csak ne lenne rajtuk az a sok-sok német felirat (mármint a csomagoláson). Képek ott, mert lusta vagyok. 3 lemezes Köd, 3 lemezes 1408, A Fűnyíró Ember 40 perccel hosszabb rendezői változata, valamint december közepén náluk is megjelent a Dolan's Cadillac.


Bassoon írt a Dolanről és a Langolierekről. Így lassan minden filmről lesz valami ajánló. Az újak még hagyján, ha más nem, előbb-utóbb megnézem őket én, de amiket már láttam, nem akaródzik újranézni.

Egyebek Cikkek majd legközelebb... 2010. február 9.

Utalások.

Könyvek: Horizons angol tankönyv (thx, Bassoon!)

Sorozatok: Never Mind the Buzzcocks, Community, Little Mosque on the Praire, Cougar Town, Mock the Week, Amerika Legviccesebb Home Videói, A Horror Mesterei (utóbbi kettőt köszi Bassoonnak!)

Zene: Ash, Blind Guardian

Játékok: Call of Duty: Modern Warfare 2 (thx, lokijuh!)


Rajongói képek. Csilla gyűjteménye, sophieblack frissített polca, valamint én is lekaptam újra a kollekciómat. A posztereket nem hajtogattam ki megint, a bazi nagy mappák (tele King összegyűjtetlen novelláival és cikkeivel és egyebeivel) pedig perpill a padlón tanyáznak.

Könyvajánló Többnyire jó dolgok 2010. február 9.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.Simon Kernick - Relentless

Kernick Severed című regénye eléggé tetszett (ld. 2009 június), így az aktuális Bookstation pakk érkezése után azonnal rá is vetettem magam erre.

Tom Meron mobilja megcsörren. A vonal másik végén évek óta nem látott barátja, Jack van, aki hallhatólag igen nagy bajban van és Tom segítségét kéri, majd Tom végighallgatja, ahogy Jacket megölik. Tom kocsiba vágja a gyerekeket, elviszi őket anyósához, majd felesége keresésére indul annak munkahelyén, de csak újabb csúnya bácsikba, egy hullába, végül pedig rendőrökbe botlik. Tomnak természetesen fogalma sincs, kik és miért keresik, és hogy hol lehet a felesége, és egyáltalán, hogy mehetett az élete ilyen gyorsan ennyire tönkre?

Akciódús, olvasmányos, amolyan letehetetlen könyv, állok elébe Kernick további műveinek is. Ezeknek érdekessége egyébként, hogy többek között Michael Connellyhez hasonlóan a szereplői össze-vissza feltűnnek csomó regényében. Sajnos a memóriám annál sokkal rosszabb, semhogy minden szarra emlékezzek, így ezeknek csak akkor látnám értelmét, ha időrendben és gyors egymásutánban olvasnám ezen szerzők könyveit (ahogy tettem azt Sandford életművének nagyobbik részével sok-sok évvel ezelőtt). A Relentless nyomozója, Mike Bolt pl. a Severedben is tiszteletét teszi, de csak rövid időre, így akár erre is foghatom, hogy nem emlékszem rá konkrétan.


Frank & Brian Herbert & Kevin J. Anderson - A Dűne Ösvényei (The Road to Dune)

Frank Herbert irodalmi örökösei (vagy ahogy én hívom őket, a két kutyaütő) rendre írják a Dűne köteteket, menetrendszerűen érkezik egy minden évben, hogy aztán előbb-utóbb nálunk is megjelenjen.

Az előjáték trilógia még egész jó volt, de ott kellett volna abbahagyni, mivel mikor még visszább mentek az időben (Dűne Legendái), az nagyon szarul sült el, ahogy az általuk alkotott hetedik, lezáró kötet is, amit ráadásul két részletben adtak ki.

El is határoztam, hogy az eredeti kötetek közé(!) írt újabb dolgaikból aztán már végképp nem kérek, A Dűne Ösvényei azonban Frank Herbert Dűnével kapcsolatos eredeti elképzeléseivel, levelezéssel, kimaradt fejezetekkel magához csábított, pedig tudtam, hogy nem egészen úgy van az, ahogy azt én elképzelem.

Néhány előszó és bevezető után elénk tárul a Fűszerbolygó (Spice Planet) című regényecske, avagy ilyen is lehetett volna a DŰne. Ezzel mindössze az a baj, hogy nem Herbert eredeti jegyzeteit szedték rendbe és tették a könyvbe, hanem - már megint - azok alapján írt valamit ez a két szerencsétlen. Előítéletek az egekben, és őszintén szólva a 30. oldal után fel is adtam.

Az ezután következő "extrákon" viszont átrágtam magam. A homokdűnékről szóló cikkvázlat és a születésének körülményei egynek jó volt (pár oldal mindössze), a levelezés megintcsak érdekes volt, ahogy a Dűnéből kimaradt részletek is. A Dűne Messiása tetszik legkevésbé az eredeti hat kötet közül, és valahogy az ebből kimaradt jelenetek sem tudtak lekötni.

Végül pedig jött a négy novella, amiket az "örökösök" követtek el. A Caladan Tengereinek Suttogása a Szukits-féle keményfedelű Dűnében már megjelent, én viszont most olvastam először (a jó öreg Galaktikás kiadás van meg a könyvből), és igen gyengének találtam. Ezután az elő-előjáték könyvek előtt játszódó bevezető novellák kaptak helyet, melyeket viszont olvastam a regények előtt közvetlenül, mivel ingyen letölthetővé tették őket a hivatalos weboldalról.

Az biztos, hogy még így is jobb befektetés a könyv, mint a Dűne Legendái trilógia és a két befejező kötet együtt, és a borító is nagyon klassz, a tartalomjegyzék viszont rohadtul nem átlátható, nem tudni, ki kivel van.

És ezzel részemről a Dűnétől búcsúzom. Ha egyszer sok időm lesz, elolvasom újra az eredeti 6 kötetet, illetve megnézem a Lynch-féle, szerintem - könyvhűtlensége ellenére - igen jól sikerült filmet, esetleg annak az állítólag szarul sikerült, de 1 órával hosszabb tévéváltozatát (nem összekeverendő a két későbbi, gyakorlatilag nézhetetlen minisorozattal!), illetve természetesen megnézem majd az új filmet, ha elkészül, de attól sem várok semmit. A két kutyaütő által elkövetett többi kiadvány - egyelőre négy, amiből kettő már megjelent, de biztos lesz még - viszont nem kell.


David Levien - A Bűn Városa (City of the Sun) [Frank Behr #1]

Forgatókönyvíróból lett regényíróval van dolgunk, ez nekem valahogy nem szimpatikus, és mivel többek között a pocsék Ocean's Thirteenért is Levien a felelős (már ami a forgatókönyvet illeti), sokáig nem is akartam beszerezni a könyvét, de aztán valahogy meggyőztem magam. Olyannyira, hogy egyik nap megérkezett a könyv, én meg másnap bele is kezdtem, mondván a Dűne újabb meggyalázásánál csak jobb lehet, és nem is túl hosszú.

Miután megunták a várakozást és a rendőrség töketlenségét, Paul és Carol Gabriel felbérel egy magánnyomozót, hogy megtalálja eltűnt fiukat. Frank Behr meg is tesz mindent az ügy érdekében, és egy idő után az eltűnt Jamie apja, Paul is csatlakozik hozzá, nem bírván megülni a seggén.

Egynek nem volt rossz, jöhet az időközben megjelent második Behr-kaland, a Where the Dead Lay, de kiemelkedőnek nem nevezném.

Egyébként ez volt az első könyvem a Kelly Kiadótól. Egyrészt csak Harlan Coben és Robert Crais érdekel a repertoárjukból, ráadásul olyanokat is kiadtak ezen két úriembertől, amik még nincsenek meg (illetve az egyik azóta már igen), de angolul kezdtem őket, és kivételesen nem variálok. Ugyanez igaz Barbara Vine-ra (aka Ruth Rendell), de tőle még nem olvastam semmit, csak vettem ezt-azt. Másrészt pedig elég drágák a könyveik. Ez is 270 oldal és 2980 Ft teljes áron. A kivitelezéssel nincs gond, a borító sem lenne rossz, csak van egy elírás a reklámszövegben ("a Ocean's Thirteen..."), és a szerintem teljesen fölösleges dombornyomást is elbaszták, félrecsúszott, bár ez annyira nem látványos.


Clive Barker - Mister B. Gone

Az Abaratba nem kezdek bele, amíg be nem fejezi, a többi könyve is baromi vaskos a mostanában rendelkezésemre álló minimális olvasási időhöz, novellákat meg valahogy nem akartam olvasni, így pont kapóra jött ez az alig pár éves, és igencsak vékony könyvecske, ami ugyan anno a szinopszissal nem igazán vonzott magához, dehát Barker, muszáj elolvasni.

A könyv gyakorlatilag arról szól, hogy a belezárt démon próbálja győzködni a kedves olvasót, hogy ugyan égesse már el a könyvet és szabadítsa meg a szenvedéseitől. Mikor ez nem következik be, mindig felfed egy újabb részletet hányatott életéből, és így megy ez 250 oldalon keresztül. Megtudjuk, hogy került az illető a felszínre (a Pokolból), a családi körülményeibe és szerelmi életébe is bepillanthatunk, és így tovább - persze csak ha nem adjuk be a derekunkat, és nem borítjuk lángba a könyvet.

Persze égetnivalóan nem rossz a mű, így erre nem kerülhet sor, de majdnem, ugyanis az első pár oldal kivételével nem tetszett.


John Sandford - Durva Terep (Rough Country) [Virgil Flowers #3]

Meglepődtem, hogy nem az ennél hamarabb megjelent következő Davenport érkezett előbb magyarul, de végülis mindegy, a lényeg, hogy év végén jött egy újabb Sandford magyarul. Igaz, az imént azt mondtam, nem is nagyon próbálkozom vaskosabb művekbe kezdeni, ez meg itten 530 oldalra rúg, node a szerkesztése meg a felszabdalt fejezetek miatt - és persze mert Sandford rulz - roppant jól lehet vele haladni.

Szóval ez is remek volt, ahogy az elvárható és megszokott, bár a fordító kicsit sok vesszőt használt, valamint a kibaszott Virgil Flowers-ből nyavajás lett, ami nem volt szép. Jöhet a következő!


Harlan Coben - The Final Detail [Myron Bolitar #6]

Myron, mindenki kedvenc sportügynöket az előző kötet történéseit heveri ki éppen, mikor kiderül, hogy új partnerét, Esperanzát (aki korábban asszisztenseként funkcionált) bevarrták gyilkosság vádjával. Az áldozar Myron egyik ügyfele, történetesen a legelső, akinek ügynöki karrierjét köszönheti. Esperanza azonban nem kér Myron és társa, Win segítségéből. Ettől persze ők ketten mindent elkövetnek barátjuk tisztázása érdekében.

Coben továbbra is hozza az elvárt színvonalat, noha ezúttal hangosan röhögős részt nem találtam a lapokon.


Andrew Klavan - Ne Szólj Száj (Don't Say a Word)

Klavan Vadászat Amandára című könyve véletlenül akadt a kezembe valamikor, és mivel tetszett, bevásároltam a könyveiből két továbbit, gondolva a jövőre. Ez egy frissebb szerzemény, sajnos filmes borítóval és belül nagyon szar betűtípussal, de ez van.

Nathan Conrad elismert pszichiáter. Van neki felesége, kislánya, menő praxisa, klassz lakása, meg ami kell. Egyszer csak új betege lesz. Elizabeth brutális gyilkosság és elmezavar miatt kerül lakat alá, most azonban igencsak zárkózott, egy szót sem szól - ezért kerül Dr. Conrad a képbe, hogy szóra bírja.

Aztán egy este elrabolják Nathan lányát, és közlik, hogy a lakást figyelik és lehallgatják. A kislány életben maradásának feltétele, ha Nathan kiszed Elizabeth-ből egy számot, amit csak ő tud.

Nagyjából ennyi az alaphelyzet, a könyv pedig teljesen rendben van szerintem. A filmet is láttam, asszem a végével nem voltam kibékülve, de egyébként az is elment egynek. Nem emlékeztem belőle semmire szerencsére (pedig Nathan feleségét Famke Jenssen alakítja, de ez sem rémlett), és érdekes módon hiába az ismert főszereplő, ráadásul a borítón is, nem kavart be a szereplők elképzelésébe, mint anno A Ragyogás esetében, pedig akkor még a filmet sem láttam.


Colin Wilcox - Az Újságíró Halála (Power Plays) [Frank Hastings #8(?)]

Valami miatt még régebben kinéztem magamnak a szerzőt, de csak mostanában sikerült beszerezni egyetlen magyarul megjelent könyvét.

A főszereplő egy rendőr a San Franciscói rendőrségen, Frank Hastings, akinek ez a ki tudja, hanyadik kalandja (8. körül, de nem sok infót találtam Wilcox-ról online). Épp vacsoráját költi barátnője és annak fiai társaságában, amikor hívást kap egy balesetről, ami máris több, mint aminek látszik, hiszen többen is elmenekültek az összeütközött járművekből, egyikük bevette magát egy közeli épületbe, valamelyik kocsiban pedig egy hullát is találtak.

Hastings nyomozni kezd, és társaival kideríti, hogy egy többé-kevésbé híres újságíróról van szó. A kérdés már csak az, hogy miért tették el láb alól...

Ezt azonban én sose fogom megtudni, mivel félúton feladtam. Unalmas történések, jellegtelen szereplők, nem kell.


Robert Crais - Free Fall [Elvis Cole #4]

Elvis Cole-t, a jópofa magánnyomozót szokás szerint felkeresi egy női ügyfél, aki kedvese miatt aggódik. Az illető a híres-neves REACT team egyik oszlopos tagja, akik amolyan elit rendőrök. Elvis hipp-hopp kideríti, hogy a csaj szíve választottja valószínűleg félrekúr, ez lehet furcsa viselkedésének oka, de a nő hajthatatlan, nem elégszik meg a válasszal - és hogy, hogy nem, tulajdonképpen igaza lesz, ugyanis az ügy ennél jóval bonyolultabb. Olyannyira, hogy Cole-t és társát, az ex-zsaru Joe Pike-ot gyilkossággal gyanúsítják meg minden.

Crais is hozta a szokásos minőséget, így ha a korábbiak tetszettek (ahogy például nekem), ez is fog, továbbá ha Harlan Coben Bolitar-történetei bejönnek, Craisszel is érdemes próbálkozni, a siker gyakorlatilag garantált.

Egyetlen dolog nem tetszik, és ez már a korábbi kötetekben is szemet szúrt: szinte állandóan a karakterek teljes nevét használja. Mintha több Joe vagy Elvis vagy Jennifer vagy akárki lenne a könyvben, és egyébként összetévesztenénk őket. Nem kicsit zavaró.

A sorozatból legközelebb a 7. kötet van meg (magyarul megjelent az 5., de maradok az angolnál), az önálló regényeibe pedig perpill nem akaródzik belekóstolni, úgyhogy egyelőre ennyi.


Neil Gaiman & Michael Reaves - Interworld

Joey Harker, egyik iskolatársát idézve akkor sem találná meg a saját hátsóját, ha hátrakötöznék mindkét kezét. A sarki postaládáig sem képes eljutni eltévedés nélkül. Nem igazán hős-alkat. Van viszont egy különleges képessége, amivel a világok között tud mászkálni. Igen, világok, mivel nem csak egy van ám, hanem csilliónyi! Vannak varázslatos világok, meg olyanok, ahol inkább a technológia uralkodik, és egy csomó Földhöz hasonlatos, ami valahol a középúton van.

Létezik továbbá egy Interworld nevű hely (vagy közhely, hehe), ahova a Joeyhoz hasonló (de mennyire hasonló!) srácokat viszik, hogy szembeszálljanak úgy a varázs-világok, mint a techno-világok fölött uralkodó gonosz hatalmakkal.

Amolyan ifjúsági regény, 10 éves kortól ajánlott, amibe én pont beletartozom, és nem is volt nagyobb bajom vele. Kicsit persze rövid volt (250 oldal se), a vége sem az igazi, de egyébként klassz.