... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető "I hate May. It thinks it's so cool because it doesn't get abbreviated. I can't wait until Jun." 2010. június 12.

Nos, itt a június, de minek? Igaz, a múlt péntekig nagyon kellemes hűvös volt, ami viszont azóta van... Itt ülök hajnali 3-kor a gép előtt, hideg vizet vedelek és izzadok. Kellemes elfoglaltság... Ennek örömére csak egy "amit muszáj" adagot hoztam össze (fényképek nélkül ráadásul), az anyagok meg közben csak gyűlnek...

Jut eszembe, megváltozott az email címem! Pár napig még talán menni fog az előző, de mostantól inkább ezt tessék használni:

dohi.skhq kukac gmail pont com


Zenebutik. Néhány hete az egyik legnagyobb énekes, Ronnie James Dio (Rainbow, Dio, Sabbath, etc.) távozott az élők sorából, nem is lehet kérdés tehát, miféle zenéket fogok ezúttal ajánlani. A Dio diszkográfia hatalmas lemaradásom, de az albumok többsége már itt van a polcon, csak idő kell majd hozzájuk. Addig is a teljesség igénye nélkül...

Rainbow: Man on the Silver Mountain, Catch the Rainbow, The Temple of the King, Run With the Wolf, Stargazer, Long Live Rock & Roll (Live), Kill the King (Live), Rainbow Eyes.

Valamint néhány nóta a Deep Purple Londoni Szimfonikusokkal előadott koncertjéből: Love is All, Sitting in a Dream, illetve Smoke on the Water.

És ha már Purple, íme az első felállás harmadik, egyben utolsó albumáról az April című 12 perces, igen sokrétű szerzemény. Igazi ínyencfalat!


Aktuális dühöngés. Van ugye a kurva nyár, meg elment Dio, és harmadiknak elmehet az alexandra is, mégpedig a picsába. Összeállt volna egy csomag, benne a Dark Tower képregénnyel, de ezeknél a faszoknál 1 héttel a megjelenés után sokszor már nem kapható 1-1 friss könyv, esetünkben az új Sandford, így ugrott a rendelés. Basszák meg! És persze finoman (tényleg) érdeklődő levelemre sem válaszoltak.


Szavazás rovat. Az előző eredménye megtekinthető itt (talán nem annyira papírforma), az új kérdésről pedig csak úgy süt a kreativitás és a változatosság, dehát ez van. Jobbra tessék nézni és klikkelni, valamint jöhetnek ötletek, miket kérdezzek a nagyérdeműtől a jövőben.


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Az imént bukkantam rá Homer Simpson twitter accountjára (ahonnan a fenti idézet is származik), és visszaolvasva találtam egy ilyet.

Valamint jópofa tévéreklám (szó szerint), benne egy régi ismerős 1:21 körül, és van egy elmaradhatatlan Ragyogásos móka is, ezúttal Micimackónak álcázva. Köszi, Ogg!


Nos, további "kellemes" júniust mindenkinek, asszem legközelebb is hasonló (dögmeleg) körülmények között találkozunk, úgyhogy kitartás...

Könyvek Haver, még mindig baromi jó képregényük van 2010. június 12.

Az előző frissítés óta megjelent 3 további Kedvenc Rejtvénylap, így már csak 2 hiányzik, és teljes lesz a King képregény. Képek legközelebb.


Megjelent a Dark Tower képregény is, de mint fentebb említettem, rohadjon meg az alexandra, így nem sikerült a héten beszereznem.


Dicsekvés rovat #1. Ezúttal fényképek nélkül. I Shudder at Your Touch. 22 horroros-szexes novella (tippre mint a Sötét Szerelem), hardcover első kiadás. Kingtől a Revelations of Becka Paulson van benne, ami később, valamelyest átírva a Rémkoppantók egyik kisvárosi történetévé avanzsált, illetve a Végtelen Határok egyik epizódja is ebből készült. Ami a többieket illeti, van itt egy Barker (a második Books of Blood-ból, tehát azt majd ott elolvasom), van egy Ruth Rendell (a Fever Tree című novelláskötetéből, tehát ezt is majd ott), valamint egy Stephen Donaldson, aki régóta a radaron van több dolga miatt is, de egyelőre semmit nem olvastam tőle. A többiekről még csak nem is hallottam, de valamikor sorra kéne keríteni a kötetet.

Egy másik könyv: The Complete Stephen King Universe, átdolgozott kiadás, tartalmaz infókat a teljes Setét Torony-sorozatról is, meg kb. minden egyébről, amit King írt és megjelentetett (az összegyűjtetlen és egyéb dolgokról nem szólnak). Érdekes olvasmánynak tűnik, van benne egy csomó fekete-fehér kép is, meg érdekességek a művekről, időrendi útmutató, etc.


A Los Angeles-i Library Foundation Kingnek adta idén a Literary Awardot. Bővebben itt, valamint rövid interjú erre.


Nyáron indul a Talizmán képregény második adagja, címe A Collision of Worlds. Addig is itt A Kölyök a Végítélet képregényből (via Facebook):

Filmek Dolan és a sehol nem kaphato Cadillac 2010. június 12.

Dicsekvés rovat #2. Újabb pipa: Tales from the Darkside: The Movie: The DVD. Extra nincs, kétoldalas borító van képes jelenetlistával. Aszongya, The Chaptering :D


Elvileg megjelent a Dolan és a Cadillac DVD nálunk. Ezt onnan tudom, hogy egy kedves fórumtárs scannelt egy ajánlót egy újságból (ld. Cikkek valamikor a jövőben!). Merthogy se a kiadónál, se sehol nincs róla infó, az Xpress-nél sem kapható. Itt igen (thx, Ciccnyog!), de "csak rendelésre". Szép. Extraként előzetes és galéria van rajta, vagyis ezt-azt lespóroltak a kinti változatból. Borító egyelőre így, később talán lesz normális verzió is belőle.


Júliusban érkezik újra - feltehetőleg szarabb minőségben-kiszerelésben - a Macskaszem a B-Roll forgalmazásában, illetve 21-én jön újra a Dolores Claiborne, immár szinkronnal a ProVideótól. Utóbbi örvendetes, mivel az első kiadás régóta nem kapható, és feltehetőleg nem is lesz túl drága.


Haven rovat. Kingnek tetszett a pilot (első rész), premier még mindig július 9-én, további két előzetes például itt és itt.

Pl. ilyen helyszínek lesznek benne (Emily Rose postolta twitteren):

Ehun pedig 1-2 poszter. Mintha fél perc alatt dobta volna össze valami amatőr...

Egyebek Cikkek ki tudja, mikor... 2010. június 12.

Utalások.

Sorozatok: Supernatural, Two and a Half Men, Bones (thx, Fleur!), Spicks and Specks, According to Jim, Álomgyári feleség (thx, pille!).

Rajzfilmek: The Simpsons (thx, Alpár!).


Rajongói vélemények. Dodó elmesélte, mizújs vele és Kinggel. Még sok ilyet!


Cikkek. Majd...

Könyvajánló Kicsiknek és nagyoknak - 2. felvonás 2010. június 12.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat. Megjelent egy új Clarke-Pohl scifi a Galaktikától, kijött egy új Sandford is, de mivel az alexandrát bojkottálom, a bookline-on meg nincs kedvem keresgélni, majd mindenki maga. (Tipp: az új Sandfordot "Sanford" néven érdemes keresni utóbbi helyen.) És akkor lássuk (illetve ne lássuk), miket olvastam az elmúlt hetekben!


John Ball - Forró Éjszaka (In the Heat of the Night)
[Virgil Tibbs #1]

Egy ismerősöm kérdezte nemrég, hogy ismerem-e a szerzőt/könyvet. Nemleges választ adtam, majd, mivel bagóért árulták, megvettem, hogy kiderüljön, milyen.

Kiderült: remek. A '65-ben megjelent könyvben - melyet egyébként Göncz Árpád fordított - egy gyilkosság áll a középpontban. Járőrözés közben egy rendőr hullát talál az út közepén, majd igen rövid időn belül el is fognak egy gyanúsítottat, aki fekete, tehát eleve gyanús, kiderül azonban róla, hogy valamivel északabbra nyomozóként dolgozik, csak átutazóként van a városban. Hogy a helyi, rafinált, de nem nem túl sok szaktudással rendelkező rendőrfőnök védje a hátsóját - nomeg mivel a helyi hatalmasságok egyike úgy dönt -, belemegy, hogy Tibbs, a fekete nyomozó segítse a helyi szerv munkáját.

A rendőrfőnök persze hibát hibára halmoz, miközben Tibbs higgadtan, szakértelemmel áll a bűntényhez, és nem is okoz csalódást - mármint a gyilkos kinyomozásával kapcsolatban, hiszen kb. senki nem nézi jó szemmel, hogy fekete rendőr van a városban, vagy egyáltalán, hogy fekete személy van a városban.

A könyvben tehát erőteljes, sőt, talán a bűnténynél is fontosabb szerepet kap a faji megkülönböztetés, de persze nyomozásból is jut a mindössze 170 oldalra rúgó történetben, ami, ismétlem, remek, úgyhogy a további hat Tibbs-regény is felkerült a bevásárlólistámra. Hátha azok is ilyen jók lesznek.

A könyvből film is készült, és ami még érdekesebb, 8 évados sorozat is (igaz, az utolsót 4 tévéfilm tette ki).


Charles Willeford - Springer Testvér Fekete Miséje (The Black Mass of Brother Springer / Honey Gal)

Először is újabb gratula a kiadónak az ocsmány borítóért. És mivel ez is az agave .45 sorozat tagja (a másik a Svindlerek Jim Thompsontól), számíthatunk rá, hogy a többi is hasonlóan ízléses lesz. Már ha - és amikor - folytatódik a sorozat. No de ne vegye el kedvünket az olvasástól a külcsín, nem fair borító alapján megítélni egy könyvet.

Ítélkezzünk inkább cím alapján! Willeford már régóta a listámon volt, de nem sikerült semmit beszereznem tőle, így megörültem, amikor kiderült, hogy az agave kiad majd tőle valamit. Aztán amikor kiderült, melyiket, az öröm nagyobbik része el is illant. Nem mintha ismertem vagy hallottam volna róla, de testvér? Mise? Picsába... Azért - jobb híján - beruháztam rá.

A történet főszereplője egy egykönyves író, aki szeretne további könyveket is írni (mivel a munka büdös neki), de ötlete, nos, az nincs több. Aztán egyszer csak egy feketékből álló gyülekezet élén találja magát, mint felszentelt pap. Azt hiszi, ott majd ellébecolhat, kihasználva a helyiek jóindulatát, közben írogat, aztán majd lesz valami. Arra viszont nem számított, hogy az egyik helyi templombajáró felesége olyan szépségesen gyönyörű, mint amilyen. Papunk ennek következtében kísértésbe is esik, ahogy kell...

Nos, szerencsére igen rövid, mindössze 170 oldalas könyvhöz van szerencsénk, így nem okozott gondot elolvasni vallásos töltete ellenére sem. A misék és egyebek persze csak egy részét képezik a történetnek (szerencsére), van azért egy kis bűnözés is, valamint jókora adag faji megkülönböztetés és egyenjogúságért vívott harc. Hősünk persze szarik az egészre, egyszerűen jó mókának tartja a helyi tömegközlekedés bojkottálását.

Ami azt illeti, jobb mókának, mint amilyen szerintem a könyv volt. Ahhoz képest, amit a cím sugallt, nem volt olyan szörnyű (bár ahogy Springer megszerezte magának a csajt, az valami szörnyen fos megoldás), de bízom benne, hogy nem ez Willeford legjobb műve, akármit mondjon is a fülszöveg. Bár szerintem magyarul úgyse jön tőle más egyhamar. Ebbe viszont az újabb kiadások előszavát (nem a szerző követte el) igazán belepakolhatta volna a kiadó, ha Willeford színdarabját nyilván nem is.


Michael Robotham - Zuhanás a Semmibe (Shatter)
[Joseph O'Loughlin #3]

Joe még mindig pszichológus, de immár tanít is. Egyszer csak egyik kollégája átpasszol neki egy öngyilkosjelölttel kapcsolatos ügyet, Joe azonban nem tudja lebeszélni a meztelen, hídon álló nőt az ugrásról, azt viszont látja-hallja, hogy a nő végig telefonált, ezért arra a következtetésre jut, hogy biztos külső hatásra tette, amit tett. Aztán meghal még valami hasonló körülmények között, Joe pedig segítségül hívja barátját, Ruiz felügyelőt (aki az első könyvben gyilkosság gyanújával letartóztatta).

Jó kis könyv, az első kötettel (Néma Gyanúsított) van egy szinten kb., tehát jobb, mint az Eltűntnek Nyilvánítva. És ami érdekes: soha nem szoktam ismert arcokat társítani a könyvek szereplőihez (általában akkor sem, ha láttam vagy tudok filmváltozatról), de ezúttal Joe feleségére két jelöltem is akadt: Paget Brewster (Huff, Criminal Minds), esetleg Lauren Stamile (Off Centre, Community).


Greg Iles - Huszonnégy Óra (24 Hours)

Ok, a terv a következő. A férj elutazik, te pedig ráakaszkodsz a hotelben, kordában tartod, hogy ne ugráljon. Én addig lefoglalom a feleségét, miközben a gyereket egy harmadik helyen tartjuk fogva. 24 óra elteltével megkapjuk a kápét, a gyerek visszakerül a szülőkhöz, senkinek nem esik bántódása, senki nem jelent fel senkit. Ötször már összejött, miért pont hatodjára ne sikerülne?

Ennyi nagyjából a felütés, és a megvalósítással sincs probléma, végig izgalmas és fordulatos a könyv, a végjátékot pedig egy akciófilm is megirigyelhetné. Eddig tehát három Iles-ból három bejött, és ez volt eddig a legjobb.


Lee Child - Lángoló Sivatag (Echo Burning) [Jack Reacher #5]

Az első és a tizedik Reacher megvolt, most pedig az ötödiket emeltem le a polcról, mivel a sorrend tetszőleges.

Reacher ezúttal gyors távozásra kényszerül a kisvárosból, ahol épp tartózkodik, mivel előző este lenyomta a helyi rendőri szerv egyik tagját, aki másnap barátaival készült elégtételt venni. Jack tehát stoppolni kényszerül, és legnagyobb meglepetésére igen rövid időn belül egy hölgy veszi fel. Kiderül, hogy nem önzetlen segítőről van szó, ugyanis a nő Reachertől vár megváltást: a férje agyba-főbe veri, saját családja kitagadta, a férje családja utálja, pénze nincs, és fogalma sincs, merre van kiút ebből a helyzetből. Ráadásul egy kislánya is van, akit nyilván nem akar a férjénél hagyni. Marcona hősünknek megesik a szíve a kétségbeesett nőn, és innentől kezdődnek csak igazán a kalandok...

Összességében pozitív vélemény alakult ki bennem a könyvről, bár az egy kicsit zavaró volt, hogy egyszer csak (a 260. oldal környékén) Reacher nagyjából a semmiből hipp-hopp rájön mindenre, és többé-kevésbé tévedés nélkül összerakja a történtek miértjeit és hogyanjait. Ekkor persze még 100 oldal hátravolt a könyvből, tehát nem volt lefutva a dolog, csak kicsit váratlan volt. Meg Reacher eleve túl tökéletes. Aszongya, negyed másodpercig sem bámulta a szobát, mire felmérte az alaprajzot, hogy mi történik, hol a fegyver, etc. Jól van... Ja, és a könyvben mindenki "egy mérföldön át" hallgat az autós beszélgetések közben.


Neil Gaiman & Gris Grimly - The Dangerous Alphabet

Újabb Gaiman gyerekkönyv. Egy kislányt mindenféle szörnyek elrabolnak, és egy fiú és egy gazella(!) kénytelenek megmenteni.

Ezúttal kisebb és rövidebb darab, és nem is Dave McKean illusztrálta, de attól még nagyon remek rajzok vannak benne.


Neil Gaiman & Charles Vess - Blueberry Girl

Leendő és újkeletű szülőknek, valamint piciny gyermekeknek ajánlják a könyvet, ami valóban inspiráló, a rajzok is szépek, de nálam nem igazán talált célba.

Neil Gaiman & Dave McKean - Crazy Hair

Ez annál inkább. McKean illusztrációi rohadt jók szokás szerint, a sztori is jópofa.


Ruth Rendell - The Copper Peacock

A hölgy ötödik novelláskötete, számomra pedig az első. Megvan az első négy és a hetedik (eddig utolsó) is, csak azok nagyobb méretű kiadásban, ezt meg nyugodtan lehet hurcolni.

A Mother's Help-ben férj és dadus szerelembe esnek, és mi sem egyszerűbb, mint a hároméves autómániás gyermekre kenni a feleség meggyilkolását.

A Long Live the Queen főszereplője Anna. Elgázol egy macskát, majd lelkiismereti okokból felkeresi a tulajt, aki, mint kiderül, igazi "macskás hölgy", tele az otthona cirmosokkal. Ettől függetlenül/éppen ezért nagyon rosszul esik neki, hogy Anna meggyilkolta egyik kedvencét. A vége kiszámítható volt, de azért tetszett.

Az Unwanted Woman nem nagy kaland, de nálam nagyobb Wexford-rajongók biztos értékelik.

A többi pedig említést sem érdemel, bár a fáradtság és dekoncentráltság megint bejátszott olvasás közben...