... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Hó, hó, hó - azóta is... 2010. március 13.

Annak ellenére, hogy a hónap közepéig halogattam a frissítést (és végül még így is 2 nappal hamarabb szántam rá magam, mint eredetileg terveztem), alig jött össze néhány infómorzsa, így ezúttal nem szükséges hatalmas adag hideg élelem az olvasgatáshoz, nagyjából a desszert közben letudható a márciusi adag. Azért jó szórakozást hozzá!


Szolg. közl. rov. Eladó néhány vadi új példány a Danse Macabre című King kötetből. Darabja 2000 Ft, érdeklődni nálam.


Zenebutik. Bemelegítésnek egy banda, akiktől egyetlen nótát találtam hallgathatónak, azt viszont nagyon: Rev Theory - Hell Yeah.

Aztán itt van Bill kapitány tavaly év végén megjelent albuma, A Király Meséi, amely telis-tele van kurva jó nótákkal, alig néhányat sorolnék a kevésbé tetszetősek közé. Néhány a legnagyobb kedvencek közül: Hol az Ég? (zúzdaaaaaa!), Forró Hó, Csonka Boogie, Kilakoltatás, Éjféli Piac, Hosszú az Út, Kőbányáról Álmodtam, A Végtelen Felé, illetve a címadó A Király Meséje.


Halálrovat. Corey Haim, alias Marty Coslaw az Ezüst Pisztolygolyókból.


Szavazás rovat. Tavaszra (pff...) egy könnyed, akár több választ is beikszelős kérdést eszeltem ki hatalmas agyammal. Előtte azonban egy egész érdekes felvetés jutott eszembe, olyannyira, hogy egy szakdolgozatot is megihletett - ez a nem semmi! Ráadásul elég szoros is volt a szavazás, nem a szokásos papírforma, továbbá az egyébre is alig pár szavazat érkezett (és kb. a feléhez komment is), tehát nagyjából sikerült lefedni a lehetőségeket. Még sok ilyen kéne. (Akinek van ötlete, szóljon!) Lássuk is a végeredményt:

Melyik, King műveiből ismert képességre tennél legszívesebben szert?
gyógyítás (A Halálsoron) (89)
telekinézis (Carrie) (66)
jövőbe látás (A Holtsáv) (59)
alakváltás (Az) (58)
ragyogás (A Ragyogás) (42)
pirokinézis (Tűzgyújtó) (27)
"álmatlanság" (Nem Jön Szememre Álom) (16)
egyéb (írd meg!) (13)

És akkor a megjegyzések, amikért ezúton is köszönet:

Legszívesebben Jack Sawyer "utazó" képességét tudnám magaménak. A Talizmánban és a Fekete házban megismert Territóriumok csodálatos világában el tudnám képzelni az életet. Persze Kingnek számos főhősével tudnék azonosulni, de mégis Jack a best of. Második helyre a Duma key főhőse, Edgar Freemantle fut be a "festészetével". (Zelinka)
Én legszívesebben arra a képességre tennék szert, amelyet SK képvisel mind minőségben, mind pedig mennyiségben. Tehát az írás képességre gondolok (Az írásról) :D (Blasio87)
A legjobb képessége egyértelműen Randall Flaggnak van. (Zsolt)
Szerintem a legjobb képesség, Roland "harcedzettsége". (Beavis19)
Nekem a legszimpatikusabb tulajdonság a Rémkoppantókban lévő "belelátok a gondolataidba". (bassoon)
A mostani szavazáshoz hiányzik a Tűzgyújtóból a Lökés, amit Andy (az apa) tudott adni és ezzel befolyásolni tudott másokat. (Nit)

Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1. Tévés főszerepben a Tortúra őrült nője. Idióta hatásvadász cím rulz...

2. Állattemetős csuka (thx, Bubsy!).


Mivel feltehetőleg Húsvétig már nem találkozunk, mindenkinek sok nyuszit! (Ízlés szerint.)

Könyvek Kedvenc haverom 2010. március 13.

WOAH! A Kedvenc magazin április 28-án, szerdán megjelenő 9-es számában indul a Haver... képregény. Más lesz a címe, de az mindegy. (Thx, Laci!) Rejtvényújságról van szó egyébként, kéthetente jelenik meg, és kemény 145 Ft-ot kóstál. Viszont valószínűleg nem színes.


A következő, novemberben megjelenő King-kötet egyelőre a Full Dark, No Stars címre hallgat, és 4, eddig kiadatlan kisregényt tartalmaz majd. Király! Nálunk meg jöhetne még valami az első félévben, kedves Európa!


Újabb kiadvány a 101/1001 akármi, amivel valamit csinálnod kell, mielőtt meghalsz sorozatból. Ezúttal a horrorfilmekről van szó, benne a Ragyogás biztosan, egyéb King passz, de mivel semmi értelmét nem látom ezeknek a köteteknek (azon kívül, hogy biztosan jól mutatnak a polcon), kihagyom. Ha valaki beszerezte, esetleg megoszthatná a véleményét a kedves közönséggel.


Bubsy pedig küldött egy Állattemető ajánlót. Köszi!

Filmek Dívídí 2010. március 13.

Április 12-én érkezik az angolokhoz a Dolan's Cadillac. 10-12 fontért előrendelhető, de én megvárom, amíg ezt kb. megfelezik. Vagy esetleg kiadják magyarul (szintén nem túl drágán), remélhetőleg hamarosan.


Ősszel pedig érkezik hozzánk A Birodalom 2. évada DVD-n. Talán addigra sikerül megnéznem...


És végül: újra hallatott magáról a Pet Sematary remake. A 1408-at jegyző Matthew Greenberg írja ezt is. (Thx, Ádám!)

Egyebek Cikkek meg minden 2010. március 13.

Utalások.

Könyvek: Linwood Barclay

Sorozatok: La La Land, QI, The Simpsons, According to Jim, Fear Itself (thx, bassoon!), 30 Rock

Rajzfilmek: Volt


Rajongói képek. Bubsy aktuális polca, valamint Zsolt gyűjteménye. Köszi!


Cikkek. Két Vox (thx, bassoon!), egy Mancs (thx, Ogg!), egy Fango (thx, Norbi!). A Fango cikkek megvannak mind, csak nincs kedvem szarakodni a konvertálásukkal, így ha valakinek megvannak a hiányzó számok, és van a közelében scanner...

Könyvajánló Többnyire nem-ajánló 2010. március 13.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Willeford és az új Lehane megvevős (a másik utánnyomás a film miatt), és Vinge is az lenne, ha nem 4k lenne a kikiáltási ár, ami 20% kedvezménnyel is kurva drága marad. Meg egyébként is Galaktikás, az ő könyveiket pedig nem túl jó érzés kézbe venni.

FlashForwardból elég a sorozat, Connellyt inkább majd angolul. A Bradbury nagyjából már megjelent régebben, bár újak a fordítások, és akad 1-2 írás benne, ami a Klasszikus Történetekben - mely ezen kötetet és az R, mint Rakétát tartalmazza - nincs benne. Sose értettem, mi értelme úgy összecsomagolni két könyvet, hogy ezt-azt kihagynak belőle, de a KT esetében például (eredetileg is) ez történt. A legtöbb hiányzó írás fellelhető más Bradbury novelláskötetekben, de ha jól láttam, 1 csak ebben a könyvben jelent meg. Na sebaj.


Walter Mosley - Devil in a Blue Dress [Easy Rawlins #1]

Mosley nemrég került a látókörömbe, mint krimiszerző, noha írt mindenféle egyebeket is (SF-et, erotikus cuccokat, non-fiction ezt-azt, etc.). Easy Rawlins főszereplésével 11 regény és x novella született, a sorozatot a szerző befejezettnek tekinti, én meg tök véletlenül pont az első kötettel futottam össze a Bookstationben, így meg is vettem.

A '40-es évek végi Amerikában járunk. Easyt, a háborús veteránt épp kitették állásából, és mivel meló nélkül bajosan tudná megtartani szép házikóját, elfogadja egy ismerőse ismerősének ajánlatát. Mindössze egy lányt kell felhajtania, a bajok azonban akkor kezdődnek, amikor megtalálja...

Sajnos semmi emlékezeteset nem találtam benne (a faji megkülönböztetés ábrázolása azért érdekes volt), és itt Easy még csak nem is magánnyomozó (bár ez lényegtelen), így Mosley ennyi volt nálam. Illetve a McBain szerkesztette Transgressions antológiában van egy írása (nem Rawlins), azt majd alkalmasint azért elolvasom. Muszáj szelektálnom, így sincs időm semmire, és így is tele a polc "na jó, miért ne" szerzők műveivel. Bár ezekből a jövőben néhányat lehet, hogy kiszórok.

A könyvből egyébként film is készült Denzel Washington főszereplésével.


John Baker - King of the Streets [Sam Turner #3]

A kék sarokban Sam Turner, jópofa magánkopó, valamint kvázi-fogadott kvázi-testvére, a kicsit lassú felfogású Gordie, aki néhány hölggyel együtt segít Samnek felgöngyölíteni mindenféle ügyeket.

A piros sarokban egyfelől két térfigyelő kamerákat felügyelő fickó, akik időről időre egy kis mellékesre tesznek szert a megfelelő felvételek megfelelő kezekbe juttatása révén; másfelől pedig egy nő, két fia (egyikük dokinak adja ki magát), valamint két izomagyú állat, akikkel el lehet végeztetni a piszkos munkát, ami ezúttal leginkább gyilkosság (naja, majd hagyják magukat átverni meg zsarolni), de akad egy kis pedofília is a történetben, és így tovább.

Ezúttal kevésbé volt szerencsém, ugyanis egy eleddig 6 kötetes sorozat 3. tagjával találkoztam egy olyan szerzőtől, akiről még csak nem is hallottam: nézelődés közben akadtam rá a virtuális könyvespolcon. Főleg az első fele tetszett, amiben Sam és kis csapata nem is annyira a bűnüggyel foglalkozott, inkább csak bepillantást nyertünk a mindennapjaikba, miközben elég sok infót kaptunk a rosszfiúk ténykedéséről is. Mindenesetre tetszett, így jöhet Bakertől más is.


Dean Koontz - Life Expectancy

Jimmy Tock, a későbbi süteménygyártó kisiparos, születésének pillanatában meghal a szívrohama miatt szintén a kórházban vendégeskedő nagyapja, de előtte megjósol 10 dolgot unokájával kapcsolatban. Úgy, mint születési súly, egy ritka rendellenesség és hasonlók. Megjelöl továbbá 5 dátumot, amelyeken valami kellemetlen dolog fog történni a fiúval.

Koontz-nál az Odd Thomas regényeken kívül ritka az E/1-es történetmesélés, de ez a ritka kivételek egyike. Jimmy, miután átesett 4 rettenetes dátumon, az olvasónak meséli el addigi kalandos életét, és várja az utolsó jeles alkalmat...

OK, mondjuk, hogy egész jól indult a dolog, noha az elejétől fogva Odd Thomas utánérzésnek tűnt (nem sokkal utána jelent meg mellesleg). Dehát eleinte az Odd Thomas is jó volt. A karakterek között nem sok említésre méltó akad, hacsak nem Lorrie, Jimmy felesége (bár ő is inkább csak eleinte), illetve Rowena, Jimmy nagyanyja.

A sztori igen hamar megindult lejtmenetben, hogy aztán újabb és újabb mélységeket érjen el, és egyre röhejesebb legyen. Őrült bohócok, akrobaták, Koontz ráadásul az egészet szirupos öntettel tálalja, de olyan mértékben, hogy az néhol már-már gyomorforgató. Csoda, hogy kutyát nem írt bele...

Nem ez lesz tehát a kedvencem a szerzőtől (és akkor még finoman fogalmaztam), de sajnos nem is ez a legszarabb műve. Arra többek között a nagy rakás Odd Thomas-kötet pályázik.

Érdekes módon a könyv még nem jelent meg magyarul, pedig szépen körbelőtte az Animus. Persze miért ragaszkodnának az eredeti megjelenések sorrendjéhez, nincs semmi jelentősége.


Linwood Barclay - No Time For Goodbye

Cynthia kihúzta a gyufát. Nem ért haza a megbeszélt időpontban. Az apja keresésére indult, és egy idősebb fiú kocsijában talált rá, a srác ráadásul épp alkoholt fogyasztott. Cynthia tehát kihúzta a gyufát, de annyira nem, hogy másnap reggelre nyomtalanul eltűnjön a családja. A lány ezek után egyetlen rokonához kerül "megőrzésre", és egész tinédzser életét végigkíséri az eset, nomeg a háta mögötti sugdolózás, miszerint nyilván ő tette el a famíliát láb alól, különben neki sem kellett volna életben maradnia.

Eltelik 25 év, időközben Cynthia férjhez ment Terryhez, és lett egy gyermekük, Grace. A nő azonban a múltat nem tudja maga mögött hagyni, ugyanis a mai napig fogalma sincs senkinek, mi és miért történt a családjával. Egy bűnűgyi tévéműsor újra felmelegíti az azóta kihűlt ügyet, aztán pedig elkezdenek furcsa dolgok történni: különös telefonhívás, gyanús autó az iskola környékén, valaki figyeli a házat, és így tovább. Cynthia és családja pedig kezd beleőrülni a dologba...

Nos, ez egy igen remek könyv volt. Terry, Cynthia férje narrálja a sztorit, és kapunk egy jókora adagot a család mindennapjaiból, valamint mindenféle fordulatokat, ahogy kell. A karakterek kedvelhetők, és számos apróság van, ami még jobbá teszi az összhatást: Grace, a kislányuk meteor-mániája, vagy a bepillantások Terry kreatív írás óráiba és a diákok írásaiba, meg ilyenek. Még sok ilyet.

Barclay nevét egyébként - Lee Childdal egyetemben - valahogy mindig fordítva akaródzik kimondani meg leírni. Child Lee és Barclay Linwood. Így valahogy jobban hangzanak :)

Ja, magyarul is érkezik a könyv október körül a General Press-től, hányadék borítóval, Búcsú Nélkül címen.


James Lee Burke - Heaven's Prisoners [Dave Robicheaux #2]

Burke-öt a megboldogult Krimiklub akarta bemutatni a magyar közönségnek, persze még mielőtt megboldogultak. Én, nem győzvén várni rájuk, közben beújítottam az első kötetet (Neon Rain), de sajna hatalmas csalódás volt, tekintve hogy Burke igen ismert és elismert író hírében áll, a könyvön meg alig bírtam átrágni magam.

Szóval a folytatással vártam egy kicsit, és őszíntén szólva nem is nagyon fűztem vérmes reményeket hozzá. Adtam neki 70 oldalt (3 fejezet), és mivel semmiféle magába szippantás nem ment végbe, a szekrény mélyére süllyesztettem a Neon Rainnel egyetemben. Ennyit tehát Burke-ről.

A regényből egyébként film is készült jópár éve, nálunk Zsaruvér címen futott. Nem láttam.


Joe Donnelly - Still Life

Pár éve a Shee című könyve nem igazán bizonyult olvashatónak, el is tartott egy darabig, mire a végére értem, de mivel egyszerre két könyvet vettem tőle, gondoltam, ideje beleolvasnom a másikba, aztán dönteni a szerző sorsáról.

Tekintve hogy a Shee 500+ oldalnyi szenvedés volt, ennek az 550 oldalas, még apróbb betűs kötetnek nem adtam napokat-heteket, hanem szépen félretettem 80 után, mivel nem sikerült megnyernie magának. Persze nem is nagyon volt ideje beindulni, dehát ez van.


Paula Gosling - A Párviadal - Kobra (A Running Duck / Fair Game)

A '80-as évek egyik nagy sikerfilmje - és gyerekkorom egyik kedvence -, a Cobra ezen könyv alapján készült, sőt, a '90-es évekbeli Fair Game (Tiszta Játszma) is. Előbbiből sajna nem emlékszem a világon semmire, nagyon régen láttam, és persze utóbbit is akkor, amikor moziban ment (akkor még jártam ilyen helyekre), de abból vannak ködös emlékeim. Cindy Crawfordot nem könnyen feledi az emberfia :)

Valami miatt rálőnek az utcán Clare-re. Kiderül, hogy egy mesterlövész volt, és miután pár nappal később felrobban a leányzó háza, felaprítva kvázi-vőlegényét, világossá válik, hogy a lövés sem véletlen volt, inkább csak az, hogy élve maradt utána. A rendőrség tehát nyomozni kezd, Clare mellé pedig kirendelik a keményfiú Malcheket, aki persze megjárta Vietnamot, meg ami kell.

Goslingtól ez volt a harmadik könyvem: A Vörös Maja tetszett, a Búbánat-blues nem igazán, ez pedig megint egész jól sikerült, csak néhol sok volt benne a nyál. Szóval a hölgy egyelőre marad a polcon.