... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

ÚJABB EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot, és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Meh... 2010. május 8.

Az van, hogy nem igazán volt kedvem frissíteni, de ki tudja, hogy alakul a jövő, így inkább összedobtam gyorsan az ehavi betevőt. Lett volna még anyag (az előző frissítésből is maradt ez-az), ami nem fog elveszni, csak átalakul egy jövőbeni frissítéssé.


Zenebutik. Ezúttal tripla adag, mindenféle műfajból, noha ennyi zene nem kell a frissítés átböngészéséhez.

Helloweenék 25 éve nyomják a metált, ennek apropóján nemrég megjelentettek egy válogatás-albumot Unarmed címmel (és remek borítóval), mely egyáltalán nem átfogó (egyelőre négy albumukat ismerem, de a nóták többsége ezek közül háromról került ki), viszont annál áthangszereltebb, így ugyanúgy bejöhet nem-metál arcoknak, mint ahogy ős-Helloweenes fejeket elfordíthat, amennyiben túl komolyan veszik a dolgot. Persze miért tennék?

Különösen ajánlott az albumnyitó Dr. Stein jazzes változata, melynek új klipje is jópofa (eredeti változat), de van itt I Want Out gyerekkórussal (a nóta, melynek eredeti változatán keresztül anno első hallásra beleszerettem a bandába), vagy az Eagle Fly Free női énekkel támogatva (eredeti), hogy a 17 percbe tömörített Keeper Trilogy (első rész, második, harmadik) 70 fős szimfonikus zenekarral felszerelt változatáról ne is beszéljünk.

Kicsit megváltoztak a dolgok az Era negyedik, Reborn című albumán, már ami a hangzást illeti, de azért továbbra is rá lehet ismerni: gregorián kórusok, klassz énekhangok, szimfonikusok, egy kis gitár, meg ami kell, olykor keletiesebb ízekkel fűszerezve, amivel nem estek át a ló túloldalára. Legalábbis az amazonos értékelések alapján sokkal rosszabbra számítottam. Lena Jinnegren hangját a korábbi albumokon is bírtam, de most sajna csak az egyik dal (Come Into My World) címét ismételgeti. Illetve ebből készült egy remix is, az album utolsó trackje ez, és elég szörnyű, ami azt illeti. A Sinfoni Deo viszont nagyon kellemes meglepetés, és az album egyik legjobb nótája szerintem, ugyanis Miriam Greynek szintén baromi jó hangja van. De a Reborn és a Prayers is nagyon klassz: előbbi a megszokott Era nyomvonalon halad, utóbbiban pedig belekóstolhatunk a már említett új ízekbe. Szerintem finom.

Közben tavaly megjelent a Classics című ötödik album, melyen híres és kevésbé híres klasszikus témákat (Verdi, Bach, Vivaldi, etc.) "erásítottak", de az nálam nem nyert. Talán a következő.

Újabb DKM albumot hallgattam szarrá az utóbbi napokban (és még mindig nem unom). A szokásos kelta-ír-punk-rock-satöbbi egyveleg, rengeteg baromi jó nótával. A kedvenceim közül néhány: Walk Away, Worker's Song, The Outcast, Black Velvet Band (feldolgozás), World Full of Hate (a hangszerelés szöges ellentétben áll azzal, amit a cím esetleg sugall), The Dirty Glass (női énekkel támogatva), Fields of Athenry (feldolgozás), This is Your Life.


Eredményhirdetés rovat. Mármint a dedikált Danse Macabre nyereményjátéké. 34 versenyző, ebből 3 még a frissités napján, 2 a határidő lejárta előtt nem sokkal jelentkezett, a többiek meg szépen eloszlottak, majdnem minden napra jutott valaki. Mivel a kérdés túlságosan egyszerű volt, csak a teljesen hibátlan válaszokat tudtam elfogadni, márpedig ketten elírták az egyik nevet. A nyertes nem más, mint Somogyi Bence. Gratulálok! Az embereim már felkeresték az embereit, innentől kezdve csak rajtam és a királyi postán múlik, mikor jut el a nyeremény hozzá, dehát hol van még karácsony? :)


Szolg. közl. rov. Aki nem nyert, az se szomorkodjon, mivel továbbra is eladó néhány vadi új példány a Danse Macabre című King kötetből. Darabja 2000 Ft, érdeklődni nálam.


Exkluzív rovat. Egy igen terjedelmes és tartalmas szakdolgozat pottyant ma a postaládámba, melyet Gulyás Gábor, aka Murphy2 követett el idén. A címe Stephen King munkássága: A horror és ami mögötte van, és a Letöltések között megtalálható. Jó mulatást hozzá!

Random hülyeség a bevezető végére rovat. Most ebből is csak egyet: az 5+1 legfélelmetesebb King könyv a könyvesblog szerint. Thx, skywriter!


A május ezzel pipa, már ami az SKHQ-t illeti, de lesz néhány finom megjelenés, amikről jobb oldalon, illetve valamivel lejjebb értesülhetsz. Addig is jó tanulást annak, akinek nem elég a kettes érettségin, a többieknek meg jó pihenést!

Könyvek Haver, baromi jó képregényük van 2010. május 8.

Múlt héten megjelent a Kedvenc Rejtvénylap idei 9. száma, benne kemény 2 oldalnyi a 12 oldalas Haver... képregényből. Őszintén szólva arra számítottam, 2-3 szám alatt letudják, de így biza csak július elején fog véget érni, bár 145 Ft-os egységáron így is kijön a teljes mű 870 Ft-ból. Jövő szerdán érkezik a következő szám, aztán továbbra is kéthetente a következő. Dátumok oldalt a lustábbak kedvéért.


Témánál maradva: a május 23-i Képregény Fesztiválra érkezik A Setét Torony: A Harcos Születése címre hallgató képregény 3900 Ft-ért. Valószínűleg már néhány nappal korábban kapható lesz, főleg mivel 23. szombatra esik. A szokásos helyeken már előrendelhető 15-20% kedvezménnyel.


A Blockade Billy című, múltkor emlegetett korlátozott példányszámú King kisregény Angliában is megjelenik május 25-én, és jár mellé a tavaly a Playboyban megjelent Morality című írás is. Lesz hangoskönyv is (ld. kép), illetve a nagy érdeklődésre való tekintettel Amerikában kinyomják kevésbé limitált példányszámban, kevésbé exkluzív kivitelben.


Illusztrált One for the Road (Egy Pohárkával Útravalónak) könyvecske. Nem tűnik nagy kalandnak.


A Riding the Bullet (A Golyó) forgatókönyvvel ellátott deluxe special editionje viszont nagyon klasszul néz ki.


Aztán: a Full Dark, No Stars amerikai fedélterve ismét a felejtős kategóriát gyarapítja.


A BBC Classic Radio Horror sorozatban érkezik a Salem's Lot, a Pet Sematary és a Secret Window, Secret Garden rádiójáték - jobb szó híján, hiszen nem mezei hangoskönyv egy felolvasóval, hanem több színész adja elő őket. Október elején jelennek meg (a bookline-on is előrendelhető darabja 5k körüli összegért), bár a Pet Sematary már korábban is megjelent. Illetve biztos a többi is, de azok nem rémlenek.


Ha már hangoskönyv: Joe Hill Szív Alakú Doboza 9 CD-n kemény 2000 Ft-ért kapható a Bookstationnél. Nyilván angol nyelvű.


Danse Macabre az ekultura.hu-n, és damoqles írása Az Írásról.

Filmek Haven is still a Place on Earth 2010. május 8.

Dicsekvés rovat. Végre elkezdtem bevásárolni a Dead Zone-ból. Egyelőre megvan az 1., 2., 4. és 5. évad, hiányzik még a 3., illetve a nemrég megjelent (ergo drága) 6. (R2-es, angol megjelenésekről van szó, nem az amerikaiakról.)

Az első évadról lespórolták ugyan az extrákat, viszont van magyar felirat. Fordítva jobb lenne (a 4 lemezen nyilván bőven elfért volna), de alapvetően egyik sem érdekel különösebben. Lett volna minden epizódhoz kommentár, pár interjú, illetve három rövidfilm (a sorozat létrejöttéről, az írásról, valamint a zenéről és az effektekről).

A második évadon szintén van magyar felirat, és itt már extrák is akadnak. A borító szerint legalábbis. Merthogy a lemezeken egy darab nincs. Se kommentár, se interjúk, se törölt jelenetek, semmi. Továbbá a német az alapértelmezett kiválasztott hangsáv (apró kellemetlenség), illetve 4 lemezes a kihajtható tok, de az évad 5 lemezes. Először csak néztem, hogy lemezenként 4 résszel hogy oldják meg a 19 epizódot, aztán megtaláltam az 5. lemezt a 4. alatt (szereplő már nem jutott rá, csak számozás). Szép a csomagolás meg minden, de ez több, mint igénytelen... Mondjuk amennyi alapvető hülyeséget elkövetnek a DVD-gyártás során, ezen aligha lepődtem meg (a feltüntetett extrák teljes hiánya is második eset - az első a Time Gentlemen Please volt nálam). Nem sok olyan tok van, amiben benne marad a lemez, de kiszedni is könnyű (egy darabban), a dupla-tripla-etc. tokokról nem is beszélve, egyik szarabb, mint a másik. Meg ilyenek.

A negyedik évadon már nincs magyar felirat, extrákat sem ígérnek, és nincsenek is, illetve a csomagolás belül szintén kevésbé tetszetős (van ugyan artwork a lemezek alatt, de túl sötét, alig látszik).

Az ötödik évadra csomót várni kellett, két évvel a negyedik után jelent meg, tavaly júliusban, most meg már 12-13 font körül kapható. Ebbe a pakkba került a karácsonyi epizód, és már megint a német az alapértelmezett hangsáv. Se extra, se magyar felirat, viszont valami kibaszott jól néz ki.

Sajnálom, hogy nem csak nálunk, hanem az angoloknál (és más országokban) is előfordulnak olyan DVD-k, amik Amerikában - tehát amerikai sorozatoknál eredetileg - extrákkal rendelkeznek, máshol meg nem. Nem hiszem, hogy létezne olyan plusz anyag, amit egynél többször érdemes lenne megnézni-hallgatni (ha egyáltalán), de akkor is jobb egy normálisan felszerelt csomagot kézbe venni, mint egy majdnem fapadosat. Majdnem, hiszen A Holtsáv esetében legalább a csomagolás igényes, szerintem szépen sikerültek, különösen az 5. évad. Persze nekem a slimtokok (vagy mezei, de normális kivitelű dupla tokok) bebaszva egy kartontokba című dolog is tökéletesen megfelel, helytakarékos, fér a borítókra plusz infó (epizódcímek, főleg hogy ezeket sokszor az epizódválasztó képernyőn sem tüntetik fel), és így tovább.

Ugyanakkor én vagyok a hülye, hogy nem amerikai DVD-ket rendelek amerikai sorozatokból, amikor azok sokszor olcsóbbak (sokszor meg nem), de túl macerás a PAL-NTSC meg régiókódos kavarás úgy tévé, mint asztali lejátszó szempontjából. Persze előbb-utóbb lépni kell az ügyben, mert csomó minden nem jön ki máshol, csak náluk.

(Mondanom sem kell, hogy ezek után - ti. hogy elkezdtem kintről begyűjteni - már csak idő kérdése, és bejelentik a magyar megjelenést, extrákkal, meg persze szinkronnal. Bár elnézve a magyar piacot, ha el is kezdik kiadni, elég esélytelen, hogy befejezzék.)


A Dolan's Cadillac 9-10 fontért volt előrendelhető, de az Amazonon és máshol már 6-7 fontért is kapható, plusz posta. Extrák vannak rajta, de én azért várok néhány fontnyi árcsökkenést, vagy ha esetleg addig kiadja valami magyar kiadó, annál jobb (illetve teljesen mindegy, de támogassuk a magyar piacot, vagy mi).


A Havent pár hete kezdték forgatni, Adam Kane rendezi az első részt, és már van is egy semmitmondó teaser erre.


Apróságok rovat. Stephen King cameo-szerepet kapott a Sons of Anarchy című sorozatban. Az ősszel induló 3. évad 3. részében jelenik majd meg.

Mindenféle infók keringenek Dark Tower filmekről/sorozatról/akármiről. Egyelőre nem tiszta, mi lesz belőle - elvileg 3 tévéfilm, aztán sorozat, de ki tudja. Talán legközelebbre kiderül.

Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy jövőre elkészül a Bag of Bones adaptációja, mégpedig 4 órás tévéfilm formájában (reklámok nélkül lesz vagy 3).

Egyebek Cikkek talán legközelebb 2010. május 8.

Utalások.

Sorozatok: Better Off Ted, Malcolm in the Middle (thx, bassoon!), Life Unexpected (Derült Égből Család), The New Adventures of Old Christine.

Rajzfilmek: The Simpsons.


Rajongói képek. Megint legközelebb, sorry.


Cikkek. Detto.

Könyvajánló Kicsiknek és nagyoknak 2010. május 8.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

A Barker igen nagy és kellemes meglepetés, bár már megvan a teljes sorozat angolul, így felejtős. A Clarke és a Chandler borítója tetszik (a Barkeré szar), de azoknak megvan az első magyar kiadása. A Cornwell és a James még hiányzik, de mindkettőnél maradok inkább az angol változatoknál, nem keverem a nyelveket. A James egyébként is úgy fest, mintha lehányták volna, és ez minden új kiadású General Press könyvre igaz, így valószínű, hogy idéntől kezdve nem is veszek könyvet tőlük (nyilván amik még régebbről hiányoznak, azokat igen), mert a csúnya borító egy dolog, de amit ezek művelnek...

Viszont megvettem az új Frederik Pohl-t, az Átjáró-sorozat 6. kötetét. Kurva drága ugyan, de 20% kedvezménnyel már nem olyan vészes, ha azt vesszük, hogy 530 oldal. És végre (végre!) nem szar kézbe venni egy új Galaktikás könyvet! Nem sok mindent vettem tőlük, csak amit abszolút "muszáj" volt, de mindnek nagyon kemény - nem mellesleg többnyire csúnya - a borítója, és a szerkesztés-tördelés sem mindig sikerült hibátlanra. Ennek a kötetnek viszont puhább papírból van a borítója, és máris jobb érzés lapozgatni. Szemből nem tudom, mit ábrázol, de volt rosszabb sajnos, hátulról viszont... Na mindegy, mindent nem lehet, sokkal több könyvet meg úgysem fogok tőlük venni, főleg hogy az Átjárónak ezzel ennyi, és nagyon drágák a könyveik. Meg nem is sok nekem való cuccot adnak ki.


+


Dean Koontz - Your Heart Belongs to Me

Hirtelen felindulásból leemeltem még egy újabb keletű Koontzot a polcról, mondván a Life Expectancynél csak jobb lehet. Azért túl sok elvárást nem támasztottam...

A főszereplő egy kőgazdag programozó srác, akinek hirtelen szívproblémája akad, valamint barátnője, aki sikeres újságíró, és épp egyéb írói babérokra tör. Ryan megkapja az új szívet, aztán elkezdik fenyegetni, mivel más is igényt tartana a nemes szervre...

Nos, míg a Life Expectancy röhejesen szar volt a bohócos baromságokkal, ez a változatosság kedvéért unalmasan kurva szarul sikerült. Az első 200+ oldalon konkrétan a világon semmi nem történik (a szinopszisban sem vesztegetnek szót erre a részre), de igazából a maradék 200 sem bővelkedik történésekben. A "rejtély" lezárása teljesen fantáziátlan, az epilógus a szokásos Koontz-stílusú, kutyákkal, ahogy kell. A karaktereket újfent nem sikerült kedvelhetőre, vagy picit is emlékezetesre írni. Jellegtelen, egydimenziós valamik, amikre a karakter szó nem is igazán illik. Egyetlen kivétel akad a vége felé, de neki összesen néhány sora van. Mondjuk még mindig jobb az a pár bekezdés, mint a többi 400 oldal összesen. Az írásmód is szörnyű, a kifejezések, a mondatok... Szóval nagyon rossz az egész.


Dennis Lehane - Megszentelt Életek (Sacred)
[Kenzie-Gennaro #3]

Az agave idei felhozatala eddig enyhén szólva siralmas. Ezen kívül egyelőre csak egy Willeford került a kosárba, és mindkettő tavalyró csúszott át erre az évre. Csak így tovább... A vámpíros szemetet ők is ontják magukból, csak jó lenne, ha az abból kitermelt pénzt (mert azt nyilván veszik is) nem csak történelmi meg kémes meg fantasy szerzőkre költenék (amik feltehetőleg szintén kelendőek), hanem jönne krimi meg scifi is dögivel.

Nos, az előző kötet oly' magasra tette a mércét - és az elvárásaimat -, hogy ez bizony csalódás okozott. Tucatkrimi, különösebb kiemelhető momentumok nélkül. Talán jövőre a következő...


Linwood Barclay - Too Close to Home

Nemrég olvastam a fickótól a No Time for Goodbye-t, és mivel baromira tetszett, gyorsan beruháztam egy másik könyvére is (Harlan Coben könyvcímeihez hasonlóan ezeket sem tudom sem megjegyezni, sem megkülönböztetni egymástól).

Nem szoktam szinopszisokat olvasni, csak a könyv kivégzése után, de amikor egy mondat vastag piros betűkkel szerepel a hátsó borítón, azon akaratlanul is megakad a szemem. Természetesen az adott dolog csak úgy a könyv harmadánál került elő, kicsit rontva a történések maradéktalan élvezetén, de még ezzel együtt is rohadt jó volt az egész, nagyon tetszett.

Röviden: Derek szomszédját/barátját és annak egész családját lemészárolják egy este. A rendőrség nyomozni kezd, de lövésük sincs, mi és miért történt. A fejleményeket és egyebeket Derek apja, a polgármester ex-sofőrje, jelenleg fűnyíró ember, meséli el a kedves olvasónak, roppant olvasmányos stílusban. Megtudunk ezt-azt a családjáról, előző munkájáról, a település lakóiról - és nincs benne egyetlen unalmas rész sem, bár 1-2 dolgot a szinopszistól függetlenül még én is kitaláltam menet közben.

Illetve ami kicsit zavart, az a káromkodás. Nem vagyok prűd, magam is erőteljesen (mondhatni kurvára) művelem, és itt sincs sok belőle, csak furcsa volt az anya szájából hallani (még ha iszik is, mint a gödény), vagy a gyerekéből az apjával szemben. A polgármester pedig a legnagyobb arc a könyvben. Köcsög szemétláda, de akkor is.

Ajánlott tehát megismerkedni vele, szerintem jövőre (az idén októberben megjelenő Goodbye után) ez is kijön magyarul.


Dennis Lehane - Coronado

Lehane első és eddig egyetlen novelláskötete. Gondoltam, köszörülje egy kicsit a csorbát a fenti Sacred után...

Running Out of Dog. Egy kisváros mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Gyerekkori barátok felnőve egymással és másokkal henteregnek a másik tudta nélkül, miközben a város próbál betörni a köztudatba, csak ahhoz meg kell szabadulniuk a rohadt sok kóborkutyától. Összességében nem tetszett, bár a vége nem volt rossz.

ICU. Egy fickót követ valami miatt a yard, mire ő jobb híján egy kórházba menekül. A kötet második legjobb írása.

Gone Down to Corpus. Két síkon játszódó történet: az egyikben a csodacsatár (vagy ahogy abban a sportban hívják ezt a posztot) visszaemlékszik mindenféle szüleivel kapcsolatos dologra, a másikban, a jelenben a srác és barátai bosszúból rendet raknak béna játékostársuk otthonában, majd egy lánnyal kiegészülve máshol folytatják a dolgot. Sok értelme nincs, de olykor hangulatos volt.

Mushrooms. Néhány oldalas bandaháborús szösszenet. Gyenge, de legalább rövid.

Until Gwen. Ez Gwen Előtt címmel megjelent magyarul az Agave 100 novelláskötetben, és a kötet legjobb - és igazából egyetlen szerintem teljes mértékben jó - írását tisztelhetjük benne. Egy börtönből frissen szabadult srácról és nem egyszerű apjáról szól, akik annak a bűncselekménynek a zsákmányát próbálják begyűjteni, ami a fiút tömlöcbe juttatta. Érdekessége továbbá, hogy E/2-ben írták.

Coronado. Az Until Gwenből írt Lehane egy kétfelvonásos színdarabot, meg hozzá egy előszót. A novellához adott pár további szereplőt, így immár több szálon futnak az események. Végülis nem rossz ez sem, csak ugye novellaként már olvastam az imént, a kiegészítések, bővítmények pedig nem dobnak sokat rajta.

Ennyi tehát. A csorba köszörülése nem nagyon sikerült, de ez van. Állítólag az Agave 100-as novellák pedig többet nem fognak megjelenni náluk, tehát ez a kötet ilyen formában elvileg soha nem lesz magyarul. Persze ki tudja...


Marcello D'Orta - Isten Ingyér Teremtett Minket
(Dio ci ha creato gratis)

Az Európa honlapján szoktam látni az új megjelenések között a szerző könyveit, de ezek is az elolvasnám-de-pénzt-nem-adnék-érte(-előre-semmiképp) kategóriába tartoznak. Most azonban eljött az ideje az ismerkedésnek, mivel kölcsönkaptam a könyvet (thx, Ogg!).

Amolyan gyerekszáj-gyűjtemény, olasz gyerekek fogalmazásait tartalmazza, melyek olykor igen jópofák, noha ezúttal a téma (vallás, hittan) tőlem távolabb nem is állhatna.

Szóval kellemes darab, az illusztrációk is klasszak (majd' minden íráshoz tartozik egy), úgyhogy ha lehetőségem lesz rá (wink-wink-nudge-nudge), a többi kötetet is elolvasom majd - a polcra viszont továbbra sem kellenek.


Dean Koontz & Phil Parks - Santa's Twin

Koontz nem csak thrillereket (és fiatal korában sci-fit és fantasyt és pornót), hanem gyerekkönyveket is ír. Nem tűnnek említésre méltónak (versek, ilyesmik), kivéve ezt.

A Mikulás gonosz ikertestvére foglyul ejti a Mikut az Északi Sarkon, majd garázdálkodni kezd Karácsony körül. Ki más tudná megfékezni, mint két kislány.

Aki olvasta a Mr. Murdert, annak ismerős lehet a sztori, mivel ott az apa elmeséli a lányainak - akik egyúttal a történet főszereplői és hősei - apró részletekben. Ez viszont a történet illusztrált változata, és mint olyan, kurva jó, Phil Parks Dave McKeanhez hasonlóan remek, "nekem való" illusztrátor.

Sok-sok éve kaptam egy kedves kanadai ismerősömtől ajándékba, és imádtam. Most, mivel végre meglett a folytatás (thx, Bookstation!), újraolvastam, és még mindig klassz. Olvasás után pedig lehet hóembereket keresgélni minden oldalon. Asszem 1-2-t anno az istennek se sikerült megtalálni, de most sikerült. Jópofa továbbá, ahogy/ahova néhol az illusztrátor elhelyezi a szignóját, illetve a szemfüles olvasó néhány Koontz kötetet is felfedezhet (Mr. Murder, Lightning, Midnight).


Dean Koontz & Phil Parks - Robot Santa

Néhány évvel később Koontz megírta a Santa's Twin folytatást, Parks pedig ismét rajzolt hozzá ezt-azt.

Ezúttal a címbéli robot Mikulás kerül középpontba, akit az igazi Mikulás immár nem gonosz tesója eszkábált össze, segítendő testvére munkáját, de persze balul sül el a dolog.

Sajnos ez a sztori jóval gyengébbre sikerült, mint az elődje, de azért egynek elment, és bár hóemberek ezúttal csak ritkán köszöntek be a képeken, mindegyikre került egy-egy angyal. Egy kivétellel sikerült ezeket is megtalálni, és arra az egy képre is van tippem, de csak halovány. És itt még kreatívabban van elrejtve Parks neve majd' minden képen. Szórakozásnak tehát még akkor is remek volt, ha maga a történet nem is az igazi.


Neil Gaiman & Dave McKean - Mirrormask

A filmet (nálunk Tükörálarc címen fut) láttam anno, de nem tetszett, csak a látványvilág. Nem könyv alapján készült, viszont utána lett belőle képeskönyv (meg forgatókönyv meg anyámkínja), amit viszont beújítottam a teljesség és Gaiman és McKean kedvéért.

A történet csöppet sem eredeti: a kislány anyja beteg, a leányzó meg átkeveredik egy másik világba, és ott bóklászik mindenféle fura teremtmények között. Ld. még Talizmán - Kingnél maradva -, és nagy csomó egyéb történet.

Ez sajna könyvalakban is a gyengébbek közül való, de azért a polcon a helye a többi Gaiman-McKean kötet mellett.


Arnaldur Indridason - Kihantolt Bűnök (Grafarbögn / Silence of the Grave) [Erlendur nyomozó #4]

Az Animus Skandináv Krimik sorozatának egyik szerzőjéhez van szerencsénk. Leginkább brit és amerikai írókat részesítek előnyben, de régóta tervezek nyitni ezen országok felé is, akár az Animus sorozatán keresztül, akár angolul (mert szerencsére sokat fordítanak arra a nyelvre is belőlük). Van már ez-az a polcon, de úgy alakult, hogy ez lett az első áldozat (thx, Ogg!). Igazából az Animustól más szerző nem is érdekel egyelőre.

Nos, a kezdéssel semmi gond nincs, az első mondat remek, a folytatással viszont annál inkább. A szereplők sem szimpatikusak, a történet sem, miszerint egyrészt találtak egy 50-70 éves csontvázat meg pár bokrot a puszta közepén, másrészt pedig elő-, majd kórházba kerül Erlendur drogos-terhes tékozló lánya.

Ezért tehát örülök, hogy kölcsönkaptam a könyvet, így legalább nem buktam egy fillért sem, miután 80 oldal után visszaszolgáltattam. A kötet egyébként tetszetős kivitelű, egyszerű, de hatásos borító, nem túl spoileres fülszöveg, hátul kiejtési útmutató, és az ára sem olyan vészes. Igaz, pár évvel ezelőtt jelent meg, és csak 250 oldal.


Paula Gosling - A Halál Angolt Tanul (Monkey Puzzle)
[Jack Stryker #1]

Hála a kiadónak és az elbaszott - nem mellesleg csúnya - borítónak (Gosslingnak írták a szerzőt, belül jó) egy darabig elsiklottam fölötte online, offline meg sose jött szembe, de végül meglett.

Az angol tanszéken holtan találják az egyik tanerőt. Nem úgy tűnik, hogy betörés történt, maradnak tehát a kedves kollégák gyanúsítottként. Már csak azért is, mert mindenki utálta az elhunytat, és indíték és lehetőség is akadt bőven. Stryker hadnagyra és társaira hárul tehát a feladat, hogy megoldják a rejtélyt, ami egyre szövevényesebb lesz, ahogy a tanári kar további tagjai is áldozatul esnek, egyiküknek pedig nyoma vész...

Ezennel a közepesnél jobbnak nyilvánítom a könyvet. Érdekes volt, a karakterek is tetszettek, szóval Gosling továbbra is a kedvelt szerzők között marad. Két további Stryker-kötet is létezik, de nem magyarul, és mivel nálunk több könyv nem jelent meg az írónőtől, a többi művét angolul leszek kénytelen beszerezni.

Mellesleg ez a könyv ugyanazt a Golden Dagger Awardot nyerte el évekkel korábban, mint Indridason fenti könyve.