... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Itt a világvége... 2010. november 12.

És még soha nem örültem neki ennyire, de erről pár sorral lejjebb. Addig is ismét lecseszem magam, hogy továbbra sem sikerült felzárkózni az új könyves és filmes megjelenésekkel a megfelelő oldalakon, valamint egy csomó cikkel és utalással (melyek közül rengeteget ti küldtetek), de legalább van egy csomó új megjelenés (King és egyéb), ami remélhetőleg eltereli mindenki figyelmét határtalan lustaságomról. És akkor most másszuk meg a paszulyt és találkozzunk az óriással...


Zenebutik. A Machinae Supremacy minden idők egyik legjobb zenekara, ehhez kétség sem fér. Úgy meg pláne, hogy a negyedik albumuk a szülinapom előtt nem sokkal jelent meg és érkezett meg hozzám. Nem mintha számítana, mármint a szülinap, az is csak egy nap (Travis kolléga azért igencsak meglepett :)), de ez így akkor is jól jött ki. Kedvenc finn zeneboltom, a Recordshop X ráadásul akciós CD+póló csomagot is kínált, és bár az XXL-es pólóról lemaradtam (rohadt bank!), egy XL-eset bezsákoltam. Illetve bedobozoltam: ment ugyanis a Simpsons relikviákat tartalmazó dobozba, felvenni ugyanis eszem ágában sincs, még ha magamra bírnám ráncigálni, akkor sem. (Igen, doboz. Nincs hely a szétpakoláshoz, viszont így tisztogatni sem kell őket.)

Még friss az élmény, mivel egy hete érkezett, és talán ha két tucatszor tudtam eddig meghallgatni mindössze, de azért pár sort írnék róla.

1. A View From The End of The World - 3:52
Kiváló nyitódal, akkora gitárszólóval, mint egy ház. Nekem legalábbis az egyik kedvencem az albumról.

2. Force Feedback - 5:34
Ez is tipikus MaSu, tehát kurva jó. Női vokál is vendégeskedik. Sajna nem Erica a korábbi albumokról, de ez a leányzó is rendben van.

3. Rocket Dragon - 4:51
Első hallgatásra ez fogott meg a legjobban az első néhány nóta közül. Naja, SID-del kezdődő dal nagyon rossz nem lehet.

4. Persona - 5:16
Az egyik dal, ami eleinte nem igazán tetszett, de a szöveg és a refrén bejövőssé vált időközben.

5. Nova Prospekt - 5:13
A Force Feedback és a Nova Prospekt a megjelenés előtt meghallgatható volt. Illetve néhány egyéb track is, de csak az első két találatot hallgattam meg, szigorúan csak egyszer. Őszintén szólva egyik sem lett egy hallgatás után nagy kedvencnek ígérkező darab, de nem bánkódtam, mivel sok esetben azok a dalok, melyeket kis túlzással egyből kívülről tud az ember, igen hamar az enyészeté lesznek. A Nova Prospektet és a Force Feedbacket ez a veszély nem fenyegeti.

6. World of Light - 1:14
Egy percnyi nyugi a Shinigami előtt. A Redeemer-ön és itt is elválasztották a hosszabb intrót a hozzá tartozó daltól, ami roppant kedves tőlük. Hajlamosak ugyanis a bandák mindenféle prüntyögést vagy dumát vagy akármit tenni leginkább az album elejére, amit x. alkalommal (néha x=2) már átugranék, de egyben van az első trackkel, beletekerni meg macerás. Nem úgy itt.

7. Shinigami - 4:08
Woah! Lehengerlő, asszem ez a megfelelő szó rá. És elsőre váratlan is volt a durvulás a World of Light után. Az egyik nagy-nagy kedvencem.

8. Cybergenesis - 5:43
A második dal, ami elsőre nem jött be - kivéve a nyitást, ami a 80-as évek metálbandáit idézi -, azóta viszont a refrén az egyik kedvencem.

9. Action Girl - 4:12
Egyértelműen a legjobb kezdés az albumon, sőt, a világtörténelemben is az élmezőnyben van. Egyszerűen odabasz, hihetetlenül jó, ahogy a nóta többi része is. 10/10 legalább.

10. Crouching Camper Hidden Sniper - 3:59
Egy beintés a lődözős játékokban nem épp fair módon játszóknak. Mókás darab.

11. Indiscriminate Murder is Counter-Productive - 4:07
Már a cím is királyságot sejtetett, és tényleg. Könnyed kompozíció, jópofa szöveggel, szintén óriási kedvenc az albumon.

12. One Day in The Universe - 4:16
Detto. Amolyan szerelmetes nóta, persze a kornak megfelelően online módon, MaSu stílusban. Azt mondták a srácok, hogy a kiadó nem nagyon akarta az albumon látni a dalt, ami vagy reklámduma, vagy nem, mindenesetre kár lett volna érte. Nagy kár.

13. The Greatest Show on Earth - 3:31
Az online generáció himnusza. Van egyfajta hangulata, és a 2. perc körül felhangzó utolsó versszak nagyon tetszik, de a nóta maga az album leggyengébbje. Annak is kell lennie, de azért nincs szó gyenge eresztésről.

14. Remnant (March of the Undead IV) - 5:54
A korábbi Undead-eknél gyengébb, nem annyira nyomasztó, mint a harmadik a Redeemer-ön, de egy idő után ezt is elkezdtem megkedvelni.

Mit mondjak, az album valami KURVA JÓ! Sokkal erőteljesebb a SID hangzás, mint az Overworld című előző lemezen, eszméletlenül fogósak a refrének, kurva jól szólnak a gitárok, egyszerűen letaglóznak a riffek és a szólók, klasszak a szövegek, szinte minden a helyén van.

A Greatest Show és a Remnant, valamint az önálló nótának nem igazán tekinthető World of Light a kakukktojások (de azok sem nagyon) a természetesen 10/10-es albumon, meg egy kicsit a Persona és a Cybergenesis is kilóg, de utóbbi kettőt a refrén igencsak feldobja.

Köszönet tehát a srácoknak az újabb 62 percnyi mennyei muzsikáért. Várjuk a következő albumot, de nem kell sietni, ezzel még elleszek egy darabig (ahogy a korábbi albumaik és meg nem jelent dalaik is szó szerint naponta megfordulnak a lejátszómban, mióta ismerem őket).

Now take your clothes off and enjoy!


Halálrovat. 15 év után bezárta kapuit a SKEMERs online King fanclub. Régebben aktívan olvastam a hírleveleket, írogattam is bele, de aztán alább hagyott a lelkesedés, meg már maga a hírlevél sem volt a régi, most pedig vége. Maradt helyette egy Facebitch ((c) MaSu) group, de oda regisztráljon a halál.


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1, N. előzetes. Nem a King-féle. Múltkor a Kolorádó Kid, most meg ez. WTFF?!

2, It előzetes. Ez sem a King-féle, sokkal inkább kamu rajongói. A valamikor érkező remake kapcsán készült. (Thx, Travis!)


Idén még egyszer jövök, valamikor december eleje-közepe táján, addig is... Basszus, most, a frissítés vége felé közeledve ugrott be, hogy a külföldi híreknek is elfelejtettem utánajárni. Na majd legközelebb...

Könyvek Újabb kellemes meglepetések 2010. november 12.

Hmm, október végén szépen csendben megjelent a második adag Dark Tower képregény magyarul. Tudtam, hogy jön még idén, csak nem volt publikus az infó, meg azt sem tudtam pontosan, mikor érkezik, aztán egyszer csak lett. Helló, Jézuska!


Novemberre (elvileg 16-ra) csúszott a Lisa Rogak-féle King életút, viszont közben lett borító (thx, Travis!), és szintén ebben a hónapban érkezik az immár Napnyugta Után címre hallgató novelláskötet, amihez szintén van - egyelőre csak hardcover - borító (thx, Travis!). Az életrajzon a szöveg elrendezése, betűtípusa, valamije szerintem nem az igazi, de a borítóképek nagyon tetszenek. Helló ismét, Jézuska!

Az írásokat az alábbi fordítók ültették magyarra: Gy. Horváth László, Holbok Zoltán, M. Nagy Miklós, Müller Bernadett, Szántó Judit, Uram Tamás. Szinopszis erre.


Januárban pedig érkezik újra az Állattemető (így is), amihez Robi remélhetőleg ütős borítót rittyent.

Filmek A Haven epizódokat megvágják, ugye? 2010. november 12.

A Universal Channel vagdossa a Havent nálunk. Nem kell megijedni, minden epizódot legalább 126-szor leadnak, és csak a napközbeni adásokat finomítják. (forrás).

Utalások Megint csak sorozatok 2010. november 12.

Sorozatok: Két Pasi..., Castle, Committed (thx, Gyusz!), Mike & Molly (thx, Gyusz!), Talkin' 'Bout Your Generation.

Egyebek Új vélemény 2010. november 12.

Rajongók. Atilla bő lére eresztett véleménye felkerült a többi közé. Köszi!

Könyvajánló Reader's block továbbra is + ötletek Karácsonyra (1. felvonás) 2010. november 12.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Linwood Barclay: Búcsú nélkül (No Time For Goodbye) [2010 március]
Clive Barker: Vérkönyvek 2. (Books of Blood 2)
Raymond Chandler: Az okoskodó gyilkos (novellák)
Arthur C. Clarke: Szigetek az Égben (Islands in the Sky)
Neil Gaiman-Terry Pratchett: Elveszett Próféciák (Good Omens)
Peter James: Félhomály (Twilight)
Simon Kernick: Mindhalálig (Relentless) [2010 február]
Ross Macdonald: Mozgó Cél (Moving Target) [Lew Archer #1]
John Sandford: Vihar Préda (Storm Prey) [Lucas Davenport #20]
Dan Simmons: Hyperion
Kurt Vonnegut: A repülő macska - Tizennégy kiadatlan novella (Look at the Birdie)

Wow! Asszem lehet kezdeni fogalmazni a leveleket a Jézuskának (engem innen csak a Sandford és a Vonnegut érint, a többi már megvan, vagy nem igazán érdekel). Nem is tudom, hol kezdjem. Menjünk talán betűrendben. (Lesz még pár újdonság a következő frissítésig, de azokról majd ha tényleg megjelentek.)

Barclay rulz, ezt pár hónappal ezelőtt már tisztáztuk (ld. ott). A második Barker novelláskötetet nem vártam ilyen hamar, de hajrá, jöjjön ki mind a hat minél hamarabb. Chandlertől új írások magyarul, szintén remek. Clarke-tól is egy magyarul eddig meg nem jelent ifjúsági(bb) regényhez van szerencsénk, egész jó borítóval.

A Gaiman-Pratchett együttműködés szerintem pocsékra sikeredett, és hála az agavének, az új kiadás méltó borítót is kapott. Ekkora hányadékot... Jó hír viszont, hogy jövőre kiadják a Wolves in the Walls című, Dave McKean által illusztrált gyerekkönyvet, utána pedig talán a többi hasonló könyvet is.

James pre-krimi horrorszerűség nem tudom, mit keres a General Press-nél, de ők tudják. Úgy tudom, nem adták még ki az összes Roy Grace-t, így pláne érthetetlen a dolog.

Kernick második magyar bemutatkozása igen kellemes és váratlan meglepetés. Remélhetőleg a Gabo egy könyvnél tovább jut, megelőzve ezzel a Könyvklub évekkel ezelőtti próbálkozását.

Macdonald egyelőre nem érdekel, a polcon lévő könyveit akarom előbb elolvasni, aztán meglátom. Sandford pedig no-brainer, amint megveszem, el fogom olvasni.

A Hyperion valami fantasztikusan jó könyv. Az első magyar kiadásra ráfért volna egy átolvasás, de fordításilag asszem nem volt gond vele. Persze az agave azért újrafordíttatta ezt is. Az ő dolguk, viszont elvileg kiadják a két Endymiont is, így végre (évek kérdése) a sorozat mind a négy kötete elérhető lesz magyarul. Jobb későn, mint soha, de nálam persze ezzel is elkéstek, pedig tényleg éveket vártam rá. Aztán nemrég meguntam. Ezúttal egyben érkezik az első kötet, az Endymion Bukása pedig jövőre jelenik meg.

A Vonnegut is alap, még az előző, szintén a halála után megjelenet gyűjteményes kötet végén beharangozták, és lőn.


John Saul - Cry for the Strangers

Ő is rég volt már, hát lekaptam a harmadik regényét a polcról. Úgy másfél hónapja. Merthogy az augusztus vége óta tartó nemakaródzikolvasni sajna nemakaródzikelmúlni.

Ezért is választottam Sault, ugyanis vele nagyot nem lehet bukni, mivel az elvárások minimumon (ld. még Koontz frissebb dolgai). Nem tetszett, de nem is vártam, ugyanakkor nem akartam potenciálisan jó könyvre elszarni a jelenlegi hangulatot-állapotot.

Talán a következő frissítésig sikerül kipipálni még egy könyvet...