... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető "Rocktóberben születtem ééééééén..." 2010. október 8.

Persze nem, de P. Mobil rulz! Részemről pedig továbbra is punnyadás van King-fronton, de azért a havi híradagot összegereblyéztem.


Zenebutik. Nemrég az alábbi albumot, egy rock operát hallgattam, és bár nem tetszett (pedig volt sok kedvelt arc/hang a szereplők között), és ezért gyorsan búcsút is intettem neki, azt még a vak is hallotta, hogy Alannah Myles-nak mekkora hangja van. Ez persze a rádiókból immár 20 éve kirobbanthatatlan Black Velvetből is kiderül, de a hozzá hasonló egyslágeres előadók sokszor nem véletlenül azok, amik.

Ettől függetlenül, hirtelen ötlettől vezérelve YouTube-on végignéztem minden klipjét, majd belehallgattam mind az öt albumába. Mind más egy kicsit, mint az előző, a változatosság és a megújulás hiányát tehát nem lehet a hölgy szemére vetni.

A legújabb, néhány évvel ezelőtti kiadványon - melyen Alannah immár 50 évesen énekelt - egyetlen kiemelkedő nótát sem találtam, bár további hallgatások valószínűleg szültek volna néhányat, ha nem is sokat. A Black Velvet 2007-es verziója azonban olyan szinten förtelmes, hogy elképesztő... Nem is linkelem, fúj!

Az Arrival című negyedik albumon is csupán egy igazán klassz nótát találtam, mégpedig a Bad 4 You-t.

Az első három albumát viszont villámgyorsan megrendeltem, a kurva postának hála azonban egy részük csak egy hónap után futott be, ezért csupán az elmúlt hetekben tudtam elmerülni az első album dalaiban. A többit tüzetesebben majd.

Azt kell mondanom, hogy rossz nóta nincs az albumon, amin a rock jellegű dalok vannak túlsúlyban, valamint ugye a Black Velvet, egy lassabb szerzemény, a Lover of Mine, illetve az album végi, lezárásnak kiváló akusztikus Hurry Make Love. A többiek közül az egyszerűség kedvéért azokat emelném ki, amikhez van valami hivatalos video: Still Got This Thing (ezzel nyit az album), Who Loves You (ez volt a második dal, amit hallottam tőle, csalóka és odabasz!), Rock This Joint (rockandrolllll!!!), Love Is (ha mindenképp választani kéne, ezt tenném meg a leggyengébbnek).


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1, Semmi köze semmihez, de van film is belőle (vagy ez lett a filmből, whatever).

2, A szokásos Ragyogás-adag. Thx, Ogg!


Most pedig novemberig nyugtotok lesz tőlem.

Könyvek Kellemes meglepetés 2010. október 8.

Nofene. Ahogy pár éve ígérték, könyv Kingről az Európától októberben. Úgy 2 hónapja nézegetttem, milyen Kingről szóló könyvek kaphatók kint, és egyet be is újítottam (The Stephen King Universe), de a többi drágának találtatott. Lisa Rogak ezen művéről ráadásul nem is voltak egybehangzó pozitív vélemények az amazonon, de azért a kosárba be fog kerülni a magyar kiadás, ha már az Európa van olyan kedves, hogy elhozza nekünk. Ez viszont... "Én mindentől félek" – mondja a Carrie, az AZ meg A ragyogás szerzője - hátha a könyvben nem így lesz.

Stephen King, a világ egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb írója ma már része a popkultúra történetének. De ki ez az ember, aki ezt a rengeteg, borzalommal, gyásszal és természetfölöttivel megspékelt történetet kitalálta? Honnan veszi az ötleteit? És mi hajtja, hogy több mint harmincéves karrier után is egyre ontsa ezeket a rémségeket? Lisa Rogak, a profi biográfus a nyomába eredt, és feltérképezte azt a gondokkal teli előéletet, azokat a félelmeket, amelyek máig inspirálják a 20. század egyik legnagyobb hatású szerzőjét.

King származása és ifjúkora nem ígért sokat. Feneketlen szegénység Maine állam isten háta mögötti vidékén, korai házasság: nem éppen egy fényes irodalmi pálya zálogai. Munkamániája és áradó fantáziája mégis korai, váratlan sikert hozott. Talán túl korait is: a hirtelen sztárság, az egyik pillanatról a másikra beköszöntő gazdagság azzal fenyegetett, hogy a munkája, de akár az élete is rámegy. Ám ő túljutott a válságon, s azóta is olyan eredetiséggel alkot, amilyenre kevés író képes.

Sötét és felkavaró világa ellenére Stephen Kinget ma már számtalan rajongója és egyre több kritikusa inkább a Mark Twain-i, semmint a H. P. Lovecraft-i hagyományhoz sorolja. A Lidérclakta lélek ennek az embernek a történetét és világát vetíti elénk – azét az emberét, aki kétségkívül a modern irodalom egyik legfelejthetetlenebb és legijesztőbb életművét hozta létre.


Közben megjelent a Tűzgyújtó új fordításban, új borítóval. Nekem továbbra is a Maecenas-féle a kedvencem, de ez se rossz.


Képregény rovat. Ekultűrás Dark Tower ajánló, valamint kiderült, hogy a következő adag képregény a pocsék Eluria Nővérkéit fogja feldolgozni.

Filmek Holtsáv és Haven 2010. október 8.

Dicsekvés rovat. Végre meglett a hiányzó 3. és 6. évad a Holtsávból, így már teljes a gyűjtemény. Ahogy múltak az évek, úgy lett egyre jobb a dizájn, az 5-6. évad kifejezetten kurva jól néz ki kívül-belül. Gerincben az első kettő nem megy (illetve ilyen szempontból sem megy) a többihez, de annyi baj legyen.


Végre tényleg megjelent a Dolan és a Cadillac DVD, pl. az Xpress-en is kapható igen baráti, 990 Ft-os áron.


A Haven a héten finálézik Amerikában (jövőre pedig jön a 2. évad), a Hallmarkból lett Universal Channel pedig már jövő héten, október 13-án elkezdi vetíteni nálunk a sorozatot, ráadásul két epizóddal nyitnak, és rohadt sokszor ismételnek. Én szerintem ezzel is megvárom a DVD-t, mint a Holtsávval, és utána is ki tudja, mikor szerzem be, és mikor nézek bele - nem igazán érdekel ugyanis, de mégis csak King (majdnem).


Még egy Universal Channel: Travis elcsípte a 2004-es Salem's Lot minisorozatot, aminek a Borzalmak Városa címet adták.


A sajtóanyagnak hála eloszlott a homály: három Dark Tower film lesz, valamint egy sorozat, és ezek fogják katonásan váltani egymást. Filmmel nyitnak, sorozattal folytatják, aztán megint film, és így tovább. Ambiciózus project, kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle. King imádná, ha a Twilight ifjú titánjait szemelnék ki a szerepekre (persze nem), ő pedig Blaine, a Monó hangját adná. (Thx, Bence + Bubsy + skywriter!)


King szülinapján lement a 3x03-as, a szerzőt is szerepeltető epizód a Sons of Anarchy-ből. Íme egy kép (badass!), itt pedig egy interjú.


Összevont kukorica és eyecandy rovat. Barbara Nedeljakova szerepelni fog az (egyik) új Kukorica Gyermekeiben. Nem nagyon sikerült előrelépnie a Hostel és a Doom után. De lesz még benne Billy Drago, Tim Rock, valamint Kelen Coleman (képeinken - legalább miatta érdemes lesz megnézni, úgyis nemrég fedeztem fel, két sorozatban is láttam mostanában).

Utalások Sorozat hegyek, szokás szerint 2010. október 8.

Sorozatok: True Blood (thx, Gyusz!), Packed to the Rafters, Született Feleségek, Talkin' 'Bout Your Generation, The Office (US).

Egyebek Új partner 2010. október 8.

Partnerek. Könyvmolyz.


Rajongók. Múltkor elfelejtettem említeni, hogy frissült pár polckép.

Könyvajánló Reader's block 2010. október 8.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Iain M. Banks: Ellentétek (Inversions)
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe (A Ticket to the Boneyard)
[Matt Scudder #8]
Lee Child: 61 óra (61 Hours) [Jack Reacher #14]
Harlan Coben: Senkinek egy szót se (Tell No One)
Harry Harrison: Fagyos Éden (Winter in Eden) [Éden-trilógia #2]
Robert Heinlein: A Hold börtönében (The Moon is a Harsh Mistress)

Csomó finomság (októberben is megjelenik ez-az, amikről legközelebb), de mivel szinte teljesen leszoktam a magyar könyvek vásárlásáról, innen csak a Block érint, a többi megvan (Banks, Coben), drága (Heinlein), hányinger a borítója (Child), vagy az adott sorozat a szerzőtől nem érdekel (Harrison).


Remek hónap volt, sikerült két könyvet kipipálni, amiből az egyiket még az előző frissítés előtt pár nappal be akartam fejezni, a másik meg 140 oldal. Az aktuális olvasnivalónak mindössze a felénél járok (300 oldalas), valahogy nem akaródzik olvasni mostanság, ami igen nagy szörnyűség... Pedig bevetettem McBaint, az ilyen helyzetekre kiváló orvosságot nyújtó szuperfegyvert, ami a könyv végéig ki is tartott, és utána is direkt olyan kötetet emeltem le, amitől nem vártam sokat, elkerülendő a csalódást, de nem működött. Még borítókat keresni vagy fotózni is lusta voltam. Talán legközelebb.


Patricia Highsmith - Remegő Szívvel (The Tremor of Forgery)Bentley Little - Dominion

A remek magyar címnek és borítónak hála igyekeztem akkor sorra keríteni a könyvet, amikor senki nem látja, mit olvasok. Általában nem szokott érdekelni, meg ugye ki nem szarja le, de ahogy Andrew Vachss kiváló könyveinek magyar kiadását, úgy ezt is holmi romantikus regénynek állítják be külsőre, fogalmam sincs, miért.

Tervem persze kudarcba fulladt, ugyanis egy hirtelen jött nincs-kedvem-semmihez-hangulat következtében két héten keresztül olvasgattam a 280 oldalt.

Nyilván nem a könyv hibája, ami egyébként egy íróról szól, aki elmegy melegebb égtájakra (konkrétan Tunéziába), hogy nyugodt körülmények között írhassa meg következő regényét. Eleinte jó mókának tartja a nyaralással egybekötött melót, de miután sem barátnőjétől, sem barátjától (akivel közös filmes projecten dolgoznak) nem kap levelet, kicsit lelombozódik.

Szerencsére azért akad társasága egy szintén amerikai, illetve egy dán fickó személyében. Nem felhőtlen azonban a Tunéziában töltött ideje, hiszen más éghajlat, más kultúra, más szokások, ráadásul az is lehet, hogy egy balul sikerült betörés folyamán Ingham megölte a behatolót, valamint író társa is megöngyilkolta magát, mint azt egy levélből megtudja.

Nem is tudom, milyen skatulyába lehetne tenni a könyvet. Leginkább hangulatregénynek nevezném, ha lenne ilyen (ha nincs, akkor mostantól mégis), mivel nem sok minden történik, a szereplőkről és a történtekről sem tudunk meg mindent (vagy némely esetben eleget), de valahogy mégis átjön a dögmeleg meg a bizonytalanság. Az amerikai fickó politikai maszlagját nem hiányoltam volna, így viszont azt a pár bekezdést voltam szíves átugrani.

Lehet, hogy pozitívabb lenne a véleményem, ha nem tart ilyen sokáig elolvasni, de ez már így marad. Addig is ajánlom a többi, általam olvasott Highsmith-t (Huhog a Bagoly, Kétarcú Január, A Balek).


Ed McBain - Where There's Smoke

Oly' rég olvastam már egyik legkedvencebb szerzőmtől, úgyhogy leemeltem a poclról egy önálló regényét.

Benjamin Smoke 24 évig volt rendőr, látott minden szépet és jót, azóta viszont nem vitte túlzásba a nyomozást: mindössze négy ügye volt, semmi különös. Vígan éldegél, egyetlen bánata csupán, hogy nem futott bele a tökéletes bűnténybe, sikerült ugyanis mindet megoldania.

Egy nap egy ravatalozó tulaja keresi fel Bent telefonon, és diszkréten megkéri, hogy kerítsen elő egy hullát, aminek nemrég lába kélt. Jóformán bele sem kezd a nyomozásba (épphogy kideríti, hogy a hullának - persze amíg még élt - szenvedélye volt a szerencsejáték, felhalmozott egy csomó adósságot, a felesége pedig nem nagyon sajnálja, hogy megszabadult ettől a pernahajdertől), mikor hipp-hopp előkerül a hulla. Ezzel azonban még közel sincs vége a kalandoknak...

Már a két oldalas rövid bemutatkozás megvett a könyv elején, és a maradék 140 oldallal - igen, ilyen terjedelmes regényről van szó - sem volt bajom, noha annyira azért kiemelkedő sem volt. Ettől még McBain rulz!