... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Ma van... 2010. szeptember 4.

A világhírű Alma Együttes klasszikusa himnusza mindent elmond, így rám csak a magyarázkodás marad - már megint. A terv az volt, hogy a héten minden nap foglalkozom a H.Q.-val pár órát, hogy a 12. szülinapi frissítés ne legyen olyan, amilyen végül lett, de sajnos nem éltem a mostantól jó sokáig vissza nem térő lehetőséggel, így maximum annak lehet örülni, hogy nem késett az ehavi adag... Valamint hogy az SKHQ-t reklámozandó szórólap (letöltes pár centivel feljebb) immár PDF-ben tölthető le, vagyis mindenkinél ugyanúgy néz ki (thx, joda!).


Zenebutik. Említettem már, hogy idén sajnos elhunyt a világ egyik legjobb énekese, Ronnie James Dio. Volt neki egy DIO nevű bandája, amivel egy csöppet megkésve, de végre elkezdtem megismerkedni. Először természetesen a legendás első albummal, a Holy Diverrel, 1983-ból.

Csak annyit tudok mondani, hogy fantasztikusan jó album, a 9 nótából egy sincs, ami ne tetszene, de íme a legnagyobb kedvencek: a tempós nyitónóta, a Stand Up and Shout, a klasszikus Holy Diver, a szép-szomorú Don't Talk to Strangers (a Blind Guardian remek feldolgozást készített belőle), valamint a Rainbow in the Dark, de mint említettem, az egész albumot belinkelhetném, talán a Gypsy és a Shame on the Night kivételével, amik jók ugyan, csak a többi még jobb.


Szavazás. Véget vetettem az előző kérdésnek. A Köd első helyezése nem meglepő, a Túlélő Típus az egyik kedvenc novellám Kingtől, így a második hely remek, A Jaunt következik ezután, nem sokkal lemaradva, a 660 szavazat valamivel kevesebb, mint kétharmada pedig eloszlik a többi írás között. A részleteket ld. a szavazás archívumban!

Az aktuális kérdés azt boncolgatja, ki hogy viszonyul a FAQ/GYIK szekcióhoz. Előre félek a válaszoktól...


Random hülyeség a bevezető végére rovat.

1, James Hance tollbűvölő így képzeli el kedvenc bohócunkat.

2, Semmi meglepő nincs abban, hogy a neten van egy szuperhősök és egyebek képességeit rendszerező adatbázis, arra viszont nem számítottam, hogy a kis Charlie McGee is szerepel benne.

3, Végül pedig kép szöveg nélkül.


És ezzel az októberi viszontlátásra...

Könyvek Megint az öreg kontinens 2010. szeptember 4.

Az Európa szerint még mindig szeptember a Tűzgyújtó megjelenése, az Alexandráról viszont lekerült, pedig előrendelhető volt pár hete.


És ha már Alexandra: szeptember 30-ig kellemes akcija van náluk, pl. az alábbi Kingek 50% kedvezménnyel zsákolhatók be: A Talizmán, A Colorado Kölyök, A Sárkány Szeme, Halálos Árnyék, Dolores, Carrie, Christine. De van más is.


Részlet a Full Dark, No Stars című új kisregény-gyűjteményből.


Újra megjelenik nyomtatásban King The Crate című, eleddig összegyűjtetlen novellája (a sajtóanyag szerint kisregény), ami a Creepshow című képregényben és a filmben is szerepelt, ilyen formában pedig csak valamelyik magazinban vagy antológiában jó régen (nekem is onnan fénymásolta évekkel ezelőtt egy kedves amerikai illető).


Én pedig végre elolvastam a Danse Macabre-t (így kell ezt toldalékolni?). Nem tetszett, szedett-vedett ismertetőmből pedig az is kiderül, miért. Klikk a Könyvek menüpontra!

Filmek Anarchia 2010. szeptember 4.

King szülinapján (szeptember 21., mint az köztudott) kerül adásba a Sons of Anarchy 3x03, benne King.


Dollar Baby (óccsó rövidfilm) készüla Túlélő Típusból. Előzetes, etc. a hivatalos oldalon.


Újabb Kukorica Gyermekei múvi készül. Én már nem tudom követni, ki kivel van, de ennek The Dweller az alcíme, és a 7. - az egyik legpocsékabb - rész producere rendezi, akinek olyan remekműveket köszönhetünk, mint az eleve fos Pulse remake folytatása, a Dracula 2000, a Hollow Man 2 (Árnyék Nélkül 2), és valamelyik utolsó Hellraiser. Tehát ha pici remény lett is volna egy nézhető filmre, az mind elszállt egy ilyen ajánlólevél után.


Világjáró rovat. Igényes kiadású DVD-körkép mindenhonnan: A Remény Rabjai, A Kukorica Gyermekei 1-2-3., Ragyogás, Creepshow (nekem is ez a kiadás van meg), Tortúra, másik Tortúra, 1408, A Köd, A Félelem Kórháza.


Az alábbi scaneket bassoon kolléga küldte (köszi!). Az olvasnivaló klikkre megnő.

Egyebek Sorozat hegyek 2010. szeptember 4.

Utalások.

Filmek: Neighbor (thx, Bubsy!). Ez az idei első filmes utalás. WTF?!

Sorozatok: Psych (thx, Gyusz!), Kemény Zsaruk, Reba, Glam Metal Detectives, Talkin' 'Bout Your Generation, After You've Gone. Itt pedig átléptük a 150-es határt!

Könyvajánló Végre King is! 2010. szeptember 4.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Lawrence Block: A betörő, aki portyára indult
(The Burglar on the Prowl) [Bernie Rhodenbarr #10]
Raymond Chandler: A gyöngy bajjal jár

A Zabhegyezős Bernie-t mindenképp angolul akarom elolvasni, az előtte lévőt is úgy olvastam, és akkor már ezt is úgy fogom valamikor. A Chandler pedig egy újabb kiadása a régebben megjelent, mindössze négy írást tartalmazó kötetnek. Ha már nincs új krimiszerző az Európánál, legalább a meglévőket összerakhatták volna normálisan, mondjuk pár kötetben az összes Chandler-novellával vagy valami. Bár nekem mindegy.


Bentley Little - Dominion

Little The Association című könyvére pár éve akadtam rá a Bookstation egyik akciója keretében. Nyilvánvaló volt, hogy horror, meg hogy 800 Ft-ért sok vesztenivalóm nincs (ráadásul hardcover kiadás volt), így tettem vele egy próbát, és baromi jól szórakoztam. (Ld. 2007 márciusi könyvajánló!)

A szerző igazán akkor robbant be a köztudatba, amikor King elkezdte isteníteni, de az nem feltétlenül jelent bármit is, elvégre velem egyetemben ő is elolvas minden szart. Tudtommal Little munkássága nagyjából két kategóriába sorolható: az egyikbe a "hétköznapi horror" jellegű dolgok tartoznak, mint amilyen az Association is. Ott konkrétan egy elkerített lakóközösség (vagy ahogy hívják őket magyarul) köcsög vezetősége szolgáltatja a borzonganivalót, semmi természetfölötti nem volt benne. Bevallom, ezek engem marhára érdekelnek, hiszen úgy nem kunszt rémisztgetni, hogy minden sarkon van három tucat tetszőleges szörny.

A Dominion ezzel szemben a másik kategóriát képviseli, ti. a kevésbé hétköznapi rémisztő dolgokon alapuló történeteket. Hőseink ezúttal tinédzserek: Dion fűvel-fával ba... barátkozó anyjával költözni kényszerül, pont egy borvidékre, ami külön jó, hiszen anyu a piát sem veti meg.

Az új helyen Dion barátra (Kevin) és barátnőre (Penelope) lel. Kevinnel alapvetően semmi gáz nincs, mezei fiatal srác, de Penelope állandó céltáblája a leszbikus vicceknek, főleg mivel anyja (illetve anyjai, hiszen több is van neki, bár nyilván csak egy vér szerinti) egyetlen férfi nélkül vezeti boros üzletüket, ami igen jövedelmező, ugyanis kizárólag rendelni lehet egyedi borukat, nem lehet a palackokat csak úgy leemelni a sarki garázsbolt polcáról.

Egy darabig szépen alakulnak a dolgok a fiatalok életében, de közben brutálisabbnál brutálisabb gyilkosságok történnek, és az ittas vezetés és egyéb alkohol ihlette büntetendő cselekedetek száma is erőteljes növekedésnek indul, mígnem a város egész egyszerűen megőrül, az emberek kikelnek magukból, elszabadul a pokol. De vajon miért?

Az erőszak egy dolog, elvégre horrorhoz van szerencsénk, de eszméletlen mennyiségű szexuális tartalom is van a könyvben, és nem igazán a romantikus, ágyban hentergős fajtából, így nem biztos, hogy mindenkinek maradéktalanul bejönne a könyv, dehát istenem, a témához ez kellett. (Emlékszem, anno mennyi negatív véleményt olvastam Koontz Hideglelés című könyvéről, ami nekem tetszett, jópofa volt az alapötlet, de ott is kikelt a sok prűd olvasó - persze ilyen gondok már régóta nincsenek Koontz könyveivel...).

Tetszett a könyv, bár az első fele jobban, mint a második, úgyhogy továbbra is hű olvasója leszek Little-nek. Van mit pótolnom, hiszen ez csak a második könyvem tőle, és a polcon is csak további négy áll olvasatlanul.


Lawrence Block - Grifter's Game (Nona)

Block egyik korai önálló regénye. A szokásos "bűnöző belezúg egy gazdag csajba, és együtt eltervezik, hogy megölik a nő férjét" kategóriába tartozó történet. Semmi különös, de egynek elment, és a vége is tetszett.


Lawrence Block - You Could Call It Murder

Block egy másik korai önálló regénye. Egy magándetektív a főszereplő, akit gazdag barátja megbíz lánya megtalálásával. Épphogy elkezd kérdeződködni, amikor a rendőrség megtalálja a lány hulláját. Elvileg öngyilkosság, de sem az apja, sem a detektív nem hisz a dologban. Közben hősünk belefut egy csodaszép leányzóba, akit állítólag kemény legények üldöznek, ti. a csaj látta, ahogy megölnek valakit, és ezért meg kell lakolnia.

Persze semmi sem az, aminek látszik, újabb hullák gyülekeznek, a bajba került lányról is kiderül, hogy nem igazán úgy történtek a dolgok, ahogy először elmesélte, ésatöbbi.

Elég gyenge eresztés volt, viszont volt benne Keller és Bernie nevű szereplő is. Hehe.

Block ugyan tavaly szögre akasztotta az írógépét (enyhe képzavar), jövő szeptember körül azonban mégis esedékes egy új Scudder-regény, immár a 17., A Drop of the Hard Stuff címmel. Akár ebből is lehetne magyar világpremier, ha nem lennénk annyira rohadtul lemaradva a sorozattal (pár hét múlva érkezik a 8. kötet az agavétől, és ilyen tempóban 10 év múlva el is jutunk a Hard Stuffig).


Harlan Coben - Darkest Fear [Myron Bolitar #7]

A szokásos színvonal. Kötelezően ajánlott.


Ruth Rendell - Make Death Love Me

Alan Groombridge egy bank helyi kirendeltségében dolgozik másodmagával. Napközben arról álmodozik, hogy ellopja a széfben tárolt több ezer fontot, a munkaidő leteltével pedig hazatér családjához. Feleségével, annak apjával és két gyermekükkel él egy fedél alatt. Az apósát utálja, valahogy a gyerekeiért sincs oda, az asszonynak sem mer visszapofázni, így nagyon örül, amikor esténként a család beül a tévé elé, ő pedig végre nyugodtan olvasgathat.

Alan lánya 15 éves létére igen aktív szexuális életet él. Összehozza a sors egy fiatal sráccal, aki ugyan nem nagyok akar újra találkozni vele (kétli, hogy a lány tényleg 17 éves, amennyinek mondja magát), de mikor belefut egy régi iskolatársába és annak haverjába (mindketten munkanélküliek), és szóba kerül a pénz, felvág előttük azzal, hogy a helyi bank egyik dolgozójának a lányát tömködi. A két segélyen élő fickónak nem is kell több, elhatározzák, hogy kirámolják a bankot. Igaz, csak úgy hétezer font van a széfben állítólag, de valahol el kell kezdeni a gyűjtögetést. Alannek pedig tök véletlenül pont kapóra jön a dolog, hogy új életet kezdjen a pénz egy részével...

Innentől kezdve felváltva kapunk betekintést a bankrablók és Alan új életébe, és bár nem ez lesz a kedvencem Rendelltől, de mindenképp a jobb könyvei között van. A végén azért még dolgozhatott volna.


Ruth Rendell - The Lake of Darkness

Egyfelől: Martin, a könyvelő, aki barátja segítségével nyer több, mint 100 ezer fontot, és ennek a felét jótékony célra szeretné fordítani.

Másfelől: Finn, aki alapvetően vízvezeték-szerelő, másodállásban pedig gyilkolgat, ha a szükség úgy hozza.

Aztán Martin egyszer csak belefut, majd rövidesen belezúg egy leányzóba, aki igen titokzatosnak bizonyul, ráadásul a jótékonykodás sem megy olyan könnyen, mint azt a fickó először gondolta.

Nem szokatlan módon két mederben folynak az események a regényben, de igazából a Finnes csak mellékszál, nem is sokat emlegetik. Eleinte nem tudtam mit kezdeni a könyvvel, a legkevésbé sem tetszett, de aztán történt ez-az, és egész jól kialakult a végére.