... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Április 2011. április 8.

Kezdenek beindulni a dolgok, számtalan finomságról érkeztek infók, úgyhogy vágjunk is bele!


Zenebutik XL. Az első ajánlanivalóm ezúttal egy újabb Dropkick Murphys album. Illetve egy régebbi. Nemrég megjelent ugyan az új anyaguk, a Going Out in Style (hála a barátságos angol CD-áraknak már meg is van), de előbb a korábbiakat akarom pótolni.

A Sing Loud, Sing Proud!-on az az Al Barr énekel, aki az eredeti énekest váltotta az ezelőtti albumon (és amit én ezután fogok meghallgatni, mert sikerült fordított időrendben megismerkedni az életművel...). A szokásos punk muzsikát kapjuk népzenei elemekkel és kiváló feldolgozásokkal. Bajom ugyan egyik dallal sincs, de nem is olyan erős a felhozatal, mint a későbbi (nekem korábbi) albumokon. Kiemelendők: The Rocky Road to Dublin, Ramble and Roll, Good Rats, The Torch, Forever, The Wild Rover, The Spicy McHaggis Jig (hivatalos klip).


A magyar zenei életet nem igazán követem, ezért meglepetésként ért Kalapács Józsi akusztikus albuma. A Kalapáccsal heavy metalt nyomnak, így azon a weboldalon nem volt szó róla, de a lényeg, hogy eljutott hozzám az infó, és baráti, 2k-s áron a CD is.

Válogatásról van szó kedvenc magyar énekesem életművéből. Van itt Pokolgép, Omen, Hard, Kalapács, illetve feldolgozások, megzenésített versek. Klassz korong, és mivel - mint kiderült - jó ideje koncerteznek már ezzel az anyaggal (és néhány további nótával, Rudán Joe vendégeskedésével), talán egyszer DVD is kerekedik belőle, pláne hogy MR2-es felvételek például készültek a sok rajongói anyagon kívül. Ajánlott: tulajdonképpen az egész, mert feltehetőleg mindenkinek más fog tetszeni, és az is valószínű, hogy a többség talál magának valami jót. Épp ezért álljon itt a számok listája:

 • 1. Fagyott világ (Omen)
 • 2. Csillaga hívja (Omen)
 • 3. A háború gyermeke (Pokolgép)
 • 4. Ki szívét osztja szét (Kormorán)
 • 5. Kell még egy szó (Kormorán)
 • 6. Igaz lesz még (Hard)
 • 7. Angyal (Kalapács)
 • 8. Tiszta szívvel (József Attila)
 • 9. Ítélet helyett (Pokolgép)
 • 10. A jel (Pokolgép)
 • 11. Nemzeti dal (Petőfi Sándor)
 • 12. Itt és most (Pokolgép)
 • 13. Záróvers (Wass Albert)
 • 14. Himnusztöredék (Juhász Ferenc)
 • 15. Véren vett ország (Wass Albert)
 • 16. Ha én rózsa volnék (Bródy János)

 • Végül pedig még egy kis lazítás: Blackmore's Night - Under a Violet Moon.

  Közel 10 éve hallgattam szarrá az első albumukkal egyetemben, de csak mostanában sikerült emberi áron beszerezni. Akusztikus, reneszánsz hangulatú jóságról van szó ezúttal is, réges-régi és frissebb dalok feldolgozásaival, és persze saját szerzeményekkel. Például: Under a Violet Moon, Wind in the Willows, Spanish Nights, Catherine Howard's Fate, Now and Then, és a Rainbow Self Portrait-jének feldolgozása (RIP Ronnie).


  Random hülyeség a bevezető végére rovat. Addams Family-rajongók előnyben.


  Legközelebb Húsvét után jövök, addig is egyetek sokat!

Könyvek A terem búrája 2011. április 8.

Woohoo! Májusban nem csak Mobil utánnyomás érkezik (4 ember biztosan örül majd neki, ennyien szavaztak ugyanis rá), hanem A Búra Alatt (Under the Dome) című két féltégla is. (Thx, Travis!) Szántó Judit fordítja (király!), 5800 Ft-ot fognak kérni érte (1440 oldal lesz kb.), és ha eddig nem is (dehogynem), most aztán érdemes online rendelni, -15-20% itt már komoly megtakarítást jelent. Szinopszis.


A Dark Tower 8 (The Wind Through the Keyhole), amit King DT4.5-nek nevez, elvileg jövőre megjelenhet, mivel elkészült.


Április 19-én, az Atlantic májusi számában új novella jelenik meg Kingtől. A címe Herman Wouk is Still Alive.


King életrajz képregény formában nemsokára. Komolyan. Lesz vagy 4 dollár. Kötelező.


Idén is bejelentették, hogy jövőre érkezik a King-Mellencamp musical, a Ghost Brothers of Darkland County.


Olvasnivaló rovat. A Hosszú Hazaút (ekultura.hu, thx, Tamás!). Ráadásképpen ugyanonnan Pék Zoli interjú. Aki nem tudná, ő is kiváló fordító. Valamint Napnyugta Után nem-ajánló (thx, skywriter!).

Filmek Mindenféle 2011. április 8.

Május 4-én Állj Mellém! Blu-Ray nálunk is, az Intercom forgalmazásában.


A Riget (a Kingdom Hospital ihletője) immár extra lemez nélkül, két adagban is megvehető 1-1k-ért. Továbbra sem sikerült belenéznem, de kurvaélet, hogy ha tetszeni fog, már nem lesz kapható a normális változat. Viszont addig talán kijön a másik fele.


Június 14-én érkezik Amerikában a Haven 1. évada DVD-n és BD-n. Szokás szerint kommentárok, werkfilmek, interjúk lesznek extraként. A 2. évad is valamikor nyáron indul, feltehetőleg június-július körül.


Willa dollar baby készül.


King (esetleg a fiával karöltve) talán ír majd egy epizódot a Walking Dead 2. vagy 3. évadában. Ahhoz képest, hogy unásig látott zombis téma, klasszul indult, de már 6 rész alatt (ennyi volt az 1. évad) sikerült elszarni. Talán a 2. évadra helyreáll a rend. (Thx, feketeninja!)


Végre bemutatták a következő Children of the Cornt, mely a Genesis alcímre hallgat! Alig várom, hogy szélesebb közönséghez is eljusson (a remake is jöhetne R2-ben vagy akár nálunk, még azt sem láttam), mivel egyelőre csak egy vetítése volt, mégpedig az új Hellraiserrel együtt. Annak az első három része jó (ellenben a Corn nullájával), a többi pocsék, de az újban már Doug Bradley (Pinhead) sincs, így még annyira sem Hellraiser, mint az utóbbi néhány rész, pedig már azoknak se volt semmi köze semmihez.

Utalások Csak sorozatok 2011. április 8.

Sorozatok: 18 to Life, Fast and Loose, TAYG, Ally McBeal, Való Világ 4 (thx, kellogem!).

Könyvajánló Még mindig képtelenül 2011. április 8.

Újdonság(ok) magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Ray Bradbury: Gyógyír Búskomorságra (A Medicine for Melancholy)

Az agave idén már talán a második említésre méltó könyvet adja ki. Nagyon belehúztak... Már megvan angolul, de dícséretes, hogy legalább ez az életmű megyeget tovább.


Isaac Asimov összes, 9. kötet

Végre megjelent a sorozat következő darabja, benne több, mint 50 novellával. Némelyiket már olvastam korábban, megjelentek itt-ott magyarul, de jókora részük új a magyar közönség számára. Eredetileg az Early Asimov és a Collected Stories 2 című gyűjteményekben jelentek meg. Szerintem még 1, esetleg 2 kötetnyi novella vár ránk (remélhetőleg a 10. kötetet kiadja idén a Szukits), aztán meglátjuk, miket nyilvánít még a kiadó a sorozatba illőnek, illetve én megvásárlásra érdemesnek (utóbbira a válasz elvileg az, hogy semmit, mivel ami SF és nem novella, az már megjelent - hopp, akkor az első kérdésre is ez a válasz -, de ki tudja).

Kiváló kiadvány egyébként, jó sokáig nyújthat szórakozást (pont kapóra jött a hosszú hétvége), de jó lett volna, ha Torkos Attila összedob valami bevezetőt, hiszen novellák következnek x köteten át, meg egyébként is Asimov sci-fi életművének tetemes részét ezek teszik ki. A másik meg, hogy ha már a korábbi kötetekben szépen elrendezgették az írásokat, akkor itt miért nem? Ok, kevés kivételtől eltekintve semmi közük egymáshoz, de azért van pár visszatérő helyszín és/vagy szereplő, vagy lehetett volna valamiféle tematikát létrehozni, vagy egyszerűen időrendbe tenni az összeset.

Ezek persze csak apróságok, a nagyobbik problémám az volt, hogy elég sok volt az olyan novella, ami nem tetszett. Nem számoltam meg, de még ha 50-50 is az eloszlás, az sem túl nyerő.


Kurt Vonnegut - A Repülő Macska (Look at the Birdie)

Nos, itt van előszó, de utálom, amikor lelövik a novellák tartalmát, pláne ha valamennyire a végüket, csattanójukat is. Itt pedig ilyesmik történtek sajnos.

Ezután egy levél, majd 14 korai novella következik a legváltozatosabb témákban. Meglepetésemre bűnügyi történeteket is találtam. Amik nagyon tetszettek: Meghalló (egy gonosz hallókészülékről - tiszta Stephen King, de persze nem olyan), Pelk (egy lúzerről), Ed Luby Kulcsos Klubja (egy félresikerült házassági évfordulóról), Tükörterem (az illúziók furcsa mivoltáról), Kedves Kicsike Emberkék (kedves kicsike emberkékről), Kőbe Zárt Hangyák (érdekes leletekről), A Repülő Macska (se nem macskáról, se nem madárról).

A kötetet utószó zárja, amit a kötet fordítója és Vonnegut kiváló ismerője követett el, és érdekesebb, mint az előszó.

Összességében jobban sikerült ez a válogatás, mint az Ördögcsapda (talán mert nem a háború és béke volt a téma végig), de nem meglepő módon nem ez volt az utolsó, Vonnegut halála után megjelent novelláskötet, ugyanis januárban megjelent egy harmadik adag is, amit remélhetőleg még idén elhoz nekünk a Maecenas magyarul.


Stephen R. Donaldson - The Man Who Killed His Brother
[Mick Axbrewder & Ginny Fistoulari #1]

Donaldson magnum opusa a Thomas Covenant sorozat, amitől a fantasy-kedvelők világszerte odáig vannak meg vissza, de nálunk csak az első jelent meg, ráadásul Tandori ferdítésében, és állítólag élvezhetetlen, így az idegen nyelven nem tudó olvasó ebből kimarad. És én is, mivel fantasy.

Másik fontos műve a Gap-ciklus, egy 5 kötetből álló sci-fi remekmű. Mármint állítólag, de mivel egyelőre csak az első két kötet van meg, nem vágtam bele ebbe sem.

Ezeken kívül írt még pár random fantasy regényt és novellát, illetve eredetileg Reed Stephens néven krimiket is. Ezekbe kóstoltam bele a minap.

Mick Axbrewdert mindenki Brew-nak szólítja, még ellenségei is. Márpedig ellenségből akad bőven, mivel magánnyomozónk tulajdon testvérét (egy rendőrt) lőtte le - persze nem direkt - bűnüldözés közben. Feldolgozandó bánatát az üveghez nyúl, és nem ereszti. Természetesen engedélyét visszavonták, így eleve csak ritkán akad melója, akkor azonban partnere, Ginny segítségével kijózanodik, és az ügy végéig próbál ebben az állapotban maradni.

Ezúttal Brew 13 éves unokahúga - aki mellesleg nem tudja, mi történt pontosan az apjával - kerül bajba. Illetve elvileg "csak" elszökik otthonról, de kiderül, hogy nem az övé az egyetlen ilyen eset újabban, és a hasonló korú áldozatokat rendre holtan és bedrogozva találják. Az ügy tehát komoly, így Brew hideg zuhanyt vesz és társával megpróbál a dolog végére járni...

Nem volt bajom sem a szereplőkkel, sem a sztorival, de olyan sem volt benne, amitől kiemelkedne a többi közül. Kivéve egy történést a végén, ami a jövőre nézve akár érdekesen is elsülhet. Jöhet a többi.


Stephen R. Donaldson - The Man Who Risked His Partner
[Mick Axbrewder & Ginny Fistoulari #2]

Hat hónappal az előző kötet eseményei után járunk, és nem célszerű itt kezdeni a sorozatot, mivel rögtön az elején lelövi az előző könyv végét.

Ezúttal a helyi alvilág rettegett főnökének egyik alattvalóját teszik el láb alól, illetve egy fiatal srácot, aki a nyereményekkel futkározott a kedves illegálisan szerencsejátszók között. Brew és Ginny aktuális ügyfele azonban mégis az egyik helyi bank alkalmazottja, aki - mint kiderül - mindenféle hazugságokkal traktálja hőseinket, hogy azok folyamatosan biztosítsák testi épségét.

Sajnos épp ez az ügyfél, és annak antipatikus volta az oka, hogy ez a könyv kevésbé tetszett, mint az előző. Ettől függetlenül a maradék kettőt is elolvasom majd, ha már elkezdtem.


James Ellroy - The Black Dahlia (Fekete Dália) [L.A. Quartet #1]

Varga Bálint, az agave könyvek egyik fejese rohadtul utálja Ellroyt, de egyrészt évek óta nem adok a kiadó véleményére a kiadott könyveik alapján, másrészt anno Harlan Cobent is lehúzta, később kézbe véve a könyveit viszont kiderült, hogy remek dolgokat ír.

Ellroy egyébként is régóta a radaromon volt, be is gyűjtöttem egy három kötetes omnibust tőle olcsón, aztán mégis inkább egy kvartettbe vágtam bele - bár ezeket tudtommal leginkább a helyszín és pár mellékszereplő köti össze.

Dahlia a "beceneve" egy gyilkosság áldozatának. Hölgy volt az illető, roppant népszerű a férfiak körében, életcéljai között szerepelt a berobbanás a filmiparba, illetve hozzámenni egy háborús hőshöz. Sajnos azonban valaki keresztül húzta a számításait. Annyira keresztül, hogy szépen félbevágta és kibelezte a leányzót. Az ügyet egy boxolós körökben is ismert és elismert rendőrpáros kapja, akik nem is sejtik, mekkora hatással lesz életükre a halott lány.

A '40-es években járunk egyébként, és mivel erről a korszakról nem nagyon olvasgattam eddig (asszem), érdekesnek találtam a nyelvezetet, meg persze az egész környezetet. Magával a könyvvel sem volt bajom, kellőképpen lekötött, csak sajna nem tudtam úgy haladni vele, ahogy szerettem volna. Ellroy tehát jöhet még.

A könyvből film is készült, azt nyilván nem láttam, illetve anno a Magyar Könyvklub adta ki néhány másik Ellroy-kötettel egyetemben, manapság pedig a Cartaphilus próbálkozik vele. A második kötetet (The Big Nowhere) nemrég hozták ki magyarul, előtte filmes vonatkozása kapcsán más dizájnnal, de szintén ők adták ki újra a harmadik részt (L.A. Confidential), és felteszem, előbb-utóbb az utolsó (White Jazz) is megjelenik majd náluk.


Richard Stark - The Man with the Getaway Face [Parker #2]

A rohadt agave belekontárkodott ebbe a sorozatba is, én hülye pedig bedőltem és megvettem az egy kötetben kiadott 3. és 5. felvonást. Nem értettem egyet a random sorrenddel, pláne hogy anno mennyit hangoztatták, hogy mindent és sorban és etc., de gondoltam ez is több, mint a semmi, nomeg véletlenül olcsóbb is volt, mint máshonnan beszerezni őket, továbbá ezzel is támogatom a további köteteket. Yeah, right...

Sajna(?) másoknak több esze volt, alig fogyott a cucc, ergo a kiadó leállt ezzel a szerzővel is (naja, nem vámpíros fos, ráadásuk nekem is tetszik), így egyéb alternatíva nem lévén kénytelen voltam a marha drága University of Chicago Press-féle kiadványokba pénzt ölni. Le is csaptam a 2. és 4. kötetre, mivel a páratlanok már megvoltak az első ötből.

Minimálspoiler, hogy az első kötet eseményei után Parker átszabatja a pofázmányát. Az átszabás maga ebben a könyvben megy végbe, a harmadkban csak utalnak rá. Nyilván nem kell sok ész a puzzle (milyen puzzle?) összerakásához, de legalább az első néhány könyvet sorban adták volna ki...

Na mindegy, szóval, Parkernek szép új arca van, így gond nélkül folytathatja a csínytevést, ahol abbahagyta. Ezúttal éppen egy pénzszállítót készül kirámolni barátaival és üzletfeleivel, a balhét azonban természetesen mindenféle kellemetlenségek nehezítik, ráadásul a közelmúlt is előkerül, mint a bajok újabb forrása.

Amint az a képből is látszik, roppantul tetszett a könyv, nem sokkal maradt le az első kötettől.