... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető Boldog új mackóévet! 2011. február 4.

Az idei év egyelőre inkább szar, mint nem, de legalább még jó sokáig tart. Addig is íme az első frissítés.


Zenebutik. Pokolgép. A világ egyik... nem is, a világ legjobb magyar zenekara. Kalapács Józsival is legendásat alkottak, Rudán Joe-val szintén, ráadásul az Ossiannal ellentétben a frissebb albumaik is hallgathatók. Aztán egyszer csak Joe-t eltávolították a zenekarból, és jött helyette egy ifjú titán Tóth Attila képében, aki a Rockinform decemberi száma mellé adott Újratöltve című koncertalbumon mutatkozott be a magamfajta koncertre nem járónak. A klasszikusok mellett egy friss nóta is helyet kapott a repertoárban (Ne Köss Belém), és bónuszként a stúdió verzió is rajta van a korongon.

Eleinte nagyon nem tetszett, amit hallottam: túl magas hang, egyáltalán nem pokolgépes, de végülis 800 Ft volt, nagyon nem volt okom az elégedetlenkedésre. Aztán meghallgattam még párszor a koncertet, és még többször az új dalt, és egészen sikerült megbarátkoznom az új sráccal. Talán annyira is, hogy megvegyem az új albumukat, amikor megjelenik.


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Carrie póló (thx, jatfield!).


Ennyit az idei első minimálbevezetőről. Reméljük, lesz idén sok új King cucc, amiket a nyuszi/fa/akármi alá lehet pakolni.

Könyvek Felzárkózás part deux 2011. február 4.

A Kísértetszív, a DT képregény és az új novelláskötet tartalma is felkerült a könyvek saját oldalára. Az új Állattemető borító még nem, pedig - mint már említettem - kurva jó.


A második negyedévben érkezik az Under the Dome, A Bura Alatt címmel, két kötetben. Hurrá! (Thx, Ciccnyog és Travis!)


Szintén hurrá, hogy jön idén a 3. adag Setét Torony képregény a Cartaphilustól, de sajna csak az év vége felé. Pedig titkon reménykedtem, hogy a 4. is belefér ebben az évben. Mindegy, előbb a 3. jelenjen meg...


7 év után King felhagy az Entertainment Weeklyben rendszeresen megjelenő cikksorozatával. Korábban tervezte, de meggyőzték, hogy maradjon még egy kicsit.

Új könyv persze készül, bejelentés pár hónap múlva.


Olvasnivaló rovat. Napnyugta az ekultura.hu-n, King és az SF az sfmag.hu-n. Kedves tőlük a H.Q. linkelése a cikk végén.


Hallgatnivaló rovat. Marsha DeFilippo interjú. Ő King asszisztense időtlen idők óta, és a hivatalos fórumon is garázdálkodik insider infókkal.

Filmek Remake hegyek 2011. február 4.

Az év vicce rovat. Végítélet mozifilm készül, avagy 1500 oldal 2 órában. Sok sikert... A minisorozat szerintem jó volt, így még szkeptikusabb vagyok. Kingnek persze nulla köze lesz a projecthez, de összeszedett 10 dolgot, amit tud a dologról. Vicces.


Újra előkerült a Kedvencek Temetője remake azzal a hírrel, ami majd' 1 éve volt újdonság: Matt Greenberg (1408) írja a forgatókönyvet.


A következő a terv a Setét Torony adaptálásával: 1. film - 1. évad - 2. film - 2. évad - 3. film. Már megvan Roland (Javier Bardem), és pletykaszinten Susannah (Naomie Harris) is. Mivel nem nézek filmeket, ők meg nem sorozatoznak, részemről egyelőre megvan az ismeretlen színészes előfeltétel. Ja, és lesz számítógépes játék is. Illetve feltehetőleg konzolos, de hátha PC-re is kiadják.


A 126. dollar baby helyett "egész estés" film készült a Minden Haláli című novellából.


De ha már dollar babyk: Cain Rose Up (Káin Ébredése), A Very Tight Place (Szorult Helyzetben), Rest Stop (Kényszerpihenő).


Olvasnivaló rovat. Mark L. Lester interjú, többek között a Tűzgyújtóról.

Utalások Jókora adag 2011. február 4.

Könyvek: Peter Robinson és First Certificate Star nyelvkönyv.

Sorozatok: Breaking Bad (thx, Lujza!), Robot Chicken (thx, Fangorn!), Durham County, Supernatural, Life Unexpected.

Filmek: A Vérszomjas Dada (thx, Travis!).

Rajzfilmek: Toy Story (thx, Kabal 87!), Ugly Americans (thx, Murphy!).

Egyebek Semmi egyéb 2011. február 4.

Cikkek. Érkezett egy új HVG-s cikk, de a múltkori tucat után úgy döntöttem, várok vele (mert lusta vagyok). Addig is köszi, Timi és Lujza!

Könyvajánló Extra adag, képek nélkül 2011. február 4.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Arthur C. Clarke: A Mars Titka (The Sands of Mars)
Philip K. Dick: Az Elektromos Lincoln (We Can Build You)

A Mars Titka nem tartozik a kedvenceim közé Clarke-tól, a Dicket pedig még nem olvastam, de nem nagyon tetszik az előző kötettel elkezdett "duzzasztott" kivitel, pedig - az agavével együtt - leszarom az egységességet. Mondjuk a korábbi Dick-kötetek 15 centis margói sem voltak valami szépek.


Lawrence Block - The Girl With the Long Green Heart

Átbaszós sztori: visszavonult szélhámos, a haverja rábeszéli egy utolsó balhéra, van benne sok pénz, szép néni, meg ami kell. A vége felé van benne pár jobb rész, de összességében gyenge.


Lawrence Block - Deadly Honeymoon

Jill és Dave annyira szeretik egymást, hogy egyrészt összeházasodnak (a balgák), másrészt a nászéjszakáig önmegtartóztató életet élnek. Jill főleg, aki még soha nem volt férfival. Nászútra egy kissé eldugott faházba mennek három hétre. Rögtön összehaverkodnak ugyan a magányos idős úrral a szomszédban, de A Nagy Éjszakán inkább egymás társaságára vágynak. Épp belemelegednének a belemelegednivalóba, amikor egy kocsit hallanak. Kimennek megnézni, ki lehet az, nehogy valami idióta haverjuk beleköpjön a levesükbe.

Nos, nem az ifjú pár ismerősei szállnak ki a kocsiból, hanem mint kiderült, az öregúrhoz jöttek, akit rövid úton el is tesznek láb alól. Jill elsikkantja magát, mire a két marcona férfi közelebbről is megismerkedik a házaspárral. Megölni nem akarják őket, hiszen három hulla nagy port verne fel (míg egy minden bizonnyal senkit nem érdekel, érdekes környék lehet), nomeg ingyen nem is gyilkolnak, nekik is vannak elveik.

Mikor Dave akadékoskodni kezd, azért fejbenyomják párszor, az ifjú hölgyet pedig az egyik kolléga megszabadítja attól a kincstől, amit a lány oly sokáig őrizgetett újdonsült férjének, de a másik fickó is él a kínálkozó lehetőséggel.

Mindezek után mi sem természetesebb, mint hogy a friss házasok felkerekednek, hogy kinyomozzák, ki volt a két fickó, és megöljék őket.

Kellemes csalódásnak bizonyult a történet, tetszett.


Peter Robinson - Gallows View [Banks felügyelő #1]

Robinson Banks felügyelős sorozata igen híres-neves és sok kötetet megélt, de én csak pár évvel ezelőtt szereztem tudomást a szerző létezéséről. Akkortájt egy önálló regényét be is szereztem, nem is volt különösebb bajom vele, a Banks-sorozat elejére viszont mostanáig várnom kellett. Megjelent ugyan az egyik legfrissebb darab a General Press-nél, de a fene se akart a 15. kötettel (vagy valahogy így) bekapcsolódni az eseményekbe.

Alan Banks felügyelő a londoni nyüzsgésből szabadulva vidékre költözik családjával. Eleinte szokatlan a kevesebb történés, lassabb tempó, de mindent csak idő kérdése megszokni. Ezúttal egy kukkolót és egy betörőpárost kell kézre kerítenie, ami nem tűnik nagy feladatnak, de azért eltart egy darabig. Az egyik betörés ráadásul halálesetbe torkollik, továbbá a kukkolós ügyben segítségül hívott doki néni is megmozgatja Banks fantáziáját.

A könyv nem a mai, akció hegyeken nevelkedett, kapkodó elmebeteg generációnak szól, szépen lassan telnek-múlnak benne a napok, megismerjük a környéket és annak lakóit, Banks magánéletét és kollégáit, meg ami kell, és persze a végén minden ügy lezárásra kerül.

Noha szuperlatívuszokban nem tudok beszélni a kötetről, azért aki szereti a klasszikus, angolos krimiket, annak ez is csemege lesz.


Peter Robinson - A Dedicated Man [Banks felügyelő #2]

Operakedvelő rendőr barátunk visszatért. Ezúttal egy gyilkosság kerül terítékre, aminek egyetlen szem-, illetve inkább fültanúja egy 16 éves lány, aki barátjával a tilosban járt, ezért nem nagyon akaródzik belekeveredni. Aztán suttyomban mégis nyomzgatni kezd, mert nem hagyja nyugodni az ügy.

Minimális, spoilermentes utalgatás van a korábban történtekre, és ha ez a továbbiakban is fennáll, akkor nagyjából össze-vissza is lehet olvasni a köteteket.

Ez szerintem gyengébb volt, mint az előző, és közben beköszöntött az új év, ami sose jár semmi jóval, így ez is rányomta a bélyegét a hangulatomra, az meg a könyvre. Folyt. köv. valamikor.


Colin Dexter - Last Seen Wearing (Utolsó Ismert Ruházata) [Morse felügyelő #2]

Szintén brit, szintén operakedvelő nyomozó, csak épp a hangvétel könnyedebb a főszereplő személyisége miatt. És ez, valamint az első kötet is elérhető magyarul.

Morse barátunk ezúttal egy nemrég elhunyt kollégája ügyét kapja meg. A fickó egy két évvel korábban eltűnt lány ügyében nyomozott, de tekintve hogy eltűnéses eseteknél a két év enyhén szólva sok, nem-hivatalosan többen is gyilkosságként tekintetek a dologra.

Egyszer aztán az ügyben nyomozó rendőr összeütközésbe kerül egy szembejövő autóval, a baleset után egy nappal pedig levél érkezik az eltűnt leányzótól, melyben leírja, hogy kösz, jól van, csók a család.

Ez pedig már Morse figyelmét is felkelti, úgyhogy ugrasztja kollégáját, Lewis-t, és kezdődhet a nyomozás!

Az első kötet kapcsán (ld. 2007 július) House dokihoz és Sherlock Holmes-hoz hasonlítottam Morse-t, de inkább csak a második igaz valamelyest. Mindenesetre nem rossz könyv, még ha az első jobban is tetszett.


Colin Dexter - The Silent World of Nicholas Quinn [Morse felügyelő #3]

Nicholas Quinnt fogyatékossága (ti. süket) és az egyik titkár tiltakozása ellenére felveszik egy külföldi diákok számára vizsgafeladatokat gyártó bizottságba. A telefonnal természetesen meggyűlik a baja, de a többi dologgal hellyel-közzel boldogul. Egészen addig, amíg valaki el nem teszi láb alól. Akkor lesz csak Mr. Quinn világa igazán csendes...

Ez már/még sajna nem jelent meg magyarul, de talán idén folytatja a kiadó a sort. Bár annyira nem volt jó.


John Harvey - Veszélyes Magány (Lonely Hearts) [Resnick felügyelő #1]

Resnick a korábban említett úriemberekkel ellentétben az operát nem, a jazzt és a macskákat viszont annál jobban szereti, van is neki egy rakás. Amikor pedig nem otthon ül, zenét hallgatva, cicákat kényeztetve, akkor nyomoz. Ezúttal meggyilkolt nők gyilkosa vagy gyilkosai után.

A sorozat 5. és 7. kötetét már olvastam 2007-ben (ezeket sikerült ismerkedés gyanánt beszerezni), és bár maradéktalanul nem nyerték el a tetszésemet, nem írtam le a szerzőt. Sajna ez sem váltotta meg a világot, nem igazán volt benne semmi kiemelkedő.


John Harvey - Váratlan Zsákmány (Rough Treatment) [Resnick felügyelő #2]

Resnick és csapata ezúttal egy betöréssorozat elkövetőit próbálja nyakon csípni. Úgy tűnik, előkelőbb helyekre törnek be, ahol biztosan akad sok-sok érték, a riasztó viszont valami miatt mindig kussol. A duó legújabb csínytevése közben egy kiló kokaint is talál egy széfben, ami egy csöppet megnehezíti a dolgokat, főleg mivel nem is a tulajé az áru, hanem egy kemény fickóé, aki megőrzésre hagyta ott a cuccot. Ráadásul az egyik gonosztevő az áldozat - tévéfilmek nem túlzottan híres-neves rendezője - feleségére is szemet vet, és viszont.

Ez sem igazán tetszett, de mivel a 10 kötetből ezzel négyet már olvastam, marad a listán a szerző. Frank Elder-trilógiája egyébként is ott van már a polcon, de azt majd később kerítem sorra.


Ian Rankin - Knots & Crosses [Rebus felügyelő #1]

Rankint 2006 nyarán, a sorozat 4-5-6. kötetén keresztül ismertem meg. Nem volt rossz (főleg a 4. tetszett), és azóta az életmű többségében ott csücsül a polcon, de csak nemrég sikerült az első három kötetet beszerezni, az elsőt és a másodikat ráadásul egy új bevezetőt tartalmazó kiadásban.

Rebus Skóciában székel, Resnick-hez hasonlóan elvált (viszont vele ellentétben van egy lánya), és ő sem veti meg a zenét (eleinte jazzben utazik, de később Rankin átnevelte a rockzene szeretetére), valamint a szebbik nem társaságát. Első kalandjában egyrészt egy sorozatgyilkos után kajtat kollégáival, aki kislányokat rabol el és öl meg, másrészt pedig megpróbálja kideríteni, ki küldözget neki titokzatos üzeneteket postán.

Sorozatkezdésnek kiváló, nekem legalábbis elnyerte a tetszésemet. Őszintén szólva kevesebbet vártam.

Néhány random kötetet a sorozat közepe tájáról - keménykötésben, tehát drágán - kiadott anno a Gabo, mostanában pedig az Ulpius tervezte szépen az elejétől megjelentetni a könyveket - puhakötésben és drágán -, de ebből semmi nem lesz, olybá tűnik. Úgy kell nekik.