... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető 03/04/11 2011. március 4.

Nem sok újdonság van ezúttal, de ami, az igen.


Zenebutik. A Hammerfall nevű metal formációval durván 12 évvel ezelőtt ismerkedtem meg. Akkoriban a Hardradio szólt a háttérben alkalmasint, és sok új megjelenésről is tőlük értesültem. A banda második albuma (Legacy of Kings) is akkor jelent meg, az At the End of the Rainbow című dalba lehetett belehallgatni. Annyira megtetszett, hogy máris izzítottam a pénztárcámat és megrendeltem a CD-t. Nagyon nem bántam meg, szörnyen ütős anyag, de sajnos ezután sokáig nem akadt horogra másik Hammerfall album. Az utóbbi néhány év termését időközben sikerült begyűjteni, de az első albumuk csak tavaly akadt horogra, a 3-4-5. korong pedig sajnos azóta sem.

Szóval végre sikerült pótolni a bemutatkozó albumot, és ezzel is nagyon elégedett vagyok. A nyitás (The Dragon Lies Bleeding) bár nem olyan földbedöngölő, mint a második album kezdése, de így is egyből az egyik kedvencem lett. A másik a Stone Cold, de a balladisztikus I Believe és a címadó dal is rohadt jó.

A banda egyébként tetemes mennyiségű feldolgozást is elkövetett, szinte minden albumukra jut egy, a kislemezekre és extra kiadásokra meg pláne. Erre az albumra a számomra korábbról ismeretlen Child of the Damned került, illetve mivel Deluxe Editiont sikerült venni (az volt olcsóbb), egy Stormwitch-feldolgozás, a Ravenlord is helyet kapott a korongon - és a kedvenceim között is. Létezik egyébként egy Masterpieces című válogatás, ami a banda összes addigi feldolgozását tartalmazza, és ami az alapkiadások tulajdonosainak ajánlott lehet. Én szerencsére az egyik DVD-jük mellé kaptam, és mivel a következő sorlemez belátható időn belül nem lesz meg, lehet, hogy ez lesz a következő - remélhetőleg nem 12 év múlva...


Halálrovat. Gary Moore. Váratlan és szomorú, bár csak egy albumát (Wild Frontier) és néhány további dalt ismertem tőle, a Thin Lizzy is kimaradt az életemből.


Szavazás rovat. A szavazók durván harmada semmiféle Kinggel kapcsolatos dolgot nem tudhatott a karácsonyfa alatt, de egy másik harmad kapott Napnyugtát, és több, mint 30-an "egyebet", amik mibenlétét ezúttal is örök homály fedi, mivel senki nem fejtette ki bővebben.

2010. december
Kapsz/kaptál valami King-cuccot karácsonyra?

  • Nem, semmit :( (89)
  • Igen, Napnyugtát (84)
  • Igen, valami mást (komment!) (35)
  • Igen, Kísértetszívet (29)
  • Igen, képregényt (20)
  • Igen, új Tűzgyújtót (10)

Az aktuális, többet bejelölős szavazás a 2006-os és 2008-as kezdeményezés újrája, mellyel az Európára próbálunk hatni, már ami a King-kiadványokat illeti. Természetesen a 2008-2009-2010-es megjelenések nincsenek a listában, és azokat is kiszedtem, amik már megjelentek az új dizájnnal. Igaz, a nemrég utánnyomott Ragyogással is ez a helyzet, de az egyébként is sűrűn jelenik meg. (Köszi Tamásnak, hogy eszembe juttatta a dolgot!)


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Vicces kép (thx, Kabal!), illetve a Ramones-féle Pet Sematary magyar feldolgozása a Zorall tolmácsolásában (thx, Pascow!).


Kösz a figyelmet, áprilisban jövök megint, addig is szavazásra és egyéb Kinges dolgokra fel!

Könyvek JFK 2011. március 4.

November 8-án - menetrend szerint - új könyv érkezik Kingtől. Ezúttal egy regény, a 11/22/63 címre hallgat (magyarul vagy 63/11/22 lesz, vagy valami hatásvadász), és a JFK elleni merényletről szól majd. Pfúj, történelem! Node van ám benne időutazás is, így már mindjárt más. Remélhetőleg. 1000 oldal körül lesz egyébként. (Mikor lesz nekem időm ezekre a rohadt hosszú könyvekre?)


Olvasnivaló rovat. Kísértetszív ajánló (thx, Ciccnyog!), még egy az ekultura.hu-n (thx, Tamás!), illetve egy kolorádóbogár (thx, János!).

Filmek Csak egy 2011. március 4.

Film készül a One For the Road (Egy Pohárkával Útravalónak) című, Éjszakai Műszakbeli novellából. Paul Ward írja, Tim Sullivan lesz a producer, Reggie Bannister a főszereplő, a forgatás a napokban kezdődik.

Utalások Csak négy 2011. március 4.

Könyvek: Peter James.

Sorozatok: Big Wolf on Campus, Shit My Dad Says, Ideal.

Egyebek HVG 2011. március 4.

Cikkek. Felkerült a januári HVG-s cikk. Ismét köszi, Timi és Lujza!

Könyvajánló Extra adag ismét, képek nélkül ismét 2011. március 4.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Lee Child: Megérte Meghalni (Worth Dying For) [Jack Reacher #15]
Kurt Vonnegut: Ötös Számú Vágóhíd (Slaughterhouse Five) [hangoskönyv]

A Child még mindig ocsmány, hangoskönyvekkel nem élek, így ez a hónap felejtős.


Ian Rankin - Hide & Seek [Rebus felügyelő #2]

Nem sokkal az első könyv történései után járunk. Rebus előléptetve, de egyúttal el is veszik tőle a tennivalókat, mert az új főnök a drogellenes tevékenységeket helyezi előtérbe, és mivel Rebus "személyesen is érintett", minden idejét erre lesz szíves fordítani mostantól. Ehhez pont kapóra jön egy halott lakásfoglaló srác, akit a jelek - és a barátnője - szerint meggyilkoltak. A szálak össze-vissza vezetnek, többekről kiderül, hogy nem azok, akik, meg ami ilyenkor kell.

Ez sem volt rossz darab, bár a második kötetben is a Jekyll & Hyde-dolgot erőltetni nem vall túlzott eredetiségre, noha Rankin írta az előszóban, hogy az első kötetben sokan elsiklottak fölötte, ezért próbálta most újra.


Ian Rankin - Tooth & Nail (Wolfman) [Rebus felügyelő #3]

Rebust Londonba küldik, hogy besegítsen az ottaniaknak a Farkasember névre keresztelt sorozatgyilkossal kapcsolatban. És hogy miért kapta a nevét? Nos, mert foggal-körömmel esik az áldozatainak, még ha esetleg előtte késsel meg is kezdte őket. Fincsi!

Mivel Rebus volt felesége és lánya is Londonban él, a felügyelő hozzájuk is be tud ugrani szabadidejében. Már amikor nem újdonsült pszichológus barátnőjével fetreng, aki mellesleg a nyomozásba is besegít. És ha már nyomozás: londoni kollégája, Flight jó fejnek tűnik, hátha később visszatér (bár valószínűleg nem, és persze rosszakarója is akad az új környezetben egy másik rendőr személyében.

Ez is klassz volt, de Rebust most egy darabig hanyagolom. A 17 kötetből (+ egy adag novella és egy kisregény) így is megvolt már 6, úgyhogy a három önálló regénye és a Jack Harvey álnéven írt három másik könyve lesz a következő célpont valamikor. Illetve még valami...


Ian Rankin - A Cool Head

A történetben egy balul elsült rablás utózmányaiba tekinthetünk be több szemszögből: rendőrök, bűnözők, és egy kissé fogyatékos illető személyében. Sajnos igen gyenge darab, egyáltalán nem tetszett.

A könyv egyébként a Quick Reads sorozatban jelent meg Angliában. Népszerű írók és egyebek írtak - és írnak - rövid, gyorsan elolvasható könyveket (100 oldal körüliek, óriási betűkkel szedve), elsősorban a nem-olvasók olvasási kedvének meghozása érdekében. A könyvek 2 fontos egységáron kaphatók, tehát igen olcsók, és a kínálat is igen változatos, bár engem csak a krimi részleg érint. Rankinen kívül pl. Ruth Rendell (ez még nincs meg) és Peter James (ld. lejjebb) alakított valamit, de idén pl. Linwood Barclay is beszállt a buliba.

Érdekes, hogy nem a Quick Reads sorozatot tették egységessé, hanem az adott szerző jelenleg kapható könyveihez igazították az egyes kiadványokat, mégis egységes valamennyire a gerinc dizájn - kivéve persze a kiadói logókat. Win-win.


Peter James - Dead Simple (Kegyetlen Tréfa) [Roy Grace #1]

Roy Grace felesége nyolc évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt. Hiányát a rendőr azóta sem tudta feldolgozni, és minden erejével próbál az asszony nyomára bukkanni - eleddig sikertelenül. Kicsit emlékeztet a felütés minden idők egyik legjobb sorozatára, a Monkra, ami persze sose baj, de igazából semmi közük egymáshoz.

A könyv félresikerült legénybúcsúval nyit, minek eredményeképpen a boldog vőlegény élve eltemetve találja magát, haverjai maradványait pedig a mentők kaparják össze. Ebbe az eltűnéses ügybe száll be Grace kollégáival, miközben próbálja tisztára mosni magát a bíróság és a közvélemény előtt, miután kiderült, hogy egy nyomozásnál egy látnok segítségét is igénybe vette. (Meg is jegyzi az ügyvéd kérésére, hogy nem kicsit furcsa kételkedni a természetfelettiben, mikor mindenki istenre esküszik, hogy az igazat és csakis az igazat fogja mondani a bíróságon.)

A könyv nem rövid a maga 460 apró betűs oldalával, és nagyon klassz. Az utolsó fejezetben azonban mást kellett volna kitalálni, mert szépen hátbaszúrta az addig történteket, keserű szájízt hagyva maga után. Kár...

A tavaly olvasott második rész is tetszett, és az sem rossz dolog a magyarul olvasóknak, hogy bár random sorrendben és újabban rémálmokat idéző borítókkal, de a General Press kiadja a könyveket. Nálunk asszem öt jelent meg, Angliában idén jön a hetedik.


Peter James - The Perfect Murder

Szintén a Quick Reads sorozat darabja, melyben egy 20 éve házas pár szépen lassan megutálja egymást, és titkon, egymástól függetlenül elkezdenek kacérkodni a gondolattal, hogy társukat eltegyék láb alól. Aztán persze a tettek mezejére lépnek, a végeredmény pedig egy jó - és helyenként jópofa - történet.


Ruth Rendell - From Doon With Death (Wexford felügyelő #1)

Anno a második Wexforddal kezdtem, aztán a Rakétában elolvastam a harmadikat (könyvalakban azóta is vadászom az angol változatot), és egy rakás egyebet a sorozatból, véletlenszerű sorrendben, most pedig horogra akadt az első, igen rövid darab, így gyorsan kézbe is vettem, bár mivel Scudder kalandjaihoz hasonlóan ezek sem szoktak mély nyomot hagyni bennem, nem nagyon erőltetem a haladást a sorozattal, csak ha épp olyanom van.

Eltűnik egy feleség, aztán megtalálják a hulláját, majd kiderül, hogy titokban félremászkált a férje háta mögött egy titokzatos, Doon nevű illetővel. De kicsoda Doon, ki Minna, ki a gyilkos, miért gyilkolt, és így tovább?

Szombat délutáni elfoglaltságnak jobbat is ki tudtam volna találni, de már mindegy.


Simon Kernick - Deadline

Andrea Devern tehetős üzletasszony. Egy nap kislányát elrabolják és félmillió fontos váltságdíjat követelnek. Andrea aktuális férje is eltűnik, de ő nem annyira fontos a hölgynek. Inkább segítségül hívja egyik volt barátját, de még az ő segítségével sem sikerül lebonyolítani a cserét. Az eredmény: Andreának újabb félmilliót kell összekaparnia. Szerencséjére - vagy ki tudja - belefut egy rendőri igazoltatásba és kiderülnek a dolgok, ráadásul a nyomozás egyik vezetőjéről és az olvasók régi ismerőséről, Mike Boltról kiderül, hogy ismeri Andreát, még a hölgy előző, kevésbé vállalható, bár szintén sikeresnek mondható életéből. Tina Boyd, Bolt kollégája is jelen van, ő szintén feltűnt több korábbi regényben is.

Kernick viszonylag új ismerős, és amit eddig olvastam tőle, tetszett - ez alól a Deadline sem kivétel. Ráadásul az évekkel ezelőtti egy árva Könyvklubos kiadvány után tavaly végre újabb kötete - a Relentless - jelent meg magyarul a Gabo kiadónál. Hátha lesz folytatása.


John Sandford - Vihar Préda (Storm Prey) [Lucas Davenport #20]

Weather, Lucas férje épp fontos műtétre készül, mikor álarcos banditák kirámolják a kórházat. Közben egy bátor, hősködő dokit halálra rugdosnak, Weather pedig látja az épp lelépő rosszfiúkat, így a továbbiakban ő is veszélybe kerül. És ez még csak a kezdet...

Természetesen ez a könyv is klassz volt, még ha el is tekintünk az utóbbi néhány kötet talán túlságosan is laza fordításától (vagy megváltozott írói stílusától, ugyanis Sandfordot mindig is csak magyarul olvastam).

Ja, igen. Az előző Sandford kapcsán linkeltem két képet két hölgyeményről, akiket ideálisnak találnék Weather megformálására egy esetleges újabb filmben (egy már volt, a Mind Prey című kötetből), neadijsten sorozatban, de csak most esett le, hogy Weather szőke, míg a színésznők nagyon nem. Persze hajfesték is van a világon, meg alkotói szabadság, úgyhogy ez legyen a legkevesebb.

Aktuálisabb nem is lehetne egyébként a téma, ugyanis a USA nevű tévécsatorna a Certain Prey (Biztos Zsákmány) című könyvet készült megfilmesíteni. Mark Harmon (NCIS) játssza majd Lucast, úgyhogy máris veszítettek egy érdeklődőt, de azért lehet, hogy valamikor majd megnézem. Bár még az előzőt sem láttam, abban Eriq LaSalle (Vészhelyzet, Benton doki) volt Lucas. Hogy is volt az az alkotói szabadság?

Továbbá ha a JLX tartja jó szokását, május-június körül érkeznie kéne a tavalyi Bad Bloodnak, ami a 4. Virgil Flowers-regény, év végén pedig jöhet az idén megjelenő 21. Davenport, a Buried Prey. Közben pedig érkezik szintén idén az 5. Flowers, az ráér magyarul jövőre is, köszi.