... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Reklámozd az SKHQ-t!
Nyomtasd ki ezt a szórólapot (.PDF), és adj egyet mindenkinek!

Bevezető A nyúlon túl 2011. május 13.

Szolg. közl. #1. Bármelyik pillanatban megváltozhat az oldal elérhetősége, úgyhogy célszerű feliratkozni a hírlevélre (ld. fent!), hogy mindenképp értesülj a változásról.


Szolg. közl. #2. Köszönöm mindenkinek a beküldött cuccokat, és csak így tovább, de jelezni szeretném, hogy nem feltétlenül kerül ki minden azonnal. Megkapom őket, emailben meg is köszönöm, ha el nem felejtem, de mindenféle okokból kifolyólag lehet, hogy csúszik néhány hónapot a publikálás. A mindenféle ok többnyire a lustaság és/vagy az időhiány. Most is csúszott egy hetet a frissítés, és nem is fért bele minden, amit akartam. Legközelebb, 20 fokkal melegebb időben biztos jobban fog sikerülni a frissítés...


Zenebutik. A supergroup olyan formáció, melynek tagjai ismert, befutott zenekarokból verbuválódtak. Az Asia is ilyen volt a '80-as évek elején, ugyanis a zenészek olyan bandákban tevékenykedtek azelőtt, mint a King Crimson, az ELP, a Yes, a Uriah Heep, etc. Én őszintén szólva ezekből csak Heepet hallgatok nagyobb mennyiségben (illetve egyelőre kisebb mennyiségben, de a polcon már ott a többé-kevésbé teljes életmű), de mikor nagyon-nagyon sok éve a fater egy hanglemezboltban rámutatott egy Asia CD-re, hogy az milyen jó kis banda, majd mivel 600 Ft volt, meg is vette, otthon pedig meghallgattuk, nos, egyet kellett értenem vele.

Sokáig elég is volt az a moszkvai koncert a bandától, nem állt szándékomban sorra venni a lemezeiket, de aztán valamikor, valamiért megváltozott a hozzáállásom. A többé-kevésbé eredeti felállás három stúdióalbumot rögzített (Asia, Alpha, Astra), illetve mostanában újra összeálltak és tavaly már a második albumuk jött ki (a Phoenix után az Omega). A kettő között, és mostanában velük párhuzamosan egy másik énekessel (John Payne) is alakítottak ezt-azt, de a diszkográfia ezen részébe még csak fél füllel hallgattam bele.

A Heat of the Momentet minden bizonnyal az is ismeri, aki nem, de van még ismertebb daluk bőven. Nem mintha az ismertség és a minőség bármilyen kapcsolatban állna egymással. Az egyszerűség kedvéért és a teljesség igénye nélkül íme a Youtube hivatalos(?) playlistje, lehet válogatni. Bónuszként pedig íme a Gypsy Soul, mely gyerekkorom egyik kedvenc filmjében szerepelt (Over the Top / Túl a Csúcson, tudjátok, Stallone, kamionok, szkander, etc.).

A másik ajánlanivaló újfent egy Dropkick Murphys, mégpedig az eredeti énekest válto énekes éneklésével büszkélkedő The Gang's All Here 1999-ből.

Nyersebb hangzású, mint a későbbi albumok, de ezen is vannak gyöngyszemek. Például: Blood and Whiskey, 10 Years of Service (hivatalos klip), The Fighting 69th, Upstarts and Broken Hearts, és a kedvencem az albumról: Wheel of Misfortune.

És ezzel el is jutottam arra a pontra, hogy maradt egy DKM album (meg egy kislemezgyűjtemény és egy live DVD) az eredeti énekessel, ami vagy bejön, vagy nem, illetve van az új album (meg egy másik kislemezgyűjtemény és egy másik live DVD). Legközelebb vagy ezek közül lesz valami porondon, vagy valami egészen más.


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Egyrészt a kis Stephen levele egy újságnak. Már akkor sem stimmelt vele valami (thx, jatfield!). Másrészt egy régi kép (thx, waces!). Harmadrészt Bloody Disgusting-féle toplista King filmjeiből. Ragyogás, mi?


Bemelegítésnek ennyi elég is, a többit legközelebb.

Könyvek Mindenféle 2011. május 13.

Megjelent újra a Mobil.


Először úgy volt (via Alexandra), hogy május 4-én, majd május 25-én, perpill május 16-án vehetjük kézbe A Búra Alattot, amit valami miatt nem rövid u-val írtak. Furcsa. A borító nem rossz, bár kicsit furcsa az is, meg nem mondom, miért. (Tessék elidőzni egy kicsit a képnél, akkor megjelenik a második kötet fedele is. Thx, skywriter!)


Ide tartozik továbbá, hogy az Európa nem fog több keményfedelű Kinget kiadni. Valószínűleg nem váltotta be a reményeket anyagilag. (Thx, atilla79!)


Kipofozták a stephenking.com-ot.


Idén is bejelentették, hogy jövőre érkezik a King-Mellencamp musical, a Ghost Brothers of Darkland County.


King bevezetőt ír William Golding kiváló regénye, A Legyek Ura elé, merthogy mostanában lesz 100 éves a könyv.


Új novella is akad: Under the Weather. A Full Dark, No Stars című kisregény-gyűjtemény puhafedelű kiadásába is bekerül, és remélhetőleg magyarul is ezzel kibővítve kapjuk meg a kötetet. Mondjuk Karácsonyra.


Az új DT regény jövő tavasszal érkezik, Jae Lee fogja illusztrálni, aki a DT képregényeken is aktívan tevékenykedik.


Amerikai 11/22/63 borító:Olvasnivaló rovat. King új novellája: Herman Wouk is Still Alive, hozzá interjú. Aztán Állattemető a'la ekultura.hu. Végül pedig A Setét Torony egy és kettő (thx, János!).

Filmek DT és BD 2011. május 13.

Állj Mellém! Blu-Ray borító, a film pl. az Xpress-től rendelhető.


Hivatalosan is Javier Bardem lesz Roland a Dark Tower filmekben-sorozatokban, Mark Verheiden pedig társíró (korábban Smallville-t, BSG-t, Heroes-t, ilyesmiket jegyzett íróként), csak épp a bejelentés után nem sokkal parkolópályára tették a projectet, mivel rájöttek, hogy a sok évad meg film sokba fog kerülni, aztán vagy lesz rá pénz, vagy hagyják a fenébe. Talán kevésbé megalomán módon kellett volna hozzáállni kezdettől fogva. Bár egy ekkora művet nem nagyon lehet/illik elaprózni.


Július 15-én kezdődik Amerikában a Haven 2. évada. Közben pedig a Universal Channel elkezdte naponta ismételni az első évadot magyarul.

Utalások Megint csak sorozatok 2011. május 13.

Sorozatok: TAYG (a világ legjobb vetélkedője, semmi kétség), Community, Török Kezdőknek (thx, Gyusz!)..

Könyvajánló Klassz és kevésbé klassz dolgok 2011. május 13.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Raymond Chandler: Az Aranyhal (novellák)
Phil Sutcliffe: Queen - A rock koronás királyainak teljes, képekkel illusztrált története
Kurt Vonnegut: Kékszakáll (Bluebeard) (kétnyelvű kiadás)
The Walking Dead - Élőhalottak 1. (képregény)

Ezen kívül idén is felébredt végre a Szukits, új weboldal meg minden, csak épp az engem érdeklő Asimov összes 10. kötete jövő karácsonykor lesz esedékes (igen, 2012 karácsonya, vagyis a világvége után nem sokkal).


Richard Stark - The Mourner [Parker #4]

A harmadik részben Parker megint kicsinálta a Szindikátust, melyre a második kötet eseményei miatt volt szükség, most pedig egy ritka szobor lenyúlására próbálják rávenni. A baj csupán az, hogy más is vadászik a cuccra, sőt, régi bajtársát, Handyt is megkaparintják maguknak.

Leginkább egy Bernie Rhodenbarr-regényhez tudnám hasonlítani, még ha azok későbbiek is, de igazából csak a "vadásszunk le valami műtárgyat" című dolog miatt, tehát nem sok közös vonás van bennük. Sajnos nem igazán jött be, bár a Menlo nevű figura jópofa volt.


George Pelecanos - Az Éjszakai Kertész (The Night Gardener)

A legjobbkor kezdett el az Alexandra foglalkozni a szerzővel, ugyanis kinéztem magamnak néhány éve, de csak egy többkötetes valami harmadik adagja akadt horogra, azzal meg nem akartam kezdeni. Aztán jött ez az önálló regény, és én végre leemeltem a polcról.

1985-ben kezdődik a történet, amikor is a rendőrség által Éjszakai Kertésznek keresztelt gyilkos szedi áldozatait. Azért kapta a nevet, mert nyilvános kertekben hagyja fiatal áldozatait, akiket máshol, egyetlen lövéssel terített le. A sajtó ellenben palindrom gyilkosságokként hivatkozik az esetekre, mivel az összes áldozat neve visszafelé is ugyanaz (ld. még: indul a görög aludni).

Akkoriban a jelek szerint még annyira sem voltak toleránsak az emberek a feketékkel szemben, mint manapság, így a nem semmi kategóriába tartozik, hogy egy fekete őrmester vezeti a nyomozást, miközben két többé-kevésbé újonc rendőr a háttérből figyeli, ahogy dolgozik.

Ugrás az időben, 2005-be. Az egyik akkori újonc még mindig rendőr, családja van, ami kell, a másik fickó viszont otthagyta a testületet, jelenleg limuzincéget vezényel, családja sincs. Mindenki éldegél szépen, bepillantunk a rendőrség, a kollégák mindennapjaiba, ahogy a cégtulaj-sofőr életébe is - aztán egyszer újabb holttest kerül elő, amire mindketten felkapják a fejüket, és a maguk módján próbálnak az ügy végére járni.

Már a néhány oldalas múltbéli bevezető megvett magának, és a könyv többi része is kiváló, ajánlom mindenkinek. Film is készült belőle, de semmi infóm nincs róla, különösebben nem is érdekel.

Pelecanosnak ezen kívül perpill 4 további önálló regénye van, három kötet egy Nick Stefanos nevű fickó főszereplésével (ennek az első darabja volt a szerző első megjelent regénye), aztán van egy D.C. Quartet névre hallgató regényfolyam, amit már említettem (ebből van meg a harmadik rész, de a többi híján egyelőre pihen a polcon). Illetve Derek Strange és Terry Quinn főszereplésével eddig 4 regényt írt. Ezek érdekessége, hogy Strange a Kertészben is feltűnik egy rövid jelenet erejéig, illetve hogy az első két kötetet nemrég kiadta az Alexandra magyarul (Feketén-Fehéren (Right as Rain), A Pokol Tornácán (Hell to Pay)). Talán a többi is követi majd szépen sorban, de az antikváriumokat is érdemes átkutatni, mivel legnagyobb meglepetésemre számos egyéb könyve megjelent már korábban nálunk. Az egyik egy korai önálló regénye (Shoedog, magyarul Cipőpuli), a másik a D.C. Quartet első darabja (The Big Blowdown, magyarul A Nagy Leszámolás), a harmadik, a Fekete Tűz pedig az egyik Derek Strange-regény.


Joseph Wambaugh - The Secrets of Harry Bright

Wambaugh nemrég keltette fel a figyelmemet, teljesen véletlenül. Addig még csak a nevét sem hallottam, pedig állítólag klassz dolgokat ír, de ezek szerint nem annyira közismert, pedig rendőr is volt sokáig, tehát elvileg tudja, mi újság.

A könyv alapötlete marha egyszerű: egy sivatagi kisváros gazdag polgárának fiát meggyilkolták, mire a fickó - a helyi szervek tehetetlensége folytán - külső segítséget fogad egy másik rendőrségtől. Ketten jönnek, egyikük nem túl buzgó, másikuk szintén elveszítette a fiát nemrég. Nagy kaland, mi?

Viszont ahogy Wambaugh a kisváros rendőreit bemutatja, az hatalmas. Mindegyik máshonnan került oda ilyen-olyan, mókásnál röhejesebb történések következtében. Ilyen anekdoták állítólag a többi könyvében is előfordulnak, amit nagyon remélek. Oscar Albert 'O.A.' Jones pl. Outta Ammo Jones lett, miután egyszer addig lövöldözött, amíg nem maradt lőszer a fegyverében. A nagyfülű Wingnutot állandóan szívatták kollégái (néhány sztoriról az olvasót is tájékoztatják), Maynard Rivas pedig indián testvérei bingo estjei elől menekült az alig ismert kisvárosba, illetve azért is, mert egy piranhákkal teli akváriummal is meggyűlt a baja drogvadászat közben. Meg ilyenek.

Bónuszként egy sokadik, Hoffman nevű rendőrt is említenek egy telefonbeszélgetés közben, aki ujjlenyomatokat szokott venni a gyanúsítottaktól. Ő bezzeg annyira buzgó, hogy mindenről lenyomatot vesz, egyszer még egy áldozat kebleiről is, ezért Dustin Hoffmannek hívják a kollégái. Ezen beszartam. (Az ujjlenyomat-vételt dustingnak is hívják angolul, mert ugye valami port használnak, vagy használtak hozzá.)

A borítón ígért humorral tehát nincs gond, még ha nem is mindig hangosan röhögős a dolog. Számomra ezek a mellékszereplők önmagukban is elviszik a hátukon a könyvet, és bár - szintén a borítón - az egekig magasztalják a főszereplőt, nekem pont ő tűnt kicsit sótlannak. Maga a nyomozás pedig olyan, amilyen: nem igazán érdekfeszítő, de mint említettem, a karakterek nagyon betaláltak nálam, így az összhatás mindenképp pozitív.

Magyarul semmi nem jelent meg a szerzőtől, aki ezen kívül úgy tucatnyi könyvet írt még, közülük jónéhány non-fiction, tehát valós bűnözők és bűncselekmények megéneklése.


Reginald Hill - An Advencement of Learning [Dalziel & Pascoe #2]

Hill angol krimiíró, van kismillió könyve, melyek többsége a Dalziel-Pascoe rendőrpáros kalandjait tárgyalja. Szerencsére sikerült majdnem a legelején kezdeni a perpill két tucat kötetet számláló sorozatot. Illetve nem is volt olyan szerencsés választás, mivel ez a korai kötet annyira sem bírt lekötni, hogy 100 oldalt elolvassak belőle. Így jártam.

Magyarul egyedül a Rakéta Regényújságban jelent meg egy regénye, a Who Guards a Prince? (Aki Herceget Őriz), ami nem sorozatos kötet.


Quentin Jardine - Skinner's Festival [Bob Skinner #2]

A - szerintem - francia hangzású név skót szerzőt takar. Azt hittem, ebből a sorozatból valami későbbi kötet akadt horogra, de ebből is a második.

Az Edinborough-ban honos Fringe fesztiválon bomba robban, SKinner pedig épp a környéken lófrál feleségével, így az elsők között érkezik a helyszínre. A továbbiakban kiderül, hogy nem véletlen, és nem is figyelmen kívül hagyandó dologról van szó, de ezzel sem jutottam el a 100. oldalig, úgyhogy erről a szerzőről is ennyit.

Jardine egyetlen könyve sem jelent meg magyarul.


Linwood Barclay - Clouded Vision (Quick Reads)

Újabb gyorsan kivégezhető olvasmány, a jópofa Peter James és a gyenge Ian Rankin után ez a harmadik, amihez hozzá tudtam jutni a sorozatból az engem érdeklő kötetek közül. (Perpill asszem még egy régebbi Ruth Rendell van, ami hiányzik, de az nem annyira könnyen-olcsón beszerezhető.)

Wendell Garfield felesége nyomtalanul eltűnik, ilyen esetekben pedig csak úgy rajzanak a látnokok a család - de főleg saját maguk - megsegítésére. Nincs ez másképp Keisha Ceylonnal sem, akit akár a magyar olvasók is ismerhetnek, mivel feltűnt Barclay No Time for Goodbye (Búcsú Nélkül) című regényében, amire utalás is történik. Keisha természetesen pont annyira valódi látnok, amennyire bárki más a "szakmában", szélhámosnak viszont tehetséges, így olyan dolgokra jön rá, amire nem kellene...

Egynek elment, de a Quick Reads-ből továbbra is a Peter James-féle vezeti a listát (persze mivel csak hármat olvastam, mindegyik dobogós).