... HÍREK ...

Ha nem akarsz lemaradni a frissítésekről, küldj egy üres levelet erre a címre!

EXKLUZÍV INTERJÚK!

Készül az első magyar dollar baby a Néma című novella alapján!

Bevezető Forró hó 2012. február 4.

Úgy tűnik, eddig tartott a kellemes őszi-tavaszi tél. Rohadt hóhelyzet!

Ráadásul egy ideje valami miatt bugos a Tudtad? és King mondta rész a bal oldali sávban. Mezei szövegfile-ból szedi a sorokat, eddig soha nem volt gond vele, mostanában kezdte. Lövésem sincs, mi lehet az oka, újra feltöltve az egyébként érintetlen forrásfile-t egy darabig működik, aztán megint elszaródik. Valakinek ötlet?


Zenebutik. Mostanában pótoltam egy nagy hiányosságot a Blind Guardian első albumával (Battalions of Fear). Anno a másodikkal és a nemtudomhanyadikkal kezdtem, majd jött még egy, a többi a polcon várt. Illetve vár tovább, mert egyelőre csak az első került sorra. Sajna nem igazán tetszett, pedig stílusát tekintve eléggé hajaz a második albumra (Follow the Blind), csak utána kezdtek "kifinomulni".

A Battalions korongról a Run for the Nightot ajánlom, illetve a szöveg Kinges vonatkozása miatt a Guardian of the Blindot (a YouTube nem volt túl segítókész ezúttal). A második lemezről a Banish from Sanctuary, az instrumentális Beyond the Ice és a Valhalla a kedvenceim, a Follow the Blind pedig King ihletésű ismét.

Országon belülről ezúttal egy kis Mex került terítékre, konkrétan nekik is a legelső albumuk, a Senki és Semmi. Hirtelen csak a címadót találtam YouTube-on, de úgyis az a kedvencem a lemezről, meg a Titkod Őrzöm Én, valamint az utolsó két, angol nyelvű nóta (Excalibur és Stand Up), amit az eredeti énekessel (Vertig József) rögzítettek, aki sajnos a felvételek közben meghalt, így Závodi Gabi vette át a mikrofont.

Kásőbb aztán a banda a keményebb, ugyanakkor elektronikusabb irányba fordult, a műfajt metal machine musicként határozták meg, de nem vették komolyan magukat, a szüvegeik és az előadásmód is jópofa. Az Őrölj + album itt hallgatható teljes valójában, a Bumm! Nesze Neked!-ről viszont csak egy dalt találtam hirtelen, az is koncertfelvétel. A Pszicho-patáról meg egyet sem. Na mindegy.

A Botrány és a Virtuál albumokat nem említettem, mert azok sajnos nincsenek meg, így előbbiről csak a két klipnótát ismerem (akkoriban még néztem tévét, sőt, zenecsatornákat is). Ráadásul a Kit megbilincselt az ég pont rácáfol a jópofa bulizenekarra, komoly a mondanivaló. Ha valaki tud eladó példányt belőlük (nyilván eredeti CD-n), jelezze, legyen szíves!


Random hülyeség a bevezető végére rovat. Létezik valahol Pesten egy Hasznos Holmik nevű sportbolt, de nem csak a nevüket, hanem a reklámjukat is King ugyanezen névre hallgató műve ihlette. És mivel a regény nem tartozik a kedvenceim közé, mondhatom, hogy a reklám is van olyan "jó", mint a könyv. (Thx, pascow!)

Egy nem mai interjú, Stephen interjúja Stephennel. Egyikük Colbert, a másik King. (Thx, Laci!)

Valamint ez (thx, ninja!):


Ennyit mostanra, legközelebb meg hátha normálisabb idő virrad a frissítésre...

Könyvek Szarvak Atlantiszban 2012. február 4.

Az Európa facebook oldala szerint (thx, Travis!) márciusban érkezik az Atlantisz Gyermekei, a honlapjukon január van, az Alexandránál február 7. Szóval valamikor nemsokára érkezik, de sokkal fontosabb, hogy dizájnt váltottak, és szerintem nem sikerült túl jól. Ehhez a könyvhöz végülis illik, de ha a továbbiakban ilyen lesz minden kiadványuk x évig... Nos, majd megszokjuk.


Joe Hill Szarvak című regénye viszont már kapható. Vélemények jöhetnek, ha valaki megvette-olvasta, szorítok neki helyet az aktuális frissítésben.


A 11/22/63 elvileg a második félévben érkezik (a múltkor említett eredeti befejezés itt olvasható), a Full Dark, No Stars kisregénygyűjtemény viszont jövőre csúszott sajnos.


Dark Tower rovat. Ilyen szép lesz az új kötet borítója. Itt több méretben is megtekinthető. Szépséghiba, hogy ebben a kiadásban nem lesznek illusztrációk, de az angol kiadásban igen.

És ha már angolok, a Hodder február 16-án kiadja az első hét kötetet újra, pofás borítókkal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Ha pedig a bámulatos mozaiktechnológiának köszönhetően szerepelni szeretnél az új kötet borítóján, nincs más dolgod, mint erre a facebook oldalra feltölteni a pofázmányodról egy képet, hátha.


Dicsekvés rovat. Lilja (a Lilja's Library atyja) elkezdte felpakolni a gyűjteményéről készült képeket ide. Mázlista! Főleg hogy fizetnie se kellett a legtöbb cuccért, kapja ingyér a kiadóktól meg egyebektől. Igen, ez bizony a rohadtul savanyú szőlő esete :)

A magam szerény módján én is gyűjtögetek tovább, csak tavaly lusta voltam lefotózni a szerzeményeket, de majd most. Az első adag itt is van, kiváló minőségű telefonos képekkel illusztrálva.

Tony Magistrale: Hollywood's Stephen King. Egy King interjúval nyit, majd különféle kategóriákra bontva tárgyalja a filmeket a Rose Reddel bezárólag. Ilyenek vannak, hogy gyerekekkel, anya- vagy apafigurákkal, esetleg a technológia vívmányaival foglalkozó történetek, etc. 230 oldal, fekete-fehér - és sokszor igen rossz minoségű - képekkel nem túl sűrűn illusztrált, és a puhafedelű kiadást választottam, mert nyilván olcsóbb volt újonnan, mint a páncélozott. Sajna az ilyen "szakkönyvek" kint is kurva drágák, ráadásul mass market kiadás (kicsi, olcsó) sem jellemző belőlük.

George Beahm: The Stephen King Companion. Trade paperback (tehát nagy és puha), 350 oldal King műveiről. Beahm ezúttal nem szerző, hanem szerkesztő, mindenféle interjúkat, leveleket, esszéket, egyebeket gereblyézett össze. Sajna valami miatt a '89-es, eredeti kiadást kaptam a '95-ös, átdolgozott változat helyett, de majd beszerezzük azt is. (A Stephen King Elveszett Művei magyarul szintén az alapkiadás, nem a bővített, ráadásul mind tudjuk, mennyire remekül sikerült, tehát abból is kell majd egy második kiadást szereznem angolul.)

George Beahm: Stephen King: America's Best-Loved Boogeyman. Újabb King életrajz (ugyanettől a szerzőtől megvan már a Stephen King Story), 230 oldal, középen pár fekete-fehér kép. 1998-as, tehát nagyjából addig fedi le a dolgokat. Keményfedelű kiadásban sikerült beszerezni, ami ugyan könyvtári, de ott egye meg a fene.

Legközelebb itt folytatom, és persze ha elolvastam valamelyiket, értekezek róluk hosszabban is..


Rüvid hírek rovat. Opera(!) készül a Doloresből, bemutató jövő szeptemberben. Tobias Picker és J.D. McClatchy az elkövetők.

A Borzalmak Városát Bram Stoker-díjra jelölték Az Évszázad Vámpírregénye kategóriában.

Annyira jól sikerült (tényleg!) a Csatatér (Battleground) adaptációja pár éve a Nightmares & Dreamscapes című sorozat részeként a TNT-n, hogy könyv készül róla mindenféle érdekes infóval, képekkel, egyebekkel. Itt rendelhető elő.

A Road Rage (újabb képregény-adaptáció) első száma is ezermillió különböző borítóval jelenik meg február 15-én. Én meg jól megvárom az egybekötetet.

Filmek Magyar Dollar Baby, baby! 2012. február 4.

Ez a nem semmi: magyar dollar baby (ld. FAQ/GYIK a menüben) készül, mégpedig a Néma (Mute) című novella alapján. Íme egy interjú a készítőkkel. Köszi mindenkinek, aki jelezte! Remélhetőleg hamarosan elkészül és valamilyen formában megtekinthető lesz. Ja, és "sztívn", basszátok meg!


Szintén nem semmi: a Fantasy Film három King DVD-t is kiad idén, melyekből egy vótmá, a másik kettő viszont hiánypótló: Carrie (1974), Tűzgyújtó, Halálos Árnyék. Ha a Tűzgyújtóval kezdenek valamit képileg, valszeg megveszem újra, mivel ami nekem van (asszem angol kiadás), az elég komolytalan.


Haven rovat. Készül a 3. évad, az angoloknál kicsit késve, de pár napja végre kijött DVD-n az 1. évad (17 font az amazonon, máshol 20 körül, extrákról nincs infóm), japánéknál pedig így fest (úgy tűnik, náluk is dívik az elbaszott darabolás teljes évadok helyett):


Dicsekvés rovat.

Használtan vettem, csak a teljesség kedvéért, és valszeg nem az eredeti tokban kaptam, mivel kétoldalas a borító, de a tok nem átlátszó. Semmi gáz, csak először meglepődtem, hogy kivéve az egyébként kiváló állapotú lemezt mi az a pirosság a háttérben.


Olvasnivaló rovat. egy nemajánló a Bag of Bones-ról, egyelőre a junkie-n, de ide is ki fog kerülni, ha nem leszek ennyire lusta. (Thx, nina!)

Egy másik írás ugyanerről, valamint a Trucks-ról, de van - immár angolul - Mick Garris-interjú és Kubrick-Ragyogás összeesküvés-elmélet, aminek igazából a random hülyeség rovatban lenne a helye, de már mindegy.


Rövid hírek rovat. Május 22-én érkezik a Ghost Brothers soundtrack, 1 és 3 CD-s kiadásban. Utóbbira kéne befizetni...

Március 13-án Bag of Bones DVD Amerikában.

Mark Pavia, a pocsékszar Night Flier író-rendezoje antológia jellegű King-filmet tervez, mint például a Creepshow. A Night Fliernél csak jobb lehet.

Kimberly Peirce (Boys Don't Cry) Carrie remake-et fog rendezni. Nagyon kell az is.

Utalások Sorozatok 2012. február 4.

Sorozatok: Al Murray's Compete for the Meat, My Babysitter's A Vampire, Ellen, Modern Family.

Könyvajánló A régi kerékvágás 2012. február 4.

Újdonságok magyarul, vásárlási és olykor helyi review linkekkel rovat.

Na itt most nincs semmi, mivel még korán van, de egy éves kitekintő-kívánságlista SF-ügyben azért már született.


Thomas Perry - Pursuit

A többnyire női olvasmányokat publikáló Victoria Kiadó egyszer csak úgy döntött, a krimik mezejére lép. Ki is adták C.J. Box első önálló regényét (Zsaruk Paradicsoma / Blue Heaven), ami igen kiváló darab, de többre nem futotta tőlük, pedig terveztek még legalább egyet, nomeg egy Thomas Perryt is, de abból sem lett semmi. Maradt tehát az angolul ismerkedés.

A cím alapján nem túl meglepő, hogy üldözés a téma. Adva van egy sorozatgyilkos, meg egy igen tehetséges rendőr, aki szépen lassan kiismeri a bűnözőt, majd a fél országon keresztül próbálja levadászni, miközben az üldözött tovább öldököl.

Túl sokat nem vártam tőle - díjnyertes regény egyébként, de az mindegy -, ehhez képest jól indult, de pont akkor - tavaly májusban valamikor - ütött be nálam az eddigi leghosszabb olvasásmentes időszak, amit csak január első napjaiban sikerült megtörnöm, tehát úgy 100 oldal után parkolópályára került a történet. Nem azért, mert rossz volt, csak az időzítés nem stimmelt. Januárban végre sikerült befejeznem, és végülis egynek nem volt rossz, de semmi kiemelkedő. Egy-két esélyt még kaphat, de nem rohanok a boltba a teljes életműért (durván tucatnyi önálló regény, és egy női főszereplős sorozat fél tucat regénnyel).


Erről jut eszembe (ugorható a bekezdés), hogy mostantól - illetve már jó ideje - nagyon meg kéne válogatnom az olvasmányokat (is). Idő alig, csomó ismeretlen szerző vár megismerésre a polcon, és még több a már kedvelt írók által elkövetett kötet. Tekintve hogy nem élek örökké és akadnak más hobbijaim is, a legnagyobb kedvencekre (pl. McBain) kéne rámozdulni, de a kvázi-ínyenc fajtám a legjobbakat mindig a végére hagyná mindenbol, ezért nézek bele pl. sorozatilag is minden szarba, az igazán érdekesnek tűnőkig meg évekig nem jutok el. Más kérdés, hogy attól, hogy érdekel valami, nem lesz automatikusan jó, és a kevésbé érdekesnek tűnő alkotások közül is akad olyan, amiről kiderül, hogy nagy kincs. Szóval valószínűleg idén is bepróbálok majd pár új szerzot, de remélhetoleg a meglévokkel is sikerül valamennyit haladni.

Na jó, lássuk, mi volt még.


Richard Stark - The Jugger (Parker #6)

Parkert ezúttal egy régi, mondjuk így, munkatársa keresi fel, segítséget kérve. Parker már indul is, csak épp a segélykérő illető már halott, és többen is - szakmabeliek, helyi rendfenntartók - azt hiszik, hátrahagyott egy rakás pénzt, amit persze mindenki szeretne magáénak tudni. Parker ráadásul azt is tudná értékelni, ha nem vezetnének el hozzá a nyomok, amiket az elhunyt illető hagyott hátra.

Ez már a hatodik Parker-kötet, mégpedig a jobbak közül, de az agave természetesen továbbra is szarik Starkra (is), hiszen nincsenek benne vámpírok, úgyhogy egyetlen reménye a magyar kozönségnek, ha megtanul angolul.


John Sandford - Rossz Vér (Bad Blood) (Virgil Flowers #4)

Huh, vele is jól lemaradtam. A szerző hála istennek továbbra is évi két könyvvel jelentkezik, és szerencsére a JLX is tartja ezt a tempót, és sokáig én is bírtam, de a tavalyi év fele kiesett, úgyhogy csak most jutott el hozzám az első, a másikat meg majd valamikor (addig biztos megjelenik a következő is nálunk).

Ezúttal balesetnek, majd öngyilkosságnak álcázott gyilkosságok kapcsán keresik fel kedvenc hajókázós-pecázós nyomozónkat. Idővel kiderül, hogy amolyan vallásos-szektás történetbe keveredtek a halottak, a környékbeliek, valamint Virgil és kollégái is.

Jófajta, szokásos Sandford minőség. A borítókép is tetszik, csak nem tudom, miért erre esett a választás, amikor az egész könyvben hóhelyzet van.


George Pelecanos - Cipőpuli (Shoedog)

Pelecanosba tavaly futottam bele Az Éjszakai Kertészen keresztül, ami baromira tetszett, úgyhogy tettem egy próbát első önálló regényével is.

Főszereplője Constantine, amolyan csavargó, aki, miután apja akarata ellenére beállt a seregbe, a fél világot bejárta, majd valahogy otthona közelébe keveredett. Ott stoppolás közben felveszi egy öreg fickó. Összebarátkoznak, sőt, még egy közös balhéba is beszállnak...

Sajnos semmi említésre méltó nincs a könyvben, úgyhogy örülök, hogy nem ezen keresztül ismertem meg a szerzőt. És remélem, hogy a Strange-Quinn sorozatát valamikor folytatja az Alexandra, mivel kettőt már kiadtak az eddigi négyből, ami mellé idén egy ötödik is érkezik. Több más is elérhető magyarul tőle még régebbről.