Márciusi hírek

Küldj híreket a Stephen King H.Q.-nak!
Fizetni ugyan nem tudok érte, de nagyon szépen megköszönöm, és persze
a neved is megjelenik a hír mellett.

Ha szeretnéd tudni, mikor frissül az oldal, írd be az e-mail címedet és klikkelj a Join List gombra!

Ha viszont van pár eladó könyved/filmed,
ide klikkelj!

1999. március 27. - Némi statisztika és SotC hírek
[Storm of the Century Homepage] A film júniusban jön ki videón és DVD-n is az USA-ban.
 • Tegnap csak úgy benéztem magamhoz, hogy minden működik-e, és meglepő módon én voltam a 999. látogatóm, este 22:13-kor :) Mondjuk az elég szomorú, hogy fél év alatt jött össze az 1000 körüli szám, dehát ez ugye Magyarország, nem mindenkinek van net-elérése... Az viszont még szomorúbb, hogy közel 1000 emberből jó, ha ketten-hárman írtak a vendégkönyvbe... :-( Mindenesetre arra gondoltam, leközlök pár uncsi statisztikai adatot az eddigi látogatókkal kapcsolatban. Íme:

  A látogatók operációs rendszere:

 • Windows 95: 620
 • Egyéb: 120
 • Windows 98: 112
 • Windows NT: 87
 • Windows 3.x: 35
 • Macintosh: 17
 • Linux: 6
 • Unix: 2

  A látogatók böngészője:

 • Internet Explorer: 617
 • Netscape: 377
 • Egyéb: 5

  A legtöbben este 11 és éjfél között látták az oldalt hétfő esténként, meglepő módon Magyarországról a legtöbben (463), az USA-ból 112-en, hálózatról 230-an, a többi látogató pedig a világ minden tájáról verődött össze :)

 • 1999. március 26. - Újabb ismertető és mindenféle egyéb
  [Könyvek] Xabi elküldte a Night Shift című, magyarul még meg nem jelent novellagyűjtemény ismertetőjét. Örök hála érte! :-)
  [Charnel House] Kev kiváló Stephen King-oldala elköltözött! Az új cím: http://members.tripod.com/~charnelhouse/
  [Rajongók Véleményei] Indy jókora adag véleménnyel gazdagította az oldalt. (Na, ez egy elég hülye mondat volt...)
 • Sikerült végigolvasnom Douglas Adams Galaxis-trilógiáját. A negyedik kötet kivételével (Viszlát és Kösz a Halakat!) nagyon tetszett az egész. Megjegyezném, hogy nem én vagyok a hülye, tudom, hogy a trilógia 3 kötetes műveknél használatos kifejezés, ez a "trilógia" azonban 5 kötetes. Mit mondhatnék? Douglas Adams rulez! :)
 • Elolvastam a Brian Életét is, ami szintén nagyszerű volt. Csak úgy, mint a film. Egyetlen dolog nem tetszett, mégpedig a nevek fonetikus írása (Brájen és társai).
 • Most kezdem majd Koontz Hideg Tűz című művét. Sokak szerint ez a legjobb, amit eddig írt. Az én kedvencem A Rossz Hely, azt nem hinném, hogy überelné, de majd meglátjuk.
 • A tegnapi (csütörtöki) Egy Rém Rendes Családban a következő párbeszéd zajlott le:
  Jefferson: "Al, kapcsold be a TV-t! Pszicho Aput mutatják."
  Al: "Persze, és az asszony meg a gyerekek csupán Stephen King agyszüleményei."
 • 1999. március 19. - Újabb ismertető!!!
  [Filmek] Újabb ismertető, ezúttal Bobby Peru tollából :-)
  [Apt Pupil Homepage] És ha már Az Eminens (merthogy erről készült az ismertető): az USA-ban április 13-án jön ki videón a film.

  1999. március 13. - Szavazógép és egyéb hírek
  [Pollit.Com] Mától Szavazógép is üzemel a menüben. A kérdés havonta változik, minden hónap végén itt is közlöm majd az eredményeket. A szavazás úgy működik, hogy kiválasztod a Neked tetsző választ/válaszokat, majd a "Szavazás" gombra klikkelsz, erre egy új ablakban megjelenik a szavazás jelenlegi állása. Elvileg mindenki csak egyszer szavazhat egy kérdésre az IP címeknek köszönhetően. Még valami:

  Non-fiction könyv: olyan mű, mely nem kitalált sztorit (fictiont, vagyis fikciót, kitalációt) tartalmaz, hanem pl. King leírja, hogy miért pont horrort ír, az olvasók miért olvassák, és ilyenek. Persze egy non-fiction könyv szólhat bármiről - akár az író egy napjának leírásáról is.

  Egyébként nem valószínű, hogy a magyar látogatók erre szavaznának, mivel magyarul még nem jelent meg ilyen mű Kingtől, és valószínűleg soha nem is fog. (Merthogy ugyan kit érdekelne? Engem például NAGYON!!!)


  [Filmek] Tegnap említettem, hogy az angol nyelvű tékákban már lehet itthon is kölcsönözni a Sometimes They Come Back... For More című filmet. Ehhez a hírhez tartozik, hogy már Angliában is lehet kapni, de az USA-ban még nem, és ott Frozen címmel lesz majd beszerezhető.
  [Lilja's Library] Lilja King oldala elköltözött! Érdemes sűrűn látogatni a helyet, mert majdnem olyan jó, mint az SKHQ ;-))))
  [Magyar Dean R. Koontz Oldal] Végre egy magyar nyelvű Koontz oldal! András és Tamás jó munkát végeztek.
  [King a TV-ben] 2 újabb film a TV-ben.

  1999. március 12. - Szerver hiba, újabb King-cikk és egyebek
  Bocsi, de múlt héten bajok voltak a szerverrel, így a március 6-i frissítés csak most kerülhetett fel.
  [Domokos N. Márton] Már kölcsönözhető a Sometimes They Come Back... For More Magyarországon az angol nyelvű tékákban.
  [Domokos N. Márton] Mint kiderült, az Az (It) magyar nyelvű verziójából legalább 2 jelenetet kivágtak, csak hogy ráférjen a film egy 180 perces kazira. Fuck! Nem hallottak még 195 v. 210 perces kazikról?! A kivágott jelenetek (Marci szavaival élve :-):

  1. Henry szökése (az őr egy kutyát vízionál, bohóccuccban)

  2. (rögtön utána) Ben elmondja, hogy fogyott le. (Lehet, hogy van más is, én nem szeretem annyira a filmet, csak a hangulata kurva jó, meg a szereplői.)

  Ha esetleg van vágatlan verziód, vagy tudsz egyéb kivágott jelenetekről, nyugodtan írhatsz! :-)


  [Domokos N. Márton] Marci küldött pár It-es poént, gondoltam, közkinccsé teszem őket :-) Volt több is, csak véletlenül lenyomtam őket...
  (Angolóra, 3. osztály, akkor jött ki az AZ)
  Tanár: So, my son, Marci...
  Kinges gyerekek: Ha-ha... Krajci...
  1995, Kinges gyerekek ülnek a McDonaldsban, az IT-ről beszélgetnek. Odalép egy csaj, elmond valami dumát, hogy az xy alapítványnak gyűjt, vegyünk kulcstartót. Na jo, mutasd! Erre kirak egyet, ami egy ... teknősbéka! Kurva nagy röhögés, én belenézek a csaj szemébe, és halál komolyan közlöm: "A Teknősbéka nem tudott rajtunk segíteni!"
  Az 1999. január 14-i Tinában volt egy cikk Kingről. ("Megkésve bár, de törve nem" - ahogy a költő mondaná :-)) Egyébként mielőtt bárki rágalmazna, hogy ilyeneket olvasok, kijelentem, hogy a nagymamámnál találtam, és nagyon unatkoztam :-) Mindegy, szóval a cikk:

  Stephen King belefáradt az ijesztgetésbe

  Búcsú a sikolyoktól?

  Rettegés, kínzás, szörnyek. A világ legsikeresebb írója regényeinek alapvető motívumai ezek. Eddigi negyven könyvét százmilliók olvasták, huszonhetet meg is filmesítettek. A horror koronázatlan királya, Stephen King most mégis hátat akar fordítani a rémségeknek.

  A legborzasztóbb horrortörténetek kitalálója - bár ezt titkolja - iszonyodik a sötétségtől! Emiatt éjjel sem oltja le a villanyt, ha pedig a péntek 13-ára esik, el nem hagyja házát.

  Amúgy polgári életet él feleségével, Tabithával és három gyermekükkel: a már felnőtt Naomival, Joseph-fel és Owennel. Ugyanott, egy Maine állambeli kisvárosban, Bangorban laknak, ahol 1972-ben közös életüket elkezdték. Csupán a lakókocsit váltotta fel a 16 szobás álomvilla.

  King ma a világ egyik legismertebb írója, de a kezdetek nem voltak biztatók. Angol nyelv- és irodalomtanárként állandó pénzzavarral küzdött. Amikor felesége megszülte első gyermeküket, lakókocsijuk bérleti díját sem tudták kifizetni. Ekkor próbálkozott meg King - aki már hatéves korában gyártott novellákat - komolyan is az írással.

  A kiadók azonban nem voltak kíváncsiak a kezdő szerző történeteire. Első regénye, a Carrie kéziratát maga az író dobta ki. Felesége titokban mentette meg a kéziratot a papírkosárból, és ő járta ki, hogy a könyv mégis megjelenjen. Az eladott 15 ezer példány ugyan nem volt sok, ám egy bizonyosan Brian de Palma kezébe került, aki azonnal megkereste az írót a megfilmesítés jogáért. Azóta King sikere töretlen, regényei bestsellerek, annak ellenére, hogy a kritikusok rendre fanyalognak. Ám ez nem bosszantja a horrorkirályt, aki tisztában van saját helyével. "A könyveim irodalmi értéke egyenlő egy Big Mac-ével, jó nagy adag sült krumplival." Ám vigyázat, ez nem szerénység: Amerikában ugyanis a Big Mac-ből fogy a legtöbb...

  Stephen King szerencsés alkat: sokat és szívesen dolgozik. Minden nap 11 oldalt ír, szigorú rend szerint, reggel fél kilenc és dél között.

  Ám lehet: ez nemsokára a múlté. Egy angol lapnak adott nyilatkozatában ugyanis azt mondta: "Azt hiszem, a pályám végéhez közeledek. Minden íróban bizonyos számú történet rejtőzik, többet nem lehet kihozni belőle. Nem akarom úgy végezni, hogy saját magam paródiájává váljak."

  A kiadó persze azonnal cáfolta ezt, mondván: nemrég írtak alá egy szerződést három újabb könyvre. Azóta King minden további interjút megtagad - ami nála nem újdonság, hiszen korábban sem volt fecsegő. A kilencvenes évek közepe előtt húsz éven át nem nyilatkozott.

  Persze lehet, hogy a helyzet cseppet sem rendkívüli. A mester mostantól kevesebbet akar dolgozni és talán műfajváltásra készül. Azt rebesgetik, a leszerződött három könyvből egy novellagyűjtemény, egy pedig az írás művészetével foglalkozik. Az írónak amúgy nem kell aggódnia a jövőjéért: jövedelmét évi 30 millió dollárra becsülik, és a további könyvekért nemcsak kétmilliót kasszírozhat darabonként, de a bevétel fele is őt illeti.

  Az olvasónak tehát nem kell búcsút vennie kedvenc szerzőjétől, hiszen a rémtörténetek királya nem az írást akarja abbahagyni, csupán a horrorba fáradt bele.

  - Piros Christa -

  1999. március 6. - Frissült a Carrie 2 Homepage
  [The Rage - Carrie 2] Ismét frissült a Hivatalos Carrie 2 Homepage. Ezúttal új kinézetet kapott, nomeg úgy 30 képet a filmből. Egész jó...

  1999. március 5. - Újabb Pratchett könyvek
 • Igaz, csak 8-án lesz, de előre is Boldog Nőnapot a hölgy látogatóknak! :-)
  [Cherubion] Éppen előkészül Terry Pratchett két(!) újabb könyve a magyar kiadásra. Az első a Botor Banyák (Witches Abroad, feltehetőleg), ami hamarosan megjelenik, a másik pedig a Veszélyes Esélyes. Ez utóbbi júliusban várható, az eredeti címéről fogalmam sincs, és a magyar is változhat még, mivel ez csak munkacím.